Bith zenész

Vannak lények a Star Wars világában, akik humanoidok, és fejük nagyjából egyezik azokkal a sztereotípiákkal, melyek egy átlag ember fejében megjelennek, amikor azt mondjuk, hogy UFO. Sokak számára ilyenek például a kaminoiak a szürke bőrükkel, nyúlánk testalkatukkal, fekete szemeikkel. Mások szerint a roonaiak ráncos tipikus UFO fejükkel, és szemükkel. Vagy ilyenek például a Bith-ek is. Nagy fakó vízfejük, hatalmas fekete szemeik, fura ujjaik, fura szájuk mind-mind akár egy UFO jellegzetes vonásai is lehetnének, melyekre előbb utaltam, mint sztereotípiákra.


Ugyanakkor ma anyagunk hősei, a Bith-ek más szempontból is elég tipikusak. A Star Wars ugyanis sokszor ráhúz egy-egy fajra egy bizonyos dolgot. Kvázi azonosít egy fajt, vagy annak egyedeinek nagy részét egy bizonyos tulajdonsággal, sztereotípiával. A Weequay faj többsége kalózként, pribékként van ábrázolva, Hondo Onaka bandájában, vagy épp Jabba udvarában. (Persze ismert Jedi is van köztük, ezért mondom, hogy csak a többségre alakul ki adott esetben a sztereotípia.) A Gamorrean az erős, de sík hülye. Ugyanakkor ők is többségében a negatív oldalon szerepelnek. A Jawa fosztogat, de gyáva és sunyi, a Tusken is fosztogat, de agresszív, embertelen, félig-meddig állatias. És folytathatnánk napestig. Ilyen a Bith is. Szinte egybeforrt a faj neve, és foglalkozása. „Bith zenész”. Mintha ez összetartozna. S valóban. Korai emlékeink szerint egy kantin el sem képzelhető Bith zenészek-, és jellegzetes muzsikájuk nélkül. Már az Ep4 első képei közt is a kantinban Bith-eket látunk, ahogy (többségében) fújós hangszereken játszanak. A Clone Wars-ban láthattuk, hogy Jabba palotájában is vannak Bith zenészek a zenész szekcióban. De a Kotor játékok kantinjai sem képzelhetők el Bith bandák nélkül. (Apropó, ha már sztereotípia: nagy eséllyel a zenész szekció előtt Twi’lek táncosnőt fogunk vonaglani látni. Gyakorlatilag a szexrabszolgáktól a táncosokig terjedően ők testesítik meg az erotikát, a táncot, a nőiességet már Oolától kezdve (ő Jabba egy táncosnője volt a Jedi visszatérben) napjainkig.)


A film úgy nevezett kantin zenéje valamelyest átalakult a játékok világában, de jó irányban. További számok, feledhetetlen dallamok jelentek meg például a Kotor sorozatban, ahol akár Tarison, akár Onderonon, akár Tatooine-on, akár Teloson megyünk be egy kantinba, garantáltan Bith-ek zenélnek majd, remélem nem sértő, (bár manapság soha nem lehet tudni) de gyakorlatilag ők lettek a Star Wars muzsikus cigányai, akik a fülünkbe húzzák majd a futurisztikus instrumentális jazz beütésekkel tarkított nótáikat. Akár kártyázni megyünk be, akár ismerkedni, akár swoopozni, vagy épp egy küldetés miatt, a Bith zene fogja gyakorlatilag a háttérzenét adni bent tartózkodásunk alatt. A tatuini sötét, füstös kantin azért is különleges, mert 3 Bith tényező is van: egyrészt a színpadon az élő zenészek, másrészt a pult bal szélén van egy hologram, ami gyakorlatilag egy az egyben olyan, mint a Twisted rancor küldetésnél, (lásd később), harmadrészt ül egy Bith vendég nekünk háttal, fajtársa zenéjét hallgatva. Négy Bith egy képen. 🙂


