Tandin

Tandin tábornok az onderoni királyi milícia tábornoka volt a Clone Wars sorozatban. Meggyőződése ellenére támogatta Sanjay Rasht, Onderon királyát, akkor is amikor a bolygó a Független Rendszerek Konföderációja oldalára állt.

Még amikor az onderoni lázadók már szembe kerültek a hamis uralkodóval, és felfordulást és pusztítást kezdtek okozni a szeparatisták elleni harccal, Tandin akkor is hűséges maradt a királyhoz. Azonban állandó nézeteltérésben volt Kalani szuper taktikai droiddal, akit Dooku gróf küldött Onderonra. Tandin megpróbálta meggyőzni Rasht, hogy a lázadók csak a droid hadsereget támadják, és azt javasolta, hogy a Royal Onderon Militia vegye át az irányítást, az meggyőzheti a lázadókat, hogy megvitassák a békekötés feltételeit. Kalani ezt ellenezte, és úgy vélekedett, hogy a lázadóknak a milícia soraiban is lehetnek szimpatizánsaik. Rash közbeszólt, hogy nem tárgyalnak az általa „terroristákként” emlegetett lázadókkal. Tandin ezután elmondta a királynak, hogy Steela Gerrera és testvére, Saw is részt vesz lázadásban, valamint Lux Bonteri, az elhunyt Mina Bonteri szenátor fia is.

Később aznap este Saw Gerrerát, a lázadás egyik vezetőjét elfogták, aki besettenkedett Izizbe, megpróbálva megmenteni Ramsis Dendupot a kivégzéstől. Kalani kínzásnak vetette alá, hogy kiderítse hol bújkálnak a lázadók. Tandin nem volt hajlandó tovább kínozni, és úgy döntött, hogy életben hagyja, és másképp próbál majd eljutni a lázadókhoz ezért beszélgetést kezdeményezett vele ez kontraproduktív lett, mert amikor kikérdezte a fiatalembert, pont hogy Saw Gerrera vetette el Tandinban a kétség magvait.

Később aznap Tandin tanúja volt a lázadók felbukkanásának, aki Dendup kivégzésének hírére felbukkantak, nyilvánvalóan azért hogy megmentsék a jó királyt, annak ellenére hogy minden két utca hogy ez egy csapda. Amikor körülvették őket, és minden elveszettnek tűnt, Tandin az összes palotaőrt maga mellé állította, és megakadályozta a kivégzést.

Körülvették a harci droidokat is, sőt Tandin egy rövid időre túszul ejtette Rash királyt is. Lehetőséget akart adni a lázadóknak és az őröknek a szökésre, s ezért hajlandó volt az életét is feláldozni. Mielőtt azonban a harci droidok célba vették volna Tandint, Ahsoka Tano kiugrott a tömegből, megmentette a tábornokot, és mindketten megszöktek. A kivégzésen jelenlevő tömeg a gonosz Rash király ellen fordult.
A menhelyen Tandin és a királyi testőrök felajánlották a támogatásukat a lázadóknak, és igazi királyuknak újra hűséget fogadtak.

A lázadók ezútan kijjebb költöztek a vadonba, hogy elvonják a droidokat Iziztől, és megkíméljék a civil lakosságot és a fővárost a további pusztítástól. Tandin beleegyezett Steela Gerrera vezetésébe, amikor Dendup kinevezte a lázadókat és a királyi testőrséget is magába foglaló egyesített haderejük vezetőjévé.

Kalani droid gunship hajókat küldött, hogy a levegőből támogassa a droid hadsereget a lázadás totális megsemmisítésében. A lázadók a vereség szélén álltak, mígnem Hondo Ohnaka rakétavetőket szállított le az onderoniaknak Anakin Skywalker nevében. Le tudták győzni a droidokat, és arra kényszerítették a szeparatistákat, hogy elhagyják Onderont. A visszavonuló CIS haderő megölte Rasht, ezzel „fizetve” ki árulását.

