Clone Wars 4. évad

Clone Wars negyedik évad filmkritika

Elkészült a sokadik custom figurám a Clone Warsból, ezúttal már a negyedik évad is megihletett, és onnan is elkészítettem szereplőket, így arra gondoltam, hogy ezúttal nem egy ajánlót, hanem inkább egy amolyan filmkritika szerű írást teszek közzé a szériáról. Olvassátok szeretettel!

Mint eddig az összes, a Clone Wars negyedik évada is 22 epizódból állt. A sorozaton belül többször is „mini sorozatokat” iktatnak be, ami jó ötlet, hiszen az epizódonkénti 20-22 perc sok esetben nem elegendő egy komolyabb téma bemutatására. Így ebben az évadban is vannak 3, de van két 4 részes mini történet is, melyek egymással szerves összefüggésben vannak, és folytatásos módon kerülnek a képernyőre. Rögvest az első rész is egy ilyen; tehát nem csak a negyedik évadot nyitja meg, hanem egyben az első három részes mini sorozatot is, amelynek a témája a sokadszor terítékre kerülő Quarren-Mon Calamari viszály.

Bizonyára emlékszünk, hogy a Tartakowski rajzfilmben is volt már erről szó, és más platformokon is, így a téma már kicsit lerágott csont. Ám a negyedik évad kicsit felfrissíti a témát; egyrészt azzal, hogy belekerülnek új fajok a sztoriba, másrészt azzal, hogy egy érdekes szituációt teremtenek. A Mon Calamari király meghal, és az örökösödés ellenérzéseket vált ki a Szeparatisták által felfűtött Quarrenekből. A Mon Calamari király fia, bizonyos Lee-Char ugyanis Mon Cala, és a Quarrenek quarren fajú uralkodót szeretnének maguknak. (Legalábbis ezt ültette a fejükbe Dooku cápa formájú csatlósa.) A konfliktus megoldhatatlan, erőszakba torkollik, melyben benne égnek a helyszínre érkező Jedik is, a klónosztagaikkal együtt. Végül nem marad más alternatíva, mint a másik kétéltű fajt, a Gungan civilizációt is megkérni, hogy avatkozzanak be a Köztársaság, és a Calamarik oldalán. Persze szegények ismét nagy veszteségeket szenvednek a humanoidokat pártolva, akár a korábbi közös fellépésük, a Naboo-Gungan összefogás során. Érdekes tehát a mini sztori, jól sikerült sorozat. Jobban megismerjük benne a Calamari infrastruktúrát, a csőalagút-rendszereiket, víz alatti komplexumaikat, ami hasonlóan monumentális, mint a Gunganek Otoh Gungája. Ráadásként láthatjuk az ifjú Ackbar „admirálist”, aki ekkor még csak kapitány.

Ugyancsak rendkívül ötletes mini széria lett az Umbara bolygón játszódó sorozat. Anakint elhívják máshova, emiatt egy Pong Kreel nevű Jedi veszi át az osztagát. A Jediről valószínűleg mindenkinek Dexter Jettser jut eszébe. Ám ő nem egy coruscanti fogadós, hanem egy meglehetősen szigorú Jedi. Később kiderül, nem is szigorú – az még rendben lenne – hanem elvetemülten gonosz, és áruló. A sorozat során több ízben is érthetetlen döntéseket hoz, melyeket hatalmi szóval tartat be. A klónok eleinte bíznak abban, hogy csak ők nem értik a tervek lényegét, de a sorozatos csatatéri vereségek, halálesetek, atrocitások gyanakvóvá teszik őket, mely később passzív ellenállásba, majd parancsmegtagadásokba torkollik. Kreel nehezen boldogul a klónokkal, akikben egyre erősebbé válik a felismerés, hogy csak bábok a tábornok sakktábláján. És ami a szörnyű, hogy úgy tűnik, hogy Kreel el akarja veszteni ezt a „sakkpartit”. A sorozat tehát rendkívül érdekes, ám hihetetlenül rossz a láthatóság, a történet háromnegyede korom sötétben játszódik, gyakorlatilag semmit sem láthatunk, maximum halljuk ami történik, vagy a lövedékek fénye világítja meg az eseményeket. Rendben, hogy a bevetések éjszaka játszódnak, de nekem az Alien film jutott eszembe, ahol soha nem lehetett szinte látni az idegent, max sejteni, és a sikításokból következtetni arra, hogy épp elragadott valakit. Ilyen érzése van az embernek a mini széria közben, érdekelne, nézném, falnám, de bosszant, hogy korom sötét van.

