Bastila Shan

Ezennel elkezdem bemutatni a custom figurákat, apránként fel szeretném tölteni velük a rovatokat, még pedig úgy, hogy lesz hozzájuk pár screen shot a játékokból, és azon kívül, hogy megismerhetitek az egyéni jellegzetességeiket, kaptok hozzájuk egy kis háttértörténetet is, hogy ki is volt tulajdonképp a bemutatott karakter, és hogy mi volt a szerepe a galaktikus eseményekben. Sokat gondolkoztam, hogy melyik karaktert, és a róla készült custom figurát mutassam be nektek először. Hosszas töprengés után úgy döntöttem, hogy Bastila Shannel kezdjük a sort. Ő jó is, meg rossz is, így minkét oldal rajongói kedvelik. Jedi, ami egy népszerű „foglalkozás” rajongói szemekben, ráadásul egy csinos nő, ami tekintve, hogy a Csillagok Háborúja rajongók, és a számítógépes játékosok túlnyomó része férfi, további vonzerővel bír. Mindemellett egy olyan sorsot ismerhetünk meg általa, egy olyan virtuális barátot szerezhetünk személyében, ami méltóvá teszi a kezdő cikkhez. Szerintem megéri majd elolvasni a történetét, ismerjétek meg az életét, és nézzétek meg a képeket! Tartsatok velem, a CustomStarWars bemutatja a hősöket, és a gonoszokat, a droidokat, érdekes páncélzatú katonákat, Jedi és Sith karaktereket, az útonállókat, a főhősöket és az epizodistákat! 

Bastila Shan egy humán női karaktere a Kotor1 és Kotor2 játékoknak, aki Jedi Padawanként kulcsfigurájává válik a játéknak. A legtöbben egyből az ő nevét mondanák, ha megkérdeznénk, hogy ki volt az a híres Jedi, aki tehetségesen használta a Csata Meditáció nevű Erőképességet. Bár a KotOR 1 intrójában főként Revanról volt szó, bizony Bastila nevét sem lehetett nélkülözni, és ott is jó pár helyen megemlítettem. Elmeséltem nektek, hogy  Bastila vezette azt a Jedi csapatot, melyet azért küldött a Dantooine-i Jedi tanács, hogy semlegesítse Darth Revant, és talán még emlékeztek arra is, hogy említettem egy bizonyos Erő-köteléket, amely akkor keletkezett kettejük között, mikor Bastila megmentette Revan életét. Azt is majdnem mindenki tudja, hogy Bastila volt Revan szerelme, (legalábbis a kanonikus – azaz hivatalosan elfogadott és publikált – férfi Revan karakter számára). Tehát olvassátok el a cikket, és ismerjétek meg Bastila Shant!

Bastila édesanyja Helena Shan volt, apját nem ismerjük, csak annyit tudunk róla, hogy egy vadász volt. Bastila egyke volt, és egy nagyon erős, és szeretetben gazdag kapcsolatban állt édesapjával. Anyukájával azonban nem jöttek ki jól. Bastila úgy érezte, hogy anyja túlhajszolja a férjét, pénzéhességében űzte-hajtotta, hogy veszélyes lényekre vadászva teremtse elő a jómódjuk feltételeit. Azért is az anyukáját okolta, mert egyfajta vándor életmódot éltek Bastila kislánykorában, semmi állandóságot nem biztosított kislányának, nem telepedtek le, hanem állandóan úton voltak, költözködtek a Galaxisban, persze édesapja nélkül, aki ugye közben életét kockáztatta a veszélyes állatok vadászata közben a pénzért. Bastila egy szomorú kislány volt a korai éveiben, és felnőttként is az, ezt érezhetjük a hangjában. (Mint minden kislány, aki elvesztette az apját, vagy apa nélküli csonka családban nőtt fel, így ő is vágyta egy férfi szeretetét, és a gyengédséget. Ezek a lányok később is gyakran ezt keresik, vágyják egy idősebb férfi szeretetét, tizenéves korukban is, de akár felnőtt nőként is. Néha képesek odavetni is magukat egy férfinek, csak hogy az velük legyen, hogy betöltse azt a lelkükön tátongó apukájuk hiánya miatt keletkezett űrt, melyet az már soha nem tud betölteni. Szóval Bastila is valami hasonló súlyt hordoz a lelkén, és cipel a vállán még most is.)
 

