Samhan Dobo, Kotor Duros

Samhan Dobo egy hím Duros kereskedő volt, aki YE 3951-ben a Telos IV feletti Citadella állomáson élt. Testvérével, Dendisszel együtt a Dobo Brothers’ Emporium társtulajdonosa volt; bár ők ketten ugyanabban a modulban hozták létre üzleteiket, a két testvér nagyon neheztelt egymásra a másik üzletvitele miatt. Bátyja nagy felháborodására Samhan az üzletét az illegális csempészet lebonyolítására használta, és illegálisan módosított tárgyakat, például robbanószereket adott el olyan szervezeteknek, mint az Exchange. Míg Dendis csak orvosi felszereléseket és pazaak kártyákat árult, Samhan számos fegyvert kínált, köztük vibrobengéket és gránátokat, valamint különféle fegyvereket.

Samhan Dobo
Dendis Dobo


A Peragus II állomás felrobbanásakor YE 3951-ben Sahman Dobo már javában részt vett egy illegális csempészhálózatban a Citadella állomás fedélzetén, a Telos IV bolygó felett keringő mesterséges állomáson. Tevékenysége során többek között illegális fegyvereket és fegyveralkatrészeket juttattak el a Bumani Exchange Corporation-höz, amely a nagy Exchange, a galaxison átívelő bűnszövetkezet helyi fiókszervezete volt. Illetve Jana Lorso, a helyi Czerka kirendeltség vezetője is Dobóval szállíttatott árut. Dol Grenn hadnagy, a telosi biztonsági erőktől régóta gyanakodott arra, hogy az állomáson feketepiaci ügyletek zajlanak, azonban nem volt konkrét bizonyítéka ennek alátámasztására, és így Dobo bíróság elé állítására.

Grenn hadnagy és az Exile rendszeresen egyeztettek


Amikor a korábbi Jedi-lovag, Meetra Surik egy bizonyos droidot keresett az ithoriaiak számára a Citadella állomáson, egy csoport gengszter megtámadta őt. A harc után egy módosított holdout blastert találtak az egyik gengszternél, amit aztán Grennhez vittek. A hadnagy úgy vélte, hogy ez lehet a megfelelő bizonyíték a feketepiac felszámolásához. Grenn ezután megkérte Surikot, hogy segítsen megtalálni a műveletért felelős személyt vagy személyeket. Miután megmutatta a pisztolyt Dobónak, Surik rávette, hogy fedje fel, hogy valójában ő a helyi csempészcsoport vezetője. Surik beleegyezett, hogy segíti Grenn ügyét azzal, hogy alkalmilag kamuból ellátja Dobót a következő illegális szállítmányához szükséges anyagokkal. Ez lehetővé tette a TSF-tisztnek, hogy tetten érje Dobót. Egy rövid csata után Sahman Dobo megadta magát, letartóztatták, és a TSF főhadiszállásán belüli erőketrecbe helyezték. Megesküdött, hogy ha egy napon kiszabadul, bosszút áll majd Surikon.


Üzletemberként és csempészként Dobo gyakran nagy fokú pragmatizmusról tett tanúbizonyságot. Míg bátyja, Dendis idealista volt, aki ragaszkodott ahhoz, hogy szigorúan legitim módon üzleteljen, Samhannak egyáltalán nem volt aggályos, mindenkivel foglalkozzon, aki pár kreditet tudott hozni neki. Ennek eredményeként a két testvér ellenséges viszonyba került, sokat vitatkoztak is egymással az ügyfelek előtt. Samhant ingerlékenynek, vitatkozónak és bosszúállónak is ismerték. Amikor a TSF letartóztatta, bosszút esküdött azokon, akik csapdába csalták, beleértve az Exile Jedit is.
Samhan Dobo az Obsidian Entertainment Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords videojátékához készült érdekes karakter. Engem valamelyest emlékeztet a Kotor 1 játék Genoharadan küldetéssorozatára, ahol a rodiai Hulas töltötte be nagyjából ugyanezt a feladatot és szerepet.

Ugyanis mindkét karakter egy izgalmas side quest sorozatot képes biztosítani egy sötét oldali játékos számára. Egyrészt a változatos likvidálások, lopások, cucc megszerzések révén hasznosak és érdekesek, magyarán szórakoztató a küldetéseket teljesíteni a sötét oldalon, ráadásul nagyon könnyű velük tucatszámra szerezni a sötét oldali pontokat (úgynevezett dark side pontokat), melyekkel egy Sith karaktert hamar fel lehet pumpálni nagyon erősre. Ráadásul a küldetések igen jövedelmezők is, hiszen nagyon sok jutalmat kapunk a feladatok elvégzése után a megbízótól. De a küldetések során is sok a loot, Sahman Dobo is mindig ad jutalmat utána, szóval kamionnal tudjuk majd csak elszállítani annyi jó cuccot lehet így lootolni. Ezek egy része a saját részre meg is tartható, használható, más részét eladva hamar megteremthetjük az anyagi függetlenségünket is, ez egyébként a sötét oldalon sokkal könnyebben megy a Kotor játékokban. Extra ráadásként pedig ha Samhan Dobot választjuk, akkor a „különleges tartalékjaihoz” való hozzáféréssel jutalmazza hűségünket, azaz megnyit számunkra egy sokkal értékesebb cuccokat tartalmazó második inventory-t, ahonnan elit cuccokat lehet vásárolni tőle, melyekhez ráadásképpen diszkontot is biztosít!


A játék végén a Telos IV-i csata során, ha a játékos végigjárja a TSF állomást, Dobo erőketrecét üresnek találja majd. Lehet, hogy megölték, vagy másik cellába költöztették, esetleg megszökött a zűrzavar során, tehát a sorsa ismeretlen.


A játék ugyanazt a skint használja minden duro karakterhez, csak a ruhájuk színe más, kb 3-4 fajta megjelenésük van. Legyen az egy Tatuinon mászkáló bányász (1-2), vagy az első 2 karakter aki szembejön Tariszon ha kimegyünk a búvóhelyünkről (3), Ixgil (4), a Dantuini jedi akadémia udvarán egy Duros npc bizonyos Kni (5), a swoop verseny szervezőinek egyike (6), vagy Vulkar alkalmazottak, vagy bandatagok (7-8) mind ugyanaz a skin, csak zöld, bordó, fehér, stb színjeikben érnek el.


Tekintsétek meg Duros custom figurámat!


Custom Samhan Dobo duros figura elölről 


Custom Samhan Dobo duro figura hátulról

Köszönöm a figyelmet. Látogasd és olvasd a CSW-t rendszeresen!


A cikket írta Rostás Norbert 2023 júliusában, a figura készülte évekkel azelőtt.