További probléma, hogy Kreel tábornok magyarhangja az első részben Papp János, a másodikban behozzák Vass Gábort, majd a harmadikra és a negyedikre ismét vissza Papp Jánoshoz. Érthetetlen. Yoda mester hangja is rossz az egyik részben, Versényi Laci bácsi után szinte bántja az ember fülét a más hang. Ugyancsak a nemtörődömséget mutatja, a koncepció nélküliséget, hogy az eddig rendre Csupaötnek vagy Ötösnek nevezett klónt ezúttal Fivesnak hívják. Viszont érdekes újítás, hogy a klónhadosztályok immár Phase II-es páncélban harcolnak, (már amikor láthatjuk őket), így már Rex kapitányt is az új, P.II-es páncélban csodálhatjuk meg. (Egyébként ez igaz mindenkire, így Fox, Cody, és például Wolffe klón parancsnokok, és embereik is „epizód hármas” páncélban lesznek.)

Valamint remek ötlet volt, hogy egy kisebb klóncsapat behatol az umbarai bázisra, és ellop pár vadászgépet. A gépek irányítása rendkívül nehéz, a módszer nagyon hasonlít arra, ahogy a Különvéleményben Tom Cruise mozgatja az érintő elemeket, ilyen köröket, objektumokat, amelyek vezérlő funkcióval rendelkeznek.

A trilógia tehát felemás érzéseket vált ki az emberből, sötét, de érdekes mondanivalókkal rendelkezik, és a fő mondanivalója is rendkívül fontos! A klónok kimondják azt, amit én már régóta mondok, és több cikkemben is publikáltam, miszerint ők nem droidok, akaratuk van, és nem kötelesek rossz parancsokat teljesíteni. Főleg ha az értelmetlen, és szemben áll minden erkölcsi normával! Rex parancsnok ezt gyönyörűen meg is fogalmazza! Végül a klónok megtagadják Kreel tábornok esztelen parancsait, és szembeszállnak vele, letartóztatják, és az egyik sértett klón, akit tán a legjobban az orránál fogva vezetett, és emiatt pont neki a legnagyobb a lelkiismeret furdalása, nos, az a klón agyonlövi. Na akkor ez hogy is volt a Hatvanhatos parancsnál? Hogyan lehetséges, hogy a klónok akkor simán agyonlövöldözik orvul, hátulról a Jedi tábornokaikat, akikkel vállat vállnak vetve harcoltak idáig? Akik eleddig számtalanszor megmentették az életüket, segítették a munkájukat, akik az utolsó falatjaikat osztották meg velük a csatatéren, hogyan váltak oly hirtelen árulóvá, a Köztársaság ellenségévé? Függetlenül attól, hogy az erkölcstelen, értelmetlen parancsot Kreel tábornok adja, vagy Palpatine kancellár, az rossz. Akkor miért hajtották mégis végre? Hogyhogy nem volt egyetlen jóérzésű klón sem, aki a Kancellárt lőtte volna hátba, nem a Jedi testvérét? Ez a kérdés megválaszolatlan marad.

