Takarító droid

takarito_droid.jpg

Ez a droid sorozat kifejezetten takarításra lett tervezve. Főleg veszélyes anyagok eltávolítására használták űrállomásokon, és hangárokban. A zömök kis kerekeken gördülő robot üzemanyag-szivárgásokat is képes volt lokalizálni, és begurult oda is, ahol veszélyes kémiai anyagok voltak tárolva. Ahhoz túl parányi volt, hogy egyedül legyen képes mozogni, dönteni, és cselekedni, ezért folyamatos kapcsolatban volt egy vezérlő kompjuterrel, ahonnan az utasításait kapta. Ennek ellenére azért volt rajta egy kis radar is, valamint két kis szenzor, amivel képes volt kiszimatolni a veszélyes anyagokat, illetve a kifolyt üzemanyagot, amit a magába szippantott, majd a kis beépített súrolóival fel is takarította a folt alatti területet. 

tisztito_droid.jpg


A kis takarító droid hatékonyan dolgozott, sok mindent volt képes felszedegetni, illetve folyékony dolgokat felszívni. Külön jó volt, hogy a kis mérete miatt befért apró szerelőaknákba, kürtőkbe, szervizalagutakba, járművek alá, szinte mindenhova. Ráadásul mivel robot lévén nem félt semmitől, olyan helyekre is bement, ahova ember vonakodva, vagy egyáltalán nem mert volna bemenni. Mikor például egy üzemanyagfolt belobbant, és tűz ütött ki, a kis droid saját kis oltókészülékével behatolt a tűzfészekbe, és lefújta a tüzet, és utána eltakarította a foltot is. De ezen kívül is sok más területen volt bevethető, használható. 

Például a Clone Wars 3. évadjában láthattuk egy teljesen más feladatkörben. Amikor a gyakorlópályán harcoltak a kezdő klónok, és a gyakorlat során tetemes mennyiségű droidot lőttek szét, a droidok maradékait is ilyen takarító droidok szedték össze, majd takarították fel. A képen piros nyilakkal jelöltem is.

A játékokban is felbukkan egyszer ez a robot. A Baljós Árnyak (Phantom Menace) játékban is látunk két ilyen droidot. A csodásan csillogó padlójú Theed-i hangárt sikálják. Az sem zavartatja őket, hogy a pimasz Darth Maul, Obi-wan Kenobi, és Qui-Gon Jin összetapodja a munkájukat miközben csapkodnak valami világító bottal egymás felé. Szépen újból nekifognak, és felsubickolják ismét. Theedben értelemszerűen a Királyi Palota központi vezérlő kompjutere irányítja ezeket a kis droidokat, hisz mint feljebb is írtam, általában egy magasabb szintű vezérlő számítógép parancsait követik, bár lokális feladatokat anélkül is képesek végrehajtani. 

A filmekben is fel-felbukkannak, bár szerepük, és láthatóságuk elenyésző. A Királyi Naboo Biztonsági Erők használták őket az Epizód 1-ben. Láthattunk két ilyen robotot Watto boltjában is, eldugva, a háttérben, alig észrevehető módon. Akkor láthatóak egy pillanatra, amikor Jar Jar elindul egy stand by-ban levő pit droid felé, hogy játsszon vele. Ott kikapcsolt állapotban várta kettő takarító droid is a megfelelő vevőt, akinek Watto továbbadta volna őket.

watto_takaritodroid

És végül, (vagy ugye a filmek fordított megjelenése miatt tán inkább először, hiszen az Epizód IV volt az első megnézhető film) ott volt egy a Jawa homokkúszóban is a sok ócska robot között, ismételten csak a háttérben, oldalra fordulva feküdve egy kupac tetején, szinte csak a sárga burkolatát mutatva nekünk.

jawa_takaritodroid.jpg

Túl sokat nem nagyon lehet már mondani erről a kis droidról. Talán még annyit, hogy egyetlen kiadása egy Tatooine accessory setben volt található, ahol fegyverek, ruhák, és más kellékek mellett ez a kis robot volt az egyik legértékesebb dolog. Én úgy jutottam hozzá használtan, hogy le volt törve róla az antenna. Ezt én reprodukáltam, és picit szépítettem rajta, így lett custom figura.

Tekintsétek meg a custom takarító droid figurámat!

Custom takarító droid figura a Clone Wars alapján

custom takarító droid figura

Custom takarító droid figura a Jawa homokkúszóban

takarító droid a jawa sandcrawlerben

Custom takarító droid figurát Watto boltjában Jar Jar piszkál

takarító droid watto boltjában jar jar

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb! A Customstarwars Hungary Facebook oldalon további információk, részletek, lehetőségek várnak rád.

 A cikket írta: Rostás Norbert 2013. 11. 26. (a figura készülte évekkel azelőtt.)