HK-50

Miután Revan saját szemével győződhetett meg az általa készített HK-47 droid remek képességeiről, úgy döntött, hogy több hasonló droiddal még hatékonyabban tudná a céljait elérni. Így az eredeti HK-47 droidból kiindulva elkezdte megtervezni a HK-sorozat következő merénylő droidját, a HK-50 típust. A gyártási munkálatok a Telos IV-en kezdődtek el, egy titkos földalatti katonai bázison. Még mielőtt azonban az első HK-50-esek lekerülhettek volna a futószalagról, Revant elkapták a Jedik, memóriáját törölték, így nem emlékezett sem a már kész HK-47es droidjára, sem a készülő HK-50 projectre. Revan eltűnése után G0-T0, egy bűnszövetkezet feje kiszagolta a Revan nélkül leálló titkos HK-projectet, átvette a hatalmat, és saját szakállára folytatta a Telos IV-en elkezdett gyártási munkákat, létrehozva az első pár tucat vadonat új HK-50 droidot, melyeket szétküldött a Galaxisban, hogy Jedikre vadásszanak. A HK-50 széria sokszor csoportosan tevékenykedett, ellentétben ugye a régi HK-47 modellel, mely társak, és ilyetén jellegű programozás híján egyfajta magányos farkasként dolgozott. Egy ilyen HK-50 kommandót láthatunk majd az Exile Jedi nyomait követni a KotOR2 játékban is, például ezen a képen a Telos Military Base Sublevel pályáján késve érkeznek, hogy lecsapjanak rá. 

hk50ek a_telos_földalatti katonai bázisán



A HK-50 droid széria a korábbi HK-47 assassin droid egy kifejlettebb változata. Ám pár tulajdonságukban totálisan azokat a jegyeket hordozzák magukon, mint az elődjük. Ilyen például a be nem álló szájuk, finomabban fogalmazva a hihetetlenül jól fejlett nyelvi képességeik, de például a meglehetősen szadista hozzáállásban sem változtak sokat. A HK-50 droid széria elsődleges funkciói tehát, mint ahogy ők mondják magukról, a „kommunikáció megkönnyítése, és az ellenségeskedések felszámolása”. A HK-50 egységek külalakjukban is hordozzák a korábbi HK-47 jegyeket, azzal a két különbséggel, hogy az 50esek ezüstös kék páncélzatúak, míg a HK-47 rézszínű volt, valamint míg a HK-47-nek piros fotoreceptorai voltak, addig a HK-50-nek sárga „szemei” vannak. 

Kinézete miatt tehát a HK-50 merénylő droid is egy egyszerű protokoll droidnak látszott sokak számára, amit a droid jól ki is tudott használni céljaihoz, azaz ahhoz, hogy feltűnés nélkül megközelíthesse a célszemélyt, és likvidálhassa. Ez a protokoll droid teória azonban igen gyorsan köddé foszlott, mikor a HK-50 állig felfegyverkezve megközelítette a „gazdáját”, és lepuffantotta. A HK-50 droid nem ismer kegyelmet, sőt, látszólag még tetszik is neki a vérontás. 

A HK-50 programozása révén gonosznak, rendkívül vérszomjasnak, arrogánsnak, embergyűlölőnek tűnik, mely már-már egyfajta szociopata hozzáállást eredményez. A droid örömmel tanulmányozza a halál és a pusztítás mindenféle változatát, melyet gyakorta ő maga okoz. 

A HK-50-esekre is jellemző a tipikus HK beszéd, azaz minden mondatot előre definiálnak, és ellátnak valamilyen definícióval. Azaz mielőtt közölnek egy mondatot, először például azt mondják, hogy „korholó kijelentés:”, majd csak ezután a tényleges közlést. Ez nagyjából tehát megegyezik a HK-47 dumákkal, de van egy nagy különbség, mert a HK-50 egységek általában hozzátesznek valamilyen melléknevet az elődefinicióhoz, így általában 2 szavas deklarációi lesznek, mint például „buzgó fenyegetés” „önző dicsekvés”, „felingerelt deklaráció”, vagy épp „szükségtelen hozzáfűzés”, amik által mondatai még viccesebbek, mint HK-47 egyszavas előkommentjei. 

