Tie bombázó pilóta

A TIE/sa bombázó, vagy csak egyszerűen a TIE bombázó vagy T/B, egy nagyobb, kevésbé mozgékony TIE gép volt, melyet nagy csillaghajók és szárazföldi célpontok precíziós bombázására használt a Birodalom. Az „sa” a TIE bombázó nevében a surface assault rövidítése, melynek jelentése „felszíni támadás”, ám ezt gyakorta elhagyták a névből. A jellegzetes, jól megkülönböztető kettős hajótest alakja miatt a TIE bombázóra gyakran utaltak úgy az ellenséges pilóták, hogy dupe azaz balek, vagy másként sitting duck, azaz ülő kacsaként is aposztrofálták. Ezek a csúfolások annak voltak köszönhetők, hogy az ormótlan szerkezet egyrészt nagy célpontot nyújtott, másrészt sokkal lassabban és sokkal kevésbé mozgékonyabban repült, mint a többi TIE gép. 


A TIE bombázó a Birodalom első éveiben került bevezetésre, melyet arra kívántak használni, hogy elfojtsák a Szeparatista maradékok ellenállását. Nyilván nem minden CIS csapat került azonnali leállításra, az Uralkodó és Vader parancsára sem. Sok droid hadosztály maradt aktív abban az időben, például Gizor Dellso flottája is tovább üzemelt, és több más CIS haditengerészeti csillaghajó, és szárazföldi droid osztag is megtagadta a megadást és deaktiválást a Klónok Háborúja után.

Érdekes de nyilvánvaló módon a Tie Bomber a CIS Hyena-osztályú bombázójának továbbfejlesztett utódja. A Hyena bombázó droidként is ismert droid bombázó pont egy ugyanilyen duplatestű, súlyos bombatámadásokra tervezett bombázó volt. A hiéna bombázók mint a keselyű droidok, át tudták alakítani szárnykiképzésüket, hogy azon állni, vagy járni tudjanak, erre a Tie Bomber képtelen. Abban sem vagyok biztos, hogy a droid agy által vezérelt bombázási, repülési rutinoknál jobbak lennének az ember által irányított Tie bombázó adatai, de az bizonyos, hogy ez is különbség a két konstrukció közt. Az, hogy kinek a javára, az szubjektív, én mégis a Hyena mellé tenném a voksom.  (Mindkét bombázó saját.)

tie_bomber
hyena_droid bombázó



A TIE/sa bombázó két testrésze egymás mellett helyezkedett el; egyik volt a pilótakabin, a másik a bombakamra. A géptest alatt egy pár általános célú robbanófej hordozórakéta kapott helyet. A bombázó sokkal erőteljesebbre épített konstrukció volt, mint a TIE vadászgépek. A T/B-t ezért egy SFS P-S4 iker ion hajtómű hajtott meg, amit egy SFS I-A2B napenergia ionizációs reaktor táplált, hogy a nyilvánvalóan súlyos rakományt egy mégiscsak elfogadható sebességgel juttassa el a gép a célhoz. Fontos dolog: előbb írtam, hogy iker ion hajtómű, ez angolul Twin Ion Engine. Ez mért fontos? Nézzük csak meg a rövidítését? TIE! A gép nevét tehát a gyakori hibás, sokszor még rajongók által is tévesen Tie azaz kötelék szóval fordítják félre, pedig nem kötelék bombázó, hanem iker ion hajtóműves bombázó! Nyilván a vadászok formációkban, kötelékekben repültek, de ennek semmi köze a valós elnevezéshez. 

Egy birodalmi csillagrombolón általában egy századnyi, azaz 12 bombázó volt. A TIE bombázó gyomrában a következő rakomány lehetett valamilyen összetételben, összesen 15 tonna mennyiségben: tizenhat concussion töltet, tizenkét protontorpedó, 8 proton rakéta, hat űrakna, négy proton bomba, hatvannégy termál detonátor, vagy több ezer propaganda füzet, agitációs szóróanyag. A játékban 36 protonbombát tud szállítani, ha elfogy, visszaszáll a landing platformra, újratöltik, és megy is vissza.



A bombázó elég mozgékony volt ahhoz, hogy pusztító csapásokat mérjen ellenséges célpontokra állítólag sebészi pontossággal; valóban volt egy olyan küldetésük, amikor egy ilyen Tie Bomber osztag lebombázott egy lázadók által elfoglalt tornyot egy zsúfolt városi környezetben, miközben a környezetét érintetlenül hagyta, de nem gondolnám, hogy ez általánosan elmondható lenne. 

A bombázó lassabb és kevésbé mozgékony, mint a TIE vadászgépek. Mint a legtöbb sorozatgyártású TIEból, hiányzott róla a pajzs, bár ezt részben kompenzálták azáltal, hogy egy erősebb hajótestet adtak neki. Ezt a Force Commader kitűnően modellezi, egyrészt a bombázónak erősebb a páncélzata, vastagabb a teste, de szemmel láthatóan lassabban is repül. Ráadásul nem is tud védekezni, kíséret nélkül gyakorlatilag teljesen védtelen. Ez tehát nagyrészt az oka annak hogy a lázadó pilóták ülő kacsának titulálták, mert könnyű préda volt.

