R8-B7

A kis R8-B7 droidot először az R2 Come Home című Clone Wars részben láttam jó pár évvel ezelőtt, azután döntöttem el, hogy megcsinálom. (Közben kiadták figuraként, de erről egyrészt nem tudtam, másrészt itthon nem is volt kapható, mindenesetre a Figura rovatba került az anyag.) Az Artu hazamegy rész tehát a huszonegyedik epizódja volt a Star Wars: A klónok háborúja televíziós sorozat második évadjának. Ez először 2010 április 24-én került adásba az Egyesült Királyságban, és április 30-án az USA-ban, nálunk még azután picit, tehát ez már nem most volt. Több mint 6 éve már, ki gondolta volna, hogy már ilyen régen. Itt az ideje publikálni tehát a figurát, és a történetét egy cikk formában.

Ez a rész nem egy különálló epizód volt, mint oly sok, ez is egy évadon belüli minisorozat része volt. Ez a Clone Wars egyik remek találmánya volt, nem végeznek ki egy témát egy rész alatt, hanem picit jobban elmerülnek benne, jobban körbejárják a témát, és jobban bemutatják azt. Az előzményekben a kis Boba Fett folyton szervezkedik, folyton bosszút akar állni apja haláláért, de erőfeszítései sorra kudarcot vallanak. Előbb Windu ellen kísérel meg robbantásos merényletet a hálószobájában, elvegyülve egy kadét csapat tagjai közt, majd szabotálja magát a cruiserének létfontosságú részeit, mely miatt az kényszerleszállást kell végrehajtson.

A Venator-osztályú csillagromboló, az Endurance lezuhan a Vanqor bolygón. Abban a reményben, hogy a Kilian tengernagy, és Ponds parancsnok, meg a többi klón még mindig életben lehetnek, Windu és Anakin Skywalker utánuk mennek, hogy megvizsgálják a becsapódás helyszínét az esetleges túlélők miatt.

Rövidesen meg is találják a roncsot, ami szörnyű állapotban van, de a híd úgy tűnik, hogy egy darabban megmaradt. A két Jedi leszáll a köztársasági hajó mögött vadászgépeikkel. Anakinéban R2-D2 volt az asztrodroid, Winduéban mai anyagunk szereplője, R8-B7. A hely igen barátságtalan volt, sötét, félelmetes terület volt. A kis asztroszerek féltek is, mert idegen életformát mértek be.

Gundarkokat. Windu, Skywalker, R2 és R8-B7 elindultak mégis a hajóra, annak ellenére, hogy tisztában voltak azzal, hogy a gundarkok utánuk fognak menni. Úgy is lett, követték őket. Odabent a Jedik találtak egy csomó klónt, akik nem az ütközés miatt haltak meg, hanem valaki megölte őket, Windu elmélete szerint azok, akik megpróbálták meggyilkolni őt is, azok jöhettek ide is utána, hogy megkeressék a holttestét, és mikor nem találták meg őt, hát megölték a túlélőket. A droidokat a Jedik kiküldik keresni esetleges túlélőket, amíg a Jedik a híd felé veszik az irányt. A két kis robot kigurul a sötét éjszakába, hogy kis műszereikkel átvizsgálják a környéket, ekkor rájuk ront a két gundark.

Megpróbálnak elmenekülni, ám R8 lassabb volt, mint R2, elkapták őt. Szegény kétségbeesetten fütyült R2 után, aki megállt a menekülésben, ezzel önmaga épségét is kockára téve, de segíteni akart kis pajtásának. Melléből kifordított egy hegyes eszközt, és mintha szurony lett volna,minden bátorságát összeszedve megrohamozta az egyik óriási gundark lényt. Azok épp egymással marakodtak az ekkor még működő R8-ért, és verekedtek azon, melyik ehesse meg. Nem tudták, hogy fém, csak a mozgását, hangját nézték, esetleg valami hőt is kibocsáthatott szegényke, ahogy ott vergődött az egyik szájában. R2 mint egy lovagi tornán nekirohant, és jól seggbeszúrta az egyik gundarkot, aki dühösen hátrafordult, és a nálánál hússzor kisebb robotot visszakézből úgy megütötte, hogy az elrepült. Szerencséjére, mert így távolabb került tőlük, ezzel meg is úszta, amit akis R8 nem: a másik gundark kihasználva a pillanatot hogy a társa R2-val foglalkozik széttépte R8-B7-et. A kis feje leszakadva egész R2-ig csúszott a földön, aki látta, hogy ez már bizony nem babra megy és a lezuhant Venator roncs felé menekült, abban keresve menedéket.

