Book of Boba Fett 3 elemzés

A BoBF 3. részeként egy csupán 37 perces bruttó játékidejű epizódot kapunk, mely közel húsz perccel rövidebb, mint a korábbiak, főleg ha azt nézzük, hogy az előző részek tartalma, és a végén a creditek még további perceket elvisznek, marad egy kb 30 perces játékidő. És bizony tartalmában is gyengébb volt ez a rész, sokaknak talán tetszeni sem fog, illetve részben nem is értik majd, mert mondandója, az a kevéske, ami volt, az többszörösen áttétes, mély. A felszín pedig ami az átlag néző számára lejött a külföldi hozzászólások alapján a következő:
-Még egy fontos Star Wars szereplőt elrontottak, ne hagyjuk hogy Fettet is tönkretegyék a gyerekkorunk után, Kennedy mondjon le!
-A tuskenekben csalódtam, már a jawak is gonoszabbak, mint ők!
-Minek ez a Z generációs cyberpunk szivárványszínű Vespán motorozó Power rangers szerű banda!?
Rosszabb rész volt kétségtelenül, de a sorozatot temetni nem érdemes. Aki pedig elvesztette a lényeget a részben, annak az elemzésem segíthet mögénézni, tartsatok velem ismét, máris mutatom és elemzem a rész összetevőit:

Egy B’omarr monkkal nyitunk, egy pókszerű dologgal a rész elején. Hozzám közelálló személyek is kérték, elemezzek mélyebben, a laikusok számára is értelmezhető összefüggések feltárásával. Mivel egy átlag néző nem pontosan érti, ki kicsoda a képernyőn, mi miért bukkan fel. Megnyugtatom kedves Olvasóimat, a mostani rész közel 80-90 easter eggjéből még a rajongó sem vett észre többet, mint 30-40. És ha őszinte akarok lenni, nem érünk azzal sem semmit. Mert ugyan mit ad az élményhez, hogy a Millennium Falcon motorikus hibáját használták a menekülő polgármester-helyettes siklójának lefulladásához? Semmit. Ettől semmi sem lesz se jobb, se rosszabb. Attól sem, hogy a háttérben a dárdára tűzött rohamosztagos sisakok mögött elmegy az a nő a pit droidjaival, aki a Mandalorianben vigyázott Grogura néha, meg összekalapálta Mando gépét ha épp nem működött.

Lesz egy aha élmény, egy wow pillanat, jéééé, ott megy az a nő. És? Mit számít? Igen rossz irány ez a fan szerviz. Nem régieket kell újra előcitálni százával, hanem újat teremteni, ami érzésben ugyanazt adja, mint annak idején pl ez a B’omarr Monk adott, már akinek adott. Mert miről is van szó? Korábban elment Jabba palotájának a kapuja előtt balról jobbra a sötétben. Sokáig egy biodíszlet volt. Noname háttérkarakter. Utána kreáltak neki storyt. Íme.
Hajdan Jabba palotája egy B’omarr szerzetesek által lakott templom volt. Ez egyébként korábbi elemzésemben is írtam nektek. Ezek a szerzetesek okosak voltak, évezredes tudásuk a kihalásukkal elveszett volna. Ezért az egyik monk, (ezért nevezik B’omarr Monknak) az egyik szerzetes az agyát kiszedette, és ebbe a pókszerű lépegető mechanizmusba rakatta. Az üveg burában egy bactához hasonló lében van az agya, mely gyakorlatilag tovább létezik ott, ezzel a tudása gyakorlatilag túlélte őt, és fentmaradhatott az utókornak. Ennyi. Ezzel a tudással sem leszel előrébb kedves Olvasó, mert pusztán csak felismered, és újra látod a Klasszikusban az árnyékban két lépést tevő pókot. Az mászik el ismét előttünk. Igazából sokkal olcsóbb lett volna a szerzetesnek, ha a végtelen tudását a CustomStarWars-ra menti át az utókornak, itt ugyanazt megtalálja az utókor, javaslom is rendszeres olvasását azoknak, akik a B’omarr tudást, a holokronok tudását szeretnék tanulmányozni, itt van minden, mi szem-száj ingere, s mi a Star Wars-ban csak elérhető, az a CustomStarWars burájában megtalálható. 😉

A palotában vagyunk tehát, a B’omarr templomban. Egy holokivetítő robot mutatja nekünk a város sematikus rajzát. Hasonló holokivetítő robot, melyet én már elkészítettem, és bemutattam.