Sajnos a győzelem nagy árral járt, mivel Steela az utolsó csatában szívfacsaró módon meghalt, amiről már írtam. Tandin ott volt a temetésén Izizben, miközben Onderon a felszabadulást ünnepelte.

Tandin tábornok helyzete azért is érdekes, mert elgondolkoztatja az embert, hogy mi a helyes. Ha valaki szereti a hazáját, hogy jár el helyesen, ha az éppen aktuális uralkodó érdekei mentén, neki segédkezve tevékenykedik, vagy pedig ha saját erkölcsei, saját elvei szerint támogat egy adott uralkodót, vagy politikust. Tandin önmagával is hamis kompromisszumot kötött, amikor a jó király helyett egyfajta kötelességtudat által vezérelve ugyanúgy szolgálta Sanjay Rusht is. Úgy gondolta hogy a király személye ilyen szempontból független attól, hogy ő mit gondol, neki kötelessége az éppen aktuális regnáló uralkodót szolgálni. Ugyanakkor rájött arra, hogy ezzel bűnrészessé válik, mert ha a király tevékenysége Onderon ellen hat, de ő mégis őt szolgálja, akkor az ő cselekedetei ugyanúgy az örökkévalóságban fognak visszhangzani mint a királyé, és később az utókor már nem fog tudni különbséget tenni kettejük között, hiszen Tandin pusztán csak a király meghosszabbított keze volt, az erőszakszervezet vezetője, egy magas rangú katonai tábornok, akit mégis elvei ellenére becsatornázott a politika és arra kényszerítette amit saját elhatározásából valószínűleg soha nem tett volna. Ezért nem pusztán csak Onderon érdekeivel, hanem saját erkölcsével is konfrontálódott, és egy idő után nem tudta tovább elhitetni önmagával hogy úgy helyes, hogy ha az ő személye és az ő elvei kimaradnak ebből a folyamatból, hogyha ő hivatkozik arra az általános mentségre, hogy csak parancsot teljesített, miközben az egyénnek mindig ott kell legyen a döntése egy ilyen helyzetben, és az a szabadság hogy ő mit gondol az adott dologról, és csak akkor szabad beállni egy adott törekvés, egy adott irányzat, egy adott személy mögé, amennyiben ez kompromisszumok nélkül megvalósítható az egyén számára, és teljes mértékben tud azonosulni az általa is képviselendő dolgokkal, különben ez a helyzet előbb vagy utóbb belső konfliktushoz fog vezetni.
Fontos tanulság volt az is, hogy szabad-e egy tekintélyszemély ellen felszólalni, vagy nyíltan szembe menni vele. Hogy mi számít lázadásnak, és mi számít az igazságért való küzdelemnek. Hogy mennyire képlékeny a hazaszeretet és a hazaárulás fogalma adott pillanatban, egy elv vagy konfliktus mentén. És hogy mivel ártunk többet, ha tűrünk, vagy ha beleállunk egy konfliktusba. Tandin tábornok kicsi karakter volt, mégis magában hordozza egy csomó fontos dolog csíráját.

Páncélzata is nagyon impozáns, és az ókori hadtörténelemből visszaköszönő stílusjegyeket hordoz magán, ráadásul az egész onderoni viselet nagyon elegáns, nagyon látványos, és úri. Ezek miatt is gondoltam hogy elkészítem magamnak custom figuraként.

Tekintsétek meg custom Tandin tábornok figurámat!

Tandin tábornok elölről


Tandin tábornok hátulról

Onderoni customjaim

Köszönöm a figyelmet, olvasd a Custom Star Warst rendszeresen és csatlakozz Facebook csoportunkhoz is további háttérinformációkért, készítési fotókért, vagy kapcsolattartás végett!

A cikket írta Rostás Norbert 2023 decemberében, a figura készülte évekkel ezelőtt.