Gascon ezredes

A cikket Harsányi Gábor művész úr tiszteletére készítettem. A kitűnő, kétszeres Jászai-díjas Érdemes művész régóta kedvencem, sráckoromtól szeretem megannyi filmben, a remek kabaréiban, de színpadi szerepeinek is se szeri, se száma, mint ahogy szinkron munkáit sem lehet csak százasával, ezresével tallózni. Ő énekelte a Rézmozsarat vegyenek című dalt is, ami ugyancsak kultikus. Ráadásul cégemnél annak idején az adatvédelmi tanfolyamban ő formálta meg Crack Ervint is, ezzel picit még jobban közel érzem magamhoz. Nagyon örültem, mikor végre bekerült a Starwars világba is, amikor megkapta Gascon ezredest, máris késztetést éreztem, hogy megörökíthessem és megőrizhessem a hangmintáját szerény oldalamon, melyben Clone Wars-os kalandjai alapján kiosztja a feladatokat a D Osztag tagjainak, akiket gúnynevükön szólít, különleges küldetésük ezúttal a CustomStarWars értékes cikkeinek megszerzése, melyek hazavitele után joggal ácsingózhat a dandártábornoki rangra. Személyes találkozásunk, és a szenzációs, vicces hangminta inspirálta a cikket, olvassátok, hallgassátok, nézegessétek szeretettel! Mivel Törköly Levente, és Dányi Krisztián művész urak is adtak hangmintát, immár az összes főszereplőjét ennek a kvadrológiának a CustomStarWars fedélzetén köszönthetjük, köszönet mindannyiuknak ezúton is még egyszer! A hangminta az alábbi hangpanellel indítható.

A D-Osztag kalandjai egy mini sorozatban, négy részen keresztül voltak láthatóak a Klónok Háborúja ötödik évadjában. A minisorozat különlegessége, hogy a tradicionálisan sárga színű epizódnyitó logója kék volt, hogy tisztelegjen az osztag, azon belül is R2-D2 előtt, akinek ugye a testfestése kék. Mind a négy epizód ezzel a kék nyitó logóval indul. Ez nem az első alkalom, amikor a logó színe megváltozott: a 4. évad utolsó két epizódjában (“Brothers” és “Revenge”) a logó piros volt, csak akkor Darth Maul emlékére.

S5/10 Secret weapons “Humility is the only defense against humiliation.” 
5. Évad/10. rész, Titkos fegyverek. Az alázat a legjobb a megaláztatás ellen.

dsquad

Már rögvest a főcím utáni mottó elgondolkodtató. A bibliai alázd meg magad, hogy meg ne aláztass gondolatsor köré épül. Rövidesen nyilvánvalóvá is válik számunkra, hogy Gascon ezredesre értendő, aki egy rendkívül rideg, akaratos, önző lény képét mutatja kifelé. Gascon személyiségét érdekes módon a társai törik meg, leginkább a kis pit droid, WAC-47 tart majd elé ferde tükröt, leplezetlen őszinteséggel mond ki dolgokat, így Gascon büszkeségét folyton erodálva végső soron megtöri az ezredest, kinek személyisége a négy rész alatt sokat változik majd. 

A Jedi Tanács kidolgozott egy tervet, hogy megszerezzen egy szeparatista dekódoló modult egy CIS hajóból. Mivel a küldetés során speciális szintű beszivárgási képesség kell, a Jedi Tanács úgy határozott, hogy ezúttal egy csapat válogatott droidot indít erre a küldetésre. Ezért több köztársasági droidot rendelnek a Jedi Templomba: R2-D2, QT-KT, M5-BZ és U9-C4 astromech droidokat, valamint WAC-47-et, a túlbuzgó és kétbalkezes pit droidot, aki azzal nyit, hogy későn érkezik az eligazításra, arra hivatkozva, hogy valamit félreértett, ezzel elég rossz benyomást téve mindenkire.

