Kreia alias Darth Traya

kreia

Kreia egy fontos karaktere a Star Wars Kiterjesztett Univerzumának. A Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords nevű játék alapján lett világhírű. Hangját Sara Kestelman kölcsönözte. Kreia volt az első főkarakter akivel a játékos az Exile Jedit irányítgatva találkozik a játék során. Kreia szerepe kiemelkedő a játékban, mind a történetben, mind az Exile-lal való kapcsolatában, ugyanis Kreia lesz a mestere, vagy inkább a mentora az Exile Jedinek. Kreia maga is egy Jedi mester volt, egyike a Jedi Polgárháború túlélőinek, és megúszta az azután kezdődő üldöztetéseket is, melyekről a Sith Assassin, és a Darth Sion cikkeimben további adalékokat olvashattok. Kreia titokzatos, és manipulatív az egész játék alatt, igazi története, és valós motivációi csak a játék végén derülnek ki. A Gamespy 2005-ös felmérése szerint az Év Játékában Kreia nyerte el a “Legjobb Karakter” címét. 

A játék során kiderül, hogy Kreia volt Darth Traya, a Sith Úrnő. Azután vette fel ezt a nevet, miután a Jedi Rend elüldözte őt, illetve ahogy Kreia fogalmaz “elárulták őt”. Innen is ered az angol neve – Dark Lord of Betrayal, azaz az Árulás Sötét Nagyasszonya. Darth Traya egyike a Sith Triumvirátusnak, akik a KotOR2 alcímét is adják. (A másik kettő Darth Nihilus és Darth Sion). Mielőtt Kreia elbukott, ő tanította Revant a Jedik útjára, ő volt Revan mestere! De Kreiát a Jedi Tanács elítélte, és elüldözte a Jedi Polgárháború kezdetén, azzal gyanúsítva őt, hogy tanításai és elvei fertőzték meg Revant, így közvetve Kreia a felelős Revan bukásáért, és tetteiért. Miután elüldözték őt, Kreia a Malachor V-re utazott, mert érezte, hogy az volt Revan utolsó tartózkodási helye, és ki akarta fürkészni hova tűnt innen volt tanítványa. Kreia felfedezett egy titkos ősi Sith romakadémiát a Malachor V-ön, melyet a Sith-ek Trayus Akadémiának neveztek, és elvegyült a Sith-ek között, hogy kiismerje titkaikat. De akárcsak tanítványa, ő sem volt képes ellenállni a borzalmas Sötét Erőknek, és a Gonoszság magával ragadta.

kreia a hibájáról beszél dantooinon a jedik szerint minden tanitványom akit képeztem elbukott elmentek a mandaloriai háborúba vagy a sötét oldalra álltak vagy abbahagyták a jediképzést
Szövetségesekre is lelt Darth Nihilus és később érkező Darth Sion személyében, akiknek később ő lett a mestere. Immár nem Revant keresték, kutatták, hanem a Polgárháborút túlélő menekülő Jediket, és nem megmenteni, hanem kivégezni akarták őket. A legjobban Exile-ra fájt a foguk, és mindent megtettek kézrekerítéséért, Sith Assassin légiók tucatjait küldve utána. Ám a légiók mind sikertelenül tértek vissza. A többi Jedit viszont gyakorlatilag felkutatta, és kivégezte a szövetséges Sith Triumvirátus, óriási hatalomra téve szert. De ez a Sith szövetség igen törékeny volt Darth Traya, Darth Nihilus, és Darth Sion között. Sion és Nihilus megtámadták Darth Trayát a Trayus Akadémia magjában, átvették a hatalmat, de Traya elmenekült.

Kreiát ismét elárulták. Kreia megzavarodott, és elveszettnek érezte magát. Csalatkozott a Sithekben is, ezért elhagyta Sith identitását. Magában az Erőben is csalatkozott. Kezdte azt érezni, hogy az Erő nem foglalkozik az emberekkel, csakis egyfajta egyensúly felé törekszik a történelemben, akár egy csomó ember élete árán is. Úgy érezte, hogy ez az állandó harc a Jó Oldal és a Rossz Oldal követői közt már soha nem fog véget érni, és emiatt az egész galaxis ebben a káosz-szerű állapotban fog megrekedni, míg világ a világ. Ebben a hitében megerősödve Kreia zavarodott fejében megszületett a “remek” ötlet – meg kell szüntetni, hadd ne mondjam, hogy meg kell ölni az Erőt, egyszer s mindenkorra. Kitalálta, hogy fogja kihasználni az Exile tehetségét, és hogy fognak majd együtt egy akkora sebet ejteni az Erőn, ami nagyobb lesz, mint ami Malachor után keletkezett, és melynek a visszhangjai hontalanul fognak vándorolni az Univerzumban, soha meg nem állva, örökkön örökké fájdalmat és halált visszhangozva. Ezért tehát Kreia maga is Exile után indult, de ezúttal nem megölni akarta a férfit, hanem a segítségére számított. Sion és assassin légiói üldözték Kreiát, de az bejutott az Ében Héjára. Azzal jutottak el egy Köztársasági hadihajóhoz, a Harbingerhez, melynek fedélzetén szolgált az Exile katonaként. Segítséget kértek Sion hadihajója ellen. Sion assassinjai behatoltak a Köztársasági hajóba, és lerohanták a Harbinger legénységét. Kreia megtalálta, akit keresett, az Exile-t, aki a Harbinger egy katonájaként élt száműzetése alatt, de most az Assassinokkal vívott harcban megsérült. Kreia elrejtette őt az Ében Héja egy termében, majd a Peragus felé menekültek tovább a harcok alatt eléggé megtépázott Ében Héjával. Sion és Nihilus folytatta az üldöző hadjáratot, de mostmár mind a kettejük – Exile és Kreia után. 