Érdekes lehet még az Aleen bolygón kezdődő, majd a hazafelé úton történt támadás utáni kissorozat. Ez már nem annyira szervesen összefüggő mini széria, inkább a korábbi részből kiágazó folytatás. Az Aleen-iek alacsony növésű kis hablatyoló faj, akik egy elég együgyű epizódot ihlettek a készítőktől. A két droid, C-3PO, és R2-D2 foglalkozik velük. Wolffe parancsnoknak, és embereinek dunsztjuk nincs, mi okozza a földrengéseket, amik a felszíni civilizációt pusztítják. A droidok gyakorlatilag véletlenül oldják meg a dolgot, ahogy lejutnak a föld alá, ahogy megoldják a rejtélyt, és ahogy visszakerülnek a felszínre, mind-mind mázli, és az is főleg Artúnak köszönhető, Szrípió olyan hülye megint, mint a tök, csak a fordításban van haszna. A megoldás: le kell csukni egy aknafedőt. Komoly. A klónoknak köze nincs a témához, téblábolnak össze-vissza, míg a két robot küzd lent a föld alatt, majd miután azok megoldják a dolgot, gyakorlatilag mint aki jól végezte dolgát, összecuccolnak, és elindulnak a dolgukra a bolygóról. Elég értelmetlen, és kissé dedós rész. A folytatásban a köztársasági flottát megtámadják, és ismét a két droid kerül a látótérbe, amikor a klónok evakuálnak a szétlőtt cirkálóról, magukra hagyják a robotokat. A hihetetlenül ügyes Artú-Dítú menti meg őket, a sorozatban immár másodszor bebizonyítva, komoly asztrodroid képességeit: bepattan egy Y-wingbe, (klón bombázó gépbe), s bár C-3PO ül a kabinban, R2 vezeti a hajót, hátulról. Átmenekíti őket az ellenséges tűzön, leráz droid vadászokat, és olyan manővereket csinál, amit még a klónpilóták sem tudnak. Az egyik legélvezetesebb rész a harmadik évadban is az volt, amikor R2 vezette Anakin gazdátlan gépét, Boba és Aurra Sing elől menekülve, jól átverve a kis Bobát, a másik hiperűrgyűrűbe navigálva a Jedi csillagvadászt. Míg a rosszat szétlövő Bobát a guta kerülgette, Artu hazaszállt, és segítséget kért és hozott a csapdába esett Anakinnak, és Mace Windunak.

A kis Boba ezúttal is többször felbukkan, de körülbelül ugyanolyan esetlen, mint eddig, és amilyen mindig is volt, és marad is haláláig. Egyszer egy börtönben láthatjuk ahol beleköt Obi-wanba, akarom mondani Rako Hardeenba. Ez a 4 részes mini széria a legeslegötletesebb mind közül. Van egy Rako Hardeen nevű bűnöző. Elfogják a Jedik, bebörtönzik, és Obi-wan Kenobit átalakítják egy az ÁL/ARC című filmben látható módon Rako Hardeenná. Ezután Obi-wan elvegyül a gonoszok közt, mintha Rako Hardeen lenne, majd bebörtönzik, ahol a főgonoszokkal összehaverkodik, persze előtte egy-két kóstolgató társát le kell csapja a börtönhierarchia miatt.

(A kis Bobának csak hátracsavarja a kezét, és rányomja egy asztalra, de a képen látható cápaembernek bedöfi a kezébe a villáját.) 🙂 Aztán a kirobbanó tömegbunyót kihasználva cinkosaival együtt megszöknek, így bekerül a köreikbe. Cad Bane, és Moralo Eval persze elárulják őt először, sőt, magára is hagyják, de végül elnyeri a bizalmukat, és végezetül szerepe lesz a Galaktikus bűncselekményben, ami során a gonoszok el akarják rabolni Palpatine-t. Obi-wan eleinte sodródik a szerepe szerint, majd a megfelelő pillanatban ellenük fordul, segítséget hív, és Mace Windu  és Anakin segítségével lekapcsol mindenkit, csak szokás szerint Dooku lép meg. Szerintem ez a 4 rész, amiben ő van, az egyik legötletesebb sorozat a Clone Wars 4. évadjában. Van benne ötlet, s bár a Travolta-Cage duó hasonlót már nyomott a fent említett filmben, de akkor is, ez egy élő sztori lett az évadon belül. Ráadásként még ott van a Doboz, az a mozgófalú kockaépítmény, mely különböző teszteknek veti alá a Galaxis jó fejvadászait, aminek révén Dooku ki szeretné deríteni, melyik a legjobb. Minden szobában valami nehéz feladat vár rájuk, melyeket sorban Obi-wan Rako Hardeen old meg.

