Chuundar

Chuundar egy nem játszható (NPC) karaktere a Knights of the Old Republic 1 játéknak. Chuundar a Kashyyyk nevű wookie bolygón született. A falu, ahol meglátta a napvilágot Rwookrrorro. Ott éldegéltek boldogan apjával, Freyyr-el, aki a wookie törzs főnöke volt, és öccsével, Zaalbarral, míg a Czerka Társaság meg nem jelent a bolygón. A Czerka emberei elkezdték vadászni a wookie-kat, vagy elkapták őket, és eladták rabszolgának. Boldog családi életük drámaian megváltozott, mikor Chuundar a Czerka Corporation ügynöke lett. (Emlékeztek a Bud Spencer filmre: ki az a “korporésön”, főnök? Bunkó vagy, Bugsy!)

Chuundar saját népe fiait eladva áruló lett, a régi Wookiee kultúrát elárulva. Mikor ez kiderült, Zaalbar a karmaival támadta meg Chuundart, mivel képtelen volt türtőztetni magát ezzel felrúgva a wookie hagyományokat. Ez szégyen, mert a wookiek szerint a karmok szerszámok, nem fegyverek. Aki harcra használja őket, azt a wookie társadalom kiveti magából, és az öregek, a bölcs, vagy maga a törzsfőnök fog dönteni a sorsáról. Tettéért Zaalbart “Vad Karomnak” nevezték el, és atyja személyesen száműzte Kashyyyk-ról, mert jobban hitt Chuundar-nak, mint Zaalbar-nak, ezért kisebbik fiát kitagadta, és Chuundart, az elsőszülöttet ifjú trónörökösként tartotta meg maga mellett. 

Chuundar a hazugságaival maga mellé állította a wookie népet, sőt, apját is. Elkezdték inkább őt követni, és bíztak benne. Ezért apját bolondnak kiáltotta ki, és “leszázalékolta”, hogy átvehesse a törzsfőnöki címét, majd lezavarta őt az Árnyföldre. A hatalmat átvéve őrült ütemben kezdett wookie-kat értékesíteni, eladva őket a Czerkának. Mindezt ideologizálta is, mondván, hogy ha nem működnek együtt a Czerka Corporation-nel, akkor kiirtanák a wookie-kat, így viszont az átadott fajtársak megmentik a maradókat, sőt, fegyverekhez jutnak az üzlet által, így megerősödnek majd, és később már meg fogják tudni magukat védeni. Kicsit sántít a dolog, de a wookie-k nem az eszükről, hanem az erejükről híresek, bevették, és engedelmesen hajtották be a fejüket a rabszolga igába. Nem sejtették, hogy a mai szavazatuk egy társuk eladására csak elodázza a saját sorsukat, hiszen holnap lehet, hogy ŐK kerülnek sorra. (Jaj, de sok ember is ilyen együgyű…) Chuundar így teljhatalmat kapott, és már nem lehetett megállítani.

Zaalbar közben Revannal járta a világot – mígnem útjuk során egyszer leszálltak Kashyyyk erdős világán, hogy megleljék a Kashyyyk-i ősi Csillagtérkép darabot. Revant és társait azonnal Chuundar elé vezették, aki Zaalbart a múltban elkövetett bűne miatt bebörtönöztette. A többi wookie is utálatát fejezte ki Zaalbar iránt amiatt, amit a karmával tett tiszteletben tartott főnökük ellen. Revan azt a feladatot kapja Chuudartól, hogy ölje meg a száműzött Vadkarom wookie-t, Freyyr-t, Zaalbar és Chuundar apját! Freyyr túl későn jött rá, hogy Zaalbarnak igaza volt, Chuundar wookie-kat ad el rabszolgának, ezért tele van bűntudattal és fájdalommal. Nem segített Zaalbarnak annakidején, elzavarta, pedig ártatlan volt. Már úgy érzi soha sem tudja jóvátenni hibáját, ezért szégyenében remeteként él lent az Árnyföld mélyén, távol a wookie szemektől, egyre jobban elvadulva. Az idős wookie az önmarcangoló fájdalma miatt kezd megőrülni, és mikor Revanék leérkeznek hozzá ezzel a lifttel és felkeresik őt, rájuk támad!


Ezen a ponton a játékos dönthet úgy, hogy megkíméli Zaalbar apjának az életét, segít neki lázadást szítani a rabszolgatartók ellen, és felszabadítani a wookie-kat, vagy megölheti őt, tovább erősítve Chuundar hatalmát, és a wookie-k rabszolgaságát. Ha a gamer segíti Freyyr felkelését, az idős wookie megbízza őt, hogy találja meg Bacca kardját. Bacca egy legendás wookie hős volt, aki réges-rég talált egy lezuhant űrhajóroncsot, és annak anyagából készítette ezt az erős kardot. Ez a kard vált a wookie függetlenség szimbólumává, és a mindenkori wookie törzsfőnökök hatalmi jelképévé. Ha megtalálná, Freyyr ki tudná hívni Chuundart a címért, és megakadályozhatná a maradék wookie eladását rabszolgának. Revan és társai megtalálták és megölték a szörnyet, melynek a húsába bele volt törve a kard.

