Medikai klón

nalase_kaliida_shoals

A medikai klónokat gyakran alkalmazzák Kamino különböző kórházi osztályain, egyes egészségügyi űrállomásokon, esetenként pedig felbukkanhatnak kint a frontokon is. A medikai klón feladatait nagyban befolyásolja, hogy meddig terjedhet a felelőssége, illetve területtől függően az is számít, hogy az egészségügyi létesítmény mely részlegén szolgál. Ezen okból feladata lehet például az is, hogy segítse a fizikai korlátai miatt védtelen medikai droidokat a harcias betegekkel szemben. Láthattuk, hogy Fives támadólag lépett fel csalódottságában a kaminói jelenetekben, és előfordulhatott volna, hogy medikai droidokra, vagy Kaminoiakra támad, ilyen esetben jól jöhet tehát egy medikai klón a helyszínen. Medikai klónok segítettek a droidoknak nyilván a betegnyilvántartásban is, hisz ők tudtak írni, olvasni, míg a robotok nem, nyilvánvalóan tehát adatok rendszerezése is emberi feladat volt. Fura világ a Star Wars, hisz ott minden fordult e téren is, a droidok végzik a precíziós munkát, ők műtenek például, és az ember nekik segít csak, majdhogynem csak alájuk dolgozik. Azt is láttuk, ahogy medikai klónok szállítják a betegeket, tologatják fel s alá a hordágyakat, lásd Tup esetében, ők mennek ki a leszállóplatformra az esőben, ők veszik ki a sérült, lekötött klónt, és ők viszik be a komplexumba. Nyilván ez is aljamunka a hagyományos kórházi feladatok közül, melyet a mi világunkban kisegítők végeznek, itt a Star Wars-ban az ember. 

kamino_medic_clone



Ám a helyzet nem ilyen egyértelmű. Ők voltak a tisztiszolgák is, például Dr. Nala Se saját tisztiszolgái is fehér ruhás medikai klónok voltak. Azaz a tisztiszolga engedélyezte a kórházi droidoknak a beavatkozások minden formáját, amelyek végrehajtására utasították a delegált droidot közvetlen felügyeletet biztosítva a műtét során. Minden droid csak emberi engedéllyel dolgozhatott, még életmentő műtéteknél is egy medikai klónnak, vagy az intézményvezetőnek jóvá kellett hagynia a beavatkozást. 

nalase_fehéer_medikai_klon szárnysegédje


Nyilvánvalóan a droidok programozása is az ő feladatuk lehetett. Itt nem arra kell gondolni, hogy ők írták a droidok programját, hanem arra, hogy vagy az adott modult beletették a droidba, amire épp szükség volt, vagy pedig a már meglevő, betáplált programok közül választották ki az épp szükséges rutint, de itt csak kapcsolók állítgatására érdemes gondolni. Ez egy olyan világ, ahol a droidok gyakorlatilag tökéletesek, ne felejtsük el. 

Végezetül a szárnysegédségnek nyilván volt, lehetett egy olyan vonzata is, hogy ők voltak a lótifutik. Magyarán ha Nala Se üzent valamit az egyik osztálynak, elszalajtotta az egyik ilyen emberét a hírrel, aki elment átadni a parancsot az adott területnek. Ilyen esetben a klón szava kvázi Nala Se szavával volt egyenértékű, amit ő parancsolt, az olyan volt, mintha az úrnő mondta volna. Az adott droidnak nem lehetett mérlegelése, csak a parancs végrehajtása. 



A Clone Wars animációs sorozatban nagyon ritkán bukkannak fel ilyen klónok, többségében Kaminon, és a Kalida Shoals medikai űrállomáson 2-3 epizódban. Ritka karakterek, máshol eleddig nem is bukkantak fel. Egy ilyen fehér ruhás medikai klónt örökítettem meg alábbi custom figurámmal, kis jelenetekbe állítva őt. 

 

Medikai tiszt medikai droidokat igazít el

custom medikai tiszt_elölről


(elölről)


Medikai klón Dr. Nala Se szárnysegédjeként

custom medikai klón oldalról


(oldalról)


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2017. 07. 24. (a figura készülte évekkel azelőtt.)