Végül mégis Cad Bane kapja meg a titulust, mert Kenobi nem öli meg a Doboz tervezőjét, Moralo Evalt. A Dobozról egyébként az Alien vs Predator első részében látható piramis jut eszembe, annak az épületnek is mozogtak a falai, 10 percente átalakítva a küzdőteret, új, és még újabb feladatok elé állítva a behatoló embereket, és a Predator ifjoncokat. A kocka című film is sokat segíthetett a készítőknek az „ihlet” merítésében.

A másik ifjú Bobás rész sem mutatja meg, mitől lett „nagy” fejvadász Boba Fett, de maga a rész kifejezetten ötletes, és a végén jön a csattanó is majd. A kis Boba összetrombitál pár fejvadászt egy munkára, akik közül az egyik rá akar cuppanni az elég rossz passzban levő Asajj Ventress-re egy bárba. (Elnézést, a hölgy nevét rosszul is írnom kell majd lejjebb a keresőtalálatok miatt, mivel sokan másképp keresik, ezért néha én is két S-sel írom majd.)

Mivel Asajj rossz beszélgetőpartner bevallása szerint, ezért egy pillantás alatt kinyírja a másodosztálybeli fejvadászt. Bossk, meg egy másik noname női fejvadász ezért megkéri, ugorjon be a kinyírt társuk helyére, és elmondják neki, hogy van egy meló, melynek során egy ládát kéne leszállítani egy bizonyos helyre. Egyfajta Transporter küldetés, amit bizony Jason Statham sokkal jobban csinál, mint Boba Fett és csürhéje. A bárban megismert duón kívül neki dolgozik még az ifjú Dengar is, valamint még egy robotikus fejvadász, akik felosztják a csoportot párokra, és megszállják azt a vonatot, amin a szállítmány van. Rövidesen meg is támadják a vonatot a csomagra pályázók, akikről eleinte nem tudjuk, mit akarnak. Az első pár a vonat elejét védi, a második pár a vonat közepét, a harmadik pár, Dengar és Asajj pedig a legnehezebben védhető pozíciót, a vonat végét. Azért ez a legnehezebb, mert innen özönlik el a banditák a szerelvényt, gyakorlatilag állandó nyomás alatt tartva Asajjt és Dengart, de mivel Dengar gyorsan lefejeli a talajt a vonat mellett, Assajj egyedül védi az egészet, míg a többieket úgy hajigálják le a támadók, mint a pinty, mindnek sikerül egy homokbuckát lefejelnie a vonat mellett uszkve 80-100 km/órával. Boba is e sorsa jut, legyőzik, de őt nem hajítják le, mert elalél. Assajj viszont a szokásos profizmusával leszámol az egész bandával, és megvív a vezetőjükkel, aki mint kiderül, a csomag, azaz az abba bezárt fiatal leány bátyja. A Sötét Oldalban csalódott Asajj egyre jobb, bár nem tér meg egyelőre útjaiból, mindenesetre az egész évad során egyre letisztultabb arcát ismerjük meg. Együtt vív meg Obi-wan Kenobi segítségével az évad végén a két Zabrak pribék fivérrel, Darth Maullal, és Savage Opresszel. Visszatér Talzin anyához, akik megtisztítják egy metódussal, és visszafogadják nővérnek, de ez a visszavonult apáca élet nem adatik meg Asajjnak túl sokáig, mert Dookuék elpusztíttatják a nővéreit. De itt is a gonoszok ellen harcol Ventress. Valamint visszatérve a vonatrablásos epizódra, megesik a szíve a kislányon, elengedi, és az alélt lúzer Bobát berakja a ládába és leszállítja a célszemélynek (Otua Blanknek), felmarkolja a fejpénzt, lelép, és jót röhög a dobozban bekötött szájjal dühöngő amatőr Boba Fetten, akit később csomagolnak majd ki a nem rá számító megrendelők.

