R3-S6 Goldie

A Bothawui-i csata során Anakin Skywalker jedi tábornok elvesztette hűséges droid társát, R2-D2-t. Csereként R3-S6-ot rendelték ki mellé, akit Ahsoka mutatott be neki, mint egy arany droidot az Arany Osztag aranyos vezérének.

Anakin Skywalker soha nem tudott rá R2 méltó helyetteseként gondolni, és bár nem tudta hogy egy kémdroidot raknak a nyakába, ösztönösen idegenkedett új droidjától.

A Star Wars Sagát végtelenül leegyszerűsítve sokan úgy értelmezik és interpretálják, hogy a jó és a rossz küzdelmét bemutató filmsorozat. Persze ez sok más filmre is igaz lenne ha csak erről lenne szó, de valóban a Csillagok háborúja filmekben állandó szembenállást tapasztalunk a jedik és a sithek között, vagy a Lázadók és a Birodalom között, a Köztársaság és a Független Rendszerek Konföderációja között, vagy az új sorozatban az Első Rend és az Ellenállás között. A filmben nemcsak a politikai szembenállás okozza a konfliktusokat, hanem megütköznek elvek, életfilozófiák, hitvallások, moralitások is, melyeket többségében emberi csoportosulások konfrontációi jelenítenek meg. Az „emberit” itt nem csak a humán fajra értem, hanem a Galaxis szerte élő fajok egyedei is konfrontálódnak valami miatt, tegyük fel a rabszolgatartás súlyos kérdésében például a vukik és a trandoshan faj képviselői, mintegy megtestesítve vagy a film eszközeivel ábrázolva az adott problematikát. Az azonban ritka, hogy a droidok konfrontációja jelenítsen meg egy vagy több emberi problémát. Bár előfordul ilyen is, de többnyire inkább a Kiterjesztett univerzumban, hiszen a protokoll droidok kapcsán már írtam egy cikket egy-egy protokoll droid kapcsán, hogy ők milyen emberi problematikát jelenítenek meg a Knights of the Old Republic játékban, vagy itt van a mai cikkünk főhőse, a fekete és arany színekben pompázó Goldie nevű astromech droid, aki pedig a Clone Wars sorozatban jelenít meg egy nagyon érdekes szempontrendszert. Először is a droid egy kém. Ez droidoknál igen ritka. Nem csak ebben a sorozatban, hanem máshol sem gyakran fordulnak elő olyan robotok, akik idegen eszmék miatt hazudnak, károsítanak meg embereket, akár testi épségüket is kockáztatva, hiszen ez a droid törvényekkel alapvető ütközésben van, elég hogyha az Asimovi robotikára gondolunk, ahol az első parancsolatok egyike az, hogy a robot semmilyen úton módon nem árthat az embernek, és mindig a javát kell szolgálnia, Goldie viszont nem egyszer kockáztatja Anakin Skywalker életét azokban a részekben ahol szerepel. Például egyszer bekapcsolja Anakin hajójának nyomkövetőjét, ezzel elárulva pontos tartózkodási helyét és ráhozva több ellenséges repülőgépet is a szeparatista flottából, majd Anakin vadászgépét is machinálva, gyakorlatilag mozgásképtelenné téve gazdája gépét kiszolgáltatva őt az ellenséges gépeknek, egy másik alkalommal pedig Gha Nachkt hajóján aktivál egy csomó inaktív droidot mintegy ráuszítva őket Ahsokára és Anakinra.

De Ahsokát is nem egyszer veszélybe sodorja, elárulva rejtekhelyét Grievous tábornoknak, ami miatt a kislánynak meg is kell küzdenie a szeparatista vezérrel.

De a hangárajtót is rájuk zárja mikor elmenekülnének Skytop állomásról, Keselyűdroidokat uszítva rájuk.

Azt a sorozatból már elfogadtuk és hozzászoktunk, hogy a droidoknak is érzelmeik vannak, ám ezt a fajta identitásválságot, amit Goldie ábrázol a Clone Wars-ban újszerűnek tartom, mert nem egyszerűen átprogramozásról van szó, ha nem úgy tűnik, hogy van egy gonosz droidunk Goldie személyében, és van egy jó droidunk R2-D2 személyében, ezért a konfrontáció sem várathat magára sokat, mely a rész végén törvényszerűen vezet a két droid által megszemélyesített két világ összecsapásához, melynek során a Skytop állomás tetején a két droid egy epikus küzdelemben szembeszáll egymással, ahol már nem önmagukért küzdenek elsősorban, hanem az általuk megszemélyesített értékek csapnak össze. Itt ugyanis azt látjuk, hogy R2-D2 önfeláldozó módon – akár saját létezése árán is – de lehetővé kívánja tenni a rábízott emberek menekülését, segítve őket kiszabadulni a hangárból és elmenekülni egy lassan összedőlő-felrobbanó űrállomás külső párkányán, ahol saját túlélése szinte esélytelen, mégis a robotika törvényei szerint, – sőt talán emberi erkölcsök szerint is – harcol a jóért, miközben Goldie sem fog tudni elmenekülni az állomásról, mégis megveszekedetten próbálja lehetetlenné tenni a köztársasági erők dolgát, megakadályozva azok menekülését, és ha mást nem saját magával rántani őket a biztos halálba, legalább addig ott tartva őket az állomáson, míg az szét nem robban atomjaira. Mikor ez már kicsúszni látszik a kezei közül és R2 felülkerekedik rajta lelökve őt a mélységbe, Goldie szigonykötelet lő R2 hasába, hogy legalább őt magával rántsa a mélybe, ám az ügyes kis droid körfűrésszel elvágja a kötelet, és mint a sorozatban oly sokszor a rossz elnyeri megérdemelt büntetését, és Goldie megsemmisül lezuhanva a mélybe. Ám az átlag néző kielégületlen marad, hiszen R2 úgy tűnik hogy nem nyeri el méltó jutalmát, és így rajta keresztül a jó elvek sem diadalmaskodhatnak ha ő is végsősoron ott kell hogy pusztuljon, és a megható jelenetet amolyan hollywoodi happy enddel zárva könnyes szemekkel láthatjuk, hogy Anakin Skywalker visszajön barátjáért és kimenekíti az utolsó pillanatban, ezzel sokadjára diadalmaskodik az amit mindannyian várunk és vágyunk, hogy helyreálljon a rend, és a tiszta felülemelkedjen és a jó diadalmaskodjon a világunkban.

Tekintsétek meg custom Goldie figurámat is!

Ahsoka bemutatja R3-S6-ot Anakinnak

Goldie és R2-D2 küzdenek a Skytop állomáson

Goldie asztromech custom figura hátulról

Köszönöm a figyelmet, olvasd a CustomStarWars oldalt rendszeresen, és csatlakozz Fb csoportunkhoz is!

A cikket írta Rostás Norbert 2023 májusában, a figura készülte évekkel azelőtt.