Nyilván vannak a kasztnak híresebb egyedei is. Starwarsosok ritkán mondják úgy, hogy Bith zenész, vagy cantina band member (kantin zenész), hanem mivel elmélyültebbek a témában, többnyire a vezetőhöz kötve például Figrin D’an társulatáról, bandájáról beszélnek. Ő volt a Modal Nodes nevű teljesen Bith-ekből álló banda vezetője, így gyakorlatilag vele azonosítva kerül többnyire említésre az egész zenekar. Ők voltak azok a bizonyos Epizód 4-es kantin banda.
Hogy a dolog nehezebb legyen, van egy Barquin D’an is. Kicsit ez is olyan tipikusnak tűnik, mintha minden Bith valamilyen D’an lenne, pedig nem. Ő viszont a Jabba palotás jelenetben szerepelt az Epizód 6-ban. Ő Max Rebo bandájában volt a kloo hornos, ami egy tipikus Bith hangszer. Lirin D’avi volt talán a legjobb Bith zenész, aki kloo hornt fújt. Itt azért már látszódik, hogy nem mind D’an, bár a D’ még stimmel. 🙂 A többinek már ez sincs, tehát ez nem valami tipikus Bith név. Például Tech Mo’r, aki Ommni boxon játszik, teljesen más névvel rendelkezik. Itt talán a Techno mint modern stílus van elrejtve a névben, illetve a Tech Noir nevű kultikus szórakozóhely, ahova Sarah Connor bemenekül Kyle elől a Terminator filmben.
Vagy ott van Doikk Na’ts, aki a Dorenian Beshniquelen játszott. Ez is egy tipikus Bith hangszer egyébként, amit másképp fizzznek is hívtak. Ezzel gyakorlatilag egyedeket, és hangszereket is bemutattam indirekt módon. 🙂
A filmtől elszakadva meg kell említsük a Kotor sorozat leghíresebb Bith zenekarát, a Twisted rancor triót. Ők Tariszon zenéltek. Gilthos Uksaris alapította az együttest, hogy általa becsajozhasson. Ez is egy fura sztereotípia, ugye? Ismert, hogy sok zenészre buknak a nők, felajánlkoznak nekik, bemennek az öltözőbe, stb a mi világunkban is. Nos, Uksaris pedig egy Elinda nevű nőbe bolondult bele. A zenekar énekesnőjévé tette, és mögé Bith zenészeket rakott, Ujaat, és Ujiit. Elinda azonban nem volt megelégedve Ujaaval, ezért kirúgatta Uksarissal. A helyére Loopát vette fel. Ujii azonban nem akart maradni Ujaa nélkül, ezért ő is elment. Az ő helyére felvették Fodot. Rendkívül sikeres banda volt, annyira, hogy a Tarisi maffiavezér, Davik Kang felbérelte őket egy privát bulira a rezidenciáján, ám Elinda nem volt hajlandó neki énekelni. Hogy ne bukják el a bulit, Elinda húga, Ashana lépett fel a nő helyett.
Hogy ezt miért írtam le ily részletesen? Mert ez rendkívül fontos. A játék egy pontján ugyanis Revannal megtaláljuk a Twisted Rancor zenekar holoprojectorát, és biztonsági erőtérrel védett ládáját. A láda körüli erőtér akkor deaktiválódik, és maga a láda akkor nyílik, ha Revannal ebben a sorrendben aktiváljuk a banda összes tagjának holoképét.

A dolog csodásan megtérül: a játék első fejleszthető páncélját kapjuk érte meg a ládából. Egy Echani Fiber armort.