Fent említettem két dolgot. Az egyik ugye az volt, hogy Assajj Ventress visszamegy a nővéreihez. Dooku gróf azonban bosszút akar állni azért, mert korábban Asajj és Savage megtámadta őt, ezért elküldi Grievous tábornokot egy nagyszámú droid hadsereggel, hogy mészárolják le az áruló Talzin anyát, és leányait. Ez a rész elég kemény, és olyan okkult dolgokat mutat be, mint a fekete mágia, halottak feltámasztása, és vudu. Ez a rész nem való gyerekeknek, mert sötét dolgokat mutat be. Talzin anya tűvel döfködi Dooku bábját, aki kínlódik, fetreng, miközben testén fekélyek kelnek. Eközben valami vén boszorkány feltámaszt egy csomó halott leányt fákról lógó gubókból, hogy ez a zombi hadsereg segítsen a számszerűen sokkal kisebb létszámban harcoló  Asajjéknak. Nehezen tudom  értelmezni, hogy mi is a Clone Wars koncepciója e téren. Korábban már elkezdtek nyitni a gyerekek felé, a droidok egyre dedósabbak lettek, a sztorik sok helyütt bugyuták, a grafika lekerekítettebb lehet az autentikus karakterekhez képest, és ez a bagoly olyan idétlen például, hogy valami 80as évekbeli bábfilm karakterének tűnik. (Pár sorral lejjebb bemutatok egy hasonlóan idétlen kígyót is.) Ugyanakkor ezzel szöges ellentétben van sokszor a téma, olyasmiket mutatnak be, ami nem gyereknek való. Ilyen volt szerintem ez a rész is, a sok élőholttal, woodoo bábbal, és a többi okkult dologgal, amik nem kisgyerekeknek valók szerintem.

Az is idétlen, és nem autentikus, hogy minden bolygó olyan, mint egy kisebb falu. Gyakorlatilag egy pár épületkomplexumból áll minden helyszín, ahol él egy pár tucat őshonos lakos. Fura, hogy amikor azt mondja valaki, hogy eredj utána az adott bolygóra, akkor az illető leszáll ott, ahol a keresett személy van. Vagy kiadnak olyan parancsot, hogy „fésüld át a bolygót”, amit egyszerűen nem lehet értelmezni. Sajnos ez egyébként a mozifilmekre is igaz volt. Mustafar például az a „bolygó”, ahol van az a lávafinomító üzem és kész. Anakin is odament, Padme is, körülbelül úgy, mintha a GPS vezette volna el őket a Kossuth Lajos utcába. Pedig egy bolygó jóval nagyobb, mint egy lávabánya telep. De Utapau is egyenlő azzal a bizonyos víznyelő-szerű mélyedéssel, vagy épp mondjuk Kaminó a klónozó létesítménnyel.

