Heavy STAP

Heavy STAP a Battle for Naboo játék alapján

A modified version of the standard recon STAP, the Heavy STAP supports laser cannons and powerful missiles. The lightly armored vehicle is typically used to explore dangerous areas or mop up retreating enemy forces. Less agile than the generic STAP, the Heavy STAP has difficulty traveling over some terrain, including rivers.” 
A szabványos STAP módosított változata, a Heavy STAP lézer ágyúkkal és erőteljes rakétákkal van felszerelve. A könnyű páncélzattal ellátott jármű tipikusan veszélyes területek felkutatására, vagy a visszavonuló ellenséges erők támadására használták. Kevésbé volt agilis, mint a normál STAP, valamint a Heavy STAP nehezen boldogult bizonyos terepen, mint például folyók felett.
” Fenti mondatokat a cikk megnyitásakor Panaka kapitánytól hallhattuk, azaz Jeff Coopwoodtól, aki a játékban formálta meg őt.

Mai cikkem témája gondolom megosztó lesz. Hiszen az Előzmény trilógiához köthető, ami ugye “fujjj” sokaknak, meg nem is létezik számukra. Hát én pedig szeretem. Rajongásig, mind a három Prequel részt. Így az Epizód 1-et is, melynek idejében járunk, mikor a játék fő vonala történik. Ja igen, a játék is rossz sokaknak, hiszen régi, csúnya a grafikája, meg egyébként is, ki játszik ilyesmivel. E két dolog miatt sokan meg sem fogják nézni ezt az anyagot. Nem is nekik írom. Jómagam az idősebb korosztályhoz tartozom, mégis Előzmény Trilógia rajongóként aposztrofálom magam elsősorban. Azon belül a Naboo örök kedvenc. Ráadásul imádom a droid hadsereg technológiáját. Így a játék számomra egy szerencsés együttállás miatt ezen igényeimet kielégíti, hisz Naboo-n játszódik, és többségében Kereskedelmi Szövetségi gépek ellen harcolunk, néha viszont irányíthatjuk is őket, ami külön ínyencfalat. De a nabooi techfa is szerteágazó, és változatos szórakozást kínál. Gian speeder, Flash speeder, N1 vadász, és bombázó, Police crusier. És ráadásként még ott van a játékban a mai cikkem tárgya a Heavy Stap is.

A STAP-2, melyet Heavy STAP néven ismertek, a Trade Federation (Kereskedelmi Szövetség) fejlesztett ki, még a Naboo bolygó inváziója előtt.

A szabványos Stapnál nagyobb lézerágyúkkal és rakétavetőkkel volt felszerelve. Egyes STAP-2 gépeket ráadásul úgy módosítottak, hogy pajzsgenerátorokkal is felszerelték, ami részleges védelmet adott. A Heavy STAP-ot első sorban arra használták, hogy felderítést végezzen a veszélyes ellenséges területeken, és felszámolja a visszavonuló, nem túl nagy számú ellenséges erőket. Páncélzata vastagabb volt, így védettebb volt, mint a sima Stap, ráadásul tömege miatt alkalmas volt a levegőben a lökdösődésre, azaz más, antigravitációs géppel test a test ellen is felvette a küzdelmet.

Hátrányai közé kell soroljuk, hogy robusztusabb kiépítése miatt kevésbé volt agilis, mint a hagyományos STAP-1, és bizonyos típusú terepeken, mint például folyók felett nem, vagy csak nehezen volt képes szállni.

Nem a világ legjobb gépe. De mégis nagy élmény felülni rá, menni vele, és harcolni vele. Olyan egyedi konstrukció, mely sehol máshol nem bukkan fel, se ellenségként, se használható járműként. A Galactic Battlegrounds-ban van ugyan egy fejlesztett Stap változat, de az a Stap-1 egy erősebb verziója. Ezáltal a STAP-2 használata egy kuriózum, egy egyszeri és megismételhetetlen élmény, melyet csak itt, csak ebben a játékban élvezhetünk, itt is csak bizonyos küldetések során. Én nagyon megszerettem. Mindkét Stap változat a lieblingem, szívesen mennék velük. Az ember akár még egy ilyen Közterületfenntartós takarítógépbe is hajlamos belelátni egy Stapot. 😉

Rögvest az 1. pálya végén a Heavy Stap-hoz juthatunk, miközben a megszállt városból menekülünk kifelé. Miután lelőttünk egy csomó droidot a Theed-i utcákon, végül egy térre jutunk. Kael kapitány kitalálja, van pár Heavy STAP a tér végén, melyeket elköthetnénk, könnyebb lenne velük lelépni a városból, ám ahhoz először ki kell pucolni a teret. Három Destroyer droid gurul be hirtelen a területre, és még egy AAT is fog jönni a kijáratnál a baloldalon. Szóval a Stapért meg kell küzdenünk, nem adják ingyen. Pusztítsd el az összes szeparatista egységet a téren, hogy teljesítsd a küldetést, megszerezz két heavy stapot, és elhagyhasd velük a várost.

