Nala Se

A cikket Mezei Kittynek, dr. Nala Se szinkronhangjának dedikálom, köszönetképpen a szenzációs Nala Se hangmintáért, amit tőle kaptam ehhez az anyaghoz. A doktornő az inhibitor chipet hozza összefüggésbe a CustomStarwars olvasásával, szerintem senki se kockáztasson. 😉
A hangminta az alábbi hangpanellel indítható, hallgassátok szeretettel.

Nala Se egy nőnemű kaminói tudós volt, aki a Köztársaság utolsó éveiben tevékenykedett, még a Galaktikus Birodalom érája előtt. Ő volt a Klón háborúkra tervezett klónhadsereg fő mérnökei közül az egyik legfontosabb. 

Mint Kamino vezető orvosi tudósa, Nala Se kulcsszerepet játszott a Grand Army of the Republic (GAR) azaz a Nagy Köztársasági Klónhadsereg kifejlesztésében, és azért dolgozott, hogy megvédje ezen speciális hadsereg titkait. A legfontosabb ezen titkok közül egy beépített inhibitor chip volt, mely a hírhedt 66-os parancsot hordozta magában, illetve annak végrehajtására késztette a klónt. Ez a Parancs az Epizód 3 talán legfontosabb momentuma volt, mely nem csak ennek az epizódnak, hanem talán az egész Star Wars-nak az egyik legfontosabb dolga, ami alapjaiban rázta meg a Galaxist és határozta meg annak jövőjét hosszú-hosszú időre. Hiszen a klónok Jedi barátaik ellen fordultak emiatt, és hátbalövöldözték orvul őket annak ellenére, hogy sokan kötődtek a Jedikhez, hisz azok nem egyszer megmentették a klónjaik életét, utolsó falatjaikat osztották meg velük szükség esetén, és barátként, fegyvertársként hordozták velük együtt a háború poklát a frontokon, mindig az első vonalban. Mégis, a szomorú dolog megtörtént, kevés kivétellel a klónok agyonlőtték Jedi barátaikat a parancsnak engedelmeskedve. De mégis, hogyan tehették ezt, s miért? A parancs is borzalmasan nagy volumenű dolog, mint írtam feljebb, az egész SW világot befolyásolta. De az is nagyon izgalmas téma, hogy vajon tehettek-e volna másképp a klónok? Volt-e mérlegelési, döntési lehetőségük? Vagy mint egy robot, akin benyomtak egy gombot, bénán és tehetetlenül végre KELLETT hajtaniuk a szörnyűségeket? Fura, de egyértelmű választ nem kapunk erre a kérdésre. Hisz volt így is, úgy is. Ismerünk klónokat, aki futni hagyták a Jedit, vagy csak egérutat adtak neki, majd üldözni kezdték. Ismerünk olyat, aki melléállt, és védte, s vele maradt és űzött vadként együtt menekültek tovább. Ismerünk olyat, aki kivetette a chipjét, mert még a lehetőségét sem akarta megadni annak, hogy egy idióta majmot csináljon belőle, vagy finomabban szólva is egy béna robotot. És ismerünk nyilván olyanokat is, tucatjával, akik megtették a borzalmakat, akikből pribék, lélektelen gyilkos lett emiatt. De emiatt? VALÓBAN csakis emiatt? Hisz a filmben nem volt nyoma még a chipnek! Ott Palpatine szóban utasította a klón parancsnokokat, akik engedelmesen végrehajtották a parancsot. Esetenként láthattunkalacsonyabb rangú, vagy közkatonákat is beszállni a dologba, például Neyo emberei fejbiccentéssel lettek bevonva a merényletbe Saleucamin, vagy Gree is segítséget kapott egy emberétől egy jelentőségteljes pillantás után. Bacarának és Bly-nak többen is segítettek, ketten-hárman is.

Ám nem láttuk azt, hogy tömegesen hagyták volna abba a harcot a klónok az adott helyszínen, és fordultak volna a droidok helyett Jedi generálisuk ellen! Azaz minden helyszínen csak egy, kettő, esetleg három-négy klón aktiválódott. A többi mit csinált? Nem döbbent meg azon, mit tesznek testvéreik a Jedivel? Nem volt egyetlen sem köztük, aki még nem aktiválódott, aki a Jedi védelmére sietett volna? Aki legalább utólag számon kérte volna gyilkos társán szörnyű tettét? 
Az is érdekes kérdés, hogy MI aktiválta a chipet? Egy szóbeli utasítás a Főkancellártól? Mert mi azt láttuk, hogy „Cody parancsnok, eljött az idő, hajtsa végre a 66-os Parancsot!” 