dsquad_jeditemplom_eligazitas
qtkt_aayla

A pöttöm ezredes, Meebur Gascon, aki megbecsült stratégája a Köztársasági hadseregnek eligazítja a droidokat, felvázolva a tervet, hogy melyik droidnak mi lesz a szerepe miután bejutnak a CIS hajóba, hogy szerzik meg a dekodolót, hogy hozzák vissza, és ennek folyományaként őt hogyan fogják kinevezni dandártábornoknak. Mindezt katonás, parancsnokló stílusban teszi, melynek során érezhető, hogy igazából a legvége, azaz a kinevezés számára a legfontosabb. Régi vágya ez az ezredesnek, egész ellágyul, mikor ezt hozza szóba, már a vágyott rang is földöntúli kielégülést okoz számára. A droidok számára pusztán eszközök, pótolható tárgyak, melynek hangot is ad. Alsóbbrangú dolgoknak tartja őket, miközben kiderül, hogy ő maga is komplexusos, jómagát alsóbbrangúnak tartva. Ennek egyrészt faja az oka, mert bár humanoid lény, egy Zilkin, mégis az emberek által dominált világban alsóbbrrangúnak érzi magát. Másrészt rettentő pici, ezért termete miatt is szégyenkezik. Emiatt felveszi a mindentudó stratéga álcáját, és ezt megfűszerezi egy diktáló, parancsnokló attitűddel, hogy a többiek ha mást nem hát féljenek tőle, és hajtsák végre a parancsait. Ez egy hierarchikus emberi világban működik is, de a droidok nem félnek, nem tisztelnek rangokat, ráadásul logikusan gondolkodva kimondanak dolgokat, amit egy ember függőségi viszonyban nem tenne, így a konfliktus azonnal borítékolható. 

d osztag



Az osztagot egy technikus, Dr. Gubacher felspécizi a küldetésre, majdnem minden droid speciális modulokat kap. (Ezeket a részeket sárga fekete csíkozás jelöli a figurákon.) WAC azonban mentesül ez alól, mert csak pilóta lesz, valamint M5-BZ nem kap, hanem kivesznek belőle, a memóriamagját eltávolítják, hogy Gascon használhassa őt, mintegy álcázott mozgó parancsnoki központként.

m5bz alias parancsnoki központ

Ezt a nevet azonnal rá is ragasztja a zöld R4-esre, mármint hogy ő a parancsnoki központ. Jobb esetben téglafejnek titulálja, de az igazi nevét nem mondja ki. Ezt teszi a többi droiddal is, QT-KT-t a rózsaszín színe, és feminin programozása miatt Piroskának gúnyolja, a narancssárga R5-öst Laposfejnek, míg az egyszemű Pit droidot nemes egyszerűséggel Küklopsznak. Érdekes módon R2-D2-t nem csúfolja sehogy, őt tiszteli, sőt, egyes helyzetekben R2 képes saját magát fölé helyezni az ezredesnek, időszakosan átvéve a döntési helyzetekben az irányítást. Nyilvánvalóan Anakin Skywalker droidja kimagaslik a csapatból, tudása, és eszköztára alapján egyaránt. Igazából spécizni sem igen kell, de azért az Anakin által belerakott oldalhajtóműveket kiszedik, és egy ugyanolyan, csak erősebb modellt tesznek vissza, ezzel is elismerve, hogy Anakin jó munkát végzett a személyiséggel is rendelkező kis droidon. 

A csapat kap egy csodás kék fehér Sheathipede típusú CIS shuttlet, hogy azzal szivárogjanak be a nagy crusierbe.

sheathipede

Ez a hajó megteremti a szeparatista látszatukat, hisz droidok ott is vannak. Ezzel a hajóval egyébként a Rebels is megpróbált operálni, a haldokló sorozat rengeteg Clone Warsos dolgot emelt át, hogy életet leheljen a Lázadók sorozatba, vajmi kevés sikerrel, pedig például egy ilyen remek CIS shuttle lett a csoport második hajója, Szellem-mittudoménmilyen azonosítóval. De Ahsoka, vagy épp a pont ebben a négy részben felbukkanó Gregor átemelése is ezt a célt szolgálta, CW-os karakterekkel lökni egyet a Rebels lomha szekerén. Fura módon a kánonból kiírt Thrawn trilógia főhősét, Thrawn admirálist is ezért tették be, nyilván megdöbbentve sokunkat, hisz előbb kikukázták a trilógiát, mondván hogy nincs is, majd a döglődő Rebels miatt visszahozzák annak főszereplőjét, a nagy stratéga Thrawnt. Jól átgondolt koncepció… Na de hagyjuk a Rebelst. 