A szitává lőtt Ebon Hawk bedokkolt Peragus bányakolóniáján, mert jelentős javításokra szorult. De nem telt el sok idő, mire Sion nyomukra bukkant, és a Harbinger fedélzetén megérkezett. Sion vezette azt az elit Sith Assassin osztagot, akik Kreia és az Exile után iramodtak, Kreia azonnal megérezte Sion jelenlétét, és megmondta az Exile Jedinek, hogy azonnal el kell tűnniük. De ez nem volt olyan könnyű. Kreia-nak, Exile-nak, és az ex-Sith assassin Atton Randnek át kellett osonniuk a Harbingeren, hogy bejussanak az Ében Héját rejtő hangárba, miközben mindenhonnan Sion assassinjai támadták meg őket. Miközben az Ében Héja felé tartottak, Sion várt rájuk a hajó egyik alsó szintjén, mint ahogy Darth Vader várt Obi-wan Kenobira. Kreia lehetőséget adott Exile-nak és Attonnak, hogy elmenekülhessenek, és feláldozva magát egyedül nézett szembe volt tanítványával, Sionnal. Darth Sion kicsit gyalázta Kreiát, aki az árnyékban lapult, gyengének titulálva, és tudatva, hogy már ő a mester. Kreia hátulról közelítette meg Siont egy vibrokarddal, de a Sith gyorsan megpördült, és lézerkardjával lecsapta az asszony bal kezét. De Kreia így is olcsóbban megúszta, mint Kenobi, Sion megkímélte az életét valamiért, és hagyta elmenekülni. Bár Kreia sérült volt, elérte a felszállni készülő Ében Héját, és elmenekültek. 

kreia balkéz nélkül érkezik meg az_ebonhawkhozA menekülő csapathoz egyre több ember csatlakozott, és az Exile már nem csak Kreia manipulációira hallgatott, hanem a társak véleménye is befolyásolta valamelyest. Kreia rendkívül féltékeny volt minden társukra, utálta is mindet. Gúnyneveket aggatott mindre: Atton Rand volt az “ostoba bolond”, Brianna volt az “Atris szolga”, Visas Marr a “vak”, vagy gúnyosabban a “látnok”, Bao-Dur a “lény”, vagy “ufo”, Hanharr a “vadállat” vagy “bestia”, Mira volt a “vadász csaj”, míg HK-47, T3-M4, és GO-TO pedig csak egyszerűen a “gép”, vagy “masina”. Aki női Exile-lal játszik azok ismerhetik még Micalt, ő a Disciple, őt pedig Kreia egyszerűen csak “pici Jedinek” titulálta. (“Érdekes módon” persze magára nem aggatta a “gonosz vén Sith boszorkány” titulust…) Mindennek az volt a célja, hogy Kreia Exile-t kisajátítsa, és saját céljai felé tudja terelgetni. Természetesen Exile-t folyamatosan bombázta is erkölcsi, és morális tévtanításaival. Olyan fajta függést akart kialakítani, melyben Exile döntéseit Kreia útmutatása alapján hozza majd meg, így közvetve Kreia céljait Exile fogja majd végrehajtani. Ha Exile valamit egyedül merészelt dönteni, Kreia telepatikus úton megjelent a fejében, és rosszallását fejezte ki, és hibáztatta az Exile-t feltámasztva a bűntudatát. Ezt olyan egyszerű, és lényegtelen dolgokra is kiélezte, hogy adjon-e Exile alamizsnát a koldusoknak, vagy sem! Egyébként érdekes, hogy megnéztem, mi lett volna, ha azt teszem, amit Kreia mondott! Azsem lenne jó neki! Ha adok, letol, hogy miért adtam, hiszen ez a koldus potenciális célpontjává vált a pénzem miatt más szegényebb koldusoknak, és egy olyan képet ad a fejembe Kreia, ahol éppen egy másik koldus megtámadja az “én” koldusomat, és elveszi a pénzét. Ha meg nem adok, akkor azért tol le, hogy hogy lehetek ilyen szívtelen, hiszen szegény koldus éhes, és annyira nincs pénze, hogy most miattam kell bűnöznie, és lám, azon a telepatikus képen az “én” koldusom az agresszor, megtámadja a társát, és elveszi annak cuccait…

kreia_telepatikus úton is tanit
kreia nar shaddaai koldusos trükkje
nincs jó megoldás, kreiának semmi nem tetszik

