Tusken chieftain


A tuskenekkel legelőször időben az Epizód 4 során találkoztunk, mikor Luke Skywalkert megtámadták R2-D2 keresése közben. Aztán az Epizód 1-ben is felbukkantak a podrace jelenetek során, utána az Epizód 2-ben, mikor elrabolták Anakin édesanyját. Messze a legfajsúlyosabb volt a filmesmegjelenések közül az Epizód 2 jelenet, mégis, a tuskenek a filmekben megmaradtak epizodistaként, valamiféle titokzatos humanoid lényekként, „buckalakókként”, akikről túl sokat nem tudtunk meg. 


Aztán a játékok világa megtöltötte a faj körüli teret élettel, társadalmat, történeteket adtak nekik, és híres individuumokat, egyéneket. (Például utólag elnevezték azt a tuskent, aki Luke-ot megtámadta, ő lett URoRRuR’R’R, vagy egy híres törzsfőnökük Bloodgouge.)

A Baljós Árnyak játék, a Force Commander, a Galactic Battlegrounds, a Jedi Academy játék, a Battlefront sorozat, a Kotor sorozat, az Obi-wan, az Empire at War, vagy a TOR mind-mind alkalmazta a tuskeneket, egyre bővebb információkat adva róluk, egyre tágítva a világukat, a róluk megismerhető dolgokat. 

Megismerhettük a fegyvernemeiket, amiket itt az oldalon is részleteztem korábban, közelharcos-buzogányos gyalogos, puskás-mesterlövész gyalogos, banthás puskás (kvázi lovasság, vagy mounted egység). Láttuk a sátortáboraikat, és be is hatolhattunk egybe a Kotor 1 során. És ott először találkozhattunk a tusken törzsfőnökkel, az ún. tusken chieftainnel. 



Yavin előtt 3956-ban Revan és az Ebon Hawk legénysége megérkezett a Tatuin sivatagi világába az ott található Rakata Csillag térkép darab keresése végett. A Czerka vállalat tájékoztatta Revanékat, hogy a Tuskenek támadják az alkalmazottjaikat kint a dűnék közt, és felkérték segítsen valahogy pontot tenni a buckalakók ügyére. Revant és két társát is megtámadta a sivatagban pár tusken, és azok gúnyáját felöltve, álcázva behatoltak a tusken táborba. Anélkül lehetetlen lett volna, mert a tábort több lőtorony is védte, melyek egy pillanat alatt lekaszálták a hívatlan betolakodókat. Bent Revan és két kísérője találkozott a tusken törzsfőnökkel, és megvitatták az ellenségeskedés megszüntetésének feltételeit HK-47 tusken fordítási képességeinek köszönhetően.

Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a tusken nem olyan barbár nép, mint ahogy eddig le volt festve. Őslakosok, mégis egyre több területet vesztenek a betolakodókkal szemben, például a Czerka, a bányászok, és a vadászok egyaránt kezdik ellehetetleníteni az életüket. Kiderül, hogy már-már az életükért küzdenek, a fentmaradásukért. Már csak azért is, mert lassan szomjan halnak, ahogy egyre beljebb szorulnak a sivatagba. Szükségük lenne vízre. Sürgősen. Ehhez pedig vaporátorok kellenének, párologtatóberendezések. Cserébe azért, hogy ha Revan segítene a törzsnek vaporatorokhoz jutni, melyekkel képesek lennének a vízellátást biztosítani a belső sivatagi területeken is, a törzsfőnök beleegyezett abba, hogy a törzset távolabb telepítse Anchorhead településtől, és csökkenti a bányászok elleni támadásokat. Revan azt kérte, hogy a támadások teljesen álljanak le a telepesek ellen, de a főnök azt mondta, hogy az soha nem fog megtörténni, mert a kívülállók folyamatosan megszégyenítik a szokásaikat, és ennek megfelelően kell válaszolniuk. Revan beleegyezett az üzletbe és megígérte, hogy hoz neki a párologtatókat. A törzsfőnök azt mondta, hogy várni fogja, de nem hitte, hogy a Jedi valaha is tényleg visszatér. Amikor Revan váratlanul mégis visszatért a párologtatókkal, a főnök úgy döntött, hogy elengedi a fogoly Jawakat, és a Twi’lek Griff Vaot is, Mission Vao bátyját.

Bár a főnök kijelentette, hogy még mindig nem bízik Revanban, a főnök jóhiszemű gesztusként a Jedinek adta főnöki gaffi buzogányát, melyet Revan átadhat a Czerkának mint az ügy megoldásának bizonyítékát. Végül a tusken chieftain elvezette népét Tatooine egy távolabbi részébe. 

Alternatív (semleges) megoldás: (nem próbáltam, csak olvastam!) Ha Revan beszél a törzsfőnökkel a történelemről, megtudhatja, hogy van egy krónikás, vagy történetmesélő tusken a faluban! Először is kitűnő harcosnak kell mutatni magunkat, melyet a tusken nép tisztel, meg kell ölni egy krayt sárkányt, majd vissza kell hozni a krayt gyöngyöt, ezzel hozzáférhetsz a történetmesélőhöz. Ezáltal megismerhetjük a tuskenek titokzatos történelmét. Ha nem gondos, megfelelő, tiszteletteljes kérdéseket teszünk fel neki (HK-47 figyelmeztetései ellenére), az egész törzs megtámadhat minket! Állítólag a krayt sárkány gyöngyéért a főnök hajlandó a gaderffii buzogányát is odaadni, de ennyit szerintem nem ér, mert a gyöngy kitűnő fénykardelem is lehet. 

