Ramsis Dendup

A cikket Csurka László Jászai Mari díjas, Érdemes Művész, és Kiváló Művész díjakkal jutalmazott művész úrnak, Ramsis Dendup szinkronhangjának dedikálom, az ő tiszteletére írtam nagy tisztelettel. A hangminta kizárólag a CustomStarWars-é! A Művész úr hangmintája az alábbi hangpanellel indítható.

Emlékszem, mikor a Clone Wars ötödik évadjának második epizódja elkezdődött, és Várkonyi András művész úr elkezdte mondani a plot summary-t, milyen öröm volt hallani, hogy Onderonról fog szólni a rész. Aztán kiderült, hogy összesen 4 rész fog játszódni Onderonon, a 2-3-4-5. részek egy kvadrológiát alkottak, egy összefüggő minitörténet-sorozatot az évadon belül. Az öröm mellett azonban egyből végigfutott a fejemben az is, hogy csak el ne rontsák.

Mert Onderon kultikus téma. Sokan ismerik, szeretik. Nyilván nem egy szent tehén, hozzá lehet nyúlni, de csakis a kellő alázattal, tárgyiassággal, és történethűséggel. Akik játszottunk a KotOR 2 játékkal sok időt töltöttünk el ott, ismerjük, szeretjük. Akik olvastuk az Ulic Qel-Droma and the beast wars of Onderon képregényt, vagy akik Freedon Nadd történeteiben mélyedtek el, ugyancsak szeretik, szeretjük a bolygót, és történelmét.

Ugyanakkor vannak elvárásaink is. Szeretnénk, ha Iziz minimum említésre kerülne, meg a környező erdős-hegyes vidék. Ha lennének benne azok az állatok, amiket a Beast wars-ból is ismerünk. Ha a bolygóra jellemző megosztottság, és az abból eredő feszültség valamilyen szinten visszaköszönne. Nos, a Clone Wars ezt mind megadta! Nem úgy, mint a Rebels, melyben az ugyancsak KotORhoz is köthető Malachor el lett pocsékolva, méltatlanul gyengén tálalták, elrontották. A Clone Wars egy remek Onderont adott nekünk! 

Mikor becsatlakozunk a történésekbe, akkor pont egy megosztott, konfliktusokkal teli helyzetben van Onderon. A szokásos politikai válság most épp azt hozta, hogy Ramsis Dendup királyt megpuccsolja Sanjay Rush, börtönbe veti az uralkodót, és átveszi a hatalmat. Bábkormányt hoznak létre, melyet a Szeparatisták támogatnak, és megszállják a bolygót. Emiatt a Denduphoz hű emberek kitaszítottakká válnak, és elmenekülnek Izizből, hagyományosan a falakon kívül húzódó erdős, hegyes vidékre, ahova már Freedon Nadd idejében is száműzték az embereket. Akik nem követték Freedon Naddot, azokat minden védelem nélkül kizavartak a dzsungelbe, abban a hitben, hogy a veszélyes fenevadak majd megölik őket. Ám a száműzöttek megtanultak együtt élni a vadakkal, kvázi domesztikálták őket, és létrejött egy párhuzamos társadalom kint, a falakon kívül az erdős, hegyes vidéken, ők lettek a Beast riderek, a vadakon lovaglók, akik hagyományosan konstans ellentétben voltak Iziz biztonságos falai mögött maradtakkal.

