Tridroid (Octuptarra droid)

Tridroid, a Clone Wars-ból és a filmekből is ismert gép

octuptarra_tridroid

Az octuptarra magna tri-droid, vagy ahogy egyszerűbben hívják, a tri-droid, egy hatalmas változata a kisebb octuptarra combat tri-droidnak, amit a Techno Union és később a CIS, azaz a Confederacy of Independent Systems is használt a Klón Háborúk alatt. Először a Techno Unió gyártotta tehát az első octuptarra harci droidot, aztán utána tervezték át, és nagyították fel hatalmas nehéztüzérségi fegyverekkel felszerelt monstrummá, mikor a CIS tőkeereje lehetővé tette a projectet.

octuptarra_tri_droid
octuptarratridroid_kártya

A póklépegetőhöz azért nagyban hasonló járművön volt szalagbehúzásos gépfegyver, és/vagy lézerágyú, rakétakilövő, esetenként lángszóró is. A muníciót a gömb alakú fejben tárolták. Egyes források szerint lett volna, (tán volt is) olyan változat, amiben víruskonténerek is tárolva voltak, ezek akkor kerültek volna a levegőbe, amikor a tridroid megsemmisült volna. A vírus egy erős és gyorsan pusztító variáns volt, mely nyilvánvalóan az organikus ellenséges humanoidokat támadta volna, (főleg) hiszen a CIS hadserege alapvetően droidokból állt, bár a vezetők közt ott is sok volt a humanoid, ezért ezt a fegyvert inkább nem alkalmazták. De nem is nagyon volt szükséges. Hisz egyetlen rakéta, amit kilőtt egy ilyen behemót, elegendő tűzerő volt ahhoz, hogy felrobbantson egy UT-AT gépet, ahogy láthatjuk is az Epizód 3-ban, a Mygeeto-i csatában.

octuptarra_mygeeto

Ezek a háromlábú tüzérségi droidok igen erősek voltak a csatákban, alaposan képesek voltak megritkítani akár az ellenséges gyalogságot, vagy épp a tankokat. Mivel három irányban is tudott tüzelni, ez lehetővé tette, hogy vagy egyszerre háromfelé nézve harcoljon, vagy pedig egy irányba legyen képes tüzelni, de folytonosan. Ezt úgy érte el, hogy az adott irányba lőtt egyet, majd a rotációs fejszerkezetet elfordította 120 fokkal, és a második kilövő állással célzott, majd lőtt. Eközben az első betárazta a fejből az előbb kilőtt rakétát, vagy más muníciót. Majd ismét elfordult, ezúttal a harmadik ágyút fordítva célra, és a második ágyút töltötte fel, de eddigre az első már ismét tüzelésre készen állt. Majd a harmadik fordult el, ismét az első ágyút fordítva a célra, és ezt egész a végtelenségig volt képes művelni, vagy míg ki nem fogyott a lövedéke, vagy amíg esetleg ki nem lőtték a tridroidot. Brutális CIS konstrukció lett tehát, mely elé senki sem került szívesen. Szinte megközelíthetetlen volt, hisz 3 oldalra is látott, és háromfelé is képes volt lőni, és nagyon félelmetes is volt. Viszont a közelharcra nem volt alkalmas, ezért ha valaki mégis alájutott, vagy felmászott rá, esetleg fölülről ugrott rá, a droid viszonylag védtelen maradt ellene.

octuptarra_tri_droid

Ez a jelenet pompásan meg is figyelhető a Clone Wars pilot epizódjában, amikor a Christphsisi csata során Anakin és jetpackes osztaga egy ház tetejéről ugrik rá az alattuk menetelő Tridroidokra, Anakin a tetején maradva darabolja őket, míg a klónok alájuk szaladnak, és alulról lövik őket.

tridroid_octuptarra_the clone wars

A CIS szokásához híven az új, másodgenerációs gépeket átfestette, és a régi, sárgásbarna Techo Unió, Kereskedelmi Szövetségi színeket lecserélte a kék-fehér CIS felségjelekre. Ilyen gépeket látunk például már Christophsison a Clone Wars-ban, ahol Whorm Loathsom parancsnok vezetett egy komoly csapásmérő osztagot, mely az ehhez hasonló Tridroidok mellett erős AAT Szeparatista tankokat, és új fejlesztésű Tankdroidokat is magába foglalt.

