3C-FD

3C-FD egy kis utility droid volt a Kotor 2 játékban. A Duwani Mechanical Products által gyártott kis robottal az első pályán találkozhatunk, az ún. Prologue nevű pályán, ami egyrészt egy tutorial, ami megtanítja a játék kezelésére az újszülötteket, másrészt egyfajta izgalmas előéletet teremt a játék számára. Hiszen rengeteg kérdés merül fel. Miért van szitává lőve az Ebon Hawk hajónk? Ki az Exile Jedi, és miért hever a medikai szobában öntudatlanul? Ki a titokzatos öregasszony aki ugyancsak öntudatlanul fekszik a földön? Ki dörömböl egy lezárt compartmenben? Gyakorlatilag egy in medias res sztoriba csöppenünk, és majd menet közben derülnek ki a dolgok a játék során.


Ahogy a sérült hajónk sodródik a nyílt űrben, T3-M4 magához tér. Ő is eléggé le van strapálva, alig működik, de egy tartalékáramkört beüzemelve lefittyent fejjel, és zörgő szervóval elindul a kísértethajón. Gyakorlatilag az ő szemén át látjuk ezeket a dolgokat, amikről feljebb írtam, ahogy bejárva a hajót ezekkel szembesül. Elsődleges feladata saját magán segíteni: ezért tartalék alkatrészeket keres, melyeket önmagán használva viszonylag működőképessé teszi magát. Ezután a sérült Exile jönne, aki élet és halál közt van. Egy medikai csomagot találva a kis droid valamelyest fixálja az Exile állapotát, de nyilvánvaló számára is, hogy ha nem kap mielőbb szakszerű segítséget, akkor meg fog halni. Na de hogy is kapna, mikor nincs itt senki rajtuk kívül, aki segíthetne? A hajó pedig nem működik. A Sith-ekkel került szembe, és csúnyán elbántak az Ebon Hawkkal. Gyorsan elmenekültek, ám a hajó nem tudott a hiperűrben maradni, mert leállt a hiperhajtómű, és kiesett a féregjáratból. Egy Peragus nevű rendszerben voltak, ahol van egy bányászkolónia, de hogy juttassa oda el a hajót ez a pici droid egyedül? Arra gondolt, hogy bizonyos nem létszükséglet rendszereket leállít, kinyeri belőle az alkatrészeket, és beépíti azokba, amik ehhez az úthoz kellenének, hogy elvergődjenek valahogy Peragusra. Ám a hajó belterében csak minimális alkatrészhez fért hozzá. Ki kell menjen a hajó tetejére az űrbe. De nem tudott. Mert a hajó rendszerei nem működtek, a zsiliprendszer lezárta a sérült részeket a még épektől, hiszen egyes részek gyakorlatilag felnyílt konzervdobozként néztek ki, és a hajó egy része gyakorlatilag a vákuumban volt. A zsiliprendszer manuálisan felülírható volt, na de egyedül nem tudta volna megoldani. Kell valaki, aki bent vezérli a számítógépet, a belső zsilipet kinyitja, a külsőt lezárva tartva. Ő bemegy a kettő közé, a belsőt le kell zárni, hogy ne menjen el az oxigén és a nyomás, a külsőt kinyitni, hogy ő kimehessen. De vissza is kell jönni, tehát ugyanez fordítva meg kell történjen. De ezt egyedül képtelenség megoldani. Kéne aki nyitogatja neki a zsilipajtókat bent a számítógéppel.


T3 az egyik raktárban talált egy teljesen működésképtelen másik utility droidot. Ő volt 3C-FD. T3 gyakorlatilag magától megvonva adott alkatrészeket kis droid társának, hogy megjavítsa őt.

Ugye a filmekben is halljuk, hogy 3-CPO is azt mondja, hogy ha kell, örömest felajánlja saját alkatrészeit ahhoz, hogy megjavítsák R2-D2-t. Ami persze irreális, hiszen egy humanoid protokoll droidnak kevés olyan alkatrésze van, ami egy asztromech droiddal kompatibilis lenne, de azért persze gesztusértékű. Mint ha mi odaadjuk az egyik vesénket egy rokonunknak. Eggyel még el lehet létezni, de a másikkal életet menthet az ember. Na így tett T3-M4 is. Hiszen 3C-FD vele teljesen kompatibilis verzió volt. Megjavította hát. Tényleg érezzük a játékban azt a megkönnyebbülést, hogy végre nem vagyunk egyedül. Végre van egy társunk. Van, aki segíthet. A két kis droid heves füttyögéssel kezd el kommunikálni, és örömmel figyelhetjük, hogy bár nem tudják mi történhetett, de abban egyetértenek, hogy ha kell saját életük árán is, de megjavítják a hajót, és az embereket eljuttatják Peragusra. Saját magukat alkatrészek kinyerése miatt azonban felesleges lett volna. Egyrészt ha nem is javítjuk meg 3C-FD-t, akkor sem lenne elég alkatrészünk. Ráadásul itt is szembejön a kompatibilitás kérdése: nem jó az, amit egy utility droidból lehet kinyerni. A hajóból kell. Nincs mese, ki kell menni az űrbe. Előtte azért a két kis droid együtt is bejárta a hajót, több szem többet lát alapon. De 3C-FD sem látott semmi extrát. Kinyitogattak minden szekrényt és ládát, de semmi extrát nem találtak.