Holokivetítő droid

8-D8 ki sem meri mondani Jabba nevét. Még holtában sem. Erről is írtam korábban, a protokoll droidja kapcsán. Arról a hatalmi vákuumról beszél, amit én már az első elemzésben pont e szavakkal írtam le, megelőzve mindezt. De miről is van szó, és ez miért fontos? Vázolom, bár részlegesen már ezt is írtam korábban.

Bib Fortuna ugyanis rohadtul elrontotta. Ezt most látjuk a legjobban. Fortuna nem tudott a vákuumban érdemlegesen cselekedni. Pusztán egy résztvevője lett a versengő feleknek, és alulmaradt. Írtam, jelentkező sok van, de képesség híján vannak sokan. Nem mindenki tud egy anarchikus helyzetben hatalmat kiépíteni. Fortuna teljes kudarcot vallott. A várost elvesztette, melyet az Aqualish faj, a Trandoshan faj, és a Klatunian faj gyakorlatilag felosztott egymás közt. Bib Fortuna egy nulla volt. Nem volt hatalma, még a palotában is csak úgy maradhatott, és élvezhette a B’omarr templomot, mint kvázi a rezidenciáját, hogy fizetnie kellett Mok Shaiznak. Így láthatóvá, érthetővé válik számunkra, egy luzer volt. Beérte azzal, hogy látszathatalommal magában a palotában Jabba embereinek maradékán uralkodhatott, a nagy perspektívában ő nem számított. De még ehetett, ihatott a hatalmas asztalnál, és Master Bibnek nevezték őt. Boba Fett nem ez a kategória. Boba ténylegesen hatalmat akar. Elismerést akar. A hierarchia tetejére akar kerülni, és érzésem szerint megreformálni a dolgokat. Új rendet hozni létre. Melyben demokratikus alapon, de megkérdőjelezhetetlenül Daimyoként létezik. De mi is az, hogy Daimyo?
A feudális Japán hasonló megosztottságban létezett. Területein kiskirályok uralkodtak, nem volt központi vezetés. A Daimyo egy kvázi földesúr volt a mi berendezkedésünk értelmében, aki a Shogun alatt gyakorlatilag a legnagyobb hatalommal rendelkezett. Területén a szava döntő volt. Ráadásul hadsereggel rendelkezett. Azaz az erőszak-monopólium részese lehetett, katonasága volt, harcba vezethette őket más urak ellen, illetve saját régiójában a rendet akár erőszakkal is, de fenttarthatta. Boba viszont még nem tart itt. Van egy kvázi jobbkeze, első embere Shand személyében, illetve két testőre, a 2 gamo révén. Ez nulla. Mindenhova saját maga megy intézkedni. Kicsi a tekintélye, és potenciálja. Ez több szempontból is fenttarthatatlan. Az egyik szempontot az értelmes megfigyelő a vízkereskedő audenciája alatt láthatta.
Aki beszámol arról, gyakorlatilag nem tisztelik, csak félik. Tekintélye is minimális. Egyébként ennek az ürge is hangot ad, meglepően pimasznak tűnik, még a 8-D8 robot is rárivall. Fennec is hezitál jó szokásához híven, hogy elküldje a rossebbe, vagy agyonlője őt. Pedig hát a csávó csak tükröt tart Boba elé. Gyakorlatilag megérteti vele, hogy egy kis hal a játszmákban. És még azt sem tudja megakadályozni, sőt, nem is tud róla, hogy a víz ára elszaladt, jelenleg egy heti bér ára helyett egy havit, azaz több mint a négyszeresét kell érte fizetni. Hogy a városban mások szedik a tribute-ot és védelmi pénzeket. Hogy nincs munka, a köznép szenved, lázong, és lop. Adott esetben vizet, hogy ne dögöljön szomjan. Az anarchia, a közrend megbomlása ugyanis pusztán hatalmi vákuumot hoz létre, nem új rendet. Még egyszer: NEM ÚJ RENDET! Kedves Olvasó, egy rosszul rakott pipa a választólapon, egy menjünk ki az utcára és döntsük meg a rendet gondolat, egy akasszunk, gyújtogassunk ide vezet! Ha nincs rend, nincs munka. Nincs közbiztonság. Nincs fizetés. Az erősebb kutya b@szik. Az utcát elárasztják a lumpen elemek, a kiskirályok, az erős emberek. A félelem marad, az éhezés, a lángoló kocsik, a betört kirakatok, az éhezés, a munkanélküliség, a hiperinfláció. És a rendszert erővel stabilizálni akaró önjelölt despoták