R2-T0

Watto droidja. Watto droidja? Miért, volt olyan? Kérdezheti az átlagos Star Wars kedvelő, tán még az a rajongó is, aki magáról azt gondolja, hogy rajta nem fog ki már semmilyen téma. Bizony, nem igazán köztudott a dolog. Sőt, igazából nem is nagyon van nyoma. Több forrás is említi, de látni nem lehetett sehol. Bár van egy kép róla az Interneten, de mindig, s mindenhol azt linkelik, semmi mást.

Úgy tűnik, talán utólag rakták a történetbe, talán valami díszlet lehetett a helyszínen, de sokáig nem Watto droidjaként, hanem csak úgy. UPDATE! Találtam forgatási képeket, ezzel be is igazolódott, hogy egyfajta díszlet volt a helyszínen.

Nevet is adtak neki. R2-T0. Ugyanakkor két droid fut ezen név alatt. Egy ütött kopott, meg egy vadiúj.

Nem egyértelmű, hogy a szép a kopottnak valami korábbi verziója-e, vagy egy látványterv. Már csak azért sem, mert a színei nem tűnnek egymással kompatibilisnek.

Azaz az én véleményem szerint a csillogóból nem lehetett a lestrapált az idők folyamán, mert más színű több helyen. Nem arról van tehát szó, hogy a zord tatuini időjárás, a homokviharok, vagy a Wattonál való munka koptatta, mocskolta össze, hanem úgy tűnik, hogy nem ugyanarról van szó. Hacsak nem Watto átfestette. És aztán lett lepusztulva. Persze ez is felvet kérdéseket, elsősorban azt, hogy vajon miért festhette át? Talán lopott volt? Nyilván ez egy abszolút elképzelhető alternatíva. Az is lehet, hogy nem is Watto festette át, hanem valaki más, aki esetleg ellopta valahonnan, átfestette, és rásózta Wattóra. Bár ez a rásózás nem jó szó, mert Watto nem egy hülye gyerek. Profi kereskedő. Ha nem Tatuinon élne, tán nagy kereskedőlánca lenne. Gyakorlatilag mindenhez ért, és mindene van. Ezért rásózni semmit sem lehet, főleg nem jó áron. Nem igazán lehet átverni, tisztában van az értékekkel. Rávenni sem lehet, még Qui-Gonnak sem, semmire sem, mert még az Erő-trükk sem hat rá, lévén ő egy Toydari.

Podrace alkatrészektől szerszámokon át mindenféle kacatnak tűnő, de jó szolgálatot tevő cuccot szerez be, használ fel, vagy ad tovább jó áron. Anakin is részben a nála található cuccokból építette lassacskán a podracerét, ami bár lomoknak tűnő alkatrészekből állt, de igen jó cucc volt mind a maga nemében, és egy oly ügyes szerelő, mint Anakin, megtisztítva, felújítva egy brutál erős konstrukciót rakott össze belőlük. Olyan erős podracer volt ez, hogy gyakorlatilag egy rossz (beragadt) rajt, 2-3 komoly lassulást okozó műszaki hiba (melyeket részben Sebulba rajt előtti machinációja okozott) ellenére a kis Anakin gyakorlatilag kétszer ment át a mezőnyön vele, nagy hátrányt ledolgozva érte utol, és hagyta le a favorit Sebulba bivalyerős gépét.

Aki játszott a csodás, retro Podracer játékkal bizony komoly nosztalgiával gondol a játékra. Nyilván az is vonzó a játékban, hogy gyakorlatilag minden versenyző gépébe beülhetünk, mindet kipróbálhatjuk. Teljesen más motorhangok, vezetési élmény, és az adott versenyzőre jellemző kiabálások, „tauntok” teszik egyedivé minden egyes podracer választásunkat. Az is, hogy rengeteg pálya van, a Boonta esti Tatooine „nagydíjon” kívül. Ami külön élvezetes, az a fejlesztgetés. Naná, hogy Watto shopjában.

A versenyek során podracerünk több alapalkatrésze is amortizálódik, vagy adott esetben karambolok, vezetéstechnikai hibák miatt sérül. Ezeket Watto boltjában cserélhetjük le. Ahogy gyűlik a pénzünk, egyre jobbakat lehet venni. Persze az ellenfelek gépei is futamról futamra erősödnek, de aki nem fejleszt, lemarad. Ám ezek a cuccok nincsenek ingyen. Ahogy Watto mondja, „no money, no parts, no deal.” Azaz ha nincs pénz, nincs alkatrész, nincs üzlet. A futamokon nyert honoráriumunkat tehát mindig érdemes Wattohoz vinni, és venni valami jó cuccot belőle. Vagy nyolcféle részét fejleszthetjük a podracerünknek, a légfékektől kezdve a motorig, gyorsítók, (csúcs sebesség és gyorsulás külön) , fordulékonyságon, hűtésen át a pályatartásig.

Mindig egy kis (a végén már elég nagy) csík mutatja az adott attribútumnál, hogy az új alkatrész mennyivel javít rajta. A régit beszámítja Watto, így sokszor csak pár trugutba kerül egy-egy új cucc.

Jól nézzünk körbe mindig nála. Ugyanakkor érdemes megfigyelni hogy a garázsban nyoma sincs a droidjának, R2-T0-nak, csak alkatrészek vannak, meg Watto maga, esetenként Jar Jar, vagy egy másik podracer, aki befenyít, hogy majd jól elver a következő futamon. Vagy nem. 😉 No chance.

A Phantom Menace játékról már írtam. Ott is találkozunk Wattóval, és a kis Anakinnal. Érdekes, hogy bár gyakorlatilag teljes bejárásunk van a műhelyébe, a garázsába, és a hátsó junk yardra, arra a telepre, ami hemzseg az alkatrészektől, ott sem láthatjuk a droidját. Nincs R2-T0 a Baljós Árnyak játékban sem.

Marad még az Epizód 1 film. Lehet, hogy nem jól láttam, pedig már vagy százszor láttam, de bevallom én a filmben sem látom soha. Pedig sokszor direkt emiatt a hátteret fürkészem, hol lehet a droid, mit csinál, mikor van egyáltalán a filmben. De nincs sehol.

Száz szónak is az a vége, hogy egy valószínűleg hajdan volt csillogó-villogó ezüstös, zöldes droidból lesz egy ütött-kopott, szürkés lilás alapárnyalatú, meglehetősen hiányos és funkcionálisan is átalakított droid. Rekeszajtajai egy része leszerelésre került, vagy elveszett. Kupolájára valamiféle lámpának tűnő dolgot szereltek, elöl meg valamiféle hosszú botot fog. Gyakorlatilag ennyi látszik minden screenshoton. Semmi más.

Mindegy. Egy asztrogyűjtőnek kötelező darab. Akár mindkét változatában is. Én úgy döntöttem, hogy a kopottat készítem el, és állítom jelenetbe kis Anakinnal, Wattóval, Shmivel, Sebulbával stb . Bár ezt kiadta a Hasbro is hivatalos formában, a csillogót nem, mivel az egyetlen screenshoton ő szerepel lámpával meg bottal, ezt tartom autentikusabbnak. Tekintsétek meg.

Gyári R2-T0 figura

Custom R2-T0 és Watto

Custom R2-T0 hátulról

Köszönöm a figyelmet. Ha tetszett a cikk és a figura, támogasd a munkám, akár csak egy alkatrésszel. 🙂 Tudod, no money, no parts, no deal.

A cikket írta Rostás Norbert 2020 aug.12. a figura készülte évekkel ezelőtt.