Kis gyermek korában egy Jedi felfigyelt Bastila kivételes képességére, hogy tehetséget, ajándékot kapott az Erőtől. Bár Bastila nem akart elszakadni a családjától, (különösen apukájától), és elmenni a Jedivel, de édesanyja Helena, abban bízva, hogy a Jedi Rendben jobb lesz lánya élete, beadta Bastilát Jedinek. Így tehát elvitték őt, és elkezdték a képzését. Bastila igen hamar kimagaslott, és egy erős Jedi Őrszem (Sentinel) lett. Az a természetes tehetsége, az az Erő, amire felfigyeltek a Jedik, az volt a Csata Meditáció. Ez egy igen ritka képesség, mely megnöveli a támogatott szövetséges harci morálját,  és megemeli képességeit, ugyanakkor csökkenti az ellenfele hajlandóságát a harchoz, de ha az mégis harcolni fog, azt gyengébben fogja csak tudni csinálni, mint szerette volna. Ez egy nagyon hasznos támogató Erő, alkalmazható harctéri taktikák, stratégiák támogatására is, mert a szövetséges katonák rendezetten, egységben fogják támadni az ellenség leggyengébb pontját, míg azok ezt valószínűleg nem is veszik észre.

Bastila fiatal Padawan volt, mikor Revan és legjobb Jedi barátai, így Malak, és Exile is elmentek háborúzni a Mandalóriaiak ellen, hogy segítsék a Köztársaságot. Bastila visszautasította, hogy csatlakozzon Revan csapatához. Engedelmeskedett a Jedi Rendnek, akik nem támogatták, hogy milliók halljanak meg egy végeláthatatlan háborúban. De később, mikor a renegát Jedik visszatértek immár Sith-ként a Jedi Polgárháborúban, nem maradt más választásuk, mint hogy megállítsák az immár Sötét Nagyúrként tündöklő Darth Revant, és Bastila talán egyike volt a leghűségesebb Jediknek, akik támogatták a Régi Jedi Rendet, és sürgették a Dark Lord elleni válaszcsapást.

Míg végül eljött a megfelelő pillanat. A Yavini Csata Előtt (YCE=BBY) 3,957-ben a Jedi Tanács végre elküldte Bastilát és kis csapatát Darth Revan közelgő zászlóshajójára, hogy kapják el, vagy öljék meg, de valahogy állítsák meg a Sith-ek Sötét Urát. A csapatnak sikerült beszivárognia Revan hajójára, és éppen sikerült megtalálniuk őt, mikor Revan barátja, és tanítványa Darth Malak váratlanul, és hitvány módon hátba támadta volt mesterét és barátját, és tüzet nyitott a cirkálójára. Revan elesett a detonáció miatt, és egy kemény felületbe úgy beverte a fejét, hogy gyakorlatilag kómába esett, és amnéziája is lett. De ahogy már meséltem nektek, szerencsére Bastila megmentette a férfi életét – átvonszolta az eszméletlen testet a hajójára, és stabilizálta az életfunkcióit, miközben az Erőt hívta segítségül, hogy megmenthesse Revan életét, és ezért alakult ki köztük az a bizonyos Erő-kötelék. Mindeközben Malak továbbra is üldözte, és támadta őket. Revan úgy lett bemutatva az Endar Spire nevű hajó legénységének, mint egy sérült, eszméletlen Köztársasági katona. A Sith flotta eközben legyőzte a Köztársasági flottát Taris felett, és megkezdték a behatolást a sérült, mozgásképtelen Endar Spire fedélzetére. Céljuk természetesen elkapni, és/vagy megölni Bastilát és Revant. A túlerő győzött, és a benyomuló Sith katonák elől Bastilának menekülnie kellett egy menekülő kabinnal. A közben magához térő, de még mindig zavarodott Revan, és Carth Onasi parancsnok ugyancsak evakuál egy másik kabinban, másodpercekkel azelőtt, hogy az Endar Spire felrobban. Bastila kabinja közben nagy sebességgel becsapódik Alsó Taris-ba, és a szédülő gyenge nőt könnyűszerrel kiszedi a kabinból, és foglyul ejti egy helyi bűnbanda, aFekete Vulkarok (Black Vulkar). Szerencséjére nem veszik észre, hogy Jedi, különben megölnék, vagy szép kis summáért átadnák a Sith-eknek. De azt bezzeg  észreveszik, hogy milyen gyönyörű, ezért hirtelen felindulásból úgy döntenek, hogy rabszolganőjük lesz. Később pedig kinevezik főnyereménynek, hogy ő legyen a „jackpot” egy taris-i swoop versenyen. Revannak nem marad más választása, mint hogy beszivárogjon az egyik rivális banda soraiba, és elnyerve bizalmukat induljon a nevükben a versenyen, hogy megnyerje a nőt. Persze megnyeri a versenyt, hát hogyne nyerné meg, de a babérkoszorút sem kapja meg, nem hogy a csini Bastilát, mivel Brejik módosítja a megállapodást, és „örüljön Revan, hogy csak ennyiben”, mint ahogy Darth Vader mondaná… JBrejik azt állítja, hogy Revan csalt, bár igazából csak meg szeretné tartani Bastilát, ha kell, Revan megölése árán is. De ezt már Bastila sem nézheti tétlenül, ketrecéből Erő-húzással magához rántja az őrt, elveszi a kulcsát, kinyitja a ketrecet, és segít Revannak. Első randijuk emlékezetes lesz Revannal, együttes erővel lepofozzák Brejik-et, és az egész bandáját, majd visszamennek rejtekhelyükre. 

