Kaminói Védelmi Erők parancsnok

A cikket Varga Rókus művész úrnak dedikálom, az ő tiszteletére készítettem. Nagyon nehéz volt eljutni hozzá, de mikor végre sikerült, kiderült, hogy nagyon megérte. Nem csak azért, mert egy pazar hangmintát kaphattam tőle, hanem azért is, mert egy nagyon közvetlen, segítőkész, barátságos embert ismertem meg a személyében. Kiderült, hogy szereti a rajongóit, nem a magas lóról tárgyal velük, hanem partnerként tekint rájuk. Egy rajongói csoport tagjává válva velük játszik, egy szeretett karakter bőrébe bújva együtt színészkedik velük. Ez igen ritka, és nagyra értékelendő dolog. Nyilván megtehetné, hogy egyesekhez hasonlóan válaszra sem méltatja a rajongóit, hiszen rengeteg szerepet maga mögött tudva sok mindent letett már az asztalra, és ő az ATV állandó hangja is. Nekem mégis minden levelemre igen rövid időn belül válaszolt, közvetlen, barátságos formában. A hangminta elkészítése is döbbenetesen gyorsan megtörtént, egy nap múlva meg is volt, ezzel gyakorlatilag rekordot állítva be e téren is, mert sok hangmintám közül az itthoniak között ez lett a leggyorsabb. (Csak Nádorfi Krisztina volt ennél is gyorsabb, aki aznap elküldte, OLASZORSZÁGBÓL a csodás Peppi Bow mintát.) Nekem egy élmény volt kapcsolatba kerülni egy ilyen kedves emberrel, mindig felüdítő egy rajongó számára egy ilyen dolog, és a hangminta is a tőle megszokott kitűnő minőségűre sikerült, de ezt ítéljétek meg ti is személyesen, hiszen mai cikkünk megnyitásakor már hallhattátok is saját fületekkel. A karakterét bemutató cikket olvassátok szeretettel ti is, és a művész úrnak köszönöm még egyszer nagy tisztelettel.


Az Előzmény Trilógia számtalan csodás bolygót adott számunkra, melyek egy része szimbolikus tereket nyitott meg. Ezek egyike Kamino. Az óceáni felszínű bolygó adott otthont ugyanis a klóngyárnak, ahol a klónseregeket “állították elő” a Köztársaság számára a háborút megelőzően, közben, majd picit még azután is, igaz akkor már a korai Birodalom érájában. A bolygón tárolták a klónok genetikai mintáját, melyet ugye Jango Fettől szereztek.

Ráadásul a klónokat itt is képezték ki, már korai gyerekkoruktól tanítva őket a legmodernebb hadviselésre, elméleti és gyakorlati elemekkel képezve a kadétokat.

clone gyakorlatok

Magyarán a Köztársaságnak létfontosságú volt Kamino, hogy állandó és minőségi utánpótláshoz jussanak, a szeparistáknak pedig nyilvánvalóan elemi érdekük volt ezt a folytonos utánpótlási vonalat felszámolni. Ezzel máris kialakítva egy olyan szembenállást, frontvonalat, mely Kaminot stratégiai fontosságú, szimbolikus térré emelte. A CIS erői ezért többször is megtámadták Kaminót. Hol fondorlatosan, csellel, hol frontálisan hatalmas flottával.

hatalmas cis flotta támadja kaminót

Bár károkat folyton okoztak, a bolygót sosem tudták bevenni. Ezen támadások a filmekből kimaradtak, ezeket többnyire könyvek, képregények, és természetesen a Clone Wars animációs sorozat mutatta be nekünk. Utóbbi minőségi és részletes módon. Ugyanis a Clone Wars több epizódban, és több korban is ábrázolta a Kaminóért folyó állandó küzdelmet, és annak elementáris fontosságát. Gondoljunk csak vissza arra, amikor a Richi bázist támadták a Rookies részben.