A csata előtt Asajj Ventress egy ilyen Octuptarra droid segítségével menekült el az őt üldöző Kenobi és Skywalker elől. A tridroid megsemmisült, mikor a földhöz csapódott, miután a két Jedi elvágta a lábait, és lezuhant egy magas Christophsisi épület oldaláról. Ez a jelenet a Clone Wars első évadjában az áruló klónos rész vége felé látható.

octuparra_clonewars asajj ventress menekülése

Az epizód 3-ban a 66os parancs tájékán is felbukkannak tridoriok, például Mygeeton, ahol Ki-Adi-Mundi és Galactic Marine csapatai harcoltak a szeparatisták ellen. De Grievous tábornok Utapaun levő bázisát is több Tridroid védte például. 

octuptarra_utapau


A Clone Wars rajzfilmben is szerepeltek. Mikor kitört a Coruscanti csata, több Tridroid is lejutott a felszínre. Yoda, és Mace Windu vette fel velük a küzdelmet.

octuptarra_clone wars rajzfilmben

A két Jedi fénykardjával hárította, és verte vissza a Tridroidok lézerlövedékeit, melyek visszaverődve több Octapurrát is megsemmisítettek. Nem hivatalos, hisz sosem láttuk, de állítólag a megmaradt Tridroidok lementek Coruscant mélyebb szintjeire, és ott kiengedték a mérgeiket, ezzel több alsóbb szinten élő fajt és lényt szinte kiirtottak.

A Szeparatista vezetők lemészárlása és a 66os parancs után Darth Sidious leállíttatta a droidhadsereg gyártását. Gyakorlatilag egy „telefonjába” került, holografikus kapcsolatot létesített a Szeparatistákkal, utasította őket, hogy azonnal állítsák le a gyártást, és ennyi. Ebből is látszik, Palpatine bármikor véget vethetett volna a háborúnak, ha akarta volna.

A CIS festésű octuptarra figurámat egy régebbi, kis méretű, eredeti színű Tridroid átfestésével készítettem. Mikor átfestettem, még nem volt kék festésű octuptarra, később kiadták, valóban brutális méretben. A figurára több helyütt kopásokat vittem fel, a forgórészekhez pedig helyenként olajat is. A lábaknál elengedtem a fantáziámat, és picit Starship trooperesre vettem a figurát. Azaz a Csillagközi Invázióban látható bogarak ízelt lábait, és annak a színeit applikáltam a droidra, mivel az eredetin is látható volt egyfajta többszínű, szöcskeláb-szerű design, amit én felspéciztem. A háttérben levő matrica a Clone Wars pilot epizódjában látható utcai csatát ábrázolja, ahol ugyancsak láthattatok Tridroidokat, immár ilyen, CIS színekben, mint az enyém. A CustomStarWars oldalon kívül nem túl sok helyen láttok majd ilyen figurát, remélem elnyeri a tetszéseteket!

***

Tekintsétek meg a custom Tridroid figurámat!

Custom Octuptarra Tridroid figura

custom_cis_tridroid figura

Custom Tridroid Octuptarra

custom_cis_tridroid octuptarra

Custom Tridroid figura

custom octuptarra figura

Custom Octuptarra droid

custom octuptarra droid figura

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb! A Customstarwars Hungary Facebook oldalon további információk, részletek, lehetőségek várnak rád.

 A cikket írta: Rostás Norbert 2014. 02. 05. (a figura készülte évekkel azelőtt.)