A másik fent említett dolog a Maul-Savage testvér páros. Nos, ez aztán kemény dió. Ugye tudjuk, hogy Darth Maut az Epizód 1 végén Obi-wan Kenobi kettévágta? Maul derékban kettéválva bezuhant egy mély üregbe. Azt is tudjuk, hogy a gerincoszlop legkisebb sérülése is bénulással, adott esetben halállal jár, hiszen a gerincvelő, és a csontos vázban futó idegek létfontosságúak az életben maradáshoz. Ha csak beütjük is lebénulhatunk. Tolókocsiba kerülhetünk. Egyes esetekben a gerinc sérülése halálos. És Maul nem BEÜTÖTTE a derekát, nem egy autó ütötte el, hanem KETTÉVÁGTÁK! Konyec, game over, vége! Nincs tovább. Utána még le is zuhant, és lent szétplaccsant. Ha nem is vágták volna ketté, csupán leesik, már az halálos lenne, a becsapódás traumái, zúzott, tört sérülésektől meghalt volna. Na de kit érdekel ez a Clone Wars stábjában? Senkit. Népszerű karakter, gondolták, úgyhogy valahogy vissza kéne hozni. Megbánták, hogy az első részben megölték, a rajongók imádták, nagy volt a nyomás a stábon, valahogy évek múltán vissza kéne hozni, az Ep1 és sok CW évad után rá kellene építeni egy történetet. Egy remek történetet, teszem hozzá, ami nagyon jó lenne, ha meggondolatlanul nem ölik meg, hanem ezt ELEVE rá tervezik. De nem így volt. Az Ep1 végén még a készítők szerint is MAUL MEGHALT. Ám ezt megbánták. Semmi gond, mondjuk azt, hogy a Sötét Erők életben tartották… Ami nem lehet, hisz meghalt, nincs mit életben tartani! Életben azt lehet tartani, aki él. Aki meghalt, azt max ilyen idétlenül feltámasztani. Nem súlyosan sebesült, hogy életben lehetett volna tartani, hanem kettévált, derékban! Aztán lent szétplaccsant, mint egy palacsinta. De nem baj, mondjuk azt, hogy túlélte (…?), valaki lent megtalálta a darabjait, és a felsőtestét elvitte egy másik bolygóra, (ki és minek?) és ott rászerelte egy póklábszerű mechanizmusra, és belökte valami mély verembe, ahol éveken keresztül vegetált, míg Savage valami sugallattól indíttatva elment oda, hogy megkeresse a „fél-testvérét”. Savage elmegy, milliméterre leszáll az adott bolygón a helyszínen, ahol egy idétlen, beszélő kígyó szegül a társaságába, és elvezeti az adott mélyedésig, amibe hirtelen pálfordulással belöki a Sith-et. Az gyorsan meg is találja Darth Mault, ami nem nehéz, mert az megbolondult, magában beszél, röhögcsél, olyan mint egy agybeteg. Az évad szégyene ez az epizód, ilyen valóságtól elrugaszkodott ostobaság eddig még nem volt, és nem is valószínűleg nem is lesz, mert ez nem igen lehet überelni. De ilyen apróságok nem lehetnek problémák, egy kis hókuszpókusz, Maul seperc alatt helyrejön, tudata kitisztul, szarvai regenerálódnak, lábait pótolják, Sötét erejét is visszanyeri.  Aha… Biztos. És a slusszpoén: a Jedi Tanács elküldi szegény Kenobit, hogy „fejezze be, amit elkezdett”! Na de hogy? Vágja kockára? És mi a garancia arra, hogy ez elegendő lesz, és ez sem lesz majd elég az elpusztítására, hisz a Sötét Oldal életben tartja majd az apró kockáit is majd? És hányszor kell felaprítani, hogy tényleg meghaljon? Akkor holnap előjön a lefejezett Dooku gróf, visszanőtt fejjel, mert őt is életben tartotta a dühe? Huhh, és van, aki ezt bekajálja? Borzalom. Számomra Maul nincs. Meghalt. Láttam meghalni, és ahogy felsőteste és alsóteste ernyedten zuhan a mélybe. Az, hogy milyen ostoba módon akarják reaktiválni, lényegtelen. A Rebels, a Solo, és minden további CW megjelenése egy irracionális dolgon alapul, ezért számomra nem elfogadható. Mint ahogy az ebben hívők érvelése sem. Főleg annak láttán döbbenetes az egész, hogy később Kenobi a Rebels-ben ismét megöli. Egyetlen suhintása szinte csak felületi sérülés a korábbi DERÉKBAN KETTÉVÁGÁSHOZ képet, s mégis, Maul a kezében hal meg. Akkor miért nem tartotta életben a dühe? Ez a GOD mód játékokban még elfogadható, de ott is csalás. Ráadásul a kód deaktiválásáig hat. Azaz a GOD módot alkalmazót nem lehet megölni. Ha az első esetet túlélte, ezt a másodikat is túl kellett volna élje. Miért halt meg épp akkor, épp emiatt? Elsőre a jelentéktelen pár másodperces párbajuk során azt hittem, Kenobi csak a kardját vágta ketté Maulnak. Többet dumáltak előtte, mint maga a párbaj, ami gyakorlatilag tényleg csak ez a suhintás volt, ami végül halálosnak bizonyult. Pont akkor halt meg, ami miatt először „életben maradt”, ezért a pillanatért létezett, debilen kóvályogva abban a lyukban magában beszélve, majd a dühe pont akkor nem tartja életben, amikor végre ősellenségével szemben áll. Én azért Kenobi helyében biztos ami biztos alapon tényleg felaprítanám, felgyújtanám, darabjait és hamvait egymástól jó messze valahogy elkülöníteném, nehogy valamelyik Disney agytröszt holnap kitalálja, hogy Maul ismét feltámadt, bosszúszomjtól lihegve, mert „életben tartotta a dühe”… Szeretem a Star Wars-t, a Clone Wars külön nagy szerelmem. Pont ezért gyűlölöm, hogy ezzel megmérgezték, megerőszakolták. Óriási hibának tartom, hadd ne mondjam, bűnnek.