felemelkedése. Az új államberendezkedés kiépítésig az adott terület ezen rendben, illetve rendetlenségben kénytelen megtalálni a helyét! Jelenleg nincsenek Sith-ek és Jedik. Nincs Birodalom és Új Köztársaság, sem Első Rend, sem Ellenállás számukra. Itt és most van. Tatuin van, Mos Eisley van, az utca van, és a korgó gyomor, meg a félelem. A magasabb szempontok, és a hatalmi harc magasabb perspektívái ilyenkor a kis ember számára nem léteznek. Ezért szenzációs a Solo film is egyébként, mert ezt mutatja meg, hogy akar túlélni az utca embere, hogy alakul egy Twist Oliveri környezet, ahol gyerekek lopnak egymástól és mástól, hogy átadhassák a cuccot Proxima Úrnőnek, aki ad érte pár garast, és úgymond megvédi őket. Proxima már legalább kialakította diktatórikus rendszerét Corellián, mely rendszer gyakorlatilag versenyképes akár az elnyomó hatalommal is, ezt látjuk a reptéri jelenetben, mikor Proxima pribékjei szinte félrelökdösik az Első Rend gárdistáit, azaz fennhatóságuk, dominanciájuk erősebb. Értsük meg, Tatooine-on még ilyen sincs! Jabba ezt összetartotta, de vége! Hatalmi vákuum van!
Minden trónkövetelő gonosznak tűnik. Értsük meg, Boba Fett személyiségfejlődésén keresztül tudsz csak egy megfelelő vezért, egy új államférfit kapni. Még a korábbi Boba Fett sem lett volna jó, hiszen ő egy nulla volt, egy zsoldos, egy fejvadász, abból is inkább a csendes gyilkos típus, a lelketlen és hajthatatlan fejvadász. Kell, hogy lássuk, milyen visszatérő elem apja elengedése, akár olyan képek formájában, hogy ő gyerek, és Jango elszáll a Slave 1-el, akár úgy, hogy levágják a fejét a geonosisi arénában. Ezek alapján egyértelmű számomra, hogy ez a korai elengedés számára nem sikerült, mind a mai napig apját gyászolja, és hiányát érzi. Kell, hogy lássuk a fájdalom könnyeit az idősödő Boba szemeiben, ahogy Tusken barátait temeti, illetve hamvasztja, hogy új minőséget kaphasson a lelkülete. Kell, hogy lássuk, ahogy odaadja a bacta tartályát a gamorrean testőrének, ahogy önzetlenül felajánlja neki. Kell, hogy lássuk, ahogy megbocsát és megkegyelmez, új minőséget kapva, hiszen ezek magasabb nívójú tulajdonságok, szóval ahogy elengedi Black Krrsantant, (továbbiakban BK), aki pedig az életére tört. És ezek csak a harmadik rész olyan morzsái, melyek ezt építik, szerintem tudatosan. Boba így lehet egy elfogadott, kvázi választott vezető, nem pedig egy új diktátor. Előfordulhat, hogy ha elég erős lenne, ki tudná harcolni, hogy mindegyik ellenlábasát legyőzve, megöldösve ő legyen az új Daimyo. De én azt látom, Boba nem ezt akarja. Az új, Temuera Morrison által kidolgozott Fett nem az lesz, mint aki régen volt. Azt hiszem, egy olyan Boba Fettet kapunk majd végül, melyet itt vázoltam fel.
Ezért a vizes megoldása is más lett, mint amire a Klasszikus trilógia fanok vágytak. Bár Klasszikus Trilógiás utalásokat kaptak, de csak külsőségeikben. Egyrészt nyilvánvaló utalás volt arra, amit ő látott meg Bespinen. Vader nagyjából ugyanezt mondta Landonak. Vader azt mondta, hogy egyoldalúan módosítja a megállapodást, és Lando örüljön, hogy csak ennyiben. Sőt, Jabba esete is rendkívül hasonló volt, mikor Leia hozza Chewiet neki láncon, és mikor át akarná venni az érte járó fejpénzt, Jabba ad feleannyit, majd mikor thermal detonatorral fenyegeti, akkor kegyesen ad még egy picit, hozzátéve C-3PO fordítása révén, hogy ezt azért ajánlja, hogy fogadja el. A mostani BoBF részben is ez történik. A gyerekek nagyjából 1300 creditnyi vizet loptak a kereskedő szerint. Boba ad 500 creditet, ő is azért éreztetve, hogy ez legyen elég, és örüljön a kereskedő, hogy ennyit kap. Mivel hogy harácsol, és még jelenlegi anarchikus helyzetben és több mint méltánytalan 1300 creditet kérni a vízért.