Aztán a többieket is sorban „felhívta” és utasította. De vajon egy milliós klónhadsereg minden egyes tagját akkor szóban kellett utasítani? Akkor a film után volt egy általunk nem ismert hosszú és időigényes körkapcsolás, ahol Palpatine felhív egy millió klónt Coruscantról, és aktiválja bennük egyesével a chipjüket! Vagy visszarendeli őket Coruscantra, és egyszerre aktiválja bennük egy szabadtéri szeánsz során? De ez kockázatos, hisz akadhatnak köztük olyanok, akikben felébred a lelkiismeret, vagy igazságérzet, és fellázad (esetleg már a visszaúton, vagy még a helyszínen). Esetleg az ártatlan többség statáriálisan kivégzi a gyilkosokat, hisz ők még nincsenek aktiválva. Azaz a szóbeli aktiválás nem logikus. Már csak azért sem, mert Tup gyalogklónban magától aktiválódott az inhibitor chip, egy malfunkció miatt. Nála a meghibásodás agyi, idegi szinapszisok egész sorát indította el, mely ellen láthatóan küzdeni próbált. Voltak józan pillanatai, és voltak szinte szuggerált pillanatai, mely során mint egy médium, szinte transzállapotban maga elé mormolt, hogy meg kell ölnöm a jedit, és így cselekedett, mely után láthatólag azt sem tudta, hol van, s megdöbbent a cselekedetétől. Ilyen transzállapotot, szuggerált, öntudatlan állapotot viszont Cody-éknál nem láttunk, nem tapasztaltunk. Azaz az én véleményem szerint a dolog kiforratlan, a film és a Clone Wars közt ellentmondás feszül. Ráadásul nem ad egyértelmű magyarázatot a dolog morális hátterére, ami pedig szerintem rendkívül fontos, azaz lehetett volna-e emberségesnek lenni, lehetett volna-e helyesen cselekedni, volt-e lehetőség egyáltalán dönteni, vagy nincs apelláta, transzba esek, és mint egy robot cselekszem. Bárhogy is, ez a dolog a Starwars egyik legfontosabb és legérdekesebb momentumát adta nekünk, mely tehát Nala Se doktornőhöz alaposan köthető, és nagyon örömteli, hogy általa a Clone Wars 6. évadjában ebben az izgalmas témában jobban elmélyedhettünk. 

Egy másik ellentmondásos dolog is Nala Se doktornőhöz köthető. Jelesül az, hogy ő jó, vagy rossz karakter. A Klón Háború idején ugyanis dr. Nala Se a Kaliida Shoals Medical Center nevű űrállomáson dolgozott, ahol a sérült klónokat kezelték. Ez egy titkos űrkórház volt, ahol a frontokon megsebesült klónokat gyógyították volna meg, hogy mielőbb ismét harcolhassanak a Köztársaságért. Ám Dooku gróf tudomást szerzett az állomásról, és utasította Grievous tábornokot, hogy pusztítsa el az állomást. Célja egyértelmű volt: nem kívánt ugyanazokkal a klónokkal ugyanúgy megütközni majd máskor is, egyszer s mindenkorra ki akarta őket vonni a forgalomból. Ez is nyilván morális dolgokat vet fel akárcsak az előbb vizsgált 66-os parancs, de ezeket most nem tárgyalnám, bár a fogolyejtés, a nemzetközi egyezmények, betegek és sérültek dolgai is megérnének egy misét. A lényeg, hogy a Malevolence nevű Szeparatista szuperhajó, (már a neve is beszédes, hisz a szó jelentése rosszakarat) és egy kísérő flotta elindult tehát a Kaliida állomás ellen, fedélzetén az új titkos szuperfegyverrel, az ionágyúval. 

Ha Dookuéknak sikerülne megsemmisíteni Kaliida Shoals-t, az nagy csapás lenne a Köztársaság számára, nem csak morálisan, hanem hadászati előnyt is jelentene a CIS-nek, mely jelentősen hátráltatná a Köztársaság háborús erőfeszítéseit. Míg a Malevolence közeledett az állomás felé, Anakin Skywalker támadást készített elő a csatahajó ellen. Először is Skywalker elrendelte, hogy Admiral Wullf Yularen lépjen kapcsolatba Nala Sevel, és figyelmeztesse őt a közelgő veszélyre, míg ő és Padawanja, Ahsoka Tano, az Árnyék Osztag nevű Y-szárnyú különítménnyel egy rövidebb úton megpróbálták keresztezni a Malevonlence pályáját, és ha lehetséges elpusztítani a CIS hajót.