Mindeközben a hídon, Windu és Skywalker találtak még több halott klónt, de nem találták a tengernagyot és Ponds-ot se élve, se halva. Úgy tűnt, elvitték őket valahova. Egyszer csak észrevettek egy mandalóriai sisakot egy törmeléken. Ahogy Skywalker haladt a sisak felé, Windunak felrémlett, hogy ez Jango Fett sisakja lehet, aki a klón hadsereg alfája, mintája, sablonja volt, és akit Windu megölt a Geonosis-on, miután fia, Boba, ezt a sisakot fogta a kezében, miután látta az apját meghalni Windu keze által. Túl későn állt össze neki a kép, a sisakot elmozdították, amely felrobbant, súlyosan károsítva a hidat. Ami szerencse volt a dologban, hogy a lezúduló törmelékek megmentették a az épp befelé tartó kis R2-D2 életét, mert a sarkában lihegő gundarkokra potyogtak, egyet agyonnyomva, míg a másik elmenekült. Az azonban kifejezetten “szerencsétlen” volt a dologban, hogy a híd gyakorlatilag ráomlott a két Jedire, mozgásképtelenül maga alá temetve őket. Félő volt, hogy a legkisebb mozdulat miatt az egész összedőlne, hisz mikor az Erő segítségével megpróbálták leemelni magukról a törmeléket, mint egy ingatag kártyavár, melyből kihúzunk egy lapot, úgy dőlt volna össze az egész majdnem. R2 kezében volt a két Jedi sorsa. Szegény kis asztro egyedül maradt, de hűségesen és vitézül védelmezte a Jediket a közben megérkező Aurra Sing, Bossk, kis Boba és Castas ellen. Lezárt csapóajtókat, hogy ne tudjanak feljönni a fejvadászok a magatehetetlen Jediket megölni, majd ahogy azok fel akartak mászni egy kürtőben a hídra, a bátor R2 rájuk hajigált mindenféle nagy és nehéz alkatrészeket és törmelékeket úgy, mint az egri várvédők a felfelé mászó törökre.

Meg is védte a várat, akarom mondani a hidat, és a fejvadászok elkotródtak, mentve az irhájukat. Ám gazdája még mindig életveszélyben volt. Segítséget kell hozni. Ezért is ez a címe: menj haza R2, ugyanis Anakin utoljára ezt mondta neki. Készít egy felvételt a helyszínről, majd uzsgyi, kifelé. Mekkora bátorság kell ehhez! Kint van még mindig az egyik gundark, meg ott vannak a fejvadászok is. A kis robot mégis kimegy a sötétbe, hogy eljusson a hajókhoz, és segítséget kérhessen a vadászgépek rádióján. Ám rátámad a másik gundark. Ráugrik Anakin vadászgépére, majd elkapja a kis robotot. R2 küzd, megpróbálja lelocsolni olajjal mint az Ep3-ban az SBD-ket, de nem sikerült, mert a gundark távolabb tartja, és az olaj a földre csorog.