Majd állást ajánl a gyerekeknek. Hiszen mint mondtam, emberre is szüksége van. Nincs senkije, így nem lehet birodalmat építeni. Így nem pusztán munkaadójuk lesz, nem pusztán főnökük, hanem egyben megmentőjük, felkarolójuk is. Tehát ezen jelenetek által is Bobát nem mint új diktátort látjuk, hanem egy kvázi igazságosztót. Aki a néppel van. Aki a tuskenekkel van.
Apropó, buckalakók. Boba Fett egy szokásos bacta regeneráció során most azt álmodta, hogy kap a törzstől egy banthát. Korábbi cikkemben írtam, ez micsoda megtiszteltetés, és milyen kapcsolat van az állat és a gazdája közt a tusken kultúrában. Egy rendkívül drámai jelenetben, melyben egyetlen szó sem hangzik el, Boba eljön tőlük. Mindenkire ránéz, mintegy búcsúzva. Oda-vissza tisztelet látszik mind a két félen. Még a kis gyerek is feláll, és búcsúzik tőle, aki korábban szívatta őt. Az embernek van valami rossz érzése. Boba pedig csak a városba megy a megbeszélt védelmi pénzért, melyet a Pyke-ok nem adnak át. Lévén, hogy csak egy társaságnak hajlandók fizetni, és a Kintan Striders (a swoop banda) bejelentkezett a terület felügyeletéért a tuskenek helyett. Ekkor tudtuk meg a nevüket. Jelüket korábban már láttuk, ahogy a telepesek házfalára fújják. Most ismét kell lássuk. Sajnos. Ahogy Boba baktat hazafelé, a távolból füst üti meg a szemét. Az ember érzi, nagy baj van. Leszáll lomha banthájáról, és gyalog rohan vissza, de már késő.

A tábor felgyújtva, a tuskenek lemészárolva. A szívünkbe mar a fájdalom, és együtt érzünk Bobával. Ez bosszúért kiált. Nem lennék a swooposok helyébenLegközelebb nem kocsmai bunyó lesz, az bizonyos. Ahogy Boba elégeti barátait, köztük a kis tusken gyerek gaffi botját is, tényleg könnyek csillannak a marcona férfi szemében. A chieftain is halott, a nők is. Én viszont a harcmestert nem láttam, nem mutatták halottként, én bevallom nagyon remélem, túlélte, és előkerül, és Bobával kőkeményen megrázzák a pofonfát. Nem tudom, hogy tudtak így rajtuk ütni, hogy a tuskenek nem tudtak reagálni. Ki tört rájuk ily gyorsan és erővel? Bizonytalan vagyok a riderekben. Bár a sátorra rá volt fújva a jelük, én elképzelhetőnek tartom, hogy ez is egy nagyobb játszma része, és egy nagy hal akarja pusztán ráverni a Kintan ridersre a dolgot a jelük odafestésével.

