Rák droid

Rák droid custom figura és története

A Klón Háborúk idején sorban kerültek ki az újabbnál is újabb droidgépezetek a CIS futószalagjairól. Ilyen volt az LM-432-es droid is. Ezen azonosítója alapján senki sem tudná, miről is van szó, de ha azt mondjuk, Rák droid, egyből minden Starwarsos ismeri ezt a remek kis lépegetőt. A Rák droid nevet nyilván nem a CIS ragasztotta rá, hanem mi emberek, hiszen a Star Wars univerzumában nem ismertek azok a tarisznyarákok, melyek valós fizikai jegyeit alkalmazták Lucas tervezői, dizájnerei, mint alapot, mikor kitalálták ezt a gépet.

Red boiled crab isolated on white background

A CIS képviselői muckrackernek, azaz trágya-mászónak nevezte, ami azért valljuk be, nem egy fennkölt név. A klónok sem kímélték, ők pedig ganajtúrónak hívták. Azért nyilván mind a két névnek volt alapja, ugyanis a rák droid képes volt mocsaras, képlékeny, valóban trágyaszerű terepen is mozogni, 6 lábával biztonságosan és gyorsan mászkálva a puha talajon is. Ám a lába nem csak ingoványon való közlekedésre tették alkalmassá; hanem bizony fegyvernek is remek volt. A gyalogságot eltiporta, feldöntötte, sőt, át is szúrta. Egy ilyen precedenst látunk a Clone Warsban is, mikor Anakinék szöknek a Citadellából (egy erősen őrzött Szeparatista börtönből) Even Piel mesterrel, az egyik klónt feldönti egy Rák, és páncélját átdöfi, de egy átprogramozott droidot is minden probléma nélkül átszúr mellső lábával. S valóban, ezek a lábak igen élesek is voltak. Kapaszkodókörmeivel egyébként nem csak szúrni tudott, hanem szinte függőleges falon is képes volt felmászni, ezt is láthatjuk ugyanazokban a Piel kiszabadítós részekben, a sziklafalon is simán másznak fel ezek a Rák droidok. Even Piel mestert bekerítik a Rákok, és Ahsoka Tano segítségével győzi le őket végül. Anakin sem szerénykedik, ledarál egy Rákot, majd rendkívül lazán átlépked a „döglött” Rák tetemén, léptei alatt nyikorog a Rák, mint valami rozsdás bádoglemez.

Na de visszatérve a Rák droid lábaihoz; még nincs vége a hasznuknak: ugyanezek a lábakba beépítettek egy vákuumos szivattyút is, mely segítségével képes volt bizonyos mocsaras részeket felszippantani, iszapos aljzatot, sarat, ezzel eltávolítva a ragacsos masszát a saját gyalogosaik elől a gyorsabb haladásuk miatt, vagy később ezt a sarat éppen ráspriccelve ellenséges egységek érzékelőszenzoraira „megvakítva” azokat. Ezen sárral kapcsolatos képességei alapján ragadt rá tehát a ganajtúró-trágyamászó név.

A gép azután került a futószalagokra, miután megalakult a CIS, és a sok csatlakozó rendszer tőkeereje lehetővé tette a Rák droidok tömeges gyártását. Ebben Palpatine is nagy szerepet vállalt, aki folyamatosan támogatta őket, manipulált Bankár Klános kölcsönökkel, szenátusi engedélyekkel, háttéralkukkal, lásd Clone Wars 6. évadjában is a Bankár klános érdekes részeket. Szükség is volt az ott is látható sok mocskosságra, mert egyetlen Rák is brutálisan sokban került. Maga a tiszta NYERESÉG egyetlen Rák droidon 48000 credit volt! Akkor ha a nyereség ennyi, sejthetjük, mennyi lehetett az ár maga. De ezeket a képességeket, melyekkel a Rák droid rendelkezett, bizony meg kellett fizetni.

És akkor még nem beszéltünk a tűzerejéről. A Rák hasa alá került felszerelésre egy ikerágyú. Ez a sugárvető-pár képes volt sorozatlövésekre bizony elég gyorsan szórva a halált, vagy lassabb, célzott, de dupla tűzerejű lövésekre. Ebben segítette 3 villogó fotoreceptora, mely a célzásért, látásért felelt. A háromból az egyik egy másodlagos receptor volt, tartalékegységként funkcionálva, direkt azért, mert a klónok előszeretettel „vakították” meg, kilőve a „szemét”, de a második szem képes volt ellátni az alap funkcióikat az első kilövése után is. Magát a testet egyébként erős duránium váz védte, vastag páncél, mely a hő ellen is védte, víz ellen is, és bizonyos tűzerőig a puskalövésektől is. Egyes veterán klónok az Utapau után előszeretettel támadták a Rák droidot felülről, ráugorva a hátára felülről sorozva a fejrészt, vagy a hátpáncél vékonyabb részeit. Ezt a CIS észrevéve új fejlesztéseket eszközölt, megerősítette a Rák lábait, és olyan stabilizátorokat épített bele, melyek lehetővé tették, hogy a Rák felegyenesedjen hátsó lábaira állva, és lerázza magáról a klónt, mint egy vad musztáng, nem tűrve meg a hátán sem a nyerget, sem a lovast. Na persze ez azért nem volt olyan könnyű a klónoknak sem, hisz előbb a közelébe kellett férkőzni, hogy rá tudjanak lépni a hátára, és azért egy csata hevében megközelíteni egy, vagy több Rákot nem volt egy életbiztosítás.

