Book of Boba Fett 4 elemzés

Negyvenegynehány perc kitűnő szórakozás. Nagyon mély háttérgondolatok, melyek a negyedik rész savát-borsát adták nekem. Kitűnő humor, (az elemzésben lesz jó pár screen, de íme egy mosolyogtató jelenet, mikor BK megzabolázására tett kísérletek után Boba azt mondja a gyönyörű Jennifer Bealsnek, hogy legalább megpróbáltad.)

Épülő, kerekedő storyline. Aki kíváncsi a CustomStarWars szokásos mélyelemzésére, tartson velem, mindent mondok, íme:

Boba a sivatagban éjszakázik. Tábortüzet rak, nincs hova menjen az előző rész után. A tusken törzs nincs többé. Egyedül a hátán a gaffi, és a mellette álló banthája maradt csak neki új családjából. Amihez eddig nem volt szerencséje. Csak apja volt, őt is korán elvesztette. A tuskenek adták meg neki az együvé tartozás élményét, és pár jó nap adatott összesen, és a sors elvette tőle mindezt. A földön fog aludni a sivatagban. Előtte enne, ropog a tábortűz, mely felett valami sül. Banthája lejmol egy kicsit, olyasmi jelenet kapcsán, mint amikor Csubi porgot süt, és egy másik porg kérne belőle. Boba szeretettel kínálja meg az állatot, mosolyogva, „enjoy” -mondja, azaz edd szeretettel, élvezd kis barátom. Később el is engedi, hogy szabadon élhessen. Azt mondja, keresd meg a többi banthát. Légy a családoddal. Légy boldog. Legyenek kis bantháid. Ahogy az állattal bánik, az is egész tanulságos. Egész komoly lelki fejlődés szemtanúi vagyunk eddig, ez a Boba nem a korábbi Boba.

Jelzőfényt vesz észre a közelben. Majd ismét. Felkerekedik, hogy megnézze ki az. A film ezen pontján megismerhetjük végre, mi volt azután, hogy a Mandalorianben otthagyták Fennecet hasbalőve a földön. A nőt a Mandalorian-be ezekkel vakították el, mikor lesállásból le akarta lőni őket, aztán élet-halál közt ott maradt a sivatagban. Boba megtalálja, felnyalábolja, felteszi banthájára, és besiet azaz bebőcörög a „rohamkocsival”, azaz a banthájával a balesetire, azaz abba a cyberpunk műhelybe, ahol a swoopos gyerekek is upgradelték magukat. (Ugyanúgy ölben viszi, mint a korábban írt cikkemben a tuskeneket a máglyára, mint Anakin az anyját.)

Érdekes, hogy ismét időpont kéne, mint a polgihoz, de egy zacskónyi credit megtöri a várólistát, Fennec műtőasztalra kerül. NULLA fertőtlenítés, nulla fájdalomcsillapítás, altatás nélkül a csávó felnyitja a hasát, kipakolja a beleit, és csövekkel, mechanikus alkatrészekkel állítja helyre, majd NYITVA HAGYJA a hasfalát! Boba elhűlve kérdezi, nem takarja le legalább valamivel? Az ürge válasza, hogy ezt a sok gyönyörű upgradet eltakarni?! Döbbenet, hogy BK hasonló sérülései, sebei nudlik sem voltak ehhez képest, pedig őt is szétvagdosták összeszurkálták keményen az előző epizódban, de úgy tűnik a Starwars-ban nincs elfertőződés, lehet 40 fokos sivatagban nyitott hasfallal járkálni…
Szerintem ezt a kiborgosított ember vonulatot a Matt Damon fémjelezte Elysium film tematikája ihlette. Mindenesetre ez a robottá építés viszonylag gyakori haldokló esetében a Starwars-ban, gondoljunk csak Vaderre, vagy Grievousre.