Apropó, nagy hal. Ugye Qui-Gonnak volt az a mondása, hogy mindig van egy nagyobb hal. Láttunk egy jelenetet, mikor egy womp rat szerű kis állatra rácsap valami szárnyas ragadozó, de azt meg elkapja azt a kaméleonnyelvű lény, aki a Klasszikus felújított változatában is elkap valamit és böfög. Most ismét megtörtént ez.

Easter egg X+tizedik példája a részben. Ugyanakkor arra remek, hogy mutassa, lám, mindenki küzd. Mindenki a másik életére tör, van egy versenyhelyzet, de csak a legerősebb nyerhet. Ez nyilván nem csak a táplálékszerzésre igaz, hanem a Tatuin hatalmi versengésére is.
Mely még nincs lejátszva. Boba említett bacta álmát erőszakos esemény töri meg: BK kitépi őt a tartályból, és a félmeztelen embert elkezdi hajigálni. Ami fura. Az egész fura.
1 Hogy a francba jutott be? 2 Hogyhogy nem védi senki a nagyvezért ilyen tehetetlen helyzetében, míg a bactában van? 3 Miért üres kézzel jött, hol van az előző részben is látott puskája? Miért nem lövi le aztán kész? Ehelyett hajigálja, fojtogatja. Persze beigazolódik, hogy jó volt felvenni a gyerekeket, mert előkerülnek nagy nehezen, mire már Boba majdnem megfullad, és a lány hátbaszúrja a vukit. A többiek körbeveszik, és különféle fegyvereikkel minden irányból hát nem is tudom, piszkálják, vagy hogy mondjam. Az egész jelenet irreális. Egy komolynak mondott vukit pár srác lőfegyverek nélkül közelharcban feltartóztat, és megsebesít. Fura. Előkerül a két gamo is, hello srácok, hol voltatok eddig? Ha a kapunál, hogy jött be egy merénylő? Ha nem a kapunál, egyikőtöknek nem kéne vigyázni rá, míg a bactában van? Közben Boba előbb a gaffi buzogányát vágja a vukiba, majd kihúzza, és belevágja a lábába is. Legalább 4 sebet kap a fekete vuki, akit végül az előkerülő Fennec beejtene a rancor verembe, ám megkapaszkodik a szélében, úgyhogy Fennec is sebet okoz rajta, a dobótőrjét belehajítja a vuki kapaszkodó kezébe. Likacsos lett mint egy szita, 4-5 komoly szúrt és vágott seb. Beesik a verembe, ahol tetemek rohadtak, koponyák, csontok vannak még most is. Nyílt, vérző sebekkel. Gondolom nem fertőződött el, meg nem is vérzett el, mert mikor jönnek az Ikrek, és Boba elengedi a vukit, az ELSZALAD. Nem elbiceg. Elfut… Fura.
Ami még furább talán, a Huttok gyors érkezése.