Rövidesen társakra, segítőkre lelnek, és úgy döntenek, hogy hajót szereznek, hogy áttörjenek a Taris-t körülvevő Sith karanténon. Sikerül nekik „megörökölni” a halott helyi maffia főnök, Davik Kang csempészhajóját, az Ében Héját. Mondjuk az is igaz, hogy Davik addig még nem volt halott, és nem hagyta rájuk a hajóját, míg ők ebben hathatósan közre nem működtek. 🙂  Miután Malak sikertelenül vonta blokád alá Taris-t, és nem találta meg Bastila-ékat, úgy döntött, hogy az „élve vagy halva” parancsot módosítja „halvára”, ezért kiadta a parancsot Saul Karath admirálisnak, hogy planetáris bombázással pusztítsa el Tarist, abban bízva, hogy a lángoló bolygón egyszer és mindenkorra végez Bastilával, és Revannal. A taris-i polgári negyedek teljes eltörlése megtörtént, de a szörnyű pusztítás elől Bastila és társai sikeresen elmenekültek a zsákmányolt hajójukkal, és útjukat a Dantooine-i Jedi Enkláve felé vették.
Bastila elvitte Revant a Jedi Tanács színe elé, akik úgy döntöttek, hogy újraprogramozzák a régi Köztársasághoz hű Jedi identitását, abban bízva, hogy segítségükre lesz megkeresni a Csillagkohót, megfékezni a Sith inváziót, persze mindezt kontrol alatt, Bastila vigyázó szemeivel követve mindvégig az úton. Így vált Bastila „majdnem” mesterré, úgy, hogy még csak Padawan volt. Attól tartott, hogy nem tudja elég jól képviselni a Jedi Tanácsot, mert még nem tartotta magát ahhoz elég erősnek és érettnek, hogy képes legyen felügyelni, és irányt mutatni egy olyan erős személyiségnek, mint Revan. Félt attól, hogy nem lesz elég felkészült azokra a helyzetekre, amiket a közös útjuk során kezelnie fog kelleni. Még ő maga is tele volt kérdésekkel és kétségekkel, hát hogy fogja akkor ő azokat megválaszolni Revan számára, ha a férfi megkérdezi majd? Bastila szemtanúja volt a múltban Revan  Sötét Oldalra állásának, és Sötét Nagyúrrá válásának. Most pedig megbízza őt, a fiatal, és tapasztalatlan Padawant a Jedi Tanács,  hogy felügyelje a frissen agymosott Revant, nehogy visszatérjen a Sötét Oldalra?!  Ez egy valóban felelősségteljes, és hihetetlenül komoly feladat. Az ifjú Obi-wan Kenobi hasonló cipőben járt. Még nem volt mester, még csak Padawan volt, még sokat kellett volna tanulnia, mikor mestere (Qui-Gon Jinn) azt állította róla, hogy felkészült a Jedi vizsgákra, azért, hogy őt lepasszolva a kis Anakin-t vehesse pártfogásába. De rövidesen Qui Gont megöli Darth Maul Theed városában, és Obi-wannak meg kell ígérnie haldokló mesterének, hogy kitanítja Anakint. Vegyük észre, Anakin ugyan olyan akaratos személyiség volt, mint Revan, ezért mindkét tanítvány borzalmasan nehéz feladat volt egy „kényszerérett” „mester” számára. Sem Bastila Shan, sem Obi-wan Kenobi nem érezte magát képesnek egy ekkora kihívásra, de mind a ketten el kellett vállalják a hihetetlenül komplex, kockázatos, és felelősségteljes küldetésüket!