Nem könnyű Kreiával. Ha meg szólni merünk neki, akkor megsértődik, és befolyást vesztünk nála, amit nem akarunk, mert Kreia akkor nem árul el semmit, és nem nyit meg videókat, párbeszédeket. Ezért nem csak a Jó Oldal – Rossz Oldal, Negatív befolyás pontok – Pozitív befolyás pontok között kell ügyesen lavírozni a Kotor2-ben, hanem Kreiával való kapcsolatunkban is. Miért is? Nos azért, mert Kreia nem csak rosszra tanít majd bennünket. Erő-kötelékünk miatt például amilyen Erőt Kreia aktivál magán, az Exile-ra is hat! Ez egy brutálisan nagy segítség, hiszen eleinte csinálhatjuk úgy a játékot, hogy ami Kreiának már létező képessége, azt nem fejlesztjük ki az Exile-nak, hanem valami másra gyúrunk, így elérhető lesz egy BRUTÁLIS Exile Jedi, hiszen őt a saját Erői mellett a Kreián aktív Erők is segítik!


Kreia emellett képes a rólad elnevezett kristályt veled összhangba hozni! Ha szintet lépünk, vegyük ki a lézerkardunkból a “te neved” kristályt, és mutassuk meg az öreg hölgynek. Az ránk hangolja, így a kristály értékes bónuszokat ad az Exile Jedinek, komoly Erő, Ügyesség, Bölcsesség vagy más attribútum bónuszokat adva! (Nekem például az NJM kristály így néz ki.)

kreia_felturbózza a teneved_kristalyt


Kreia tanítja meg Exile-nak a légzést kontrolt, amit az Erőket bemutató cikkemben is írtam nektek. Valamint ő tanítja meg az üldözött, és az Exile-lal lemészároltatott Jedi mesterek fénykard kezelési technikáit is! 

kreia_megtanitja az_ataru_formát exilenak

MICSODA?! Miről beszélek? Kreia nemcsak az árulás, hanem a manipuláció mestere is volt. Mindent, és mindenkit manipulált a háttérből, mint a szenátor majd kancellár Palpatine. Nem szerette a nyers erőszakot, talán azért, mert annak idején Nihilus, és főleg Sion rettenetesen összeverte őt, mikor elárulták. Jobban szerette másokkal elvégeztetni a piszkos munkát. Pont ezért kellett neki az erős Exile. Ezért tanítgatta, erősítgette, ezért tartotta rövid pórázon. Exile lett volna ítéletvégrehajtója az Erő-érzékenyeken, sőt, magán az Erőn is! 

Rögvest küldetésük elején Kreia az hazudta a sebzett lelkű Exile-nak, hogy a Jedik tehetnek arról, hogy Exile-t száműzték a Jedi Rendből, és megfosztották Erőitől. Uszításának egyik lényeges eleme az volt, hogy Exile segítségével felkutassák a maradék menekülő Jedi Mestereket, és kivégezzék őket. Ha Exile-t a Rossz Oldalra viszi Kreia, akkor a fotelból nézheti, ahogy a ráuszított Exile egyesével felkutatja, és kivégzi a Jedi mestereket. Ha az Exile a Jó Oldalon marad, akkor Kreia azt javasolja az Exile-nak, hogy kérjen egy találkozót a Jedi Mesterekkel a Dantooine-on, és beszéljék meg a régi dolgaikat barátságosan. Igen ám, de majd míg az Exile Jedi tárgyal a Jedikkel az újjáépített Dantooine-i akadémia udvarán, Kreia mögéjük lopózik, és egy nagyon erős módszerrel elszívja az Erőt a Mesterektől hasonlatosan, mint ahogy Nihilus elszívta Visas bolygóján, a Katarron az Erőt, így a Mesterek holtan esnek össze. 