Tekintve azt, hogy továbbra is a fa hordszéken cipeltetik magukat kb 17-18 rabszolgával 0,001 m/sec sebességgel, véleményem szerint kb akkor kellett induljanak, amikor BK is indult, azaz a merénylet sikerétől függetlenül ők már elindultak bocsánatot kérni érte, és hozni engesztelő ajándékként egy kölyökrancort. De azért még egy pillanat. Egy Hutt súlya átlagosan 1500 kg. Ketten vannak. 3000 kg. A hordszék súlyát nem tudjuk, és a rajta levő cuccok, pl az az ivókút szerűség súlyát sem, de tekintsünk el az aprótól. Ha jól látom, hogy 17 rabszolga viszi őket, az 176 kg súly fejenként… Felmerül, hogy van valami repulsor, de ha lenne, nem kéne emberi erő. No mindegy. Szóval a két Hutt feladja a dolgot, lemond Tatooine-ról, mondván, hogy a Pyke-ok akarják, nem szállnak szembe velük. Lemondanak a vukiról is, azért BK számára elég tanulságos lehet, mennyire kihasználták, nem kell tovább. Tartsa meg Boba, vagy adja el gladiátornak, rabszolgának, legyen az övé. Mindegy. Majd dobolva a sok csicska verejtékezve megfordul, és elviszik a két Huttot. Szerintem képbe fog jönni az úgy nevezett wookie life dept, melyről már írtam a Kotor kapcsán. Ott egy jó vuki, és egy rossz vuki is tartozik a megmentőjének egyfajta életadóssággal. Hagyományaik szerint aki kegyelmet ad nekik, aki megmenti őket, annak tartoznak egyfajta önkéntes szolgasággal, mely részben baráti is lehet, Zaalbar esetében például, de Hanharr esetében terhes, és mindent megtenne, hogy e láncát eltéphesse Mira és őközte. (Egyébként mikor BK fojtogatja Fettet, a lábai a levegőben, kalimpál, stb, az egy az egyben az, mikor Hanharr fojtogatja Mirát a KotOR2-ben.) Szóval érzésem szerint BK vissza fog még jönni, s mint ahogy a Mandalorianben korábbi karaktereket reaktiváltak a grand finalera, itt is elképzelhetőnek tartom, hogy a vibroboxeres fekete vuki Fették szövetségeseként tér vissza később. Egy ellenféllel tehát kevesebb, a Huttokkal sem kell egyelőre számolni. Viszont komoly kontingens érkezik Pyke-okból egy nagy űrhajóval, lesz itt haddelhadd. Fennec még hozzá is teszi, ez csak az első hullám. Ráadásul kiderül, hogy Mok Shaiz, a polgármester is velük van. Irány az irodája. Ám megint csak a végtelenül tenyérbemászó komornyikja van ott. Aki most kihúzza a gyufát. Egy roppant vicces mesterkélten udvarias barokk körmondattal megígéri, hogy megpróbál egy időpontot szerezni a roppant elfoglalt Polgihoz, ha már Bobáéknak ilyen sürgős, PLUSZ, Fennec mindjárt agyonlövi őt, ám bezárja az ajtót és lelécel. Fennec a wristblade-je segítségével feltöri a szerkezetet, ám sehol senki. El is káromkodja magát: Dank Farrik. Az egyszeri rajongó boldog: juj, ezt mondták a Mandoban is. Igen- ezt mondták. És? Egy káromkodás, ami ismét egy csontocska a felszínt néző rajongónak.
Mint ahogy a most következő üldözés is tekinthető egy mega fan service-nek, melynek minden pillanatában elszáguld a csávó egy olyan dolog mellett, ami egy easter egg szerű wow élmény.

Eleve a járgány, ami egy Luke landspeeder Solo lopott jármű mix. Először egy protokoll droid járkál előttük az utca közepén, pont mint C-3PO a Tantive IV jelenetben. Kéztartás, csetlés botlás, tűzvonalban mászkálás tekintetében az volt. Kinézet szerint mint egy ezüstös Jabba előző protokoll droid, melyet én is elkészítettem. Mint ahogy a következőt is, a narancssárga asztromechet, aki egy kocsiról gurul le az ütközés során. Aztán egy pit droid, aztán mouse droidok, mind-mind egy pillanatra. Aztán az egyik motoros gyerek átszakít egy képet, amit valakik pont elé hoznak. Az egy régi retro Ralph McQuarrie concept art magáról a Jabba palotáról. Egyébként Boba is rajta van. Aztán az a riksa droid keresztezi az útjukat, aki Padmet és Anakint hozta korábban. Maga az üldözés meg talán egy Vissza a jövőbe jelenetre hajaz, főleg mikor Biff nyakába borul minden. Ott lócitrom, itt meg olyan narancs, ami a Rebels-ben volt. Felesleges dolgok, SZERINTEM, persze másnak tetszhet. Inkább az a lényeg a swoop ganggel kapcsolatban, amit feljebb vázoltam. Még hasznos lehet tudni, hogy a Shadows of the Empire-ben is egy swoop gang üldözi a játékost tatuini sikátorokban.