A közös útjuk alatt Bastilának testközelből kellett megfigyelnie Revant, különös tekintettel azokra az árulkodó jelekre, melyek esetlegesen arra utalnának, hogy a férfi közeledik a Sötét Oldal felé, mindezt persze meg kellett próbálnia észrevétlenül végeznie. Belül viszolygott attól a szörnyetegtől, aki oly sok bánatot, fájdalmat, és halált okozott Galaxis-szerte, de Revan (Bastila legnagyobb megrökönyödésére) a Jó Oldal hű követőjének bizonyult. Útjuk során sok nemes dolgot művelt az idegenekkel, és Bastilával is nagyon kedves volt. Bár ez éppenséggel lehetett volna az újraprogramozott identitás „mellékhatása” is, de inkább úgy tűnt, hogy Revanból felszínre törtek azok a könyörületes, tisztességes természetének régi tudat alatti vonásai, melyek még a Sötét Oldalra kerülése előtt jellemezték. Rövidesen Bastila azon kapta magát, hogy kezdi csodálni a férfi szenvedélyességét, erejét, és jóságát, és minden eltökélt szándéka ellenére kezdett érzelmeket táplálni iránta. Megpróbált ellenállni ezeknek az érzelmeknek, egyrészt azért, mert a Jedik számára tiltott volt a szerelem, másrészt azért, mert nem tudott megbékélni azzal, aki Revan valaha volt. Minél többet fejlődött Revan, minél nagyobbá vált, Bastila annál apróbbnak, jelentéktelenebbnek érezte magát mellette. Gyengének érezte magát az erős Revan árnyékában, és titkon arra vágyott, hogy valahogy erősebbé váljon, hogy méltó lehessen Revanhoz, esetleg méltó lehessen Revan szerelmére. Kétségbeesetten küzdött három dologgal: hogy meg tudjon felelni a Jedi Tanács várakozásainak, hogy megbirkózzon a Revan iránti érzelmeivel, és távol maradjon a Sötét Oldaltól, mely gondolataiban egyre jobban kísértette. Megpróbálta elrejteni érzelmeit Revan elől, de az már észrevette, és ugyan úgy érzett a nő iránt. Bátran, és talán pimasz módon beszélt Bastilával, udvarlása, bókolása, célzásai sokszor zavarba hozták Bastilát, aki nem tudta megfelelően lereagálni ezeket. Bastila egyszerűen édes, ahogy hebeg-habog. 🙂 Megpróbálta megjátszani a hideg, sőt rideg Jedi nőt Revannak, és azt hazudni neki – és saját magának is – hogy nem szereti. Persze ez nem volt igaz, és ezt mindketten tudták. De egy szép napon nem tudták ezt tovább leplezni, és talán már nem is volt érdemes. Bevallották egymásnak igaz érzelmeiket. Bastila nem kívánta ezt a többiek előtt megtárgyalni, ezért behívta Revant az Ében Héja egy kabinjába, hogy négyszemközt megbeszéljék. Persze zavarba jött, hebegett-habogott, de végül elcsattant a már rég esedékes csók, és a két fiatal egy hosszú, de forró pillanatig elfelejtette, hogy Jedi. A pillanat elszállt, és Bastila egyelőre elutasította a románcot, legalábbis míg a küldetésüket nem teljesítik, és míg le nem tisztázza magában az érzelmeit, és mint minden nő, (és a kosárlabda edzők), időt kért. 

És így folytatták az útjukat közösen. Bolygó bolygó után, minden helyszínt átkutattak Csillag Térkép darabok után. Míg egyszer csak a Tatooine-on nyomozva a Csillag Kohó után mást találtak – Bastila mamáját. Hosszú évek teltek el azóta, mióta nem látták egymást, és Helena beteg lett, akár bele is halhat. Bár Bastila szíve még mindig nem békélt meg az anyukájával, Revan ráhatásával megbocsátott elidegenedett anyjának, és nem táplált haragot immár iránta. Mamája (saját betegségén kívül) még egy szomorú hírt közölt Bastilával, apukája meghalt, Krayt Sárkányra vadászott (a benne levő értékes gyöngyért) amit Helena gyógykezelésére fordított volna, abból elég pénz jött volna, hogy a feleségét gyógyítassa. Mivel kibékültek, Bastila úgy döntött, hogy saját pénzét odaadja édesanyjának, hogy egy jó szanatóriumba feküdjön be, és gyógyíttassa magát. (Azt hiszem Coruscanton)