Mikor Nala Se hologramkapcsolatba került Yularen admirálissal, egy gondoskodó, önzetlen, pozitív karakternek ismertük meg a kaminói hölgyet. A doktornő felhívta Yularen figyelmét arra, hogy jelenleg több mint 60000 klónt gondoznak az állomáson, és ennyi idő alatt képtelenség evakuálni az állomást, nem lehetséges elég gyorsan az összes sebesültet kimenekíteni. Ugyanakkor az is megnehezítette a dolgát, hogy sok klón gerincsérült volt, vagy olyan sebesült, akit nem lehet mozgatni. Sőt, egy csomóan Bacta tartályokban lebegtek, őket sem lehetett mozgatni. Harmadrészt ennyi sebesült elviteléhez RENGETEG hajó kellett volna, ami nem állt a doktornő rendelkezésére. Yularen belátta mindezt. Amiben tudott segíteni, hogy szólt Kenobinak a szállítóalkalmasság hiányról. Obi-Wan Kenobi felvette a kapcsolatot a baráti Naboo bolygóval, mely közel volt a kórházállomáshoz, hogy küldjenek annyi kompot, gépet, szállítót, amennyit csak tudnak, és segítsék a betegek mentését. Úgy is lett, Naboo gépeket küldött. Kenobi pedig 3 Venatorral útnak indult egy másik irányban Grievous-ék ellen. Nala Se doktornő medikai klón segítői sem nagyon hittek abban, hogy a Köztársaság időben tud cselekedni, és meg tudja állítani, vagy le tudja győzni a Malevolence-t még időben, mielőtt elérné Kaliidát.

Nala Se halkan de bizakodva azt válaszolta, hogy pedig ez az egyetlen reményük. Kaliida Shoals kiürítése megkezdődött, melyet Nala Se személyesen felügyelt. Ám a folyamat lassan haladt. Látható volt, hogy ez képtelenség. Nala Se elrendelte, hogy elsőbbséget kell adni azon betegeknek, akik stabilabb állapotban vannak, és szállíthatóak. Valamint morálisan nehéz döntést is hozott: mérlegelni kell, kit ÉRDEMES egyáltalán evakuálni. Nehéz és kegyetlen döntés. De valahol logikus sajnos. Aki haldoklik, vagy gyógyíthatatlan, azoknak egyébként is kevés esélye van a túlélésre, azokat hátra kell hagyni. Azokat kell megpróbálni evakuálni, akiknek még van esélye túlélni. Nala Se homloka ráncosodni kezdett. Egyre több nyomta a vállát. Döntött: a kritikusan sérült katonáknak várnia kellett, a menthetők elsőbbséget kaptak. Az evakuáció menedzselését átengedte egy fehér ruhás medikai klóntisztnek, ő pedig személyesen rohangált betegtől betegig, és mérlegelte, kit tudnak elszállítani. Közben Skywalkerék megütköztek a Malevolence-szel, és súlyos veszteségeket szenvedtek el. A hajó pedig töretlenül közeledett az állomás felé, lassan lőtávolba is ért. Egy fehér ruhás medikai tiszt Se doktornőhöz sietett, és tájékoztatta arról, hogy Skywalker osztagának majdnem a fele elveszett, a győzelem esélye minimális, és szólt a doktornőnek, hogy itt az idő, mennünk kell, asszonyom, azaz immár a személyzetnek is menekülnie kell, game over, a helyzet menthetetlen.

Ekkor Nala Se hihetetlen önfeláldozó módon azt mondta, hogy marad. Nem megy el, nem menekül. Ott hal a betegeivel a Kaliida állomáson ha kell velük hal, de nem fut el. Ekkor tehát Nala Se egy pozitív szereplőnek tűnt, egy nemes, igaz embernek, kitűnő orvosnak. Az első évad elején járunk, azaz ekkor alakulnak ki a benyomások, ekkor „skatulyázzuk be” a szereplőket, ekkor sokan Nala Se doktornőt tehát egy „JÓ” feliratú dobozba helyzetük el. Egyébként Skywalkerék végül mégis győztek, megrongálták az ionágyút, mely túlterhelte a Malevolence rendszereit, többet közt a hiperhajtóművét is, ezért füstölögve visszavonult.

Kenobiék flottája megérkezett, és tüzet nyitottak rá, míg a győztes és fáradt Skywalker és Tano leszálltak a Kaliida Shoals Medical Centeren, és találkoztak az önfeláldozó doktornővel. Mindketten tisztelték a másikat azért, amit tett, és megköszönték a másiknak a munkáját. 



