Spec Ops klón

Mai cikkem a különleges sisak dizájnú Special Operations clone trooperekről, vagy picit rövidebben Special Ops Trooperekről fog szólni. Magyarul ők aSpeciális Műveleti klón katonák, az egyes különleges operatív feladatokra szakosodott egységek, akik a Klónok Háborúja idején a Köztársaság Nagy Hadseregében (GAR) harcoltak. Számos különleges egység harcolt például Cody parancsnokokkal is a második Geonosis csata soránés a Christophsis-i csatában. A Geonosison a Special Ops Trooper egységeket Ki-Adi-Mundi Jedi tábornok parancsnoksága alá helyezték, de volt Ahsoka és Anakin különítményében is.

Minden SpecOps Trooper különleges szonikus sisakokat viselt, amelyeket úgy módosították, hogy megóvják őket a hangos robbanásoktól, de ugyanakkor érzékeljen apró vibrációkat. Ezek a sisakok és speciális kiképzésük segítették ezeket a katonákat a geonosisiak elleni küzdelemben, páncéljaik nagyon ellenálltak a szonikus fegyvereik borzalmas hatásainak, ugyanakkor észlelték a szárnyaik verdesésének legapróbb neszeit is. Egyes katonákat viszont pilótának képeztek ki, ők abban bizonyultak igazán hasznosnak, hogy sisakjuk által jól tudták észlelni és értelmezni a radarok apró jeleit, ezáltal hatékonyan és gyorsan észlelték a szeparatista haditengerészeti hajókat.

A Geonosison a Special Ops Trooperek értelemszerűen olyan klón páncélzatot viseltek, ami sárga és barna színű volt, a környezeti rejtőszín, álcázás érdekében. Sokan közülük hátitáskákkal és DC-15S standard fegyverrel voltak felszerelve.

A Stealth (lopakodó) Special Ops pilóták szürke SpecOps trooper páncélt viseltek kis vörös és sárga jelzésekkel a sisakjukon. A legtöbb Stealth Special Ops Trooper vállpáncélján ugyanolyan szimbólum figyelhető meg, mint a Geonosison tevékenykedők páncélján.

A Cristophsis-i csata során Obi-Wan Kenobi és Anakin először vetette be az ún. Stealth hajót, mely egy álcázott lopakodó jellegű hajó volt, hogy átverjék Trench admirális hajójának érzékelőit. Több Stealth Special Ops katona segített a fedélzeten, akiket Blackout parancsnok vezetett. Ez a rész egy érdekes, amolyan tengeralattjárós filmekre hasonlító feszültségekkel teli epizód volt.

Ismert Special Ops klónok 
Jet
Spark
Blackout

Eredetileg a Special Ops katonák kommunikációs szakemberek lettek volna. Ez azonban a Clone Wars íróinak nem volt praktikus, mivel a TCW karakterek gyakran egyszerűen és saját maguk használják a hosszú távú kommunikációra szolgáló személyes linkjeiket. Magyarán nem lett volna ilyen egységekre szükség, kvázi rádiósként. A design mégis megvalósult a sorozatban, mégpedig úgy, hogy a kommunikációs hátizsákot funkciójában egy nagy teljesítményű pásztázó eszközzé alakították, mellyel Ki-Adi Mundi csapata a geonosisi szárny rezgéseket is észlelte.

Mai cikkemhez hasonló különleges operatív klónok harcoltak Ki-Adi-Mundi Jedi mester és Jet parancsnok alatt a második Geonosisi csata során is. A küldetés során Mundi erőit a geonosisiak légvédelme a tervezett landolási helytől messzebb lelövi, ezért a SpecOps csapatok gyalog próbálnak odajutni a leszállási zónához. Mundi úgy dönt, hogy egy sor barlangon keresztül hatolnak, mert úgy rövidebb, ám azokban geonosisiak vannak. Amikor a csapat belépett az első barlangba, ezek a SpecOps trooperek scannelik a területet, geonisisi szárny rezgések észlelésére hangolva felszerelésüket. A koromsötét, nyomasztó, ellenséges barlangos környezet hasonló feszültséget ad, mint amikor az Alien 2-ben az osztag behatol az alienektől hemzsegő kaptárba, ők is tech kütyüiket bámulva, bennük híve reménykedtek abban, hogy észlelik a veszélyt.Persze nem, egyik csoport sem úszta meg.Geonosisi harcosok özönlötték el a barlangot, és támadták a klónokat, aki Mundi segítségével átjutottak a barlangrendszer másik oldalára. Ahol Clone Flame Trooperek, lángszórós klónok segítségével visszaverték a geonosisiakat, és megerősítették a leszálló zónát.

Jet Parancsnok is nagyon hasonló cuccot viselt, mint az alá osztott speciális műveleti klónok, sárga és barna színű tereppáncélzatot, ám apró festés különbségek voltak. Parancsnokként viszont felszerelésében voltak tipikus extrák, ilyen volt a kama (szoknya) és egy pauldron (váll-lap). Egyszer láthattuk őt Cody-val és Rex parancsnokkal együtt érkezni egy szakaszvezetői eligazításra.

A figura sisakját én is magam gyúrtam. Kezei is hiányoztak. Bár közben kiadták, én nekem a custom változat tökéletesen megfelel.

Tekintsétek meg a custom Spec Ops klón figurámat!

Custom Spec Ops klón figura elölről


Custom jelenet a második geonózisi csata idevonatkozó részéről


 Köszönöm a figyelmeteket, látogassatok vissza máskor is, még sok minden érdekesség vár rátok!

A cikket írta: Rostás Norbert 2018. 09. 29. (a figura készülte évekkel azelőtt.)