Tehát ezzel az űrsiklóval bejutnak a CIS hajóba. De amikor Gascon ezredes megpróbálja kinyittatni a “parancsnoki központtal” az egyik zárt ajtót, véletlenül M5-BZ karját egy olyan konnektorba dugja, ami nem egy nyitókozol, hanem áram van benne, ezért az asztromechanikai droid egy hatalmas áramütést kap, és kiégve felborul. Gascon elveszti álcáját, és nem tudja, hogy mi legyen a következő lépés, és hamar kiderül, nem igazán tud, vagy szeret rögtönözni. Az is, hogy nem akkora stratéga, mint amekkorának mondja magát. WAC-47 azonnal tükröt is tart elé, hogy ő nem is egy “legmagasabban képzett harctéri stratéga”, ahogy Gascon titulálja önmagát, nincs is igazi tereptapasztalata, és hogy ezt a missziót pusztán csak mint a saját karrierének kiugrópontjának tekinti. Persze az ezredes visszavág, vitába száll Küklopsszal, aki ezt a gúnynevet nem tűrve többféle módon vág vissza, előbb letérképbúvározza őt, majd Törpének titulálja, aztán koncepciózusan tizedesnek szólítja, ezzel Gascon aláztatásában (lásd a mottó) alaposan részt vállalva. Gascon eleinte mindig kijavítgatja, hogy Ezredes, nem tizedes, de a végén már nem is szól érte, annyit kapja az ívet. 

Próbálja menteni a becsületét, de többnyire továbbra is úgy, hogy magát fényezi, és a droidokat szidja. Miután a rész végén megszerzik a dekódolót, akkor például azt szónokolja, hogy “első akcióm, első sikerem, briliáns tervet eszeltem ki, azt el kell ismerni”. Míg a droidoknak csak odaveti, hogy “ki tudja, talán mégiscsak lehet még belőletek egyszer tisztességes katona”. Köszönetet sem mond semmiért, se ha megmentik, se ha segítenek neki, hogy megőrizze büszkeségét, maximum odaveti, hogy “ezúttal a csapatmunkával nem volt különösebb gond”. Kálváriája helyenként mulatságos, másutt tanulságos. Gascon a nehezebb utat választotta az aláztatásos úton járva. Mindeközben úgy pózol, mint egy hadvezér. Peckesen, nagyképűen áll, mint Napóleon, még a narancssárga R5-ös fején is pózol. 

gascon_ablakban_pozol
gascon_pozol



Viszont mikor a dekódolóval menekülnek kifelé a CIS hajóból, lesz egy gyönyörű jelenet, visszamennek a kiégett BZ-ért, mondván, hogy senkit sem hagyunk hátra. A kiégett R4-est a csapat együttes erővel vonszolja ki a hajóból, nem hagyják ott. Ez a nemes gesztus többszörösen is meg fog térülni! 

dsquad_nem_hagy_hatra_senkit



Először akkor, amikor a kis csapat menekülés közben a CIS komppal egy jégviharba kerül.

jegaszteroida_vihar

A hajó fedélzetén még azelőtt megjavítják zöld társukat, így a meteorvihar során BZ is működik már. Az egyik meteor telibetalálja a hajtóművet, így a hajó csak sodródik. A droidok magától értetődő bátorsággal, Gascon ezredes parancsa nélkül is kimennek az űrbe, hogy megjavítsák a hajtóművet. 

asztrok_fedezik_r2

Csodás képet látunk, két droid saját testével fedezi a hibás részeken dolgozó R2-D2-t! Elé állnak pár méterrel, és a sodródó aszteroidák repülési pályáját számítják. Ha egy jégtömb úgy repül, hogy az a háttal álló, dolgozó Artut eltalálná, akkor füttyjelzéssel szólnak neki. Ekkor ők is, és R2 is picit odébbgurulnak, a jégdarab elszáll, és ők visszaállnak eredeti pozíciójukba. Gyönyörű jelenet. Mindeközben Gascon ezredes rémült tekintettel tapad a pilótafülke ablakára, és tehetetlenül szemléli a kis asztroszerek halálmegvető bátorságát.

