Halsey

Mai anyagomban a Roonaiakról szeretnék írni. Terveim szerint a Baljós Árnyak játékban látható Roonaiakat akartam elkészíteni, és bemutatni, de egy barátom megkért, hogy inkább egy másik, náluk híresebb, és látványosabb fajtársukat, a Roonai Jedi Halsey-t készítsem el. Úgy lett, de a cikkben azért nyilván az eredeti karakterről is beszélnem kell pár szót. Már csak azért is, mert a Roonai faj először abban a régi játékban jelent meg! Bizony, bár akkor még egy meg nem nevezett fajról volt szó, de már az 1999-es Baljós árnyakban láthattunk roonait, mégpedig több színű ruhában is.

Megjelenésük egy concept art terven alapult, sok kitűnő terv létezik a Star Wars-ban, melyek egy része elvetésre került, egy része bekerült a filmbe, egy része pedig a játékok világába. A roonai faj szerencsére ezzel egy hódító útra indult, hisz innentől az összes fent említett dologba bekerültek: játékokba, filmbe, Clone Wars-ba egyaránt. A koncepció egyébként kitűnő, ha egy UFÓt kell elképzelnünk, sokan valami hasonlóra gondolnának, a nagy szemével, ráncos bőrével, humanoid vonásaival.

roonan_aang_concept

A korai koncepciós tervekben még a fajt sem nevezték el, pusztán idegennek nevezték. Halsey-nak sem volt neve eleinte, úgy nevezték, hogy az „idegen Jedi”, Terryl Whitlatch készítette el 1997 januárjában, a gyártás során a filmhez akarták később alkalmazni. Májusra ugyanabban az évben, az idegen Jedi koncepciója már átalakult egy szenátorrá, megszületett Edcel Bar Gane, a roonai szenátor, amihez később vázlatot is rajzolt Whitlatch. A koncepció később bekerült a filmbe, a Szenátusba a sok faj közé. Ezzel a faj relevánssá vált, hisz ha képviseletük van a Galaktikus Szenátusban, kell legyen világuk, társadalmuk, híresebb képviselőik, fajtársaik és még pár fontos vonzatuk.

roonan_senators

Ráadásul csináltak egy másik Roonai szenátort is, csak azt a Clone Wars számára, ő lett Aang szenátor, aki a 3. évad 8. részében jelent meg például, ő volt az a szenátor, akinek a tortájára lila gyümölcsöt kellett hozzon Amidala két droidja a piacról, amikoris elrabolta őket Cad Bane.

roonai szenator_clonewars

2010-ben, a StarWars.com epizód útmutatója a „Grievous intrikája” című Clone Wars részben már beszél a roonai Jediről, akinek a neve háromszor változott meg, míg véglegesítették a Halsey nevet számára. Először a második évad kilencedik epizódjában van róla szó, de nem mutatják, illetve egy hologramban sejlik, míg végül Halsey a Star Wars: A klónok háborúja televíziós sorozat 3. évadjának 13. részében jelent meg konkrétan, de sajnos hamar meg is halt ugyanabban a részben érdekes körülmények között. 

A rész tanulságos volt. Sok film alkalmazza a születés és elmúlás párhuzamát. Sokszor ugyanakkor történik a kettő, egy valaki meghal, és ekkor születik meg egy másik karakter. A témában megemlíthető több alkotás is, kettőt említenék meg a teljesség igénye nélkül. Az első legyen az Alien 3, ahol Hicks tizedest, és Newtot épp elhamvasztják, és zuhannak be a tűzbe, mikor az alien megszületik. Ebben van valami sorsszerű, ráadásul oly sötét képet fest, ami reménytelenné teszi a küzdelmet, hisz 2 pozitív hős távozik, akik azért haltak meg, hogy megfékezzék a gonoszt, látszólag eredménytelenül, hisz bár az LV-426-on elpusztították a fajt, de lám, újra születik egy. A jelenet azt sugallja, hogy evilági körülmények közt a legnagyobb erőfeszítésekkel is, a gonoszt nem tudjuk legyőzni, egyedül semmiképp. 