Így Bacca kardjával Freyyr visszament Rwookrrorro faluba, és elkezdett szövetségeseket toborozni. Sok wookie csatlakozott hozzá, miután megtudták az igazságot, és mikor meglátták nála Bacca kardját, de mindezek ellenére sok wookie maradt Chuundar pártján is. Kiderül, hogy Rorworr, a híres wookie felderítő is a Czerka és Chuundar embere volt, aki segítette a tevékenységüket a “G5-623”-on, ahogy a Czerka nevezte Kashyyyk-ot. Megegyeztek, hogy egészséges wookie-kat szállít fegyverekért cserébe, de Jaarak követte Rorworrt, és megölte, hogy megakadályozza az ügyletet.

Így Jaarak például Freyyr-hez volt hű, és Woorwill, a fiatal wookie is, aki ironikus módon Rorworr, az áruló legjobb barátja volt. Worrroznor, a Törvény Őre, a törzs bölcse ugyancsak a jófiúkkal tartott, és sok más wookie, akik nem akartak rabszolgák lenni, vagy vadászható állatok, a Czerka zsákmányai. De Chuundarnak is maradt követője elég. Voltak őrei a tróntermében, kémei mindenfelé, és még Gorwooken, a wookie, aki lekísérte Revanékat az Árnyföldjére a lifttel, ő is Chuundar embere volt.

Mikor Revan a liftet akarta használni, hogy visszatérjen a magas fák felső szintjére, Gorwooken és 2-3 másik wookie megtámadta őket, hogy ne tudják támogatni a Freyyristákat. Így Revan, Jolee Bindo, és Juhani kénytelen volt mindet megölni, és saját maguk működtették a liftet, hogy felhúzzák magukat a felső teraszra. A wookie polgárháború elkerülhetetlennek tűnt. Mire Revanék elérték a tróntermet, a két fél már ott vitatkozott.

Nem volt békés megoldás, bár Zaalbar, és Revan megpróbálták lecsitítani a wookie vezetőket, nem tudták megakadályozni a harcot. Apa támadt fia ellen, testvér a testvér ellen. Szomorú, és borzalmas mészárlás volt – nem számít, hány wookie segítette Chuundart, meg hány Czerka őr volt a szobában, nem tudtak ellenállni két őrjöngő, bivalyerős wookie, Zaalbar és Freyyr, három erős Jedi mester, Revan, Juhani, és Jolee, valamint a Freyyr-hez hű wookiek rohamának. Mindenki elesett a gonoszok közül. Chuundar is elesett a harcokban a Jó Oldali befejezés szerint. Ha a Sötét Oldali játékos Chuundarral tart, Revan megölheti az Árnyföldjén Freyyrt, vagy színlelheti, hogy segít neki, és felcsalhatja a Rorworrkoo felső teraszára, hogy Chuundarral közösen gyilkolhassák le az idős wookie-t, melynek Chuundar nagy örömmel tesz eleget, feküdj már le (pusztulj már el vénember) felkiáltással. Ezzel véglegesen megpecsételik a wookie-k rabszolgasorsát, és megszilárdítják Chuundar hatalmát. Zaalbar hangosan fogja követelni Bacca kardját, és Chuundar neki is fogja adni, hogy megszabaduljon az ősi hatalmi ereklyétől, és végérvényesen konszolidálja hatalmát.

Egy mókás dolog:

Mikor a trónteremben kirobbant a csata, a két wookie ráment Chuundarra, míg a Jedieim támogatták őket Erőalkalmazásokkal. Juhani feladata az volt, hogy a szoba bal oldalát fedezze, Jolee előre koncentrált, míg a Revanom jobbról fedezte őket. Csináltunk egy összehangolt Force Wave-et (mely végülis az Erő Lökés erősebb változata) melyet teljes szinkronban eresztettünk el. Csak nézzétek meg az illusztrációt, a levegő még mindig remeg, még a fénykard pengéje is ferdének látszik miatta, még a falak is görbék. Ez egy hatalmas Erő Hullám volt, néhány ellenség azonnal meghalt tőle. Nézzetek csak a kép hátterébe! Van ott egy Chuundar-hű wookie, aki átrepült a szobán, nyakára zuhant, lábaival felfele bezuhant a fa pad alá. Szó szerint feldobta a talpát, nem igaz? 🙂 Ha nem lett volna ott a fal, kirepült volna a területről, és lezuhant volna az Árnyföldje mélyére. 😀

Tekintsétek meg a custom Chuundar figurámat!

Custom Chuundar elölről


Custom Chuundar hátulról


Custom Chuundar oldalról


Köszönöm az érdeklődést, gyere vissza hamarosan!

A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 04. 22. (a figura készülte évekkel azelőtt.)