GOTO

goto

G0-T0 (“Goto”) egy különleges droid a 2004-es videó játékból, a Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords-ból. G0-T0 vörös “szemét” talán a 2001: Űrodüsszea HAL 9000-es robotja ihlette. Ezzel a vörös fotoreceptorral GOTO egy speciális pirosas árnyalatban látja a világot, melyet mi is kipróbálhatunk, ha őt irányítjuk a játékban. Egyébként HK-47 ugyanezzel a vörös nézettel rendelkezik, utalva arra, hogy a két “rossz” robot “vérbe borult” szemmel tekint a világra.

goto view

G0-T0 neve pedig talán a BASIC “GOTO” parancsából származhat. A megjelenését, külalakját pedig minden bizonnyal a birodalmi kihallgató, vallató droidról koppintották, melyet akkor láthattunk az Új reményben, amikor Darth Vader egy ilyen droiddal próbálta megtörni Leia Organa elszánt hallgatását. Már sok hasonló figurát kiadott egyébként a Hasbro, de egyik sem néz úgy ki teljesen, mint Goto. Voltak kisebb verziók, és nagyobbak is, sőt, létezik egy érdekes sárgás változat is, melyet egy képregényes “comic book” szetthez adtak ki Darth Vader mellé. Mindegyik kiadott darabhoz jár egy különleges lebegést imitáló tartó rúd, melyre felszúrva a droidot az a levegőben fog “lebegni”.

interrogation_droid figure
vader_interrogation_droid

Mikor először halljuk G0T0 nevét a játékban, úgy beszélnek róla, mint egy titokzatos személyről, aki távol marad minden veszélyes szituációtól, és egy kihallgató droidhoz hasonló robotot küld követként maga helyett, mely egy fekete, gömb alakú droid, aki kivetíti gazdája holografikus üzenetét, ezáltal megjelenítve egy szakállas, öregedő férfi képét, aki mindig ezt a módját választja az ügyfeleivel és az ellenségeivel való kapcsolattartásra.

goto_yacht
goto hologram

A valóság azonban teljesen más! GOTO ugyanis nem egy ember, aki csinált egy droidot magának a titokzatos üzeneteihez, hanem egy droid, aki hihetetlen rafinériával emberi személyiséget csinált magának, hogy érvényesülhessen az emberek világában! És ez sikerült is neki, nem is akármilyen sikerrel! Ugyanis egy rettegett bűnszövetkezet feje lett a saját szektorában, volt neki egy hatalmas kalóz űrhajója, mellyel sok más űrhajót támadott meg, és fosztott ki, valamint innen irányította a világszerte kiküldött, szervezetekhez, és magán emberekhez egyaránt beépített droid kémeit, akik minden körülmények közt GOTO parancsait hajtották végre. Még a rivális maffia főnöket is megölette ha kellett, akár saját embereit ellene fordítva, így járt például Visquis is, akit hiába magyarázkodik a képen, hogy GOTO, én nem is tettem ellened semmit, bizony a könyörtelen GOTO saját Ubese katonáival öletett meg Visquist a saját főhadiszállásán. 

goto_megöleti visquist saját ubese katonái által

Így gyakorlatilag GOTO befolyást szerzett magának majd minden területen, végül már képes volt Galaktikus eseményekre is nyomást gyakorolni! GO-TO abban volt érdekelt, hogy megtartsa az egyensúlyt a szembenálló, rivalizáló háborús felek közt, hisz míg a Köztársaság és a Sith-ek egymással voltak elfoglalva, nem maradt energiájuk, hogy nyomonkövessék és megakadályozzák G0-T0 dolgait, aki így akadálytalanul folytathatta óvatosan fogalmazva is gyanús üzelmeit.

goto_szerint a köztársaságnak már csak hónapjai vannak hátra
goto_semlegességre törekszik


