Chodo Habat

Chodo Habattal a Kotor 2 játékban találkozunk, amikor az Exile Peragus után Telosra repül. Chodo Habat a Telos bolygó felett keringő mesterséges űrállomás, az úgy nevezett Citadel Station állomáson élő Ithori csoport vezetője.

Exile megérkezik Telosra az Ebon Hawk fedélzetén

A Kotor 2 játékban az Exile Jedi hajóját Handmaiden elrabolja, ezért az Exile itt ragad, ezen az állomáson. Az Exile (azaz Meetra Surik) külsős Teloson, tehát nem ismeri a helyi viszonyokat, ugyanakkor nagy potenciállal bíró Jedi, kinek támogatását szinte azon nyomban megpróbálja elnyerni az állomás szinte valamennyi érdekcsoportja. Nézzük meg, kik. A Citadel Station hivatalos rendfenntartó szerve, a TSF, a Telosian Security Force, például ők is segítséget kérnek tőle. Persze először jól letartóztatják.

Róluk már írtam, lásd a TSF cikkem a rovatban. A másik fontos érdekcsoport az Exchange, azaz a helyi maffiaszervezet, mely a sötétben tevékenykedik. Ők is megkeresik az Exile-t, hogy bevonják őt és csapatát mindenféle sötét üzelmeikbe. És bár sokan nem értik miért, de számomra a legfontosabb ellentét az állomáson a Czerka és az Ithori ellentét. A helyzet ugyanis olyan rettentő nagy horderejű, hogy a világunk valódi problémáit tükrözve az ember lelkére zuhan mázsás kőként, ahogy involválódik a konfliktusba. Történt ugyanis, hogy az Exile Jedit megkeresi az Ithori küldöttség egy tagja, hogy ismerje meg az ügyüket, és segítse azt. Nevezzük ezt egyfajta nemes ügy támogatásának, kvázi az igaz út követésének. Az Ithori nép ugyanis azt a feladatot, hadd ne mondjam küldetést tartja elsődleges prioritásának, hogy megmentse Telos bolygót, lent az űrállomás alatt a földfelszínen. A bolygó ugyanis élhetetlen, sivár, kiégett pusztasággá vált, miután Saul Karath flottája gyakorlatilag planetáris bombázással majdnem teljesen elpusztította. Az Ithori nép egy védőpajzsot készített a bolygó köré, mely védi a kozmikus sugárzástól, bent tartja az újrateremelt oxigént, és valamelyest védi a flórát és faunát, melyet próbálnak újratelepíteni.

látkép a telosi pajzsról

Értsd flóra és fauna alatt a teljes növény- és állatvilágot. Mert hogy azok is teljesen kihaltak a bolygón. Onderonról, Dxunról, Ithorról, és más bolygókról olyan növényeket, többnyire cserjéket, pázsitfűféléket, és fákat hoztak, melyek képesek voltak megélni az emberi borzalmak miatt sivár pusztasággá tett Teloson. Ezen növények kialakítottak egy légzésre alkalmas légkört, ezután már betelepíthető volt pár állatfaj, növényevők, s pár ragadozó.

telosi síkság, emitt-amott már egy kis élettel

Telos kezdett életre kelni. Ám furcsa módon a Czerka ennek ellenérdekelt volt. Ezért Jana Lorso is megkereste az Exile Jedit, és felkérte, segítse őket inkább. Hogy ellehetetleníthessék az úgy nevezett restoration projectet. Ők azzal indokolták, hogy nem terraformálni kell Telos IV bolygót, és természeti adottságait visszaállítani, hanem urbanizálni kell azt. Hasonló kockamodulokat létrehozni lent is, mint itt fent, a Citadel állomáson.