Nos ezúttal is ez történik. A dzsungelbe menekült lázadók minimális fegyverzettel, hasonló vadakkal megerősítve magukat alig várják, hogy Sanjay király ellen felléphessenek. Ám ehhez gyengék. A Köztársaság ezért titokban segítséget nyújt nekik, elküldve Obi-want, Anakint, Ahsokát, és Rexet, akik elkezdik kiképezni a lázadókat. Egyfajta felkészítés ez azokra a harcokra, melyekkel majd nagy eséllyel találkozni fognak a lázadók, amikor fellépnek Sanjay király, és a Szeparatista erők ellen. Ez alapvetően kimerül olyasmikben, hogy mennyire erősen kell eldobni egy iongránátot, hogy az átmenjen a droidika pajzsán, vagy hogyan kell elfoglalni egy AAT-t. A Köztársaság ennél többet nem mer tenni, mert tiszteletben akarja tartani azt, hogy Onderon nem kívánt belépni a Köztársaságba. Ugyanis Ramsis Dendup király korábban úgy döntött, megőrzi Onderon semlegességét. Persze ezt egy háborús helyzetben borzasztó nehéz megtenni. Mind a Szeparatistákat, mind a Köztársaságot korruptnak, rossznak tartotta. Talán a Köztársasághoz állt közelebb, mert ugye ott voltak a Jedik, akiket nagyon tisztelt, és bízott bennük, ám a Jedik eleinte passzívak voltak, és ha őket leválasztjuk a Köztársaságról, bizony egy valóban bürokratikus, korrupt, helyenként diktatórikus konglomerátumot kapunk. Rengeteget tépelődött, de végül nem döntött egyik mellett sem. Úgy vélte, nem jelentene Onderon számára védelmet az, hogy egy háborús helyzetben csatlakozik az egyik félhez, mert azzal involválódik az eseményekbe, nyilvánvalóan annak az oldalán, ezáltal a másik ellenségévé válva. Óriási dilemma ez napjainkban is. Hiszen az adott ország egyedül kicsinek, gyengének érezheti magát, ezért összeáll más országokkal, katonai tömbökkel, államszervezetekkel, de ez semmilyen védelmet nem nyújt, csak egy magasabb szintre eszkalálja a konfliktusokat. Azaz mondjuk immár nem két ország lövi egymást, hanem két óriási tömb, óriási erővel, iszonyatosan megnövelve a pusztítást. Valahol olvastam, hogy a következő nagy háború valami hasonló lesz itt is, mondjuk az Ázsiai Unió, az Európai Unió, az Amerikai országok, vagy épp valamilyen Afrikai blokk(ok) között. Egy barátom azt mondta, talán az lesz az utolsó háború, amit a jelenlegi technológiával vívnak, mert ha ezek a mamutok egymásnak esnek, akkor vagy minden elpusztul, és nem lesz tovább, vagy a következő háborút már ismét kőkorszaki eszközökkel fogják vívni ezt az armageddont túlélők. Tehát a bölcs Ramsis Dendup király úgy döntött, hogy nem lép be sehova sem. Megőrzi Onderont semlegesnek, onderoninak, a Japrael rendszer ékkövének. Persze a CIS ezt nem hagyta, és mint feljebb írtam megtalálta magának Sanjay Rush-t, felbujtotta, támogatta, általa eltávolította Dendupot, helyére ültette Rush-t, aki ezért hagyta, hogy a CIS megszállja a bolygót. Ő nem akart uralkodni. Neki elég volt a látszathatalom. Az aranyozott ruha. A trónon terpeszkedni, finom lila gyümölcsöket zabálva. És az öreg királyt börtönbe vetni. 



Tehát Obi-wanék elkezdik kiképezni a lázadókat. Nem harcolnak velük, főleg nem harcolnak helyettük. Bibliai, vagy morális kérdés elé kerülnek: megvédjék őket, vagy megtanítsák őket megvédeni magukat? Adjanak nekik halat, vagy megtanítsák őket halászni? A Jedik úgy döntenek, utóbbival tesznek jót. Ha Onderon nem szorul rájuk, hanem képessé válik arra, hogy megvédje magát. Persze emellett erkölcsileg is támogatják őket, ám próbálnak mindvégig semlegesek maradni, nem harcolni. Persze már így is beavatkoztak, hiszen kiképzik a gerillákat, tehát ez már nem semlegesség, de mégsem olyan pofátlan beavatkozás, mint amit a CIS tett. Majd miután kész vannak, elmennek, de otthagyják Ahsokát, mint egy megfigyelőt. A kislány amennyire tud, próbál nem beavatkozni, de bizony egyes helyzetekben kénytelen harcolni, ha mást nem saját magát védendő. Időnkként pedig jelent, hogy mi történik Onderonon épp. 