Hogy felügyelje, és hogy segítse Telos bolygó planetáris rekonstrukcióját, a Régi Köztársaság sok pénzt pumpált egy kísérleti robotba, mely képes feldolgozni rengeteg adatot, és irányítani a technikai munkákat a Teloson, valamint rendelkezik a megfelelő protokoll funkciókkal is. Ez lett G0T0, akinek többek közt a feladata volt a klímaváltozás felügyelete, a kísérletek elvégzése, és értelmezése, valamint a pajzs menedzsment riportok készítése is. Azt azonban kevesen tudták, hogy a droidnak volt egy titkos másodlagos feladata is: hogy segítse a Régi Köztársaság rekonstrukcióját, melyet alaposan megtépázott a Jedi Polgárháború. Hogy megfeleljen a feladatainak, két alapvető parancsot kellett szem előtt tartania: minden lehetőséget megragadni, hogy segítse a Régi Köztársaság megerősítését, valamint betarta(t)ni annak minden törvényét. Miután GOTO hosszú éveken át ezek szerint dolgozott a Teloszon, a droid arra a következtetésre jutott, hogy képtelenség mindkét parancsot egyidejűleg betartani. Telos újjáépítése során majdnem minden logikus opció végül oda vezetett, hogy valamelyik törvénybe ütközött. A droid először cselekvésképtelenné vált, majd végül döntött, és priorizálta a parancsait, és egyiket a másik kárára kezdte megvalósítani. Az emberek szemében innentől G0T0 elromlott, de ő úgy érezte, hogy most hoz megfelelő döntéseket, és elkezdte saját “újjáépítési terve” szerint végrehajtani a munkáját, s végül már az egész Régi Köztársaságra vonatkozó tervei lettek, melyek végrehajtása során cseppet sem érdekelte, hogy legális módon végezze el a küldetését.

G0-T0 tevékenykedése, bár illegális volt, végül tényleg segítette a Régi Köztársaság újjáépülését. Csempész hálózata miatt ugyanis sok zavarosban halászó, a rendszert destabilizáló személy és szervezet nem tudott megélni G0T0 mellett a feketepiacon, és elhullott. GOTO Régi Köztársasági szektorai ellenben bár nem tisztességes módon, de fellendültek, nyereségesek lettek, megerősödtek, pedig GOTO nélkül szegénység és elhagyatottság lett volna az osztályrészük. A régi Sith Háborúk ideje alatt sok fejvadász már nem követte tovább a fejvadászok illemkódexét, és kezdtek lezülleni, elfajzani, megadva magukat az új idők újabb szeleinek, és sötétebb korának. Mikor a Sith-ek fejpénzt ajánlottak a Jedikért, a semleges fejvadászok is rengeteget megöltek, nem csak a Sith-ek. Miután a Jedik majdnem eltűntek, GOTO, a Nar Shaddaa-i maffia feje is beszállt a játékba, mert neki a szemben álló felek közti egyensúly felelt volna meg jobban, hogy azok egymással legyenek elfoglalva, így GOTO továbbra is nyugton végezhesse mindenféle kétes üzelmeit. Ezért GOTO is vérdíjat tűzött ki a Jedikre, mégpedig úgy, hogy az ÉLŐ Jedikért többet fizetett, abban bízva, hogy így inkább neki adják majd el a Jediket a Kartell fejvadászai élve, de sok fejvadász GOTO vérdíját felhívásnak érezte arra, hogy a Jediket el kell pusztítani, és a túlélőiket könyörtelenül levadászták, és megöldösték. Mikor az utolsó Jedik egyike, az Exile Jedi megjelent Nar Shaddaa-n, a helyi Fejvadász Céh fejvadászai annyira mohók voltak, hogy ők szerezhessék meg Exile skalpját, hogy nem is őt ölték meg, hanem egymást, pénzsóvárságuk miatt gyakorlatilag felszámolva a Nar Shaddaa-i maffiát, azaz saját magukat. Ilyen módon tehát G0-T0 “keze” is benne volt abban, hogy teljes bűnszövetkezetek tűntek el, s ezáltal tisztult a közélet. Ja, hoppá, GOTO-nak nincs is keze, akkor inkább úgy mondom, hogy az ő csipesze, vagy injekciós tűje is benne volt. 🙂 GO-TO ezután maga elé hozatta az Exile Jedit a kalózhajójára.