Citadel Station moduljai, köztük komp viszi át az embert

Persze, hatalmas dolog egy működőképes űrállomás. Mégis, ahogy bejárjuk, érezhetjük azt, milyen sivár, kopár. Milyen pici. Mennyire mesterséges. El lehet vegetálni rajta. Mesterséges gravitáció, műkaja, napfény helyett mesterséges világítás, langyos természetes szellő helyett keringetett levegő. Kaját nem tudom mit ettek, de én jobb’ szeretem a fáról letépett lédús, érett őszibarackot, mint egy paszta koncentrátumot valami tubusban pár fehérjével, aminosavval, esetleg adalék vitaminokkal. Mégis, van akiknek ez így jó. Hiszen nyilvánvalóan egyes érdekcsoportok ellenérdekeltek. Ők ugyanis a zavarosban akarnak halászni. Nem azt akarják, hogy jó legyen, hanem azt, hogy NEKIK jó legyen. A Czerka ezért seftelt, csalt, feketekereskedelemmel foglalkozott a nélkülöző emberek igényeit kielégítve jó pénzért árult dolgokat. Körözött bűnözőket rejtegetett, szervertermében pedig borzasztó sok titkos anyag volt a mocskos üzelmeikről, melyet a T1-N1 cikkben olvashattok. Bandát toborzott, fegyverrel kereskedett, korrumpált, zsarolt, hitelezett. Ráadásul hozzá akart férni lent az elhagyatott Köztársasági Military base remélt kincseihez. Egyszerűen ostoba hülyéknek tartották az Ithorikat. Számukra lényegtelen volt a nagy tömeg igénye. Számukra a saját boldogulásuk volt az első. Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy van egy szemétdomb. Nem takarítjuk el, és tesszük jóvá az adott területet, hanem otthagyjuk a szemétdombot rohadni, tovább pusztulni, de ráülünk, hogy ez az enyém itt mind. S árulni azt a pár szemetet, amit kipiszkálunk a mocsokból. Vagy egy süllyedő hajón kihirdetni ideiglenes királyságomat, s míg süllyed, kinevezni magam süllyedési biztosnak, katonákat toborozni az ugyancsak süllyedő utasok közül saját magánhadseregembe, s addig vigadni, harácsolni, másokat terrorizálni, enni-inni, pénzt gyűjteni, míg ELSÜLLYEDEK ÉN MAGAM IS.
Bizony, ez a mai világunk leírása. A környezetvédelem Star Warsos megfelelője. Itt tehát az Obsidian (a fejlesztő cég) a szokásos jó és rossz Star Warsos ellentétet lehozza a környezetet védeni akarók, és az azzal nem foglakozók szintjére, a kettejük közt feszülő, mégis mindannyiunk életét veszélyeztető elementáris veszély mondandójára, ahol Chodo Habat és nyája a jófiúk csoportja.

Chodo Habatnak van egy helyettese, bizonyos Moza. Ő is egy magasabb rangú Ithori, de a rang náluk elég másodlagos dolog. Egy békés, barátságos, gyengéd társulat az Ithori csoport, hadd ne mondjam kvázi erkölcsi kötelességünk őket segíteni. Persze ez inkább a LS játékosoknak szempont, hiszen a Jó Oldal a Világos Oldal követőinek itt elég sok LS pont terem, mely elősegíti a Jediként való előre lépésüket. Ráadásul Chodo Habat egy Force Adept, tehát részben ismeri az Erőt, és az Erőről leszakadt, lassacskán újra abban elmerülő Exile Jedinek nagy segítség az, hogy amennyiben őket segíti az Exile , akkor Chodo Habat hálából elmélyíti őt az Erőben. A játék ezt úgy szimbolizálja, hogy kapunk pár erőpontot, melyet Erőalkalmazásokra költhetünk majd. Minél több Erőpontunk van, annál több Erőt idézhetünk meg a kimerülés veszélye nélkül, ez tehát nagy segítség.

Chodo Habat egy halk szavú, őszinte, becsületes lény. Ha ember lenne azt tudnánk mondani hogy jó ember. Ilyen szempontból még nagyobb a szembenállás a gonosz Czerka vagy a helyi maffia tükrében, ezért szinte erkölcsi kötelességünk a jók, azaz az Ithoriak mellé állni. Persze amikor a sötét oldalon játszom a játékot akkor dark side pontok miatt én is általában a Czerkát támogatom az Ithoriak ellenében, de hozzáteszem hogy a játék simán megoldható úgy is, hogy egy light side játékos mondjuk egy adott küldetésben egy fontos jutalom vagy egy nagyon magas pénzösszeg miatt a rosszakat segíti, de az is simán belefér hogy egy dark side player az Erő pontok miatt Chodo Habatot támogatja itt Teloson. A játék rengeteg pontján lehet light side vagy dark side pontokat gyűjteni, sőt bizonyos glitchek miatt akár végtelenítve is, azaz egy-egy másik oldali döntés később simán módosítható a kívánt irányba, és sokszor már a játék korai fázisában dark side mastery vagy light side mastery érhető el annak ellenére, hogy az ember esetenként nem az oldala szerint dönt.

Egy nagyon jól sikerült figurám, pedig nem volt könnyű, ráadásul nagyon kedvelem is.

A játék ugyanezt a skint használja más Ithoriak esetében is, tehát a figura általánosan használható a faj egyedeinek illusztrálására. Legyen az pl egy swoop versenyző, egy kereskedő, egy utcai járókelő, vagy egy szerelő, kb ugyanezt a kinézetet fogod kapni, csak a színjeikben térhetnek el.

Tekintsétek meg Chodo Habat custom figurámat

Chodo Habat elölről

Chodo Habat oldalról


Chodo Habat hátulról

Chodo és Moza hátulról

köszönöm a figyelmet látogasd a CustomStarWars oldalt rendszeresen és csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

A cikket írta Rostás Norbert 2024 februárjában, a figura készülte évekkel azelőtt.