A Richi bázis egyfajta elővédként funkcionált a háború korai éveiben, amikor a Köztársaság még naiv felkészületlenséggel kopaszokat állomásoztatott a bázison. Ezért is rookies, azaz kopcsók az epizód címe. Ekkor inkább egyfajta riasztógomb szerepet adtak Richinek, azaz nekik kellett előre jelezni egy esetleges Kamino felé irányuló offenzívát. Akopaszok megfigyeléseket, méréseket végeztek, egyfajta előretolt helyőrséget képeztek, és igazándiból teljesen felkészületlenül érte őket az első igazi támadás, mikoris Commando droidok, Super battle droidok, és sima harci droidok özönlötték el a bázisukat.

commando_droidok

Ezek ellen a kis létszámú, és tapasztalatlan kopaszoknak nem maradt más választása, mint a bázist felrobbantani, ezzel jelezve a Köztársaságnak, hogy nagy a baj. Ezt Kenobiék vették is, és egy gyors flottaátcsoportosítással megfutamodásra késztették a CIS erőit. 

richi_csata során a cis megfutamodott



Ám később visszatértek, és egyből Kaminót támadták. A fent említett droid típusok mellett ezúttal hoztak aqua droidokat is, mely droidok egy szenzációs CIS fejlesztés eredményei voltak.

aquadroidok viz alatt szerelnek
aquadroidok_kamino_platformjain

A droidok ugyanis képesek voltak víz alatt és szárazföldön is tevékenykedni, Kaminón például a tengerfenéken szerelték össze a behatoló (Mátrixos polipokhoz hasonló) fúrógépeket, majd nagy tömegben elözönlötték Kamino leszállóplatformjait, folyosóit, de még a vezérlőszobába is betörtek, ahol a kaminói uralkodó bújt meg, és bizony Shaak Ti kellett hozzá, hogy a brutális Aqua droidok támadását visszaverjék.

shaakti_kamino_vezerloterem_vedi

De nem csak droidok, hanem a vezérkar két meghatározó, és nagyerejű képviselője is jelen volt a támadáskor, Asajj Ventress, és Grievous tábornok.

a két CIS vezető ventress és grievous Kaminon

Ezúttal már nem futottak el, hanem megütköztek a Jedikkel, Grievous Kenobival, Ventress pedig Anakinnal. Asajj be is jutott az embriókamrába, és megszerezte a klón DNS mintáját, amit bizony nem volt könnyű visszaszerezni tőle, de sikerült. Ekkor még nem állomásozott Kaminón ide dedikált, speciálisan Kaminót védő alakulat.

klón csapatok érkeznek kamninó védelmére

Ezekben a korai időkben tehát ad hoc jellegű volt a védelem, és volt, hogy Gree parancsnok emberei harcoltak Kaminóért, volt hogy épp jelenlévő Jedik, de olyan is volt a Klón Háborúja sorozatban megismert harcok során, amikor gyermek klón kadétok is harcra kényszerültek otthonuk védelmében, körletük emeletes ágyairól tüzelve a droidokra.

Ilyenkor fájó áldozatokat szenvedtek a klónok, néha ARC trooperek is elestek, a képen látható ARC osztagvezető is itt halt meg Kaminón, mikor pont Kilencest védte.

A kis púpos Kilences története megragadó, és megható, a kiközösített “genetikai selejt” státuszból hogyan jut el a szeretett hősig, aki megkapja egyik klón társa érdemrendjét ajándékba, majd később ő is hősi halált hal Kaminó védelme közben. (Nagyon gondolkodok is azon, hogy az ő figuráját is elkészítem, mert bár sokak számára nem egy csillogó klónpáncélt viselő harcos, hanem egy epizodista Quasimodo, de számomra a szó legtisztább értelmében nagybetűs KLÓN.)

Néha formálódó osztagok egyes tagjait kellett pótolni egy-egy csapattag elvesztése után, és ez nem volt könnyű. Emlékezzünk vissza a Domino alakulat kálváriájára, hogy milyen nehezen álltak össze, milyen nehezen alakult ki az összhang köztük.

Érthető tehát, hogy a kaminóiak ezt a rengeteg munkát és időt nem akarták veszni hagyni, hiszen egy összeszokott, egymás gondolatait is ismerő klónalakulat kiképzése hosszú évekbe telt még gyorsított módszerekkel is, magyarán ha a csapat egyik tagját egy ilyen Kaminót érő támadás során a szeparatisták kilövik, egy új tag megtalálása, csapatba építése egy hosszú, és bonyolult feladat lett volna. Evidens volt tehát Kamino külön védelme, és direkt Kaminón szolgáló, oda dedikált osztag felállítása. Megszületett tehát a Kamino Security Force, azaz a Kaminoi Védelmi Erők koncepciója. 

Az osztag Phase II-es páncélzata szürke festést kapott. Ám nem tévesztendők össze a Coruscanti landoló platformon szolgáló szürke klónokkal!