goto_yacht

A játék készítői elrejtettek egy poént GOTO bemutatkozásában, aki azzal fogadja a legendás Exile Jedit, hogy bizony ő azt hitte, hogy magasabb. A jelenet nagyban hasonlít az Epizód 3 azon momentumára, mikor Anakin sérti meg egy hasonló fricskával Grievous tábornokot. 

goto_magasabbnak hitte az exile jedit

G0-T0 azonban nem számolt az Exile hű társaival, akik közül 2 beszivárgott a hajóra, megmentette a Jedi Exilet, és megsemmisített sok őrdroidot, akik elkeseredetten próbálták védeni gazdájukat. Érdekes módon sok őrdroid GOTO-hoz hasonló fekete gömbtestű vallató droid féleség volt, ezen a screenshoton Bao-Dur is csapatnyi kínzó droidon vágja át magát GOTO yachtjának folyosóin, melyek gazdájuk képére lettek teremtve, vagy inkább tervezve.

goto_droid guards

A kis mentőcsapat megsemmisítette Goto láthatatlan privát yachtjának álcázó berendezésit is, melyet ezek után azonnal megtámadtak Goto ellenségei, akikből bizony volt pár, de ezidáig képtelenek voltak észlelni a titokzatos, és láthatatlan kalózhajót, most viszont alkalmuk volt leszámolni vele, és ezt azon nyomban meg is tették. GOTO yachtja megsemmisült.

goto_yachtját szátlövik ellenségei

Mindenki azt gondolta, hogy GOTO is megsemmisült a felrobbant hajója fedélzetén, de tévedtek! A leleményes droid ugyanis valahogy megszökött, és bejutott az Exilet kimentő hajóba, az Ében Héjába. Úgy mutatkozott be , hogy ő GOTO ajándéka, nem pedig maga GOTO, de azért a biztonság kedvéért meg is fenyegette őket, hogy ha elpusztítják őt, akkor “sajnos” aktiválni fog egy proton detonátort, mely cafatokra tépi majd az Ében Héját. Így történt, hogy GOTO az Exile csapatához csatlakozhatott és velük tartott az útjuk során végig, (a játékban is).

goto_gift

G0T0 egy remek karakter, bár sok játékos nem szereti őt irányítani, mert nincs lézerkardja, nem lehet vele kaszabolni, viszont vannak neki pompás droid fegyverei!

goto_droidarms

Olvasztó ágyúja például olyan pusztító tüzet okád ki magából, mint egy napalm fegyver, egyszerűen nincs ellene menekvés, ezen a screenshoton épp grillpartit rendez, csak nem a két dark Jedi tiszteletére, hanem belőlük… 🙂

goto_olvasztó ágyút használ

Ráadásul ezt a droidot sok módon lehet használni, és GOTO egy nagyon hasznos tagja lehet csapatunknak! Először is ő az egyetlen mesterlövész droid a három játszható droidunk közül! Nagyon magas dexterity (ügyesség) pontja van, a legnagyobb a három közül, szinte minden lövése talál, támadáshoz nélkülözhetetlen lehet. Van egy szuper célzó modulja, mely segíti a célzását. Ráadásul kitűnőek a reflexei, ezért ki tud lebegni szinte minden ellenséges lövést. Két mandalori ripper pisztollyal GOTO egy kemény ellenfél, és masszívan sebez minden ellenséget!

Nem ritka, hogy a droid minden lövésével kioszt egy 75 pontos sebzést, mely gyakorlatilag egyenértékű lehet egy Jedi fénykard támadásával! Ha használjuk az erős lövés funkcióját is, igen mulatságos látvány lesz, hogy néhány alig élő Sith katonát GOTO bivalyerős lökete egyszerűen hanyatt taszít, gyakorlatilag fellöki áldozatait a lövése! 