Fennec lassan magához is tér. Kicsit nyög, de gyakorlatilag egy perc múlva már mintha semmi baja sem lett volna. Elbeszélget Bobával, melyben tisztázzák, mi történt vele. Bizalmatlan, azt hiszi azért gyógyította meg őt, hogy élve adhassa át, mert holtan kevesebb fejpénz jár érte. Fett azonban biztosítja, nem azért gyógyította meg, hogy begyűjtse a fejpénzt. Szövetségét szeretné. Sorstársként tűnik fel előtte, akit ugyancsak ott hagytak a sivatagban meghalni. Elmondja, hogy vele is mi történt, ami azért érdekes, mert Boba azt mondja, hogy őt a tuskenek MENTETTÉK MEG.

Ami nem igaz, hiszen ők elhurcolták, ám az idő megszépítette a dolgot. Átvitt értelemben, lelkiekben tényleg megmentették, de sem a sarlaccból nem ők húzták ki, sem ájultában nem gyógyították, rabláncra verték, és elvonszolták. De ma már Boba ezt megmentésként értelmezi. Mint József, akit testvérei a verembe dobtak, elhurcolták rabszolgának Egyiptomba, majd ott felemelkedett, s a fáraó alatt a második ember lett. Tehát kálváriája juttatta a megújulás, és a hatalom pozíciójába, hogy a hét év ínség alatt ne csak Egyiptomot, de a zsidókat, illetve magát a családját is megmenthesse. Szerintem Boba kálváriája is hasonló lesz, egyfajta üdvtörténetre számítok, gyökeres lelki változásra, megtisztulásra, és igaz vezetésre.
Elmeséli utána, hogy a tuskeneket meg akarta menteni, s a halálukat okozta. A Pokolba vezető is jóakarattal van kikövezve, ismét Biblikus utalás. Jót akart, de bajt hozott a családjára. Akik halála szerinte a Kintan riders bűne. Fennec kimondja most azt, amit én a harmadik rész elemzésében vélelmeztem: egy robogós banda ölte volna meg őket? That’s highly unlikely. Ez egyáltalán nem logikus, rohadtul valószínűtlen.

Én is ezt mondtam, és tartom, de ez csak a tippem. Rájuk verte valaki a balhét.
Fennec beleegyezik, hogy segít neki, de kiköti, utána lép. Nem tartozik semmivel, kvittek lesznek. Tehát kapcsolatuk ezen pillanatában eszébe sem jut, hogy vele tartson. Amint lehet, leválna róla a buli után.
Apropó, buli. Az alvilág mindig azt mondja, hogy még ezt a bulit megcsinálom, aztán abbahagyom. Kilépek, többé nem bűnözök. Még szerzek annyi pénzt, hogy soha többé ne kelljen. Kifizetem a tartozásom, a fejpénzt ami rajtam van, aztán vége. Boba is ezt mondja most, annak kapcsán, hogy a tuskenek a családja lett.

Nem akart többé fejvadászként létezni. Le akart telepedni. Mindent maga mögött hagyni. Szeretetben élni velük a törzs tagjaként. Kb mint a Solo filmben, amit nagyon szeretek, a korábbi elemzésemben a hatalmi vákuum kapcsán citáltam, most pedig a kiszállás miatt! Emlékszünk, ott is ez a téma mindig!? Beckett is ezt mondja, Han is. Még egyet. Még egy utolsót. Ha félresiklik a buli, még egyet, amivel ezt helyre tudjuk hozni. Kifizetjük Dryden Vost. Aztán abbahagyjuk. Elmegyek valachordozni, régi álmom. Persze nem sikerül. Aztán még egy buli, még egy legeselegutolsó, a dicstelen halálig. Gyönyörű utalás tehát erre. Fennec hozzá is teszi, a mi fajtánk sajnos nem akkor hagyja abba, amikor akarja. Hátborzongató jelenetsor ez, és csak egy mezei párbeszéd hordozta a mély részt!


Főleg, ha Boba ezen mondatát is hozzávesszük. Megígéri a nőnek, hogy ha kell, élete árán is, de megvédi.

Mikor ezt láttam, megremegtem. Nagyon tartok tőle, hogy Boba így fog meghalni. Életét adja a lányért valami önfeláldozó jelenetben. Azt gondolom, hogy e mondat előrevetíti a szomorú jövőt, Boba nem bűnszervezet vezető lesz, hanem mártír, egy megtért ember, aki talán eképpen hal meg, amit itt mond.

