R4-H5

R4-H5 astromech droid egy hím identitású programmal ellátott kis robot, aki Kit Fisto Jedi mesteré volt az első Geonosisi csatáig. Utána a sorsa ismeretlen.

Kit Fisto droidjával (saját anyag mindkettő)

Bár neve szerint R4 szériás, azaz elvárnánk tőle a hagyományos nyújtott trapezoid hagyományos R4 fejet, látható módon R2 feje van. A Jedik sok R4-es droiddal rendelkeztek, mert viszonylag olcsó konstrukció volt. Ezek többnyire mezőgazdasági droidok voltak.

balra az R2 és R3 sematika, jobbra az R4

A Jedik azonban felspécizték őket picit, és többjükön külső változtatásokat is végrehajtottak. Így kapott R4-H5 is R2-es asztro fejet, és upgradelt programot. Egyébként ezt a Clone Wars is mutatja, amikor is Dr Gubacher a D Osztagot fejlesztgeti.

Ő volt az a hím Parwan, aki a Coruscanti Jedi templom droid laborjában ezeket a droid fejlesztéseket kitalálta és alkalmazta. Igazi tech specialista volt, kémeszközöktől spéci fegyverzeten át droidprogramozásig mindent meg tudott oldani. Elképzelhető, hogy Anakin is néha hozzá vitte R2-D2-t, bár Anakin jómaga is sokat fejlesztett rajta, a Clone Wars mutatja, hogy R2 is fejlesztéseket kapott Gubachertől, mielőtt Gascon ezredes csapataként elindultak közös küldetésükre a CIS állomástól Abafaron át a szellemhajóig, melyet a szeparatisták a Jedi meeting szabotálására, merényletére kívántak felhasználni.

Talán véletlen, de R4-H5 nevéből a H5 visszaköszön Kit Fisto Jedi mester második droidja nevében is, azt ugyanis R6-H5-nek hívták.

R4-H5 hivatalosan is kijött akció figuraként a Wal-Mart exkluzív figurájaként 2008-ban.

A gyári R4-H5 akció figura

Sajnos ugyanezt a rossz színsémát, és leegyszerűsítő kinézetet kapta a LEGO változat is. Így a LEGO szerelmesei sem birtokolhatják a droidot eredeti pompájában.

LEGO R4-H5

Valószínűleg az R4-G9 torzót használták alapnak, gyakorlatilag egy repaint. Ám ahhoz képest hogy „exclusive”, elég gyenge lett. Ismert, hogy a Hasbro sokszor lebutítja a kiadott droidokat, és nem is törekszenek a külső jegyek visszaadására. Kicsit nyilván hasonlít az eredetire, de csak elemeiben. Egészen megdöbbentő a két artworkot egymás mellé tenni. Köszönő viszonyban sincsenek egymással.

A két művészeti terv. Ilyennek kéne lennie, olyan lett…

Úgy döntöttem, hogy hiába nehezebb megcsinálni az eredetit, én legalább megpróbálom. Így az enyém nem „olyan”, hanem „az”. Ráadásul tényleg egyedi, hiszen a többség a Build a droid darabokból rakta ki azt a harmatos változatot. Ami érdekes, hogy még azt a gyengus változatot is látjuk 30 dollár körül mozogni sokszor, akkor az enyém annál jóval többet ér. Íme az eredeti, és az én custom munkám, döntsétek el, melyik törekszik az eredeti külső jegyek visszaadására.

Tekintsétek meg custom R4-H4 droidomat!

Custom R4-H5

Köszönöm a figyelmet. A CustomStarWars visszavár. Csatlakozz a Customstarwars Hungary facebook csoporthoz plusz infókért!

A cikket írta Rostás Norbert 2021 szeptember 21, a figura készülte évekkel ezelőtt.