A másik ilyen dramaturgia a Star Wars-ban testesült meg, az Epizód 3-ban, amikor Anakin „meghal”, Vader „megszületik”. Ráadásul a helyzet mélyebb aspektusból is szemlélhető, hisz Amidala meghal, az ikrek megszületnek. Ráadásul Padme pont akkor kerül műtőasztalra, mint amikor Anakin, az egyik életet ad, s Új Reményt, a másik halált áraszt magából, és sötétséget. S bár Anakin életben marad fizikailag, de bekerül egy fekete szerkezetbe, és Darth Vaderként vegetálhat tovább a sötét úton, becsapva, hisz nem hogy nem tudta megmenteni Amidalát, mely célért ezt a kárhozatot választotta, hanem ő maga tevékeny részesévé vált kedvese későbbi halálának. Olyan ámokfutásba kell kezdjen, ami nem életet teremt, hanem pusztít, hisz emlékezzünk vissza, Anakin első cselekedeteire friss Sith-ként, még nem Vader páncélban: „mestere” elküldi a Jedi Templomba, ahol lemészárolja barátait, Jedi társait, a kis Padawanokat is beleértve, majd elruccan Mustafarra, és legyilkolja a CIS vezérkarát. Ezt kapta „mesterétől” semmi mást, becsapták, melyre majd csak utolsó pillanataiban ébred rá, Luke (a fia) karjaiban, mielőtt meghal. 

Ez a dramaturgia rettentő hasonlóan köszön vissza a Clone Wars fent említett részében is, csak Savage Opress és Halsey viszonylatában. 
Dooku elutazik Dathomirra, hogy találkozzon Talzin anyával, hogy az ő segítségével új pribékre tehessen szert. Talzin egy olyasmi Sith harcost javasol neki, mint amilyen Darth Maul volt, bár az Anya figyelmezteti Dookut, hogy a férfi Zabrakok gyakran nehezen kontrollálhatók, mégis egy ilyenben állapodnak meg. Assajj Ventress kapja a feladatot, hogy kiválassza a megfelelő alanyt a Zabrak törzsből, aki próbák elé állítja a potenciális hímeket.

feral

Közöttük van Savage és testvére, Feral is. A végére ők maradnak talpon csak, mikor is Ventress a gyengébb Feralt likvidálni akarja, ám Savage ezt nem hagyja. Előbb ráront Asajjra testvére védelmében, ám mikor látja, hogy Ventress sokkal erősebb, aláveti magát a nő akaratának, azt kérve, hogy testvérét kíméljék meg. Ismerős? Anakin is így zokog Sidious lábai előtt a porban, csak hogy Padmét mentse meg, aláveti magát a Sith akaratának. Ventress is rábólint a dologra, ideiglenesen… Odamordul Feralnak, hogy kotródj előlem, az el is húzza a csíkot, Savage pedig elmegy a lánnyal, és elkezdődik a transzformációja, átalakítása. Egy okkult szeánsz segítségével (mely szerintem nem gyerekeknek való) Savage Opress-t megerősítik, démonikus erő szállja meg, nagyobb lesz, fejtüskéi megnőnek, szeme átszíneződik, olyan transz-szerű gonosz állapotba kerül, mely szükséges új, eszelős identitásához. Mikor a boszorkányok befejezik a mágiát, Savage kinyitja a szemét, és maga előtt látja Ventress-t. Kinyúl gyorsan, és elkapja a lány torkát, elkezdi fojtogatni, hisz utolsó emléke előző életéből a lányhoz volt köthető, ahol az még az ellensége volt. Ám most már nem az ellensége, hanem a parancsolója. Asajj rárivall, hogy engedj el, szolga. Savage még pár másodpercig inog, ám új identitása diadalmaskodik, s behódol. Legyen bármekkora nagy állattá is varázsolva, kutyaként húzza be fülét-farkát, s engedelmeskedik. Nem úr lett, hanem szolga. Nem hatalmat kapott, pusztán erőt, de azzal másokat kell szolgálnia. Becsapták őt, de nem is tudja, brutálisan izmos, de engedelmes robotként meghajol új parancsolója előtt. Állj fel kutya, rivallnak rá, s előhozzák az öccsét. (Ismét a fenti Anakin hasonlat!) Első próbád, hogy engedelmes csicska lettél-e, íme, azt parancsolom öld meg a testvéred! Ez egész egyszerűen vérfagyasztó, ahogy a Sith-ek útja hat az emberre, hogy mily borzasztó ez a becsapott állapot. Ahogy Anakin is Padme megmentése miatt lépett az útra, és maga fojtogatja félholtra a Mustafaron végül, Savage is így jár! Öccse védelmében állt be pribéknek, és mégis az első dolga, hogy fojtogatja, majd megöli a testvérét.

