Ewok parittyás (Bunda Gombafej)

Ewok parittyás custom figura és története

Mai cikkemben egy parittyás ewokot mutatok be egy kellemes diorámában, mely egy endori jelenet. Egy kidőlt fa, elhagyott birodalmi fegyverek, sisakok, ewokok, és a főhős, a parittyás ewok. Neve nincs hivatalosan, hiszen ő pár másodpercig volt csak látható a filmben, de ez a Hasbrot nem zavarta eddig sem, mint tudjuk, tucatjával adják ki az ewokokat, mindet névvel ellátva, és hát bizony ez egy remek aranybánya, hisz a törzs számtalan ewokot tartalmaz, mind kiadható, azaz pénzzé tehető számukra. Adnak nevet nekik, kis háttérsztorit, és máris mehet a polcokra. Én ebbe a játékba nem megyek bele; kis ewok törzsembe elkészítek magamnak párat, élővé téve diorámákkal, ha kell nevet is adok neki: legyen mondjuk Bunda Gombafej. 🙂 Ezt gyakorta mondják az ewokok, legalábbis hasonlót, be is digitalizáltam a cikkbe rovatnyitó hangnak, ez elég vicces is, ráadásul a bunda szó még jó is a kis szőrös lényekre. Bár bundájuk sokféle színű, van barna, fekete, szürke, csíkos, és még ki tudja mennyi féle, ez is remek táptalaj a Hasbronak, hisz ebben a színkavalkádban rendesen lehet dőzsölni, számolva a dollárt a kiadott figurák után. 

Több ewok is használ parittyát a Jedi Visszatér című filmben, van ahol hárman is pörgetik a fejük felett a fegyvert, kettő sikeresen elhajítja vele a követ, ám az egyiknek rácsavarodik a fejére, és a kő bezúzza a fejét. Látható, és tudható, hogy a parittya avatott kezekben jó fegyver lehet, ám avatatlan kezekben önveszélyes fegyver.

Nyilván van egy Bibliai utalás is a fegyver megjelenésében, emlékezzünk Dávidra, aki parittyával teríti le Góliátot. Dávid pásztorként gyakorta használta a parittyát, magyarul az ő kezében avatott fegyver volt, homlokon találta a hatalmas harcost, ezzel eldöntve a csatát. A filmben nyilvánvalóan azt akarták éreztetni, hogy a hatalmas Galaktikus Birodalom ellenében az elmaradott, primitív ewokok ugyanolyan esélytelenek voltak, mint Dávid ugye Góliát ellenében, mégis ugyanúgy diadalmaskodtak. 

Egy a bajom ezzel, bár Góliát is rendesen be volt vasalva, mégis volt szabad testfelülete, ami ellen a kő hatásosnak bizonyulhatott, ám a birodalmi rohamosztagos elméletileg teljes testes páncélzatot visel, ami elméletben lézerlövedékeket lenne hivatott elhárítani. Örök vesszőparipám ez, nem fogok bele ismét, akit a témában érdekel az ezzel kapcsolatos véleményem, kérem olvassa vissza a Galactic Battlegrounds rovatba nem olyan rég feltett elit rohamosztagos anyagomat, ahol erről részletesen értekezek. 

Az ewok harcosok többnyire hasonló, primitív fegyvereket használnak a filmben, többségül késsel, dárdákkal, íjakkal van felfegyverezve, de nem ritka a fabunkó sem.

Magyarán a parittya nem lóg ki ebből a sorból. Nyilván van ebben egy bennszülött tematika, ami az amerikai népnél egyértelműen az őshonos, ugyancsak kezdetleges, természetközeli indián vonalra utal. Igazából még a csapdáik is primitívek voltak többségében, kezdve az indakifeszítésektől a rönklegurításig a domboldalról, ám ezek hatásfoka sokkal jobb volt, eredményesebb volt akár a gépesített osztagok ellen is, ami realisztikus jeleneteket is adott a filmbe, hiszen egy speederbike-os valóban lerántható egy kifeszített indával a nyergéből, és az AT-ST is felbuktatható a rönkökkel.

Az endori csata is akkor fordult meg nagyjából, amikor ezek a csapdák elkezdtek működni, és amikor Chewie-ék szereztek egy lépegetőt, és baráti egységként feltüntetve magukat közel (mögé) kerültek ellenséges lépegetőkhöz, és kilőtték azokat.


A parittya kultikus fegyver tehát, bár primitív, mégis patinás, történelmi fegyver. Az sem véletlen bizonyára, hogy Izrael a Vaskupola után a napokban adta át új légvédelmi rendszerét, melynek neve Dávid Parittyája lett. 

Fogadjátok szeretettel tehát a kis parittyás ewok custom figurámat egyedi diorámában.

Tekintsétek meg custom Ewok parittyás figuráimat is!

Custom parittyás ewok figura elölről


Custom Ewok parittyás figura jobbról



Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2017. 04. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)