Na de elég a negatív hangvételből, legyen a végére pár pozitívum, és vicces dolog. (Bár pozitív dolgokról már feljebb bőven beszámoltam.) Érdekesség például Pokorny Lia művésznő szinkronmunkája. Ő alakítja a zigériai királynőt, annak a rabszolgatartó társadalomnak az uralkodóját, aki mégis Cathar jegyeket hordoz magán. Érdekes motívum, hogy a togruta rabszolgákat kiszabadítani érkező Anakint foglyul ejti. Ugye tudjuk, Anakin annak idején maga is rabszolga volt, így hihetetlen nehéz neki abszolválnia ezt aküldetést, hiszen ösztönösen csikorogni kezd a foga, ahogy a bolygóra érkezik, mérhetetlen fájdalom, és gyűlölet önti el őt. Jó ötlet volt ezt az epizódot is elkészíteni. Ez a légicsata egyébként a városért engem a Jedi Academy játékra emlékeztet, ahol Jaden elhelyez a város tetején egy-egy nyomjelzőt, amit a Rogue Squadron osztag hasonló módon támad a légvédelmi tornyok tüzében.

Apropó, Anakin. Amikor épp nem rabszolga, akkor szinte minden második részben rázzák őt. Visszatérő motívum ez, a végén már nevet az ember rajta. De tényleg, gyakorlatilag minden második részben a földön vonaglik, valamilyen elektromos, vagy Sith rázástól fetrengve.

Rögvest az első trilógiában elkezdik rajta a tortúrát, a „cápaember” Riff Tamson utasítására megdöfnek egy óriási angolnát, ami olyan, mint egy elektromos rája, amire „rákötik” Anakint, hogy köpje el, hol a Mon Calamari trónörökös.  Később rázzák Dooku sárga Magnatestőrei is az elektrostaffjaikkal. De Dooku sem rest, 2 különböző részben is ripityára rázza őt, először a Szeparatista béketárgyalás helyszínét adó palotában, majd később pont a rabszolgatartó királynő tróntermében. Korábban ugyanitt a királynő emberei elektrokorbácsokkal kötözik le, vagy öten-hatan kellenek hozzá, mert Ani emberfeletti erővel küzd, de a sok elektromos ostor végülis szinte agyonrázza, és elveszti az eszméletét. De Dooku harmadszor is ad neki a Naboon. Anakin gyakorlatilag olyan, mint ha egy hordozható áramforrásba lenne dugva az ujja végig ebben az évadban, fogat vacogva, földön fetrengve. 🙂

Szuper jó filmes utalást is találunk a CW 4. évadjában. A Rako Hardeenos 4 részes mini sorozat végén Dooku gróf egy teremben várja Anakint és Palpatine-t. Egy asztalfőn ül, a bejárattal szemben. Mikor kinyílik az ajtó, a két belépő döbbenten veszi észre, csapdába estek. Az egész szituáció nagyban hasonlít a Birodalom Visszavág azon jelenetére, amikor Vader csinálja ugyanezt Hannal és Leiával. A különbség annyi, hogy Vader ki is szippantja Han kezéből a sugárvetőjét, de a jelenet ugyanolyan teátrális a Clone Warsban is, mint a filmben volt.

A Clone Wars negyedik évada jó sorozat lett, ám sajnos a Filoni csapat komoly hibákat követett el benne. Lett benne pár koppintás, pár értelmetlen dolog, pár rossz koncepció, vagy az eredetitől eltérő, azzal szöges ellentétben levő nem autentikus dolog. Összességében azonban jó, látványos, szórakoztató, sok filmes utalással, helyenként ötletes, másutt picit sablonos dolgokkal, nem az eddigi legjobb évad, mégis egy igen korrekt évadnak mondható.

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2013. 02. 05.