Ugyan egy-egy blasterrel felfegyverezték magukat, hogy ha valami veszély rájuk törne akkor meg tudják védeni magukat, de semmi ellenséges nem volt a hajón, legalábbis úgy tűnt. Egy pár gyakorlógömböt is találtak, mint ami ellen Luke vív a Falconon, azokon tartottak egy kis hevenyészett lövés gyakorlatot, de viszonylag felesleges volt pazarolni a skulót, nem volt ellenséges mozgás. A liften tehát felmentek a hajó tetejére, és kiszereltek pár olyan alkatrészt olyan rendszerekből, amik feleslegesek voltak, illetve amit a Sith-ek az ezt megelőző csatában megrongáltak, és úgysem működött, vagy csak részben. A két kis utility droid bizonyos ideig kint tudott lenni a nyílt űrben, szerencsére masszív kiépítésüknek köszönhetően sem a sugárzás, sem a nyomás nem ártott nekik addig, míg gyűjtögettek.

Viszont a meteorit tevékenység azért zavaró volt, mert Peragus körül iszonyú sok meteor keringett, gyakorlatilag gyűrűt alkotva körülötte, de ezek sodródása, egymással való ütközéseik, pályaletérést okozhattak, bármikor leválhatott egy a gyűrűből feléjük tartva, tehát egyrészt magukat is védeniük kellett ettől, másrészt a hajót is mielőbb ki kellett innen juttatni. Villámgyorsan dolgoztak hát. Miután amit lehet, kibányásztak, gyorsan visszamentek. Ezután jöhetett a hajó lezárt részeibe jutás, amit előbb említettem a zsilip kapcsán. Sem számítógép ismeretben, sem tüskefelhasználásban nem volt különbség a két kis droid közt, tehát nem volt úgymond olcsóbb megoldás a gép feltörésében, mindegy volt tehát, ki marad a gép mellett, és ki megy ki. Mivel 3C-FD rosszabb állapotban volt, és nem lehetett tudni kint lesz-e valami, esetemben 3C-FD maradt bent, és T3-M4 ment ki. Még talált ezt-azt, de semmi extrát. Viszont végre hozzáfért a hiperhajtóműhöz, és más rendszerekhez. Egy szakszerű javítássorozat után a hajtómű végre elkezdett zúgni, zakatolni, működött! A két kis droid boldogan sietett vissza a pilótafülkébe, és betáplálták Peragus koordinátáit.

T3-től már írtam cikket, így az ő sorsa ismert. 3C-FD sorsa azonban sajnos itt véget ért. Ugyanis a lezárt compartmentben egy HK-50 droid bujkált, aki így jutott be Peragusra. A HK merénylő droid sajnos szétlövi 3C-FD-t. A peragusiak megtalálják a kis testét, ami sajnos javíthatatlannak bizonyul. Egyrészt ugye már eleve súlyosan rongálódott volt, mikor T3 megtalálta, még összekalapálta, de a HK lövései már soknak bizonyultak. A kis droid lámpái végleg kialudtak. Engem picit emlékeztetett ez Bishopra az Alienből, aki bár súlyosan rongálódva ugyan, még utoljára be lesz kapcsolva, segít Ripley-nek, de aztán végleg kikapcsolja, kvázi eutanázia szerűen megölve őt, saját kérésére. Igaz, 3C-FD nem akart meghalni. De sajnos mégis úgy alakult a sorsa, mint Bishopnak. Az első veszteségünk a játék során ő. Sorsa megható. Az ember nem tud mit tenni ez ellen. A KotOR első részében is van egy ilyen, mikor az ugyanilyen tutorial pályán Trask Ulgo csatlakozik Revanhoz, tanítja, segíti, kíséri és mentorálja, majd mikor Bandonnal találkoznak, Ulgo feláldozza magát Revanért, rárohan Bandonra, felszólítva Revant, hogy meneküljön, magukra zárva az ajtót, meghal értünk. Ezt a párhuzamot mások is észrevették, egy amerikai oldalon meme is született erről. Mondván, hogy amikor a srácok sírnak az az, ahogy Ulgo meghal értünk. És amitől még a férfiak is sírnak, amikor 3C-FD-t elveszítjük, majd újra látjuk!