Sötét oldali megoldás is van természetesen. Ekkor Revan valahogy beleköt a táborban a tuskenekbe, akik ezért megtámadja őt, ami azt eredményezi, hogy Revanék megölik az egész tusken törzset. Bár ez nem is ad mindig DS sötét oldal pontokat. Ha Revan HK-47 nélkül beszél a Chieftainnel, megtámad minket, így nem kell kötekedni a bunyóért, és nem is feltétlenül jár DS pont. Ugyanígy ha a játékos megpróbálja kinyitni az Enclave-ben található konténereket, ládákat, azzal is felbőszíti a törzset. Persze azért ez logikus, melyikőnk örülne annak, ha beengedne valakit a lakásába, aki elkezdene kotorászni, nyitogatni, és összepakolni minden mozdíthatót a szeme láttára gyakorlatilag kifosztva őt. A DS játék során a Tusken Chieftain ruhája és buzogánya is megszerezhető a hullájáról, melyeket drága pénzért megvesz a Czerka. Ezek kicsit nagyobbak és jobbak, mint egy átlag tusken cucca vagy buzogánya, tipikusan a törzsfőnököt illetik meg. A ruhája színe is kicsit más. 



Ám a ruha színe és formája, a tuskenek kidolgozottsága a TOR játékban lesz a legszebb, legkülönlegesebb.

Mikor 2013-ban egy barátom meghívott, és megmutatta ezt a játékot, ezekkel az új formavilágokkal, színekkel, karakterekkel, gyönyörűen kidolgozott tájakkal, levegőt alig kaptam. Viccesen meg is jegyezte, ha ebben a világban elmerülnék, lenne mit customozni, annyi új gyönyörű dolog van. Felpattant swoop bike-jára, és Brythili nevű Sentinel karakterével kivitt a dűnék közé, a tusken faluba. Sátortáboraikat ponyvák kifeszítésével óvják a kutakodó tekintetek, és a szélviharok ellen.

Időnként megjelenik a helyi életvilág is, egy-egy buckapatkány, vagy egy krayt sárkányhoz hasonló hüllő formájában.

A barátom kivitt a Sarlacc fészkéhez is, majd vissza a faluba, és felkutattuk az összes helyet, ahol tuskenek voltak.

A tuskenek a TOR-ban is először viszonylag békések, jönnek-mennek, teszik a dolgukat, de agresszió esetén azonnal támadnak. Hihetetlen, hogy milyen érdekes, új skineket (ruhákat, külső megjelenési formákat) kaptak! Egyes maszkok is új formákat kaptak, bár a Fiend maszkja nagyon hasonló, mint a KotOR tuskenek gázmaszk-szerű cucca. A törzsfőnöké a legdíszesebb öltözet, de az átlag tusken is jobb cuccban van, mint eddig bárhol, bármelyik!

A Chieftainen fekete lett a ruházat alapszíne, csak elől maradt meg egy tépett kis rész a régi homokszínű durva darócruhából. A többi finomabb anyag, sőt, egy része a Krayt sárkány hasított bőréből van. Sokkal finomabb az öv kidolgozása is, mintha gyöngyök is lennének benne. A tuskent ráadásul vértelemek is védik, többségében felsőtesten, vállon, mellkason. Fegyvereik minőségibb darabok, a gaderffii buzogányoktól a puskákig. Új kasztok is megjelentek, mint például a marauder (martalóc), a fiend (ördög, démon), vagy a raider, ami itt különbözik a tusken raider összetételben általában fosztogatónak fordított szótól, itt inkább az attacker, assaulter, agressor szinonimájaként mint támadó, rohamozó közelharci egységet jelent.

A későbbiek során megismerhettük még a sámánt is, aki a törzs mágusa, varázslója, füvesembereket, krónikásokat, ugye a nőket és gyermekeket is, tehát a kezdeti buzogánylóbáló tusken képe szépen árnyalódott, gyakorlatilag egy komplex kis társadalmat kaptunk az elmúlt évek során, melyek élén tehát a törzsfőnök, a tusken chieftain áll. 

 

***

Tekintsétek meg a custom Tusken Chieftain figurámat! Ez az egyik kedvenc custom figurám, annak ellenére, hogy nem valami főhőst ábrázol. A fent említett barátomnál tett látogatásom, és a TOR élmény inspirálta az elkészítését. Mivel TOR rovatom nincs, de a KOtOR-ban is van Chieftain, és a kettő rokon dolog, itt helyezem el. A karakter vagy mászkált, vagy támadott, ezért cimborám kinyírta, hogy nyugtonmaradjon, és rendesen lehessen tanulmányozni a felszerelését a custom figura elkészítéséhez.


Custom Tusken törzsfőnök figura elölről

custom tusken chieftain figura elölről

Custom Tusken Chieftain figura hátulról

custom tusken törzsfőnök figura hátulról

Tatuin diorámámon belül a szerény Tusken jelenetem, buzogányos, puskás, nő, férfi, gyerek, massiffok, sátor, tábortűz, fegyvertartó állványok, és a Chieftain elöl

tusken_diorama

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2019. 05. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.)