Otthon kis bacta után egy droid azt mondja, Fett gazda gyakorlatilag meggyógyult. Fennec zseniális mondatot mond: oké, a külső sebek meggyógyultak, de mi van a lelkiekkel, a belső sebekkel? A feldolgozatlan traumákkal, az apahiány, a gyász, az elhagyottság és magány érzete, a fekete múlt kísértő árnya? Ez a kérdés a rész ars poeticája, olyan gyönyörű és elgondolkodtató.

Aztán gyakorlatilag mehet a buli. Irány Jabba palotája, amiben még mindig nyüzsögnek az őrök.

Az a tökkelütött Fortuna SOKKAL több emberrel rendelkezett, gyakorlatilag a teljes maradék alatta volt, mégsem vitte semmire. Egy luzer volt, mint írtam a korábbi elemzéseimben, ezt is megerősíti majd Fennec később! Még egy csudajó jelenetet élvezhetünk, Fennec kibocsát egy felderítő droidot, mely bereppen Jabba palotájába, és holografikus térképet készít a teljes belső struktúráról, illetve a bent levőkről, melyeket piros pöttyökkel jelez a térképen. Szerintem egyértelmű utalás a Prometheus-ra, ahol hasonló eszköz repült be az idegen struktúrába, hasonló felvételt készítve. Az általam rajongásig tisztelt Tom Cruise Különvélemény című filmjére is, ahol kis pókszerű kutászokat küldenek ki mindenhova, akik ellenőrzik a területet, felvételt készítenek, illetve gyakorlatilag igazoltatják az embereket retina scan révén. Ott Tom Cruise egy új szemet kap „implantként”, hogy ne tudják azonosítani, ez is hasonló a cyberpunk dologra. Ugyancsak hasonlít Maul 3 Sith kutászára, illetve magára a Birodalom kutászdroidjára is. Ezek mind elsődleges feladata a felderítés. Jaj de jó, hogy azért néha életszerű dolgokat is beletesznek! Jómagam gimi végéig hadtörténész akartam lenni, ez talán érződik is rengeteg cikkemen. Az, hogy a szembenálló felek feltérképezik egymás pozícióját, létszámát, a hadviselés kezdete óta létfontosságú komponense a hadviselésnek. Az, hogy nem frontálisan nekikestek, hanem gondos felderítés után rajtukütnek egy csatorna alagútrendszerén keresztül, számomra roppant érdekes volt.

Nyilván a jelenet a Klasszikus szerelmeseinek is egy élmény volt, hiszen mindeközben Jabba palotájának eleddig sosem látott régióit ismerhettük meg, csigalépcső részektől szűk folyosókon át a konyháig ahol majd kibukkantak a csatornából. Remek koncepció, köszönöm az élményt. (Ugyanakkor kizárt, hogy BK ezen a csatornán keresztül hatolt volna be, csak nem olyan hülyék Bobáék, hogy ahol ők kerültek az ellenség hátába, ugyanott jött volna a vuki is. Azt nyilván őrzik.)
A konyhában droidok készítik a kaját, akik meghallják a csatornafedő súrlódását. Boba az egyiket szétveri, a másik pedig beáll egy harci állásba vele szemben, ami egy az egyben Grievous Ep3-as beállása. Boba pedig valami hasonlóba, mint Kenobi. De olyan bunyó nem lesz, révén hogy Fennec mögékerül, és korrekten elvágja a séf torkát hátulról.

Fú gyerekek, ebből kemény mémek lesznek. Hello there, mondja majd Boba, mire a séfdroid hogy General Fett. Erre fogadni mernék. Ügyes húzás.
Előkerül egy nyúldroid, akit a séf riasztott, mikor még patkányra gondoltak a neszek alapján.

Valami hálót hoz, majd ő elkapja a patkányokat, ám Boba láttán eliszkol. Az szétveri a fél konyhát, de a gyors nyuszi tényleg mint egy nyúl, gyorsan eliszkol. Hasonló volt a Clone Warsban is, mikor a kék árnyék vírust menekítő nyúl droidot nem tudták jó ideig elkapni. Csináltam én is nyúl droidot, linkelem, ezeket nyugodtan megnézhetitek, mint párhuzamos infót.
Végül elkapják, a droid ijedtében inaktiválja magát, de a vacsora jelenetben visszatér majd.
Irány a hangár. Na de előkerül a teljes hadsereg. Boba bemászik a Slave 1-be, oops, mától Firespray-be.