gascon_kiszolgaltatott

Sorsa a lebecsült robotok, pótolható tárgyak kezében van. A droidok sikeresen elvégzik a javítást, a hajó elindul. Ám egy aszteroida ekkor lesodorja QT-KT-t a szárnyról. Tehetetlenül repül kifelé az űrben, ám U9-C4 gyorsan rálövi a szigonyát, és elkapja. Ám QT-KT magával rántja őt is. Kettejüket gyorsan megszigonyozza R2-D2. A kis droid szervói csikorogva, füstölve küzdenek, próbálja megtartani társait, ám lassan ő is csúszik lefelé, majd végül társai magukkal rántják. Ekkor jön BZ, az ott nem hagyott, megmentett zöld asztro, aki megtartja őket saját szigonyával.

asztrodroid_lanc

R2 erős oldalrakétáit begyújtva visszavonszolja ezt a kis droidvonatot a repülő szárnyára, ahol fáradtan magnetizálják a talpaikat, és hálát füttyögve egymásnak visszatérnek a CIS komp biztonságos belső terébe. 

Ám ebben a viharban navigálni lehetetlen, további aszteroidák csapódnak bele, és a hajó kabinterét védő ablakba is belemegy egy jégdarab, ami miatt a pilótafülke ablaka repedezik. Az embernek van egy Armageddon feelingje, mint amikor a Freedom és az Independence megy hasonló aszteroidaviharban, aminek következtében az egyik le is zuhan. Lassan ők is. Kényszerleszállást kell végrehajtsanak Abafaron. Gascon persze rárivall WAC-47-re, hogy miért veszélyezteti a küldetést, mi van akkor, ha Abafart a Szeparatisták ellenőrzik. WAC válasza droidszerű, logikus, és tiszta: attól tartok, a küldetésünk máris veszélyeztetve van… Zuhanás közben sem állja meg hogy ne őket kárhoztassa, mondván, hogy “szép kis slamasztikába kevertetek minket asztroszerek!” 

Mikor földet érnek, egy forró sivatagban találják magukat. Gascon maradna a gép roncsa mellett, hogy majd ott rájuk talál a segítség. Dunsztja sincs hogy tovább, de ezt azzal leplezi, hogy kijelenti, majd ő felderítési tervet készít a bolygóról, onnan, a lezuhant komp mellől.

dsquad_abafar

Na ez a pillanat az, amikor R2 megunja ezt, és dönt. Elindul a sivatagba. Persze Gascon ezredes rárivall, hogy mondta valaki, hogy leléphet katona?! Artu rá se hederít, megy tovább. Gascon toporzékol, hogy nem tűri az engedetlenséget. Erre a többi droid is R2 után indul. Kiderül, immár nincs tekintélye.

r2_otthagyja_gascont

WAC-47 beviszi a kegyelemdöfést: ne aggódjon ezredes, majd akkor én átveszem a parancsnokságot, és majd engem neveznek ki dandártábornoknak. Gasconnak csikorog a foga, és odaveti, hogy csak a kihűlt holttestén keresztül. Utánuk iramodik, és felteszi a kérdést: Ha egy droid is vezethette volna a küldetést, a Jedi Tanács miért engem bízott volna meg a vezetéssel? WAC-47 válasza jéghideg droid logika, mely nincs tekintettel a lassan porráalázott ezredesre: Ön volt az egyetlen, aki befért BZ fejébe. Gascon döbbent őszinte fájdalommal teszi fel a kérdést: hogy juthattam odáig, hogy egy droiddal kell vitatkozzak önnön felsőbbrendűségemről? S valóban, ez nem egy könnyű feladat.

gascon_wac_vita


Mikor a sivatagban eltévednek, és Gascon ezredesnek elfogy a vize is, feladja. Nem marad ereje sem túl sok, de inkább lélekben merült ki. Lefekszik a földre, és nem megy tovább. A négy asztro továbbmegy, még van energiájuk, de WAC velemarad. Beszélgetnek, Gascon pedig halálát érzi. Hirtelen távol kerül a sok hívság, beleértve a dandártábornoki titulus is. Nem számít többé a hierarchia, az önbeteljesítés, a karrier. Még az ostoba háború is távol kerül. Kit érdekelnek a magasztos célok, a politika, a CIS-Köztársaság ellentét, mikor épp szomjan vagy éhenhal egy Isten háta mögötti bolygó sivatagában? Mikor egy Pit droid van vele csak, aki valószínűleg a szemtanúja lesz dicstelen elmúlásának? Csodás képet látunk: miközben fekszik a földön, WAC föléhajol, úgy beszélget az ezredessel. Eközben Gascon meglátja magát WAC optikájában.