Majd a kis eszközeivel próbálja döfködni, de az sem sikerül. Majd egy szigonykötelet lő bele, ami miatt a gundark elengedi egy pillanatra őt. R2 odasiet Ani vadászgépéhez, rácsatlakoztatja a szigonykötél másik végét, majd beindítja a vadászt, mely elindul, magával rántva a gundarkot is, majd irányítatlanul becsapódik valahova pár mérföldnyire, és felrobban, megölve a gundarkot. R2-Gundarkok 2:0. Bepattan a szegény kis R8 helyére, és Windu gépét kölcsönvéve akar rádiózni haza. Miután a 4 fejvadász szemtanúja a robbanásnak, rájönnek, hogy ez az egyik Jedi vadászgép volt, úgy vélik Windu túlélte és menekülni fog, vagy segítséget kérni, ezért első lépésben blokkolnak minden kimenő adást. Szegény R2 csak egy statikus zajt hall, sercegő nagytávolságú adója hasznavehetetlen, felemelkedik ezért a vadásszal, hogy kilépjen az űrbe, hátha ott működni fog a rádiója. Ám a Slave 1 észreveszi, és rátapadnak. Olyan pergőtüzet kap a kis robot, hogy ember legyen a talpán, aki ebben navigálni tudna. Ám R2 nem ember, hanem egy droid szerencsére, és döbbenetes manőverekkel átveri az egyre frusztráltabb kis Bobát, aki rátapad a tűzkioldóra, de képtelen eltalálni a kitűnően pörgő-forgó Jedi starfightert. Látva ezt, Windu azt hiszi, hogy az asztromech magukra hagyta őket a bajban és tovább ócsárolja R2-t, aki szerinte egy hülye robot, és nem érti, Anakin miért szereti mégis, és hogyan tehette az életüket egy ilyen kis mitugrálsz robot kezébe. Ám ez a kis mitugrálsz épp értük harcol, saját életét kockáztatva navilgál a Slave 1 pergőtüzében.

Elkerülve a fegyver tüzét az asztromechanikai droid kiér űrbe, de a kommunikációs antennát elveszti, mert a kis Boba valami véletlen folytán azt nagy nehezen eltalálja az ötezredik lövésével. R2 nem tud tehát rádiózni kint az űrben sem, az egyetlen megoldás most az, hogy a hiperhajtómű gyűrűk felé veszi az irányt, hogy személyesen “ugorhasson el” Coruscantra. Úgy pörög-forog, hogy a kis Bobának dunsztja sem lesz, melyik gyűrűt kívánja használni. Artu végül az egyik felé orientálódik kissé, hogy kidriblizze az ostoba Bobát, aki apja nyomába sem érve bekapja a cuclit, és na most megvagy felkiáltással tüzet nyit arra a hipergyűrűre. R2 pedig egy finom mozdulattal átbillenti a hajóját a MÁSIKBA, és miközben a kis Boba boldogan szétlövi az egyiket, R2 a másikkal elegánsan távozik fénysebességgel.

Köszike, a viszont látásra. Coruscanton R2-D2 teljes sebességgel berohan a Jedi Templomba, fellök minden szembejövő droidot, majd megszakít egy értekezletet, ahol Plo Koon droidját kilökdösi a holokivetítőből, hogy ő játszhassa le Anakin üzenetét a Jediknek.

Plo Koon és Ahsoka Tano azonnal útnak is indul Vanqorra 3 gyönyörű Republic Gunshippel, ahol kimentik a sérült Jediket a lassan összedőlő roncsból, melyet Ahsokáék addig tartanak az Erővel, míg Anakinékat kihozzák a klónok, épp időben, mert az Endurance hídja végleg és teljesen összeomlik. Az R2-ban eddig nem hívő, és eléggé ellenséges Windu még ott, a hordágyán nem szégyell bocsánatot kérni az ügyes, és önfeláldozó R2-D2-tól, akit megkövet és megdicséri a bátorságáért. Sok kitűnő része van a Clone Wars-nak, úgy nincs is külön kedvencem, hogy csak ez a rész, vagy az az epizód, de ez a rész bizony egyike a legjobbaknak.

Tekintsétek meg a custom R8-B7 robotomat!

Custom R8-B7 droid figura elölről gazdájával Windu mesterrel


R8-B7 Anakin Windu R2-D2 megérkezése Vanqorra


R8-B7 és R2-D2 menekül a gundarkok elől


Köszönöm a figyelmeteket, látogassatok vissza máskor is, még sok minden érdekesség vár rátok!

A cikket írta: Rostás Norbert 2016. 09. 30. (a figura készülte évekkel azelőtt.)