A lázadók elég jól küzdenek, és több kritikus csapást is mérnek a Szeparatistákra. Egyre beljebb merészkednek, és immár Iziz falain belül is sikeresen veszik fel a küzdelmet a CIS-szel. Sanjay király egyre dühösebb, és elővezetteti Dendupot a tömlöcből, utasítva őt, hogy állítsa le a terroristákat.

Dendup halkan, bölcsen felelget mindig, az egész hasonló ahhoz, mint amikor Pilátus elé vezettetik Jézust. Ramsis Dendup megmondja neki, hogy nem állíthatja le azt, amit nem ő indított el, amihez köze sincs. A börtönben él, nincs kapcsolata a lázadókkal, nem tudja mit művelnek. Felhívja a figyelmét arra, hogy amivel szembe kell néznie, az a tulajdon népének az akarata. Hogy Sanjay a király, döntse el mit akar, velük lesz, vagy ellenük. Neki ebben már nincs szava, ő nem király, hanem rab. Csak Sanjay tudja leállítani az akciókat, mégpedig úgy, hogy véget vet Onderon megszállásának. Na tipikusan ez az, amit nem akar hallani egy bábkirály. Mérges is lesz Dendupra, visszavágja a dutyiba. Később még egyszer előhozatja, kvázi ugyanez történik, és a Pilátus jelenet csúcspontjához ér, akárcsak az, úgy itt is, a rab kivégeztetésének szándékával. Sanjay Rush halálra ítéli Dendupot. 



A lázadók mikor megtudják, azonnal úgy döntenek, még mielőtt ez megtörténne, Dendupot ki kell szabadítani. Pedig ez nyilvánvaló csapda. Ráadásul ennyire még nem erősek. Mégis megpróbálnák, ezzel az ügyüket kockáztatva. Ahsoka jelenti a Jediknek. A kislány véleménye az, hogy egy emberért nem lenne szabad kockára tenniük mindent. Ám Kenobi felhívja arra a figyelmét, hogy ne becsülje le a fogoly király hatalmát, mert bár jelenleg nem aktív, de pusztán a személye is maga a remény az onderoniaknak, mely remény fontos a végső győzelemhez. Ugyanakkor ez ismét egy rendkívül erős gondolatsort indikál. Hisz Ahsoka továbbra is úgy gondolja, hogy ehhez a gerillák kevesek. Ha most megpróbálják kiszabadítani Dendupot, és elbuknak, azzal az előbb említett remény is meghal, és a szabad Onderon esélye is köddé válik. Mindennek vége lehet. Morálisan örök kérdés, hogy szabad-e egy emberért sokakat kockára tenni. Ismert példája, hogy egy irányíthatatlan vonat száguld egy vakvágány felé, mely egy falba vezet, rajta sok védtelen, megkötözött emberrel. Ám nekem lehetőségem van megmenteni őket. Ha meghúzok egy kart, egy váltó átáll, a vonat elkanyarodik, nem szalad a vágány végén a falnak, ám azon a sínen oda lesz kötözve egy ember. Mit tegyek? Egy ember, vagy sok ember? A tanulmányok szerint kb. 90% átirányítaná a vonatot, hogy inkább az egy ember hajon meg, nem a sok a vagonban. Ám ez a „matek” borzasztó. Hiszen kinek van ezt joga eldönteni? Azért az egyért nem kár? Lehet-e ezt így, ilyen szenvtelenül mérlegre tenni? Eszelősen komoly témát feszeget a Clone Wars. Nem gyereknek való mondanivalók. A sorozat érett, komoly, mély. Egyébként más alkotások is feszegetik a témát, például az Élet ára című film pont azért az egyért tenne meg mindent, a lehetőségek végéig, ám végül feláldozva azt az egyet, a sokakért. Persze ideologizálva, van egy ház, amiben bent van sok gonosz arab terrorista bácsi, a hadsereg dróntámadást indít, ám a ház mellé telepszik egy kislány kenyeret árulni. 40-50 percen keresztül, rengeteg aspektuson át tárgyalja a film a konfliktust, mi helyes, mi nem, hol vannak a határok, mit bír el a lélek, és végül ezt ki vállalja el. Hasonló az Unlockd film is, csak ott vírusokkal, de kb ugyanaz az analógia. Patikamérleggel mérhető-e az, hogy mi a kisebb veszteség, feláldozható-e a kevés a sokért, mi annak a hozománya, és ódiuma. Saw Gerrera azonban magányos akcióba kezd, persze nem ezek a dolgok miatt, hanem sértettségből, hogy nem ő lett a lázadók vezetője. Bizonyítandó, hogy márpedig ő a Jani elmegy, hogy kiszabadítsa a királyt.