kreia_elszivja az erőt_exiletól
kreia forcedraint alkalmaz a mesterek ellen


Ezt a módszert részben már ismertette az útjuk során az Exile-lal. Többször is beszélt olyan visszhangokról, amik az Erőben hagyott nyomok, melyek alapján tájékozódnak az Erő-érzékenyek, hiszen minden helynek, minden élőlénynek van egy ilyen visszhangja, lenyomata. De Kreia nem elégedett meg az Erő használóinak a likvidálásával. Azt tervezte, hogy magát az Erőt is megsemmisíti! Olyan tragédiákat akart elhelyezni az Erőben, olyan állandó sebeket, melyek nagyon nehézzé, vagy akár lehetetlenné tennék az Erő használatát. Malachor V tragédiája adta neki az ötletet, melyet sajnos pont Bao-Dur és az Exile Jedi Mass Shadow Generator (anyag leárnyékoló generátor) nevű berendezése váltott ki. Kreia szerint aki nem képes arra, hogy függetlenítse magát az Erőtől, és az azon ejtett sebektől, az nem is érdemli meg, hogy éljen. És mivel erre az Exile-on kívül kevesen voltak képesek, félő volt, hogy még sok ember fog a jövőben is Kreia gyűlölete miatt meghalni. 

Miután Kreia a Mestereket, és az Exile-t látta összeesni, és meghalni a Dantooine-on, visszatért a reptéren parkoló Ében Héjába. Atton megkérdezte, hol van az Exile, mire Kreia válaszként félig megölte őt az Erő segítségével, majd otthagyta az “ostoba bolondot”, és inkább túszul ejtette a Handmaident, “Atris szolgáját”, hogy segítségével bejusson a Telos-i akadémiára, melynek kódját csak a Handmaiden tudta.

egy brutálisan gonoszra fejleszett atton rand sem tudja megállítani kreiát aki elrabolja a handamaident a telosi akadémai kódjaiért

Odaérve felkereste Atrist, és jól agymosta őt is, megfertőzve Sötét tanaival, és a Kreiát üldöző Exile-ra uszította a Telosi Jégpalota Úrnőjét.

kreia_atris

Majd visszament Malachorra, egy mozdulattal 10 Sionhoz hű Sith Assassint kivégezett, meg még egy párat a biztonság kedvéért, és visszavette a parancsnokságot Darth Siontól, ismét a Sith-ek nagy mesterévé, Darth Trayává változva.

kreia_megöli a sionhoz hű_sithassassinokat

Majd megszervezte a védelmét, masszív Sith Assassin és Dark Jedi csapatokat hagyva a Trayus Akadémia minden szobájában, és szobája elé állította magát Darth Siont azzal, hogy Exile nem juthat be hozzá. Majd bevonult a Trayus Akadémia magjába, meditálni. 

kreia_visszatér_malachorra és visszaveszi címét siontólExile nem sokat váratta. Megérkezett Malachorra, levágta a sok Sith Assassint, majd megtörve Sion hitét Kreiában, és a Sötét Oldalban rajta is átjutott, és végre szemtől szemben állhatott a színt vallott ex-mesterével, Kreiával.

darth_traya

Lehullott minden álca, minden hazugság, ott állt korom fekete ruhában, hófehér hajjal, szemébe húzott fejfedőjével a Sith triumvirátus (a likvidált Nihilus és Sion nélkül) immár egyetlen nagymesterre, Darth Traya. Eljött a végső csata ideje. A rövid párbeszéd után előkerültek a kardok. Nem is egy! Darth Traya egyből hármat dobott fel a levegőbe, és kinetikus Erők segítségével tartotta fent őket, egyesével irányítva mindet, így a három suhogó lézerkarddal támadva az Exile Jedire.

Exile nehéz küzdelemben szétvágta, és működésképtelenné tette a 3 lila fénykardot, és kicsit fáradtan, pár sebből vérezve végre szembeszállhatott a Sith-ek nagymesterével. A küzdelem hasonló volt mind fontosságában, mind megvalósításában mint Anakin és Obi-wan küzdelme. El kellett dőlnie, hogy a Fény ragyogja be, vagy a Sötétség leple borul-e a világra. És el kellett dőlnie, hogy a Mester, vagy a Tanítvány-e a jobb. Ismerték egymás gondolatát is, de a heroikus gigantikus párbajt mégis az Exile nyerte. A sebesült Sith asszony még elismerte vereségét, válaszolt Exile pár kérdésére, és a csapattagok jövőjéről szóló jóslatok után meghalt és bezuhant (vagy Sötét Oldali Exile esetében Exile bedobta őt) egy mély szakadékba, halálának módjával is kifejezve a hasonlóságot Palpatine és Kreia-Traya között. 

kreia_bezuhan_malachor_mélyébe


Tekintsétek meg a custom Kreia figurámat is!

custom Kreia figura fénykarddal

kreia_custom figura

Kreia és Atton vigyáz Harrára, míg az Exile elmegy Ramanáért egy Telos Citadel Station diorámában


Atton, Kreia, és T3, Exile kezdeti csapata Peraguson


Köszönöm a figyelmet, a CustomStarWars visszavár! 

írta: Rostás Norbert 2009.02.06. a figura készülte évekkel azelőtt