gascon_tukorkep_wac47_szemeben

Gyönyörű hasonlat, hogy WAC szemében meglátja magát átvitt értelemben, és valóságosan is. Ahogy WAC eddig is tükröt tartott elé, lám, most is meglátja magát a kis Pit optikáján tükrözödve. Ráadásul WAC-47 épp arról beszél neki ekkor, hogy egy droid nem adja fel. Nincs a programjában ilyesmi. Megy, míg mehet. Ha tud, javít a helyzeten. Ha nem, akkor is megpróbálja. De nem fekszik le a földre, a halált várni. Gascon ezredes spirituális útja ekkor közeledik a mi világunkban “megtérésként” nevezhető megigazuláshoz. Elgondolkodik az életén. Vagy akár csak azon, ahogy ezekkel a kis droidokkal bánt. S lám, itt marad vele az egyik a végóráiban, és még ő nyitja fel a szemét, akit csak egy buta bádogdoboznak gondolt és mondott.

wac_felkapja_gascont

Megbékél magával, a világgal, termetével, sorsával, Istenével. A gondviselésnek ennyi elég. Nem kívánja a halálát, hanem segítséget küld a megtért ezredesnek. Mégpedig számomra igen szimpatikus módon egy falka futómadár képében. Az ezredes azonnal megérti, hogy talán utolsó esélyként íme megkapta a menekülés útját. Felpattan, és elkapja az egyik madarat, rápattanva a hátára. Buzdítja WAC-47-et is, ám a kocka megfordult. A kis droid pont ezt nem érti, ehhez viszont az ő programja nem elég. Fél a trappoló csordától,lelapulva összecsukódik, ahogy a pit droidok szokták.

gascon_gondviseles

Gascon biztatja, ne féljen, a madár olyan programmal rendelkezik, mely magasabb szintű a droidka programjánál. Magasabb szintű Gascon ezredes kiképzésénél. A madárka programja az élet programja. Isteni ösztönükkel, a létfenntartás csodája révén tökéletesen tájékozódnak, érzékelik a miáltalunk érzékelhetetlen mágneses mezőket, emiatt nagy távolságból is tökéletesen navigálnak oda bárhova. Ráadásul tudják, hol találnak vizet, és eleséget. Az élet utat tör, a gondviselés segített rajtuk.

gascon_wac_lovagol

WAC is felpattan egy madárkára, és a csorda vágtat egy oázis felé. Közben a madárka érezve WAC félelmét hátrafordul a fejével, és hozzádörgöli a kis robothoz. A pit droid óvatosan felemeli kis kezét, és megsimogatja annak fejét. Ez is csodás kép, ahogy a fémkéz óvatosan simogat egy élőlényt, aki csukott szemmel élvezi új barátja érintését. Egy droid, és egy állat kapcsolata tanít minket, embereket, hinni, szeretni.

wac47_madar_baratsag

S mindeközben eljuttatják őket az oázishoz, ahol valami víz is csörgedez, lekuporodva leteszik a hátukról az ezredest és a droidot. Gascon boldogan “rehidratálja” magát az “élet vizéből”. 

Ebben az oázisban találják majd meg Borkus úr vendéglőjében Gregort, akiről már írtam.

Kérem, aki nincs tisztába vele, olvassa el, nem írnám le újból. Egy bizonyos, a volt klón segítségével megszereznek egy űrkompot, amivel el tudják hagyni Abafart. Mindeközben Gregor meghal, (nem érdekel a Rebels-es feltámasztás) Rhydoniumos hordók robbannak mellette, elpusztítva mindent egy óriási sugarú körben, a CIS droidokat is, Gregort is.

gregor_bekeritve
gregor_felaldozza_magat

Gascon ezredes könnyeivel küszködve, elfúló hangon köszöni meg a klón önfeláldozását, és megígéri, hogy elviszik a hírét a Köztársaságba, és megőrzik az emlékét. A komppal dokkolnak egy Venator osztályú cirkálóban. Ám a hajó egy kísértethajó. Hologram klónok vannak csak mindenütt. Végül találnak pár túlélőt. Hogy ez a droidos négy rész konzisztens legyen, a készítők úgy döntöttek, hogy a túlélők is droidok lesznek. Mégpedig egy Nyúl droid, egy egér droid, két gonk droid, meg egy Treadwell.