A vállfestés, a sisak jelek, és más apró jelek alapján a két osztag megkülönböztethető. A helyiekből verbuvált osztag úgy ismerte Kaminót, mint a tenyerét. Itt születtek, itt tanultak, és itt is maradtak, őket nem vitték frontra, nekik csak egy feladatuk volt, az anyabolygó védelme minden áron. A szürke klónok folyamatosan járőröztek a Nala Se doktornő medikai létesítményeiben is, valamint a klónozó épületek mindegyikében.

nalase_rex_fives

Különösen figyelniük kellett Tipoca City legfontosabb pontjaira, azaz a feljebb is említett embriókamrára, a gyerekek kiképző és szálláshelyeire, a leszállóplatformokra, a vezérlőtermekre, és az aktuálisan Kaminón tartózkodó Jedikre. Minden veszélyforrást perceken belül fel kellett deríteni, és el kellett hárítani. Ebben mindig kaptak szerencsére segítséget is a helyiektől, hisz a már félig kiképzett klónok is gyorsan bevethetők voltak mellettük, és természetesen a Jedik is. Utóbbiak random módon jelentek itt meg, a képregények alapján tudjuk, hogy főleg Anakin Skywalker, és Obi-wan Kenobi harcolt itt legtöbbször Kaminót védve, de Aayla Secura, Kit Fisto, Tsui Choi, vagy épp Oppo Rancicis is felbukkant és harcolt itt. Aki viszont talán a legjobban köthető ide, az Shaak Ti mester, aki szinte az összes Kaminót érintő dologgal valamilyen szinten összerendelhető. 



A Védelmi Erők osztagának klón parancsnokának nevét nem tudjuk. Úgy tudni, az osztagból emelkedett ki tudása, és hősiessége alapján. Kinézete nagyjából hasonlít a közklónok páncéljára, azaz Phase II-es klónpáncélzat szürke festéssel, de a sisakján Cody-hoz hasonló siltet és kis kamerát visel, mely silten egy aurebesh C betű van festve, ismeretlen okból.

kve_klonparancsnok
kamino_fives_uldozese
ksf_clone_commander_shaakti
kamino_security_force

Vagy a neve lehet C-vel kezdődő, vagy a CC (Clone Commander) szóösszetételre utal, vagy ki tudja, ez még nem eldöntött vagy lényegtelennek minősített dolog aStar Wars-ban. Ugyanakkor ha lejjebb tekintünk, szoknyát is visel, ez is nyilvánvalóan a parancsnokok egyik megkülönböztető jele. A szoknyán két pisztolytartója is van, melyben két parancsnoki oldalfegyverét tárolja. 

Vele, sőt, velük akkor találkozhattunk, amikor a 6. évadban idehozzák Tupot, akinek tönkrement az inhibitor chipje, és Fives-ot, akit a 66-os parancsot veszélyeztető kutakodásai miatt Nala Se és Palpatine el akarnak hallgattatni. A klón ezért elszökik, mely során egyedül az AZI-3 medikai droid segít neki, mindenki más üldözi. A Kaminói Védelmi Erők is a nyomában lihegnek, sőt Shaak Ti is.

azi3_kaminoklon
kamino_vedelmi_erok
kamino_vedelmi_klon

Miután mégis kijut Kaminóról, a Védelmi Erők hatásköre megszűnik, és mivel Coruscanton bujkál, Fox parancsnok és a Coruscanti Védelmi Erők veszik át az ügyet. Anakin Skywalker és Rex is belesodródik az ügybe, akik tehetetlenül nézik végig, ahogy az ártatlan Fives-ot Fox szívenlövi egy hangárban. Bár a klón már a fent említett Richi bázist is védte, ott volt ARC trooperként Kaminón is az érte folyó harcok során, és megannyi küldetésen védte testvéreit a klónokat, és magát a Köztársaságot, ő is egyike lett azoknak, akik ártatlanul estek áldozatául a Star Wars-t átszövő sötét ármánynak, és összeesküvéseknek.


A Clone Wars animációs sorozatban nagyon ritkán bukkannak fel ilyen klónok, akkor is csak Kaminon. Ritka karakterek. A Hasbro sem adta ki hivatalos figuraként. Egy ilyen Kaminó Védelmi Erők klónt örökítettem meg alábbi custom figurámmal, kis jelenetekbe állítva őt. 

 

Kaminói Védelmi Erők klón parancsnoka Shaak Tivel, Nala Sevel, Fives-szal, és AZI-3-mal.


(elölről)


AZI-3 droid integet a Kaminói Védelmi Erők parancsnokának, miközben falaz Fives-nak.


(oldalról)


Kaminói Védelmi Erők parancsnoka, Dr. Nala Se, Shaak Ti, Fives


(oldalról-hátulról)


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2017. 08. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)