De egy fölső platformról mondjuk valóban rá lehetett ugrani a hátára, vagy egy figyelemelterelő hadmozdulat után oldalról, vagy hátulról. Egyébként ebben Jar Jar Binks jobb, mint akár az Utapau klón veteránok, mert a gungan a Rák droid 2-3 mellső láb-szúrása elől is sikeresen elugrott, a sortűz elől ládák mögé pattant, majd véletlenül, de felfedezte a hátára ugrást is! :)Jar Jar vicces, ösztönös kis lény, ma mikor ezt a screenshotot kerestem, végigmosolyogtam a részt miatta. A Rák ilyen „fifikás” ellenféllel eddig nem találkozott, joggal sejthette, hogy Jar Jar bizonyára egy elit egység, végül utolsó megoldásként a legbiztosabb módját választja ennek a „brutálisan profi” ellenfélnek a lerázására, új programja szerint felágaskodik hátsó lábaira, hogy megszabaduljon Jar Jartól, aki a farokrészére lép, a Rák stabilizátorai nem tudják egyensúlyozni ezt, és bezuhan a Rodiai mocsárba.

A Rák droid a filmek közül csak az Epizód 3-ban jelent meg, és pillanatai voltak csak sajnos. Mint ahogy az illusztrációs anyagok összetételéből is látszik, a Clone Wars-ban jelenléte sokkal szignifikánsabb, sok részben is szerepel. A Sith-ek Bosszújában alapvetően Utapauhoz köthető; előbb az utapaui hangárba özönlenek be, amikor Cody klónjai megérkeznek Kenobi mester segítségére, majd később a bolygófelszínen is megütköznek az utapaui klónok és a Rák droidok.

A Szeparatista vezetők lemészárlása és a 66-os parancs után Darth Sidious leállíttatta a droidhadsereg gyártását, így a Rák droidok is kikapcsolásra kerültek. Gyakorlatilag egy „telefonjába” került, holografikus kapcsolatot létesített a Szeparatistákkal, utasította őket, hogy azonnal állítsák le a gyártást, és ennyi. Ebből is látszik, Palpatine bármikor véget vethetett volna a háborúnak, ha akarta volna. Évtizedekkel a Klón háborúk után viszont reaktiváltatta immár Császárként a Rákokat, és nyomokban a Birodalom fel is használta őket egyes források szerint főleg felderítő-, és őrző küldetések során.

A droid fején volt 4 antenna is, ezek a vezérlését segítették, illetve a kommunikációját például a többi egységgel. Ezek az antennák a játék Rákról egy az egyben lemaradtak például, viszont alá került egy ormótlan kilőhető töltettel rendelkező óriási ágyú, melyek együttese eléggé gyerekjátékszerűvé silányították ezt a remek kis CIS egységet. (Ezért is customoztam magamnak egyet.) Ezek a csápszerű antennák még jobban megerősítették az élőlényszerű kinézetét, mely sok CIS gépre alaptételként volt igaz, miszerint teljesen hasonlít valamilyen állatra, élőlényre. De azért az is durva, mert szemeket csináltak rá oldalra, viszont fotoreceptorokat egyet sem. A festése is nyers, műanyagszínű volt. A Rák droid üvöltve könyörgött egy kis customozásért. Én festés-kopás dizájn téren a Star Wars Epizód 3, A Sith-ek Bosszúja Képes Enciklopédia képét vettem referenciának, és azt próbáltam reprodukálni, még a kopásokat, égésnyomokat, elszíneződéseket is oda festettem, ahol azon volt, remélem elnyeri a tetszéseteket.

Tekintsétek meg custom Rák droid figurámat is!

Eredeti Hasbros és a custom Rák droidok elölről


Eredeti Hasbros és a custom Rák droidok oldalról


Eredeti Hasbros és a custom Rák droidok felülről/hátulról



Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2014. 06. 20. (a figura készülte évekkel azelőtt.)