Remek poénnal zárul az epizód: Boba azt mondja annak a srácnak, akinek eleve egy szeme van, hogy keep an eye on them. Tartsd rajtuk a szemed. De ez angolul viccesebb, hogy tarts rajta egy szemet. De a gyereknek eleve csak 1 van. Boba hebeg-habog, hogy bocsi, ez csak ez mondás.

Rancor dolog

Felmerült egyes komment szekciókban, hogy a kölyök rancor Muchi a Bad Batch-ből.

Én ezt kizártnak tartom. Az a rancor már látott embert, így az imprintje is kialakult. A mostani csak hasonló kölök, de még nincs imprintje. Úgy tűnik most lett az első imprint, Bobának adja a lehetőséget a rancor keeper. Aki Danny Treyo és egy olyasmi idomárpálcája van, mint amilyen a Mando puskavége, amit pont a régi Boba Fett fegyver ihletett, lásd a dino képet lejjebb!

Treyo 77 éves. Gondban lesz talán az ellenző hadosztály, aki szerint Temuera is öreg, (ő 61,) sőt, ha idevesszük Ming-Na Went, aki 58, majd lehet szidni a nyugdíjas hadosztályt. Én azt látom, hogy egyik sem néz ki annyinak, amennyi. Nem igaz, hogy Temuera Morrisonon van 20-30 kg plusz. A Mandalorianben volt! Az igaz! Most leadta, ez a félmeztelen bacta jelenetek alatt is, a Tusken öltöztetés alatt is látszott, rengeteget fogyott. Itt az a lényeg, hogy kit, s hogyan játszanak. Egyik karakteren sem érzem azt, hogy bármelyik valóban nem fiatal színész ne hozná maradéktalanul a nálánál fiatalabb érzetet a szerepében. Morrison esetében az érzelmi töltet sokkal több ahhoz amit ad a SW múltja révén, mint amit elvesz az a tudat, hogy idősebb, mint akit játszik, mert remekül alakítja, hogy nem annyi!
Szóval kap egy rancort. Ismét egy érdekes hangulati emocionális kísérletben részesítenek minket, mely ezúttal a rancorok eddigi megítélését fogja felülírni véleményem szerint. Hasonlóan Boba átrajzolásához, a tuskenek átminősítéséhez, most a rancor lesz egy új perspektívába helyezve. Miszerint madárszerű imprintje van, az első akit lát, ahhoz kötődik. Hangulatilag ingadozó, mély érzésű lény. Ennek az újnak a szerepében megkaptuk az első depis rancort, aki csak ott fekszik, és néz a gyönyörű mélybarna szemével. Eltűri Boba simogatását, sőt, élvezi. Akit etetni lehet, és akin lovagolni lehet majd. Boba el is süti a rész ezredik easter eggjét, lovagoltam én már tízszer nagyobbon is.

Szerintem utalás az amúgy elég nézhetetlen Holiday specielre, amit rajongóként ugyan talán kétszer megnéztem, de borzasztó, igazából már a CD sem tudom hol van. Mindenesetre ott lovagolt az a Boba egy dino szerű lényen, amire utalhatott most. De szerintem ezen is fog. Sőt, azt is megértjük majd, miért sírt Malakili, a régi rancor őrzője. Szívéhez tud nőni az embernek valószínűleg. De azért remélem Luke Skywalkerből nem lesz a Star Wars első állatkínzója, aki a wampa kezét levágta, sőt, egy cuki rancort is lemészárolt. 😉

Közepes rész volt, nehezen érthető, de remélem elemzésem sokat segít az értelmezésben, és ezáltal a legegyedibb mind közül. Talán a legjobbnak is találtátok majd emiatt, én legalábbis ebben reménykedem, és ezért dolgoztam.

Írta: Rostás Norbert 2022. jan. 14.