A Starwarst is utolérte a PC culture, már az előző rész szivárványos swoopos bandája is ezt idézte, a kvótáknak megfelelő fekete, ázsiai, és női tagokkal, most pedig a Rabszolga 1 szót írja felül a liberális mainstream, a gép típusát mondják innentől a neve helyett, ami sok rajongó számára elfogadhatatlan.
Fennec eközben megmutatja, miért is master assassin. Kioszt egy valagnyi headshotot, közelharcban ver le gamokat, niktokat, és más Jabba pribékeket lő szívtájékon, de olyan is volt, ahol egy lövéssel kettőt terít le. Így látva őt, illetve a dublőrjét, 😉 bizony megalapozottnak tűnik a master assassin titulus. A kapu ellensúlyát is egyetlen lövéssel lövi le. Egészen lenyűgöző performansz. Eközben Boba gyakorlatilag rombadönti a hangárt, segíteni sem tud nagyon, de a csaj mindent elintéz, iszonyú stramm nő.
Megvan a hajó. Király feeling, ahogy elmennek. Egyrészt utalás a KotOR sorozatra, ahol az Ebon Hawk megszerzése mindig valami hasonló harcok árán lehetséges. Másrészt nyilván a Falcon hasonló birtokbavételét mutató részek akár a Klasszikusból, akár a Soloból. Cool volt. Főleg, amikor a Sarlacc felé menet megpillantják a Kintan riderst. Boba mögéjük száll, és pergőtűzzel ritkítja meg őket, majd rakétával rak pontot a dolog végére.

Nekem felidéződik a Pearl Harbor, mikor Rafe és Danny végre repülőhöz jut, felszáll, és felveheti végre a küzdelmet a japánokkal. Rafe meg is kérdezi, mondd csak, milyen érzés, ha valaki visszalő? Bizony, most a Kintan megtapasztalhatta, mi van akkor, ha egy erősebb támad. Amikor van egy nagyobb hal. Mikor nem buzogányos őslakosokat kell megölni, hanem egy masszív technológiai fölény ezúttal ellenük van. Akár ők voltak, akár csak rájuk kenték, Fennec is bólint, egyetértve: jobb lesz a világ nélkülük.
Legközelebb tartsuk magunkat a tervhez –mondja a hangár dologra célozva. Legközelebb? Akkor mégsem mész el? Nem. Marad. Reméljük egy szoros barátság lesz ez, és nem lesz árulás egyik fél részéről sem. Mert azért a fejvadászi szövetségek gyakran igencsak törékenyek.
A következő jelenetben ismét beszáll egy űrhajó egy szörny szájába. Mintha ismétlődnének a dolgok. Csak nem olyan végtelen ostobán, mint a Birodalom Visszavág általam már korábban elemzett idevágó jelenete. Boba ugyanis lassan beereszkedik a Sarlacc üregébe. Komoly feszkó van a jelenetben, még Fennec is nyel. Fett a páncélját keresné lent. Úgy tűnik arra sem emlékszik, hogy még abban mászott ki, mint ahogy arra sem, hogy a tuskenek elhurcolták. Persze hirtelen el is kapja őket a Sarlacc, csápjaival nem engedi a hajót kiemelkedni, ami ráng, küzd. Megszórja pergőtűzzel, de annyira nem használ. Fennec kioldja az övét, és kiengedi a szeizmikus töltetet. Libabőőőőr indul, rajongók millióinál, és bojjjjjjnnnnngggg. Lehet látni, ahogy a lökéshullám terjed a föld alatt, ezt már csak nem éli túl az a rossebbes lény. Ráadásul Fennec elsüt egy fire in the hole-t, amit nyilván tűznek fordított Ktome, helyesen, de angolul ez nagyon vicces, hogy tüzet a lyukba, azaz szeizmikus töltetet a szádba te nyomorult!