droid_survivors

A kis csapat kideríti, hogy a hajó egy mozgó bomba, a szeparatisták telepakolták Rhydoniummal, és bele akarnak torpedózni egy szaftos Köztársasági célpontba, ahol Jedik, katonák, politikusok tárgyalnak majd. Ahogy ezt Gasconék meg szeretnék akadályozni, felhívják magukra a figyelmet, és kiderül, hogy egy osztagnyi CIS droid is van a fedélzeten. A parancsnokdroid rájuk küld egy rakás kullancsdroidot. Ez is érdekes, hogy kullancsok üldözik őket, a részekben szinte minden droidokkal történik, mégis minden annyira emberi. Ez az üldözés is. A sarokbaszorult csapatot BZ ismét megmenti, ezúttal úgy, hogy ő maga elvész. A kis R4-es kinyit egy zsilipet, amin át az űr vákuumja kiszívja az összes kullancsot, valamint BZ-t is. Így tehát az ott nem hagyott kis társuk duplán, immár másodszor köszönte meg hogy kihozták arról a hajóról, ám most neki vége. Gascon ezredes még ha röviden is, de gyászbeszédet tart egy droidért! Megköszönve önfeláldozását méltatja, mikor eddig soha, semmit nem köszönt meg. Ám eközben a hajó száguld. Nem marad más választásuk, a detonátort semlegesíteni kell, ám arra pont a parancsnokdroid vigyáz. Míg a többiek elmenekülnek azzal a komppal, amivel ideérkeztek, (bár Gascon nem akarja otthagyni de) R2 ottmarad, és önfeláldozó módon idő előtti robbanást idéz elő, hogy megmentse azokat a köztársaságiakat, akikbe már majdnem belevezették ezt a hajót a szeparatisták. Köztük van egyébként Kenobi és Anakin is. Amikor a hajó felrobban biztonságos távolságban a köztársaságiaktól, még a lökéshullámok is össze-vissza borogatják őket. Gascon bejelentkezik, elmondja hogy náluk a dekóder, és a bombát is hatástalanították, viszont ez R2-D2 életébe került. Anakin nem hagyja annyiban, nem akarja elveszteni droid barátját, ezért kiküld kutatóhajókat, hogy ha lehet, hozzák vissza R2-t. Meg is találják, de borzalmas állapotban, torzóján hatalmas lyuk tátong, darabokban lebeg az űrben. Ám szerencsére memóriája ép. Anakin új karosszériába ültetteti, így visszakapva régi cimboráját, a négy rész happy enddel zárul. 

A slusszpoén is Gascon és WAC érdeme. Az ezredes beszédet tart, melyben kifejti, hogy “lehet hogy én csak egy térképész vagyok, de te Artu a legbátrabb droid vagy, akit ismerek! Droidok, ezer örömmel szolgálok veletek bárhol, és bármikor”. WAC-47 azt feleli, hogy a Tanács jóváhagyta, hogy a D-Osztag továbbra is Gascon ezredes alá tartozzon. Nem tudjuk, hogy csak teszteli, ugratja, vagy tényleg így van, de az bizonyos, hogy Gascon arcáról lefagyott a mosoly. 

A quadrológia minden része droidok párbeszédén, és cselekedetein keresztül emberi dolgokat mutat be. Droidok a hősök, droid az ellenség, droidok a túlélők is, mégis minden oly emberi, tanulságos, vicces, aranyos. WAC és Gascon párbeszédei dramaturgiai csodák, koreografált tartalmak, melyek mind afelé mutatnak, hogy egy mélyről induló főhős karakterfejlődésének adjanak tökéletes táptalajt, aki végül érdekes, izgalmas, és tanulságos módon pálfordulást hajt végre. 


 

Gascon ezredes

custom_meebur_gascon_elölről

Gascon ezredes és a 4 rész hősei együtt


Borkus úr kizavarja Gascont és WAC-47-et


(Borkus oldalról)


Borkus úr kizavarja Gascont és WAC-47-et


(Borkus hátulról)


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2018. 03. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

Az anyagok képi, hang, és írott elemei az oldal művészeti, szellemi produktumai. Kérem vedd figyelembe. Engedélyem nélkül ne használd fel, ne vidd el, sokat dolgoztam velük, értük, mire megírtam, lefordítottam, figura esetén elkészítettem, hang esetén kiérdemeltem egy kiváló Művész támogatását!