savage_fojt_asajj
savage_megfojtja_feralt

Gratulálunk, te idióta. De még nincs vége, kálváriája most kezdődik. Mesterei (mert hogy Asajjon kívül Dooku is az ura lett) elküldik gyilkolni, erejét tesztelni, mint Anakint a Templomba, majd Mustafarra, Savage mehet Devaronra, ahol egy Szent Templomért folyik az állóháború egy ideje a Köztársaságiak és a CIS erői közt.

halsey_temple_eedit
halsey_harcol

A front áll, nem bírnak egymással, úgyhogy pattanj csicska, indulj máris Devaronra, s öld meg a Templomot védő Jediket, Halseyt és tanítványát. Savage megfogja testvére vérétől még meg sem száradt bárdját, betrappol Dooku gróf csodás Solar Sailerébe, és indul is Devaronra.

solar_sailer

Ez egyébként érdekes, hogy Dooku minden tanítványának odaadja egyéni Napvitorlását, már a Galactic Battlegrounds-ban is használja Sev’rance Tann, később Asajj is vihette mindenhova, így a hajó általában mindenki torkát jeges szorítással fojtogatta, ahol csak megjelent, hisz vagy Dooku, vagy épp aktuális tanítványa szállt ki belőle, és ontotta a halált. Így történt ez Devaronon is. Mikor a Solar Sailer ajtaja lenyílt, a klónok a lábukra pisáltak, a szeparatisták pedig örömujjongásban törtek ki, gondolván itt a felmentő sereg. De nem sokáig örülhettek, mert Savage úgy rontott ki a pompás CIS gépből, mint egy felbőszült bika. Ahogy előretört, dühében pozdorjává zúzta a tehetetlen droidokat is, akik szerinte csak az időt vesztegették eddig, csapásai mentén úgy dőltek ki a zömök SBD-k, mint a túlérett búzaszálak a mezőn, de bizony a droidok és droidikák is jobbra-balra repültek hatalmas csapásai miatt. Majd jöttek a klónok, ARF klónok, és a gyalogos állomány közklónjai úgy repültek szana-széjjel mint a győzelmi zászló. Egész addig tartott ez az eszelős vérengzés, mígnem Savage szemben állt a Jedikkel, akik legnagyobb bűne az volt, hogy a Templomot védték, átvitt értelemben tehát mindent, ami JÓ, ami TISZTA, az állt szemben az azt elpusztítani vágyó démonikus erők által vezérelt a GONOSZT megtestesítő bábbal.

halsey_jedi

Érdekes a két szembenálló fél reakciója, míg Opress foga csikorog a dühtől, és ölni akar, addig Halsey rápillant ifjú Padawanjára, a Nautoli Knoxra, aki még oly fiatal, előtte az élet, és maga mögé utasítja, védendőn, maradj mögöttem tanítványom. Utoljára ránéz, mint Kenobi a fiatal Luke-ra a Halálcsillagon, tudván, valószínűleg most látja utoljára. Majd visszanéz Savage-ra, és oly nagyot ugrik, amekkorát csak tud, hogy minél messzebb megkösse a Sith-et ifjú tanítványától, hogy a gyilkos harc minél messzebb legyen a kis Padawantól.

halsey_vedi_padawanjat_knoxot

Ám Savage erős. Rettentő erős. Belharcba bonyolódik, és úgy szorítja Halsey kezét, hogy az kiejti a fénykardot a kezéből.

halsey_devaron_eedit_temple_fight

Próbál puszta kézzel védekezni, ám a bivalyerős Opress egy ütésétől földre rogy, s lentmarad. Ám nincs kegyelem. A bárd a magasba emelkedik, majd lesújt, agyonütve Halseyt, a Jedit. A kamera ezt nem követi szerencsére, ezt nem látjuk, csak halljuk, sejtjük. Ám egy valaki látja, a kis Knox. Ahogy Mesterét, (és itt indokolt a nagy M) agyonverik a szeme láttára.