A további Csillag Térkép darabok keresése közben az Ében Héján hirtelen rajta ütött, és vonósugárral magába szippantotta a Leviathan. Bastila-t, Revant és Carth-ot külön erőtér cellába záratta a hajó parancsnoka, Saul Karath admirális, a többieket pedig máshol zárták lakat alá. Miután Darth Malakot értesítette az értékes foglyairól, és míg a Sith Lord megérkezik a hajójára, Karath úgy gondolta kellemesen eltöltik az időt egy kis kérdezz-felelekkel, amolyan Sith Activity-vel. Revannak „körbe kellett írnia”, hogy hol van a Jedi Enkláve, „rímekbe kellett szednie” értékes adatokat, és „el kellett mutogatnia” fontos titkokat. A röhej az az, hogy Karath ezeket már tudta, sőt, a Jedi Tanácsot eddigre már le is rohanták a Sith-ek! És hát nem játék a játék nyeremény nélkül, ugye? Nyerni nem lehetett semmit, viszont ha Karath hazugságon kapta Revan-t, vagy nem válaszolt, akkor a nőjét, Bastilát egy fájdalmas, borzasztó elektrosokkal megkínozta. Bastila megkérte Revant, hogy ne áruljon el semmit, de Revan képtelen volt nézni, ahogy szerelmét szadizzák, és elmondta Karath-nak, amikre kíváncsi volt. (Nekem úgy tűnik, hogy ez egy kedvelt, össznépi Sith társasjáték lehet, mertJorak Uln ugyanezt a kínzásos-rázásos kvíz játékot csinálta később Revannal és Mekellel Korribanon a Kotor 1-ben.) Saul Karath megérezte a kapcsolatot, a ragaszkodást a két fiatal között, (valami igaza csak lehetett Yodának ezzel a ragaszkodás – féltés – gyengeség – Sötét Oldal témával kapcsolatban) és arra is rájött, hogy Bastila kínzással megtörhető, mivel a fiatal hölgy a harmadik adag szörnyen fájdalmas sokk után érezhetően majdnem feladta. Később Bastila el is mesélte Revannak, hogy közel került a Sötét Oldalhoz, a kínzások hatására egy adott pillanatban úgy gondolta, hogy bármit megtenne, és mindent megmondana, amit Karath csak kívánna.
Amikor egy általunk szabadon kiválasztott csapattag kiszabadítja őket energia cellájukból, a parancsnoki híd felé indulnak, hogy kikapcsolják a vonósugarat, hogy elszállhassanak a Leviathanról. A hídon szembetalálkoznak az admirálissal, és válogatott embereivel, akik persze ezt nem nézik jó szemmel, így Bastiláék kénytelenek lekaszabolni a teljes legénységet, köztük magát Karath-ot is, aki súlyosan megsérül, de még hogy azért utolsó pillanataiban is ártson az embereknek, elmondja Carth-nak, hogy ki is (volt) Revan valójában. Carth választ követelt ezekre a vádakra, (vagy tényekre) Bastilától, aki megígérte, hogy elmondja az igazat nekik, ahogy sikerül elmenekülniük a Leviathanról. De sajnos ez nem is oly egyszerű, tekintve hogy Darth Malak megérkezett, és útjukat állta. És ha már ott volt, gyorsan el is árulta Revannak, hogy valaha ő volt a Sith-ek Sötét Ura. Ezt Bastila is el akarta mondani neki egyszer, de szerette volna egy megfelelő pillanatban, egy más alkalommal megosztani ezt a szörnyű tényt társával, de így most ez sajnos másképp történt, mint ahogy elképzelte. Bűntudatot érzett, hogy ezt idáig eltitkolta Revan elől, de abban bízott, hogy Revan egyszer megérti, miért tette, és meg fog tudni neki ezért bocsátani. Szerencsére Revan így tett, megértő volt, és megbocsátott.
Malak nagyon mérges lett. Ha már nem tudta Revan lelkét, és társaiba vetett bizalmát megtörni, akkor nem maradt más (Sith) ötlete, mint elpusztítani fizikai valójában, magyarul megölni. Egyébként is vágyott már régen rá, hogy letisztázza a hatalmi kérdéseket régi mesterével, és hogy egy végzetes párbajban megütközhessen Revannal. (Lásd Darth Vader kontra idős Kenobi) Ezért lebénította Bastilát és Carth-ot egy Erő sztázissal, és rárontott Revanra. Vágyott rá, hát megkapta – Revan pillanatok alatt felülmúlta minden téren, ezért Malak egyszerűen elszaladt előle. Revan utána rohant, egy másik szobába, és újból egymásnak estek. Miután a Force Sztázis hatása elmúlt, Bastila utánuk szaladt, és feláldozta magát, hogy Revan és Carth elszökhessen. Revan nem akarta otthagyni, de Carth elrángatta, hogy Bastila áldozata ne legyen hiábavaló. (a filmes párhuzam tovább bővült: Darth Vader – idős Kenobi áldozata – Luke nem akar menni – Leia elrángatja)