Az első HK-50, akivel utunk során összefutunk, a Peragus bánya kolónián lesz az ellenfelünk.

hk50 peragus

A HK-50-es szokás szerint egy protokoll droidként dolgozik a bányászok közt, és észrevétlenül egy csomó balesetet készít majd elő ellenük, hogy a sérült Exile Jedi nyomára jusson, majd hogy megölhesse, amit meg is próbál egy csomó injekcióval, amik alaposan megbetegítik majd az Exilet, de az túléli azt a sok belepumpált vegyszert, amibe egy nem Jedi ember biztosan belehalt volna. Az Exile azonban regenerálódott, és kikerült a kolto tankjából. A HK-50 erre belepiszkált a bányászdroidok vezérlő programjába, hogy támadják meg az Exilet, illetve gyakorlatilag az embereket, aki él és mozog. (Úgy is lett, s bár az Exilet nem tudták likvidálni, pár kivételével az összes bányászt megölték, a maradékról pedig HK-50 gondoskodott.) Ezek a körmönfont manipulációk, illetve azok halálos következményei is mutatják, a HK-50 robotok nagyon okos, sokrétű, és minden lehetőséget felhasználó tökéletes merénylődroidok voltak. Miután az Exile teljesen felépült, és elindult felfedezni a bányász telepet, szembetalálkozott a HK-50 droiddal. S bár az először szinte barátságosan viselkedett az Exile-lal, vigyázzunk, később meg fogja támadni az Exile Jedit irányító játékost, Kreiat, és Atton Randot a megfelelő pillanatban, mikor azok épp menekülni próbálnak Darth Sion és sith assassinjai elől. Elállja az utunkat, el kell pusztítanunk, ha el akarjuk hagyni a bányát, szóval győzzük le, mely által végre elmenekülhetünk, sőt, a HK-50 alkatrészeiből egyet magunkkal is vihetünk, mely majd nagyon jól fog jönni később a „javítsd meg HK-47-et” nevű küldetésünkhöz.

Később ismét találkozni fogunk pár HK-50 droiddal. Mindenhova követik az Exile Jedit, könyörtelenül és fáradhatatlanul a sarkában lihegnek. Végül utól is érik őt és csapatát egy titkos földalatti katonai bázison a Teloszon, de ismét kicsit későn, mert az Exile és csapata felszámolta az ellenállást a bázison, kisöpörték az ellenséget, és megszereztek egy űrhajót, mellyel épp elröpültek, szinte az orra elől meglógva a bázisra csoportosan betóduló HK-50 osztagnak. S bár a HK-50 droidok elmulasztották a lehetőséget, hogy megütközhessenek a kis csapatunkkal, nem adják fel, hanem az üres hangár röpülésirányító számítógépének adatai alapján kiszámítják az Exile lehetséges menekülési útvonalait, és tovább üldözik, majd rövidesen ismét megállítják őket! 

hk50 titkos földalatti katonai bázison a Teloszon



A HK-50 droidok profi gyilkosok voltak, és nagyon innovatív módon használtak fel minden lehetséges technikát és fegyvert, hogy elérjék a céljukat. Ezekre példákat is láthatunk, például mikor egy HK50 droid egy légvédelmi rakétával lövi le az Exile hajóját a telosi sarkkör felett, majd miután lezuhantak, 3 HK-50 droid támadta meg őket a havas felszínen.