Persze elkapják. Jól meg is kínozzák. A lázadók egy kémje hozza meg a hírt Steela Gerreranak, hogy immár a bátyja is fogoly. Ekkor emeli a Clone Wars a tétet, és az előző morális problematikára rádob még egy lapáttal: mi van akkor, ha az az egy vér a véremből? Ha a testvérem? AKKOR hogy döntök? A többség, vagy a bátyám? Döbbenetes, szenzációs pillanatok. Lux Bonteri felpattan, hogy megy, kiszabadítja Saw-t, ám Steela dönt – nem szabadítják ki Saw-t. Nincs elég erejük, hiába a testvére, nem szabad kockáztatni érte sem. Ahsoka egyetért vele. De akkor is, iszonyú nehéz döntés. Sanjay király azonban ki akarja ugrasztani a nyulat a bokorból. Nyílt színi kivégzést hirdet, egy amolyan lézerguillotine-nal akarja Dendup fejétvenni, és odacsalni a lázadókat, akik ezt be is kajálják.

Úgy döntenek, odamennek. Ez nyilvánvaló öngyilkosság. Ahsoka szól a Jediknek, akik továbbra sem segítenek. Kenobi megmondja, hogy ameddig tud, maradjon, aztán ha a dolog tarthatatlan, hagyja ott az onderoniakat, és jöjjön haza. Az az ő sorsuk, az ő ügyük, az ő életük, ennyit tudtak tenni értük. Jéghideg, de mégis logikus véleményét Ahsoka nehezen tudja elfogadni. És sajnos nem is tudja betartani. Ugyanis Steeláékat természetesen elkapják, és mikor már lecsapnák épp Dendup király fejét, a kislány előszaltózik a tömegből, Erő-lökéssel felborít kb minden droidot, kiszabadít mindenkit, és elmenekülnek.

Ám ezzel felfedte magát, illetve azt, hogy a Jedik involválódtak a dologba, így a diplomáciai semlegesség látszata is lehull a Köztársaságról. Dooku gróf küld négy darab CIS gunshipet erősítésként, Kalani droidparancsnokot, és pár jóféle egységet, köztük commando droidokat is, hogy megkeressék és felszámolják a gerillák búvóhelyét a hegyek közt a dzsungelben. 



Ahsoka immár szinte könyörög a Jediknek, hogy segítsenek, ám azok nem mozdulnak. Ismét egy csodás analógia, ezúttal a KotOR játékokhoz. Jól tudjuk, hogy a Régi Köztársaság Jedijei is kb ilyen passzívak voltak, vagy finomban szólva is túlságosan pacifisták. Már Revan idejében sem mozdultak hasonló helyzetekben, ezzel gyakorlatilag sorsára hagyva egyes népeket, bolygókat, teljes rendszereket, csak akkor mondjuk a Mandalori fenyegetés, vagy a Sith-ek ellen, most pedig a Szeparatisták ellen, de végső soron ugyanaz az eredménye. Ahogy akkor Revan, Exile, Malak, és még több Jedi ezt nem fogadta el, és önkényesen úgy döntött, hogy akkor ha mást nem ő egyedül elmegy, és segít, ezúttal Ahsoka involválódik a helyszínen, és a távolban az örök renegát, Anakin Skywalker. Anakin súlyos kreditekért lefizeti Hondo Ohnakát, hogy szállítson vállról indítható rakétákat a lázadóknak segítségképp. Persze ez sem neutrális álláspont, részt vállal Anakin a dolgokban, csak bújtatva, egy harmadik fél közbeiktatásával. És hát szükség is van a Sienar rakétákra, mert a CIS keményen odacsap, és a négy pajzsozott, iszonyatos pergőtüzet csináló gunship ellen nem tudnak a gerillák védekezni. Menekülnek, de óriási veszteségeik vannak. Mikor végre megérkezik a fegyverszállítmány, végre át tudják törni a gunshipek pajzsát, és elkezdik levadászni őket. Persze a tankok, és droidok is nyomnak a földön, azaz az erőiket meg kell osszák, mint ahogy a figyelmüket is a szárazföldi és légi egységek közt. Eközben az egyik gunship megtalálja a Fészket, ahol a vezérkar bujkál, így Dendup király is. A gunshipen commando droidok is vannak, és elkezdik támadni a Fészek nevű főhadiszállást.