Mission 2- Neimodian Plunder (2. küldetés: neimoidi fosztogatás) 

Célunk, hogy megvédjük és elkísérjük Kael kapitányt a mocsárhoz. Ajánlott járművünk a Heavy STAP, mivel ez a legjobb a küldetés számára, mert kiváló a manőverező képességgel és 8 rakétával rendelkezik (ami több, mint a Flash Speederé). Bár Stap-2 egy kicsit gyorsabb, és egy kicsit agilisabb, mint egy Flash Speeder, meg ugye van néhány extra rakétája is ahhoz képest, viszont a sima Stap droidokkal találkozhatsz ebben a küldetésben, akik kicsit gyorsabbak és kicsit tapasztaltabbak is mint mi.

Ne feledd, csak nemrég kezdted el a játékodat, ez a második küldetés, és az első alkalom, amikor egy heavy stapot vezetsz. Szerencsére a droidok nem túl agresszívak, hanem inkább az régió tanyáit támadják, így könnyedén le lehet vadászni őket. Ha egy stap droid mellé kerülsz, használd a nagyobb járművedet, hogy fellökd őket, vagy nekicsapd egy szilárd felületnek, például egy háznak lökheted őket. Ne feledd, a te stapod az erősebb. Gyakorlatilag ez egy gyakorló pálya, könnyen teljesíthető, még akkor is, ha egy kicsit elkalandozik az ember a szomszédos mezőkre egy kis stap droid vadászatra, vagy csak repül egy kicsit erre-arra, hogy bejárja a Naboo tájat, kicsit élvezkedni, sétakocsikázni vadi új csodás Heavy stapunkkal.

A további pályákon csak elvétve lesz heavy stap, hogy sok másféle gépet is kipróbálhassunk. De szinte minden pályán lehet választani, mivel akarunk menni. Ha látunk egy hangárt, nyugodtan menjük bele, és válasszunk a használható járművek közül. Érdemes minden gépet kipróbálni, és stílusunk, hangulatunk alapján dönteni közülük, ha csak az élmény miatt játszunk. De aki éremre hajt, annak nyilván figyelembe kell venni a küldetés jellegét, és praktikum alapján választani, aszerint hogy mi a legjobb az adott kondíciókra.

Légi vagy földi egység lenne praktikus? Gyors vagy erős a megfelelő? Ki, vagy mi az ellenfél? Milyen a domborzat? De van, ahol meg van kötve, hogy mivel menjünk, ott nyilván leosztott kártyákkal kell játszanunk, és abból kihozni a maximumot.

Az utolsó pálya, ahol megkapjuk a Heavy stapot, az a 12. küldetés, melynek címe Liberation of Camp IV, azaz a Négyes Tábor felszabadítása. Ez egy kultikus hely. A Baljós Árnyakban említik, hogy oda deportálták a nabooi vezetőket.

Nos, nekünk lehetőségünk lesz kiszabadítani őket. Mivel a pálya viszonylag a játék végén van, eddigre már mesterei kell legyünk a Heavy stapnak. Szükségünk is lesz rá, ugyanis itt már mindenféle ellenfél ellen kell harcolni vele. Fix ütegek, gyalogdroidok, stapos droidok, sőt, Heavy stapos droidok ellen is, azaz ellenük már nem lesz testi fölényünk, ugyanolyanon ülnek, mint mi. Ráadásul AAT tankok ellen is, akik pedig nyilván sokkal erősebbek. Ez a pálya kiállítja a bizonyítványt, arról amit eddig tanultunk. Hosszú, és nehéz küldetés. Nehezen manőverezhető vékony hegyi ösvények, szűk helyek, kavargó harc, gyorsan változó harci helyzet jellemzi. Itt már a teljesítés sem semmi, az éremszerzésről nem is beszélve. Ezen a pályán már nincs sétakocsikázás, élvezkedés. Küzdelem van egy erős gép, a heavy stap segítségével, hogy megmentsük, és kísérjük a fontos nabooi személyeket. De az élmény feledhetetlen.

A heavy stap nem csak egy furán kinéző starwarsos antigravitációs motorbicikli szerűség. Ez egy kultikus, rendkívül egyedi járműcsoda, mellyel mint mondtam csak ebben a játékban mehetünk. Motorhangja, mozgása, tüzelése is egyedi. Rengeteg remek jármű van a Battle for Naboo játékban, de ha játszunk a játékkal, mindenképpen használjuk a Heavy stapot, mert ha csak egyszer is ráültünk, nem feledjük sosem az élményt, amikor STAP-2-vel száguldhattunk Naboo mezői felett.

Tekintsétek meg custom Heavy STAP-omat is!

Battle for Naboo Heavy STAP Panaka kapitánnyal


Custom Heavy STAP műszerfallal


Stap-1 és Stap-2 együtt



Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 írta: Rostás Norbert 2018.06.08., a jármű sok évvel korábban készült