hk50_sarkkör
hk50_telos_polar_region pályán
hk50_blasterrel
hk50_puskával

Egyiknél egy kisebb pisztoly volt, ő támadt Kreia-ra. Az Exile Jedire két HK-50 is jutott, az egyiknél puska volt, a másiknál egy hasonló nehéz gépfegyver, mint amit Canderous Ordo is használt, tehát ez volt a negyedik lőfegyver, amit pusztán ebben a jelenetben láthatunk a kezükben ügyesen használva mindet. A játékos jól teszi, ha Erőket is használ, a droid bénítási, és pusztítási erők ugyanis nagyon jók robotikus ellenfelekkel szemben, és az ion gránátok is nagyon hatásosak ellenük. 

hk50_nehéz gépfegyverrel
hk50_ellen jók a droid sebző erők
hk50_maradványok

Ha végül sikerül elpusztítanunk a HK50 droidokat, kapunk majd egy kis XP-t (experience point), és egy kis extra jutalmat, ugyanis átkutatva a „holttesteket”, találunk majd egy értékes HK droid alkatrészt, egy „HK control cluster” nevű dolgot az egyik támadónkban, ami nagyon jól fog jönni a sérült HK-47 megjavításához, aki jelenleg még mozgásképtelenül ácsorog az Ében Héja egyik kis szobájában.

hk47_sérülten

HK-50 droidok próbálják majd megállítani az ügyes kis T3-M4 droidot is, amikor Revan és Exile hű társa a Nar Shaddaa raktárházból próbálja megszerezni az Ében Héja felszállásához szükséges repülési kódokat is. A kód elhiteti GOTO-val, hogy az Ebon Hawk egy zsíros falat, amit érdemes megtámadni, és bevontatni a hajójába.  (Így fog tudni egy 3 fős kis csapat bejutni, kiszabadítani az Exilet, és felrobbantani G0T0 kalózhajóját.) Aki ügyes volt, eddigre már felszerelte a kis robotot pár droid karral, és az XP-k helyes felhasználása esetén a kis droid eredményesen veszi fel majd a harcot akár a képen látható 3 HK-50-essel is! 

t3_vs_hk50



A HK-50 droidot, akárcsak elődjét, a HK-47-est is, Kristoffer Tabori szinkronizálta a Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords játékban. A művész tiszteletére, aki kedvesen küldött nekem két rovatnyitó hangot is, a hónap első két anyagát neki dedikáltam, először publikálva a HK-47 cikket, bemutatva egy saját készítésű HK-47 custom figurát, valamint bemutatva Mr Tabori munkásságát, és főbb szerepeit. Ebben az anyagban pedig másik droid szerepét, a HK-50est helyeztem reflektorfénybe, bemutatva egy custom HK-50 figurát. Ez a figura azonban egy másfajta customozási mód eredménye, ezt nem saját puttyból, más figuradarabokból, és alapanyagokból készült, hanem eredeti HK darabokból, amiket a Legacy sorozat build a droid alkatrészeiből állítottam össze. Mivel a megszerzett darabok egy része HK-47, más része HK-50 alkatrész volt, egyértelmű volt a feladat, összeszerelve a két féle színű darabokból a robotot le kell festeni egy homogén színre, amit magam kevertem ki a számomra idáig legcsodásabb akril festékből, a Lifecolorból, mely sajnos megszűnt, de még maradt egy kis szürke, ezüst, és kék festékem, melyekből elkészítettem az eredeti, játékban tapasztalt árnyalatot, és lefestettem a lábfejről hiányzó sötétszürke, majdnem fekete harántcsíkot, mely az eredetiről hiányzott. 

hk50_makingof

Tekintsétek meg a custom HK-50 figurámat!

custom HK-50 figura

custom_hk50_elölről

Maintanance officer munkába állítja HK-50-et

maintanance officer munkába állítja hk50et

HK-50 likvidája a maintanance officert

HK-50 likvidája a maintanance officert

Hunter Killer droidok

Olvasd a CustomStarWars cikkeit rendszeresen, gyere vissza máskor is! 

írta: Rostás Norbert 2010.08.22. a figura készülte évekkel azelőtt