Nala Se később egy másik orvosi állomáson dolgozott, Ord Cestus közelében. Itt jelen volt Kit Fisto Jedi Mester is. A történet szerint azonban Cad Bane egy fertőzést juttatott be a medikai állomásra, mely által ismét a szeparatisták szerettek volna a sérült klónoktól véglegesen megszabadulni. Nala Se doktornő lezáratta az állomást, és karantént rendelt el. Nyilván úgy, hogy ő is ott volt, azaz ismét az ő élete is veszélyben forgott. Ugyanakkor segítséget kértek, szükség volt gyógyszerekre, felszerelésre, és medikai szállítmányokra. A nagyon szükséges kellékeket Kenobiék tudták prezentálni, a második Geonosisi (győztes) csata után saját cruisereikről pakoltatták ki a medikai cuccokat, és két Padawant küldtek el a szállítmánnyal, Ahsoka Tanot és Barriss Offee-t. A szállítmányt felvette egy köztársasági fregatt, és pár klón kíséretében elindultak az állomás felé. Igen ám, de még lent Geonosison egy klón megfertőződött egy agyféreggel, amely őshonos a bolygón. A fertőzés gyorsan terjedt, és a Tango osztag több klónja is zombiszerű állapotba került, sőt, megtámadták a kis Jediket is, és Barriss-t is elfertőzték egy féreggel.

A kis Ahsoka egyedül maradt, és bujkálni kényszerült a rá vadászó klónok és barátja, Offee elől. Végül rájött, hogy a hideg árt nekik, ezért lefagyasztotta őket, de sajnos barátjával így is meg kellett ütköznie. A harc során a hajó megsérült, és irányíthatatlanná vált. A helyzet ismét kritikussá vált tehát Nala Se szempontjából, elfertőződött az űrállomáson, karanténban volt, kénytelen várni a gyógyászati szállítmányt, de az azt hozó hajó épp beletorpedózni készül az állomásába. Kellemetlen helyzet, ugye megint kétféle halálnem közül választhat gyakorlatilag. Végül ezt is megúszta, a hajót megfékezték, a szállítmány segített, legyőzték a fertőzést, és megmentették a fertőzött klónokat, meg őt magát is a biztos haláltól. Ez volt a második felbukkanása Nala Se doktornőnek, még ekkor is semleges, de inkább jó benyomást keltve magáról. Hosszú ideig nem hallunk róla, legközelebb az utolsó, hatodik évad első részeiben, egy minitrilógiában látjuk majd viszont. 


Viszont GONOSZKÉNT. Új ruházatot is kapott, mintegy szimbolizálva, immár egy más emberről van szó. Fura ellentmondás ez, melyre korábban felhívtam a figyelmet. Nem hinném, hogy ez egy személyiségfejlődés lenne, hogy mondjuk félig beleőrült a vele történtekbe, de mindenképp fura és érthetetlen, hogy míg az első évadban ott halna a klónjaiért az állomáson, a végén meg halomra ölné őket, hogy védje a Sith-ek ügyét. Egyes információk szerint a doktornő végig ugyanaz volt, azaz a klónhadsereg tervezője, és a inhibitor chip mérnöki csoportjának vezetője. A titok vigyázója a Jedik elől. És betartatója, MINDEN ÁRON. Mikor a CT-5385 azonosítójú klónban, becenevén „Tupban” tönkremegy a chip, a klón transzba esik, és öntudatlan állapotban egy csata kellős közepén Ringo Vinda ostromakor mögé megy Tiplar Jedi mesternek, és agyonlövi. Társai rávetik magukat, lefogják, és lefegyverzik, majd lekötözik, mert láthatóan beszámíthatatlan. (Erre céloztam korábban is, a szóbeli parancs kiadásakor a többiek reakciójával nem számolt a film.) Skywalker mester van a helyszínen, és ő is értetlenül áll a jelenség előtt, sőt, Tiplar testvére Tiplee is. De a csatát meg kell nyerni, Tupot egyelőre lekötik, majd később kihallgatják. Ám a csata után sem jutnak vele előrébb, a klón helyenként félrebeszél, helyenként megrémül a cselekedetétől és tisztának tűnik, majd fél perccel később vicsorogva ugrana Tiplee-re is, vagy akár Skywalkerre is, hogy őket is megölje. A helyzete súlyos, az osztaga ezt nem tudja sem megérteni, sem gyógyítani, ezért visszavitetik Kaminóra. Persze erről a szeparatisták is értesülnek, sőt, látják is azt a felvételt, ahol Tup öl. Nyilvánvaló, hogy a 66-os parancs aktiválódott nála, ám ezt még titkolni kell, ennek még nincs itt az ideje. Megpróbálják elrabolni Tupot, hogy eltüntessék, de a klónok megvédik őt, és eljuttatják Kaminora. Nala Se fogadja őket, meg pár fehér medikai klón, és a „beteget” azonnal elkülönítik.