A dolog egyébként picit a Solora is utal, ahol a Falcon egy részét dobják a szörny szájába, hogy azt visszahúzza az örvény, ők pedig leléphessenek.
Király poént süt el Fett: legközelebb ne nyúlj a gépem gombjaihoz, ne nyomkodj itt össze-vissza. 😀 Biza, drága lehet egy szeizmikus töltet. De az életüket mentette meg. Ráadásul remek utalás Grogura, aki ugyancsak mindig birizgálja Din Djarin gombjait, piros lámpát, nyomógombokat nyomkodott, rá is hasonló módon rá kellett szólni.


Boba ezek után kötélen beereszkedik a pitbe, de páncélját nyilván nem találja. Bizalmi viszonyukat erősíti, hogy a kötelet kint Fennec tartja. Aztán elbeszélgetnek arról, hogy mindig ökröknek dolgoznak. Függetlenedniük kell, nem idiótáknak hajtani a hasznot. Boba Fettnek, akárcsak nekem, roppant elege van az idiótákból. Ebben a jelenetben kifejti, az idiocy veszélyes. Szerintem is. Pedig elhatalmasodott mind a két világban, itt is, és a Star Warsban is. Boba kijelenti, nem csak izomra van szüksége a hatalomépítéshez, hanem észre is. Sőt, inkább arra. Íme pár screen, amiben a hülyeségről beszél.


Ezután visszatérünk a jelenbe. Gyönyörű átkötés, jönnek is az idióták. Fett ugyanis meghívja Mos Espa 3 vezető klánját egyeztetésre, és profin csapdába csalja őket. Felkínálja nekik, hogy harcoljanak szövetségesként a Pyke-ok ellen, amit azok nem fogadnak el. Szűk látásuk nem érteti meg velük, hogy sorstársak. Lehet, hogy előbb Fett bábuját ütik le a Pyke-ok a sakktábláról, de aztán jön az övéjük is majd. Ők is a jelenben élnek. Nem látják át a helyzeteket. Hossztávú víziójuk nincs. A szitu olyan, mint amikor Terrence Hill fogadást ajánl Bud Spencernek, fogadjunk, ha írás az enyém a kajád, ha fej, akkor felezünk. Magyarra fordítva, minimum a kajád fele az enyém lesz!

Boba csapdája is hasonló. Egyrészt elismerteti magát immár negyedik játékosnak a játékmezőn. A három nagy mellé került, akik bár nem tartanak vele, de elismerik. Ráadásul Boba köt velük egy hasonló nem megtámadási szerződést, mint a Náci Németország Oroszországgal. Ahhoz, hogy nyugatra menjenek, nem szabad a ruszkiknak keletről mögéjük támadni. Ezért felajánlja, oké, én megvédem mindannyiunkat, gyakorlatilag egész Tatuint, így titeket is, de ne szövetkezzetek a Pyke-okkal, és ne támadjatok hátba. Gyönyörű manővere kapcsán a 3 rivális házat mozgásképtelenné teszi, gyakorlatilag Boba lép, ők kimaradnak a körből. Utána ki tudja mi lesz a meg nem támadási szerződéssel, utána esetleg majd lejátsszák maguk között, de egyelőre Boba hatalmas lépéseket tett a hatalom felé. Fennec elmondja, milyen pocsék volt Bib Fortuna vezetőként,

Bobát helyezve előtérbe, plusz, ehhez még hozzájön az, hogy a dramaturgiailag legmegfelelőbb pillanatban, mikor még azon vacillálnak, hogy mi gátolja meg a 3 házat, hogy kinyírják Bobáékat, és elvegyék mindenüket, lent megmoccan a rancor a veremben. Hát, mondjuk ő megakadályozhat, például. Boba el is süt egy intellektuális poént, úgy tűnik éhes a drágám… S ők nem szeretnének kaják lenni. Ezek az Aqualish-ek is eléggé bekakaóztak. 😉

A három kiskirály kiiktatva, remekül áll a hatalomkiépítés.
És remekül áll a sorozat: szuper részt kaptunk.

Írta: Rostás Norbert 2022. jan. 20