Malak elszállította a fogoly Bastilát az erődjébe, és talán rájöttök immár, masszív kínzásoknak tette ki a testét, és támadta a tudatát is. Addig rázta Erő Villámaival, míg Bastila-t elöntötte a gyűlölet, és a harag, aki végül átállt a Sötét Oldalra. A Sötét Nagyúr apprentice-e lett, (azaz Sith tanítvány, olyan mint a Padawan a Jediknek), és átvette a Revan által legyőzött előző tanítványa, Darth Bandon helyét a jobbján.
Egy jó idő elmúltával ismét viszontláthatta Revan-t az Ismeretlen Világ egy Lehon nevű holdján, a Rakata Ősök Templomának felső teraszán, de ez a viszontlátás nem volt túl örömteli. Bastila elmondta Revannak, Jolee Bindonak, és Juhaninak hogy átállt a Sötét Oldalra, és hűséget esküdött Darth Malaknak, akinek ő most a tanítványa. Rövid szóváltás után ráment a három ellenfelére, de a fénykard párbaj hamar véget ért, nem bírt velük. Miután észlelte, hogy milyen erős lett Revan is idő közben, taktikát változtatott, és azzal bujtogatta Revant, hogy ilyen erősen ő lehetne a Sith-ek Sötét Ura, és megpróbálta befolyásolni, hogy vegye vissza címét, legyen ismét egy erős Sith, vele karon öltve. (érdekes, hogy Anakin is szinte azonnal, hogy Sith tanítvány lett, fontolgatta mestere likvidálását, és a hatalom átvételt, ezt fel is vázolta Amidalának, most Bastila csábítgatja Revant, hogy nyírják ki Malakot, és legyenek ők ketten a Sith-ek vezetői.) De (az általam tárgyalt jóként végigvitt, kanonikusan elfogadott pozitív) Revan-t nem tudta befolyásolni, áttéríteni, aki visszautasította javaslatát. A dühös, és minden téren kudarcot vallott Bastila ezért elmenekült a helyszínről, és visszament a Csillagkohóba, mesteréhez. Malak arra utasította őt, hogy Csata Meditációjával támogassa a Sith légierőt a Csillagkohó körül gyülekező Köztársasági flotta ellenében. Egyedül hagyta a nőt egy vezérlő teremben, hogy az koncentrálni tudjon a közben kirobbanó űrcsatára, de az ütközet forgatagában egy kisebb repülő osztag észrevétlenül kivált a kötelékekből, és berepült a Csillagkohóba. Köztük volt Revan, és csapata is. 
Bastila és Revan elkerülhetetlenül szembe kell nézzen egymással még egyszer, és talán utoljára. Revan meg is találta őt a vezérlőben, a lány éppen meditált, és óriási károkat okozott a Köztársaságnak, a Sith flottát előnyhöz juttatva. Revannak meg kellett ezt akadályoznia, ezért ismét egymásnak feszültek ők ketten, és ismét megverte Bastilát, annak ellenére, hogy a nő Ereje ismét és ismét újratermelődött a Csillagkohó varázslatos Sith-ekre gyakorolt hatása miatt. Ismét vereséget szenvedve, ismét szégyenben maradva volt szerelme arra kérte Revant, hogy végezzen vele, vegye el az életét. Revan azonban nem tudta megölni nőjét. Ehelyett inkább megpróbálta immár ő befolyásolni Bastilát, hogy tagadja meg a Sötét Oldalt, és térjen vissza a Fényre, a Jó Oldalra. Mindehhez segítségül hívta a múltat, hivatkozva a közös, őket összekötő kötelékükre, de nem arra, amit az Erő adott Revan gyógyításakor, hanem arra, ami a szívükből fakadt, a szerelmükre. Igaz szerelmük ereje végezetül ismét egyesíti őket, és bár a kötődésük volt az egyik oka Bastila romlásának, ez lett az oka a megtérésének is. Végre ismét úgy tudtak egymásra tekinteni, mint régen, mint két szerelmes Jedi. De túl sok idő nem adatott nekik a boldogsághoz, mind a kettejüknek valamit helyre kellett hozni. Mivel kint a csata továbbra is dühöngött, az egész űrmonstrum veszélyben volt. Ráadásul a Sith-ek miatt a Köztársaság már-már visszavonulót fújt volna, de félő, lassan már nem volt mit kimenteni a csatából. Bastilának meg kellett mentenie a vesztett ügyet, így ott kellett maradnia, hogy a köztársasági maradék cirkálókat, vadászokat telepatikusan irányítva, és a Sith pilótákat és gépeket blokkolva megfordítsa a csatát, és hogy a 10 legyőzze a 100-at, de úgy, hogy kedvesének legyen ideje megkeresni, és legyőzni Malakot, addig ugyanis nem volt szabad felrobbannia a Csillagkohónak, míg ők el nem menekülnek. Hmmm… nem könnyű feladat. De szerencsére Revan iparkodott, hamarjában felkutatta, és felkoncolta régi tanítványát-barátját Malakot egy kemény harc során, és elmenekültek a közben diadalmaskodó köztársasági flotta gépei elől, akik sikeresen felrobbantották a Csillagkohót.