halseyt_agyonuti_opress
halsey_halala

Az ifjú nagyot nyel, kinyitja kis kardját, de nincs kegyelem, ahogy Anakin a Templomban volt Jedi társai után a kicsiket is lemészárolja, ezt kell tegye Savage is, megöli Knoxot is. Ugye milyen érdekes hasonlatok vannak a Star Wars-ban, és akár mély mondanivalók is? A Clone Wars ilyen és ehhez hasonló dolgokat adott nekünk, ezért is szeretem. 

knox_halála



Savage sorsa utána a szemünk előtt folyt egész a haláláig, mikor is kiszállt belőle a gonosz lélek, elhagyta őt a zöld füst, magára hagyva a torzóját becsapottan, kihasználva, ismét halandó lett pár másodpercig, összetöpörödvén normál méretére, szarvai, teste kisebbek lettek, szeme ismét kinyílt átvitt értelemben is lekerült róla a sárga fény, rájött mit tett, majd meghalt, mint oly sok becsapott Sith, Ajunta Palltól Anakin Skywalkerig.

savage_halala

Halsey a jóért halt meg, megmaradva a vékony ösvényen mindvégig, s bár adott pillanatban mikor halálra sújtják, úgy tűnhet, ő vesztett, de nyilvánvalóvá válik ahogy az öreg Ben mondja is Vadernek, ha halálra is sújtasz, nem nyerhetsz. Valóban, a testét el lehet pusztítani, de amiért küzdött, az végül úgyis diadalmaskodik. 

További érdekesség, hogy a már egy ideje nem jelentkező Halsey-ért a Köztársaság elküldi az elit kommandóját, a Republic Commando-ból megismert és megszeretett Delta Osztagot, Scorch-al, Fixerrel, Sevvel, és a Boss-szal. Ez egy Easter Egg, vagy inkább egy bónusz, egy ajándék nekünk, rajongóknak, hisz ezzel a játékok világát egyesítik a Clone Wars-szal, mely mindig magasabb dimenzióba emel egy produktumot, hisz összeér az EU (Kiterjesztett Univerzum) két szála e ponton. Ráadásul a történet elkezdett utóéletet élni, mikor képregényekben folytatták a szálat. Miután a Delta Squad klón kommandósai hazahozzák a két Jedi testét, elhelyezik őket a Jedi Templomban a Coruscanton.

delta_squad_clone_wars_hazahozza_halsey_koporsojat

A Jedi Tanács megállapította, hogy a Roonai Jedi és tanítványa halála egy új fenyegetést hordoz magában, s bár nem karddal végeztek velük, de a sérülések alapján egyértelmű volt, hogy egy Sith végzett velük. Visszanézve az Eedit Templom biztonsági felvételeit a mészárlásról, végre láthatták is, hogy ki tette mindezt. Halsey és a kis Knox koporsóit a tervek szerint el akarták hamvasztani a Jedi Templomban, végső búcsút véve két társuktól. Azonban három szeparatista Weequay ügynök elvegyült a munkások közt, bejutott a területre, és elhelyezett egy dioxin bombát a koporsókban, mely igen tűzérzékeny anyag. Nyilván a hamvasztás során ez majd egy bombaként funkcionált volna, hisz Yoda mester fáklyával lobbantotta volna lángra az elhunytak koporsóit. Szerencsére Obi-Wan Kenobi idejében értesült a cselekményről, és pont idejében érkezett a Templomba, hogy megakadályozza a merényletet. Ezzel megmentve nem csak a fáklyát tartó Yodát, hanem a búcsúzó, koporsókat körben álló Jediket is többek közt Plo Koon, Mace Windu, Anakin Skywalker, és Ahsoka Tano életét.

halsey_temetése



Halsey bár epizodista, de komoly gondolatokat hordozó pozitív karakter, neki állítottam emléket eme custom figurámmal. 

 

Halsey elölről

custom halsey_elölről

Halsey hátulról

custom ghalsey hátulról

Halsey megküzd Savage Opress-el

custom_halsey_vs_savage

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2017. 05. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.)