Ugyanis a peragusiak lerakják egy elkülönített részre a működésképtelen kis droidot, akit később mi magunk kénytelenek leszünk felrobbantani. Közel áll egy ajtóhoz, mely le van zárva. Gázszivárgás van, és teljes lock down. T3 azonban ismeri a self destruct kódját szegény kis 3C-FD-nek, aki még egyszer, holtában is hasznunkra válhat azáltal, hogy felrobbantva kinyílik az az ajtó, mely mellett áll. Így mehetünk tovább, így juthatunk el a közben megjavított Ebon Hawkhoz, és menekülhetünk el. Tehát Exile kétszer is köszönheti az életét e kis droidkának, akiről sokan bár nem is tudnak, vagy ha rémlik is nekik, de még a nevére sem emlékeznek. Pedig hát ő volt 3C-FD, aki Peragusig kétszer segíti a főhőst életben maradni. Amikor először láttuk őt akkor is működésképtelenül, lefittyent fejjel látjuk, és amikor utoljára, akkor is, kb ugyanúgy. Ám a két inaktív állapota közt megmentette Exile-t, hogy az megmenthesse az ismert világot és a Jedi eszmét.

A kis droid skinje egyébként többször is felbukkan több helyen is a játékban. Gyakorlatilag egy kis biodíszlet is, folyton javítgatva, hegesztgetve valamit járkál körülöttünk. Például rögvest az első pályán, az Endar Spire nevű Kalapácsfejű cirkáló folyosóin láthatunk többet is. De utána is, lent Tariszon, a komplexumok belső terében jön-megy, dolgozik körülöttünk egy pár.

A legismertebb mégis talán a tarisi droid boltból T3-H8, aki egy ugyancsak egy ilyen színű és kinézetű droid.

Először őt veszi meg Revan a twi’lek eladónőtől, ám a droid felrobban. Ami dupla utalás. Egyrészt nyilvánvaló utalás az Ep4-re, hiszen a droid elindul Revan után, de kiérve a bolt elé felrobban, tisztára úgy, mint az ottani R5-ös.

Ahogy Luke és Owen bácsi átcserélik R2-ra, úgy Revan is visszamegy, és átcseréli T3-M4-re, aki egy életre barátja lesz, mint Luke-nak R2-D2.
A másik utalás nyilván 3C-FD-re történik, hiszen mind a két skin, mind a két droid felrobbanva végzi.

Régi vágyam volt megcsinálni. Végre egy 3D nyomtatási technika segítségével szép torzót szerezve méltó módon tudtam megörökíteni a kis droidot. Engem lenyűgöz az az önfeláldozás, amit e két kis utility droid tesz. Az a fajta alázat, amit a jó ügyért végrehajtanak, akár saját létezésük árán is, az megható. Érdekes, hogy ezt a tulajdonságot pont két kis robotra dolgozta ki a Star Wars, milyen jó lenne, ha mi emberek is ilyen nemesek tudnánk lenni, ha magunkból tudnánk adni társainknak, és ha valaki/valami megmentéséért ilyen sok mindent fel tudnánk áldozni! 3D-FD életét (létezését) adta egy ismeretlen Exile Jediért, aki bár hatalmas dolgokat hajt majd végre, így megszolgálva a bizalmat, ám ezt 3C-FD előre nem tudhatta. Ő pusztán csak egy ájult embert látott egy működőképtelen hajón, aki éppenséggel egy léha semmirekellő is lehetett volna, vagy egy gonosztevő. Ám 3C-FD pusztán egy embert látott benne, aki segítségre szorul. Hát segített, adott, mint kiderült, mindenét odaadva érte, még az életét is. Ez a fajta megváltás olyan gyönyörű, mint a keresztény hitünk megváltása: megváltalak, mert szeretlek. Új életeddel ha akarod tégy te is jót jöttödben-keltedben, így háláld meg hogy megmentettelek és új életet adtam neked, sajátom árán. Ha viszont úgy akarod, tégy rosszat, nem tartozol semmivel nekem, cselekedj ahogy gondolod. A megmentésem, a (kereszt)áldozatom már a tied, szeretetből. Ha majd magadhoz térsz (Exile Jedi, vagy a cikk olvasója) gondolkozz el azon, hogy míg te öntudatlan voltál, valaki meghalt éretted, hogy neked életed legyen. Mi ez, ha nem az Evangélium fő üzenete? Egy parányi utility droidba rejtve, kinek neve 3C-FD volt.

Tekintsétek meg custom 3C-FD droidomat!

3C-FD és T3-M4, a két kis barát a Peragus tutorial Kotor 2 részből

3C-FD ládákat nyitogat alkatrészek után kutatva

Köszönöm a figyelmet, látogasd, olvasd az oldalt rendszeresen, és csatlakozz a Facebook csoporthoz.

A cikket írta Rostás Norbert, 2021 nov 7, a figura készülte jóval ezelőtt.