A csata után Bastila, Revan, és az egész csapat kitüntetést kapott, mint a Galaxis megmentői. A látszólagos happy end a játékban azért nem egészen egy boldog befejezést hozott maga után. Bastila és Revan sorsa nem engedte, hogy a pár mostantól boldogan éljen egymással szeretetben, békességben, míg meg nem halnak. Egy évvel a Csillagkohó megsemmisülése után Revan nyugtalanító híreket kapott egy nagy veszedelemről, ami az egész Galaxis sorsát fenyegette, és sajnos összefüggött egy olyan dologgal, amit Sith Nagyúrként ő maga művelt még régen. Mivel ezt maga sem tudta pontosan, mi lehetett, el kellett mennie, kivizsgálni a dolgot az Ismeretlen Területekre. (Unknown Regions) Bastila néhány dolgot érzett, sejtett Revannal kapcsolatban az Erő-kötelékük miatt, azonban nem mindent tudott ő sem róla, mióta elment. Revan minden szerettét otthon hagyta, és nem akarta, hogy elkísérjék, mert érezte, hogy ahova megy, amivel szembe kell majd néznie, az veszélyt fog jelenteni a vele lévőkre is. Ezért még Bastilának sem hagyta, hogy vele menjen. Így ez a csodás teremtés ismét elvesztette azt a férfit az életéből, aki őszintén szeretett, akit csodált, és akivel le szerette volna élni az életét. Revan soha többé nem tért vissza. Bastila utána küldte Revan kedvelt kis „barátját”, T3-M4-et.

Arra programozta az ügyes kis asztromechanikai droidot, hogy találjon egy segítőt, egy embert, aki segít a kis robotnak felkutatni, és megvédeni Revant. T3 nem kisebb segítőt talál, mint Exile-t, de vele együtt sem találják meg Revant. A KotOR2-ben Bastila felbukkan a Citadel Station nevű állomáson, miután Exile beszélt Carth Onasi admirálissal is Revan kapcsán. Láthatóan nagyon szomorú volt. Szomorúbb, mint valaha. A másik szobában várakozott, mikor Carth megkérdezte az Exile Jedit, hogy tud-e valamit Revan hollétéről. Sajnos, Exile sem találkozott Revannal, így nem tud nekik segíteni. A Sötét Oldali befejezésben is ez történik. Csak akkor a Sötét Bastila marad egyedül, mikor a Sötét Nagyúr Revan elutazik, és otthagyja őt Korribanon. Erős vezetőjük nélkül a Sith-ek rövidesen el kezdenek egymással vetélkedni, és szép apránként kiirtják egymást. Exile talál egy holografikus üzenetet Bastila-tól egy Holokronban. Bastila a Sith-ekre panaszkodik, akik rivalizálnak egymással, és szeretnék magukhoz ragadni a hatalmat, hogy beülhessenek Revan üres trónjába. Gyilkolászni kezdik egymást, szinte megőrülnek hatalom éhségükben, és lassan egész Korriban romokban hever, még a Sith Lordok ősi sírkamráit is megrongálják. Bastila fél, hogy őt is megölik.

Nincs rá Sötét Oldali bizonyíték, hogy vajon sikerült-e elhagynia Korribant, mielőtt azt teljesen lerombolták az őrjöngő Sith-ek, vagy megölték, mielőtt el tudott volna menekülni. Szóval bármelyik oldalon is ismerjük meg ezt a remek kis női karaktert, egy bizonyos, a sorsa nem valami boldog. Úgy tűnik, szenvedésre született, az egész élete nehéz volt, mint oly sok Jedinek, akik kivették a részüket ebben a Galaktikus kalandokkal teli Star Wars világban.

Járulékos információk:

Bastila hangját Jennifer Hale kölcsönözte, aki valami hihetetlen profi szinkron munkát végzett! A művésznő hangjában még gyönyörködhetnek a rajongói máshol is szerencsére: ugyanis Jennifer Hale-re osztották a Clone Wars-ban egy másik Jedi lány, Aayla Secura szerepét! Azaz ha volt szerencsétek hallani az eredeti kópiáját is a Klón Háborúknak, akkor ismét átélhettétek, ahogy Jennifer Hale egy nagytudású Jedi mestert szólaltat meg, ami azért Bastila után hihetetlen élményt jelentett a férfi rajongóknak. Sőt, a 15. epizódban is hallhatjuk a művésznőt! A Talzok havas bolygóján játszódó részben Jennifer Hale Aayla után egy másik kék bőrű hölgyet is alakít, Cucchi szenátornőt is ő alakítja. Bár mindkét új szerepéhez akcentust vett fel, hogy egy másfajta humanoid beszédét illusztrálhassa, néha, mikor picit elfeledkezik magáról, egészen „Bastilásan” szólal meg. 🙂 A Clone Wars második évadjában is szerepeket kapott, Aayla Securán kívül például ő lesz a rodiai Lolo angol hangja is.