Az öreg király, és két leghűségesebb onderon royal guardja marad csak. A két katona saját testével védi a királyt, az egyiket szinte azonnal agyonlövik, a másik hátrafelé tereli Dendupot, ám a Fészek egy hegyszirten van, és a király útját állja egy szakadék.

Nincs tovább. Steela, Lux és Ahsoka rohanvást érkeznek hátulról. Steela szétlövi a commando droidokat, ám az utolsó megöli a maradék egy szem onderon royal guardot. A droid gunship feléjük közeledik, ezt a földről Saw Gerrera kívánja lelőni, az „utolsó az enyém” felkiáltással. El is találja a gunshipet, ami nem robban fel, hanem pörögve lezuhan, pont oda, ahol Steela és Dendup áll a párkányon. Steela Guerrera ellöki Dendupot a zuhanó gép elől, ám ő már nem tud elugrani emiatt. A gép lezuhan elé, és a párkányt félig letöri. Steela egyensúlyát veszti, ám megkapaszkodni a szakadék felett lógva az instabil letört párkányon. Lux Bonteri próbál rajta segíteni, érte nyúl, ám lecsúszik, és lezuhan. Ekkor érkezik meg Ahsoka, és a kislány az Erő segítségével érte nyúl, és levitálva a párkány stabil részéhez lebegteti Luxot. Leteszi, majd Steeláért nyúl. A nő elengedi a párkányt amibe kapaszkodott, és bízva Ahsokába a semmi felett lebeg.

Ahsoka centiről centire emeli, már gyakorlatilag majdnem eléri egymást a két kéz, amikor a lezuhant gunship tüzet nyit. Vállon lövi Ahsokát, aki fájdalmasan feljajdul, megtántorodik, ezáltal elejtve Steelát, aki lezuhan. Lux azonnal szétlövi a gunshipet, Ahsoka pedig felpattan, és kétségbeesetten nyúl a szakadék felé, ám a gravitáció gyorsabb volt, mint a sérült Jedi. Már nem tud mit tenni. Steela Gerrera lent van a szakadék alján. Meghalt. Ahsoka arcán olyan fájdalom van, hogy az szívfacsaró.

A Steelába szerelmes Lux pedig egyenesen öklendezik, fuldoklik a fájdalomtól. A lázadók nyertek. De ilyen áron. Kalani agyonlövi díszes trónján Sanjay királyt, és a CIS visszavonul Onderonról.

Ramsis Dendup királyt újraválasztják, aki beszédet intéz a néphez.

Steelának köztéri szobrot avatnak díszes temetése után, ám az eddig sem túl normális Saw Gerrera bekattan félig, hiszen magát vádolja azért, ami a nővérével történt, nyilván ez is befolyásolni fogja abban, amit később a Rebels-ben, és Rogue 1-ban produkál, de akárhogy is, őt is itt kaptuk meg, a Clone Wars-ban.

Az Onderon szálban nem kellett csalódnunk. Minőséget nyújtott a Clone Wars, és nem erodálta, hanem tovább emelte Onderon ázsióját.

Tekintsétek meg a custom Ramsis Dendup figurámat!

Custom Ramsis Dendup figura elölről


Custom Ramsis Dendup figura hátulról


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2019. 06. 06.

Az anyagok képi, hang, és írott elemei az oldal művészeti, szellemi produktumai. Kérem vedd figyelembe. Engedélyem nélkül ne használd fel, ne vidd el, sokat dolgoztam velük, értük, mire megírtam, lefordítottam, figura esetén elkészítettem, hang esetén kiérdemeltem egy kiváló Művész támogatását!