Hihetetlen fontos cucc. Aki ugyanis hozzám hasonló módon hardest fokozaton játszik, ÉS nem lépteti fel Revant még Tariszon, úgymond konzerválva a szintlépéseit Dantooine-ig, ahol miután Jedivé válik, a szintlépésekkor már Erő pontokat is kap, míg úgymond civilként felléptetve Tarison NINCSENEK Erő pontok! (Nem Starwarsos barátaim kedvéért: a játék nem Jedi társkarakterei ahogy fejlődnek, gyűjtik az XP-t, szintet léphetnek időnként, de mivel nem Jedik, csak civil dolgokat fejleszthetnek. Míg egy Jedi ha szintet lép, Erő pontokat is kap, azaz a civil tulajdonságokon kívül tud minden szintlépéskor egy Erő képességet is fejleszteni. Ám a játék elején Revan még amnéziás, nem emlékszik régi Jedi dolgaira, majd csak azután lesz ismét Jedi, és csak azután tud Jedi Erőket is fejleszteni, ha Dantuinon kiképzik.) Ahhoz tehát Revant meg kell hagyni kiinduló, harmat gyenge szintjén, hogy majd Dantuinon minden szintlépés után egy Jedi képessége is fejleszthető legyen. Magyarul később bitang erős lehet, ha most harmat gyenge. Azaz Tariszt a profik kezdeti Revannal kell végigtolják, ami Hardesten eszelős nehéz. Az arénában elég ha egyszer eltalálják, és vége is. Még pajzs alatt is, oly gyenge, hogy egyetlen lövés, egyetlen kardcsapás, egyetlen (akár nem is pont mellettünk robbanó) gránát végezhet velünk. Minden inplantátum, minden védőfelszerelés, minden stimuláns ÉLETET menthet. Ez a bitang jó páncél tehát egyrészt növeli a védelmünket, másrészt a beletett upgradek további pluszokat adhatnak attribútumainkhoz, képességeinkhez, életünkhöz. Enélkül ne is álmodjunk például Bendak Starkiller legyőzéséről. A többi boss úgymond kiszenvedhető enélkül, kezdve a tariszi Sith parancsnoktól Gadon Thekig, hiszen ott velünk lehet két társunk is, és bár nyilván Revant azonnal kiiktatják, de a másik kettő ha győz, Revan feltápászkodik, meggyógyíthatjuk, aztán a következő találatig elvan. (Nézzük csak meg a kettővel ezelőtti képen, mind a 3 karakterünk alig él, Vulkarokkal csatáztak, s lám, épp élünk.) Bár Brejik megint más téma, mert miután Bastilát kiszabadítjuk, Brejik bandája ránk támad, és ott is egyedül vagyunk. Bastila ugyan hadonászik egy magához szippantott karddal, de elégtelen hatásfokkal. (Ekkor még nem mi irányítjuk, gyakorlatilag díszletként csapdos hátul, mindenkit nekünk kell kinyírni!) Ne is bonyolódjunk közelharcba, távolságot kell tartani, cikkcakkban kell futni, és bénító gránátokat dobálni. Bármilyen erős egy ellenfél, ha paralizálva áll, nem tud sebezni. Míg béna, lőjük, dobáljuk, aztán ismét bénítani, megint ütni, fél óra alatt kitikkadnak. Sűrűn mentve persze. Mert egy hiba, és végünk! De ha ez a páncél megvan, amit a Bith ládából szerzünk, már esélyünk van, ha marad egy kis életünk egy körben, lepauzálni, inventoryból medipack, majd támadni, sérülünk, inventory medipack, és így tovább, bárki legyőzhető, Starkiller is. No ezért fontos a Twisted rancor küldetés, emiatt a páncél miatt!


Dantuinon már fel lehet léptetni Revant miután Jedi lett, kb 5-6 szintet nyerünk ezáltal 5-6 plusz Erő képességet azokhoz képest, akik ezt az első 5-6 lépést még Tariszon rárakják, Erő pontok nélkül a civil Revanra. Egy idő után tehát ez a páncél egyébként lényegtelenné válik, ráadhatjuk mondjuk Carthra, vagy eladhatjuk ha nem kell, vagy pénz kéne, hiszen Revanunk eddigre már feltételezhetőleg erős Jedi lesz.

A Bith-eknek érdekes módon csak egy tüdejük van. Mármint egy lebeny. Mégis sokan fújós hangszeren játszanak. Rendes orruk sincs, azaz ők minden hátrányuk ellenére váltak méltán híres zenészekké.
Egyébként több tudós, mérnök is van köztük, többnyire a Kotor 2-ben ismerjük meg őket, például Bahimát, vagy egy ismeretlen Bith mérnököt. Lásd az alábbi két képen.

Sőt, van egy híres „Sith Bith” is: Darth Tenebrous, aki Darth Plagueis mestere volt. Mégis, a zenészekkel azonosítjuk őket többnyire.

Tekintsétek meg a Kotoros Bith zenészek alapján készített zenészemet. Ők sokszor egy tengeri kagylóhoz hasonló nyújtott kürt alakú hangszert fújnak. Több Kotor zenész kezében is ezt láttam, ezért is készítettem egy ilyet neki.

Ruhájuk nem tiszta fekete, mint a filmes Bith zenészeké, hanem a nadrágjuk szürkéskék. Mindene custom, fejétől a hangszeréig, ruhájáig mindent én csináltam.

Custom Bith zenész elölről


Szerény Jabba palotám zenész szekciója

Köszönöm a figyelmet, remélem jól szórakoztál, gyere vissza máskor is.

A cikket írta Rostás Norbert 2020. július 10. a figura készülte évekkel azelőtt.