GOTO legjobb cucca mégis egy álcázó modul, mely láthatatlanná teszi, oly mértékben észrevétlen lesz, hogy még a játékos sem nagyon látja majd, pedig ezen a screenshoton rajta van az álcázott GOTO!

goto_stealth

Ezzel olyan meglepetésszerű támadásokhoz juthatunk GOTO által, mely a gamert helyzeti előnyhöz juttatja a játék során, így biztosan magával fogja vinni e robotot több küldetésére is. Ráadásul az Ében Héja fedélzetén Bao-Dur pár fejlesztést is elvégez majd a roboton, így G0T0 még jobb, még erősebb lesz.

bao_goto

A hálátlan droid pofátlan módon a vadi új sokkoló berendezéseit PONT Bao-Dur kedvenc kis gyakorló gömbjén tesztelte le, alaposan megrázva a kis Remote-ot. Ez egyébként csak az előjátéka lesz a két rivális gömb alakú droid ellentétének, később még egyszer megütköznek majd, de akkor már életre-halálra.

goto_vs_remote

GOTO történetét is sokan unalmasnak tartják. De ez nem egészen így van, mert ha jól csináljuk, a játék cselekményéhez sok fontos adalékhoz juthatunk G0T0 története révén. Ehhez persze influence pontokat kell gyűjtenünk nála, és GOTO rengeteg érdekes dolgot oszt majd meg velünk, melyek kerek egésszé varázsolják a játékot is! GOTO-ra leginkább gonosz dolgok művelésével gyakorolhatunk hatást, így a Sötét Oldalon játszók előnyben vannak, bár nem annyira egyértelmű a dolog, mint HK-47 esetében, mert míg HK vevő minden gonoszságra, G0T0 középen szeretne maradni, hisz mint feljebb is említettem, a Galaktikus események miatt egyik szembenálló félnek sem akar sokat segíteni, vagy ártani, nehogy kibillenjen az egyensúlyi helyzetből a szituáció, ugyanis míg a szembenálló felek elvannak egymással, addig ő nyugodtan és észrevétlenül csinálhatja tovább a disznóságait.

goto_influence

Goto későbbi sorsa nem tisztázott. Mikor a játék végén eljutunk Malachor V-re, G0-T0 társai ellen fordul, mivel úgy véli, hogy Bao-Dur kis remote droidja újra be fogja indítani a Mass Shadow Generátort, mely ezúttal teljesen el fogja pusztítani bolygót. A csempész robot ezt mindenképp meg akarja akadályozni, egyrészt azért, mert a bolygó sok felbecsülhetetlen értékű kincset rejt, melyekre feltételezhetően ki szerette volna vetni a hálóját, másrészt nem akarta, hogy az erőegyensúly Malachor megsemmisülésével felboruljon. Ezért megküzd a kis gyakorlógömbhöz hasonló Remote droiddal, és nem hagyja, hogy aktiválja a szuperfegyvert.

goto_vs_remote

A harcuk kimenetele nem eldöntött, nincs kimondva sem, leírva sem, inkább csak képileg ábrázolják, de nincs a küzdelem befejezve a játék során. Ha a játékos a világos oldalon nyomja végig a játékot, a kis remote droidot irányítva legyőzheti G0-T0-t, (bár az utolsó lövést nincs alkalmunk rálőni, mert elugrik a kép, és jön egy demo) így feltételezhetőleg be fogja tudni kapcsolni a Mass Shadow Generatort, mely valószínűleg elpusztítja majd a bolygót, és mindenkit, így a droidokat is. Azonban ha egy Dark Exilet gyúrtunk karakterünkből, és az Erő Sötét Oldalán játszottuk végig a játékot, Goto valószínűleg lelövi a kis Remote droidot, ezzel megakadályozza Malachor és saját maga megsemmisülését, de ekkor is bizonytalan marad további “élete”. 

 

Tekintsétek meg a custom GOTO figurámat is!

GOTO custom figura elölről

goto_custom elölről

GO-TO custom figura oldalról

custom goto_oldalról

G0-T0 custom figura jobbról

custom goto_jobbról

Atton Rand és GOTO a Dxun Telemetriai épület berendezéseit javítja egy Mandalori harcos felügyelete alatt, végre minden ismét működik.


Látogasd a CustomStarWarst továbbra is, szeretettel várlak!

írta: Rostás Norbert 2011.02.02. a figura készülte évekkel azelőtt