A valós életben is, és a játékok világában is azonban az igen ritka, hogy bombázószázadokat egyedül indítana valaki útnak, vadászkíséret nélkül. A Birodalmi doktrína is kimondta, hogy a bombázókat mindig el kell kísérni a célig, vadászgépekkel kell védeni, de ez egyértelmű dolog. Ha megsérül mégis, vigyük vissza a platformra, ott gyorsan megjavítják ingyen.



A Tie bomber a birodalmi landoló platformon gyártható a játékban. Ára 250 command pont, életpontja 100 HP. Mivel a landoló platform maximális befogadó képessége 10 légijármű, összesen tízet gyárthatunk, de érdemes vadászt is gyártani, a fent említett kíséret, védelem miatt.

landing platform

A küldetésekben nagyon gyakran felbukkan, az AI előszeretettel használja. Még a játék nyitódemójában is fajsúlyos szerepe van, Kalaan elfoglalásakor a csata folyamán is bevetésre kerül a Tie bombázó, de miután felszámolták az ellenállást, a birodalom a védtelenül maradt Kalaant több hullámban támadja bomberekkel, felgyújtva, porig rombolva a várost. 

A Tie bomber pilótája nagyjából úgy néz ki, mint egy hagyományos Tie vadász pilóta. Egyedül abban tér el, hogy a sisakfestése más. A karimán szürke határvonalak vannak ráfestve, a homlokrészen is, illetve két oldalt, a fülnél, valamint a birodalmi embléma kék színű a bal homlokon. A különbség inkább a képességekben követhető nyomon, hisz míg a vadászpilóták nyilvánvalóan a harci kiképzésben részesülnek, a kavargó légicsatákra vannak dedikálva, addig a bombázó pilóták inkább térképészeti, bombázási kiképzésben részesülnek. 

A Tie bomber a filmben gyakorlatilag nincs is, szerepük elenyésző. Talán a legkarakteresebb megjelenésük a Birodalom Visszavágban van, mikor Hanék elbújnak az aszteroidamezőben, akkor Tie Bomberek bombázzák a területet, hátha kifüstölik, vagy eltalálják a rejtőzködő, dihegő-dohogó Falcont, ami szinte mozgásképtelen, félő hogy szétesik, nem ugrik fénysebességre, és az egész filmet végigszarakodja. Ahogy lapítanak, hallatszik a tompa puffogás, ahogy kint a bombázók szórják a bombákat, illetve a Csillagrombolók is segítenek, szétlövöldözve a nagyobb aszteroidákat. Persze ez a nullgravitációban történő űr-bombázás erősen illogikus, mégha az Utolsó Jedik bombázását sikerült is valamelyest kimosniuk az EMP teóriával, a Birodalomra ez sem igaz, hisz a bombák ott kőtömbökre hullanak, melyekre a mágnesesség nem hat. De ez talán még a legkevésbé ökörség a Birodalom Visszavágban, hisz az a film nyüzsög az otromba és sokszor idegesítő hibáktól, minden Star Wars film közül messze a legidiótább. Nem is ez a film alapján lett népszerű a Tie Bomber, ezt gyorsan szögezzük le. Mint szinte mindent, őket is az EU (kiterjesztett univerzum) emelte magasabb szintre azáltal, hogy képregényekben, könyvekben, és természetesen megannyi csodás játékban a Tie Bomber használható bombázó egység, vagy esetleg repülhető is. Nyilván a stratégiai játékokban csak használható, így például jelen rovatunk alapján nyilvánvalóan ugye a Force Commanderben, de például szignifikáns a jelenléte a kitűnő Galactic Battlegrounds-ban, ahol az öt kabinos Advanced TB is felbukkan, vagy az Empire at Warban, alapvetően az űrcsaták során, de a birodalmi szárazföldi ütközetekben a kért irányított légicsapásokat is pár T/B hajtja végre.

tie_flotta
tiebomber_atst_stormtrooper

Míg a Battlefrontban például bele is ülhetünk, repülhetünk is vele. Főleg a játékok miatt vált népszerűvé, és széles körben ismert, szeretett birodalmi géppé. 



A figura inkább customizált, mintsem custom. Több mint egy évtizede egy régi POTF Tie pilótát egyszerűen átfestettem, a sisak felségjelét, illetve egyes területeit a FoCom pilóta kinézete alapján. Nem nehéz, kezdők is nyugodtan megpróbálhatják, bár a birodalmi jel átfestése kékre tűecsetet, és viszonylag stabil kezet igényel.

Tekintsétek meg a custom Tie bomber pilóta figurámat is!

custom Tie bombázó pilóta figura

custom tie bomber pilóta

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, gyere vissza ismét a CustomStarWarsra hamar!

A cikket írta: Rostás Norbert 2018. 01. 15. (a figura készülte évekkel azelőtt.)