Bastila kedvelt ruhája az a ruganyos, szoros, egész alakos ruha volt, melyet szinte valamennyi illusztráción láthattok. Színeiben valamennyire hasonlít a tradicionális Jedi ruha színeire. Azonban a játék során bármilyen más ruhát is felölthet, páncéloktól a tipikus Jedi tunikáig. Mivel ő Jedi Sentinel, ezért Bastila egy sárga színű dupla pengéjű staff kardot használt, tehát a fenti referencia fotón látható zöld fény NEM AUTENTIKUS.


Vicces részek:

Bastila fellöki Mission-t:

Kalandjaik során egyszer Bastilát megkérdezte Mission Vao, hogy használta-e már valaha az Erőt nem rendeltetés-szerűen, önkényesen, saját céljaira, vagy akár viccből. Bastila ezt cáfolta. Azonban Mission ezt nem hitte el, és akkor is kíváncsiskodott, hogy na Bastila, nekem elárulhatod, mond el nyugodtan, és csak nyomult tovább. De valahogy eközben Mission elvesztette az egyensúlyát, és seggre esett a földre. Dühösen rátámadt Bastilára, hogy szerinte fellökte az Erővel, ezért esett el. De Bastila azt válaszolta, hogy nem tudja, hogy Mission miről beszél, és azt javasolta neki, hogy legközelebb legyen figyelmesebb, ügyeljen jobban, mert Mission volt ügyetlen, hogy elcsúszott. 🙂

Bastila beszól Jolee-nak:

A Rakata templom tetején a Sötét Bastilát figyelmezteti Jolee Bindo a Sötét Oldal veszélyeire. Meg akarta óvni Bastila-t, nem szerette volna, hogy örökre elvesszen, ezért elmesélte neki a tapasztalatait a témában, egy kis prédikációt lenyomva Bastilának. Miután a prédikációt a Sötét Bastila meghallgatta, szánakozva ránézett Jolee-ra, és egyszerűen azt válaszolta: kussoljá’ vénember, (shut up old man). 🙂

 

Kérlek nézzétek meg a custom Bastilamról készített fotókat. Szerintem az egyik legnehezebb része a figurának a haja volt. Bastila szerette feltűzni a haját egy rendezett kontyba, amelyből kivezetett két tincset, melyek feje két oldalán lelógva pompás keretet adtak gyönyörű arcának. De mindig volt egy kis rakoncátlan tincs, ami valahogy kiesett a kontyából, és homlokára hullott, ezeket egy véletlen irányban mindig oldalra söpörte a szeméből. Fontos még az a két copf, melyeket hátul kivezetett a kontyából, ami egy ilyen kislányos külsőt kölcsönözött neki. Ezeket nagyon óvatosan kellett elkészítenem putty-ból, mert ezek a frizurájának a legtörékenyebb részei.
A másik nehéz rész a ruhája volt. Sok munkaórát vett igénybe, mire azokat az apró csipkéket, díszítő elemeket rágyúrtam a ruhájára, különös tekintettel a mellén levő lépcsőzetes elemekre, és a nyakánál található pillangó szerű díszítő elemre. 
Vegyétek észre, hogy még a kétágú sárga fénykardja is custom fegyver. Elárulom nektek – egy sárga fogkefét reszeltem órákon át, körkörösen reszelgetve, míg ilyen vékony lett, az sem volt semmi. De mivel sárga lézerkardot nem nagyon lehet szerezni, talán megérte, mert így lett teljes értékű a custom Bastilám.

Custom Bastila Shan figura elölről


Custom Bastila Shan figura hátulról


Custom Bastila Shan figura oldalról


Sith támadás az Endar Spire ellen


Külön köszönet Rophek Zellusnak, aki elkészítette és elküldte Bastila Shan javított referencia fotóját, melyen már végre Bastila az igazi, SÁRGA fénykardjával van ábrázolva, nem azzal a furcsa, és hibás zöld karddal, mely majdnem minden referencia fotón tévesen látható. Nálunk tehát mostantól letölthetitek Bastila desktop témáját sárga „lézerkarddal”!

Köszönöm az érdeklődéseteket, a CustomStarWars visszavár benneteket. 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 05. 16. (a figura készülte évekkel azelőtt.)