Rex továbbmegy, mert várják a feladatok, de Fives ott marad társával. Ez nem jó hír, mert „Csupaöt” vagy „Ötös” (ahogy erre az évadra fordították Fives klónt) kotnyeleskedni kezd. Beleártja magát a dolgokba, és próbálja kideríteni, mi volt ez az egész, ezzel megnehezíti Nala Se dolgát, hogy elsikálja az ügyet, és eltüntesse Tupot. Sőt, Fives maga mellé állít egy medikai droidot is, AZI-3-at, aki segíti őt a nyomozásban. AZI-3 felfedez Tup agyában egy tumort, vagy legalábbis egy daganatnak vélt idegen testet. Ezt elfedendő Nala Se azt javasolja a helyszínen levő rangidős Jedinek, Shaak Ti mesternek, hogy öljék meg a klónt, mert veszélyes, majd boncolják fel, és végezzenek rajta atomi szintű vizsgálatokat, amit Shaak Ti nem engedélyez. Így Nala Se komoly ellenállásba ütközik, szemtanuk vannak, egy Jedi, egy klón, azaz idegenek, akik megnehezítik az ügy eltusolását. Tájékoztatja a Sith-eket, akik utasítják, hogy oldja meg, nyírja ki a klónt, vagy ha nem megy, hozassa el őt Palpatine-nak Corsuscantra, ahol majd ők „megvizsgálják”.

Persze Ti Mester is szól a Jediknek, akik ugyanígy rendelkeznek, de fordított előjellel, azaz majd a Jedi Rend megvizsgálja, vigyék oda, majd ők döntenek. De közben Fives tovább kavarja a már így is kusza szálakat, és kiműtteti AZI-3 segítségével Tup tumorát, aki ebbe belehal. 

Sőt, kiderül, hogy az nem egy sejtburjánzás, hanem bizony egy inhibitor chip. Egy viselkedést módosító szerkezet, mely az agyat befolyásolja. Ötös azt is kideríti, hogy benne is van egy, ezt is kiveteti AZI droiddal, azt kockáztatva, hogy esetleg ő is belehal, de ő túléli. Kiderül, egy ugyanolyan chip van benne is, de az működik. Szörnyű gyanú hatalmasodik el a klónban, menekülni kezd, főleg azután, miután kiderül, őt is likvidál(tat)ni akarja mindezekért Nala Se.

A kaminói doktornő egyre agresszívebb, AZI-3 droidot véglegesen ki akarja kapcsoltatni, Fives-ot üldözteti, Shaak Tivel folyton konfrontálódik, mégis, borzalmasan nehéz dolga van, hisz a sötét titkuk lassan napvilágra kerül. Palpatine közbelép, és magához rendelteti Fives-ot, mindenkit kiküld a szobájából, hogy egyedül maradjon vele, majd csinál egy olyan trükköt, hogy dulakodást színlel, és úgy tesz, mintha Fives meg akarta volna ölni őt. Ötös menekülni kényszerül, bujkál Coruscant alsó sötét részeiben, de közben azért tájékoztatni akarja osztagvezetőjét Rexet, és a Jedi tábornokát, Skywalker Mestert a megtudott dolgokról. Bennük bízva elmegy egy találkozóra, ahol a dolgok balul sülnek el, egy biztonsági csapat fenyegetést vél Fives mozgásában, viselkedésében, és agyonlövik. Hajszálon múlt, hogy a Sith-ek világot romboló sötét terve ekkor kiderüljön, és majdnem úgy is lett. Tán minden másképp alakult volna, a Jedik életben maradhattak volna mind, nem lett volna merénylet ellenük, megőrizhették volna szerepüket a Galaxisban, ezáltal nem lett volna Birodalom, önkény, és diktatúra. De sajnos nincs HA. Megtörtént, aminek meg kellett történnie, s mindezekben tehát ott volt egy Nala Se nevű kaminói tudós és doktornő, akinek a szerepe alapjaiban befolyásolták a történelem további alakulását. Sokan nem ismerik őt, azt se tudják, hogy volt valami szerepe. Vagy ha mégis, epizodistának vélik, „kis szereplőnek”. Az is. Kis porszem, kis fogaskerék. De egy olyan fogaskerék, mely abban a gépezetben forgott, és cselekedett, mely gépezet sanyarú sorsra kényszerítette a Galaxist évtizedekre. Példája bemutatja, hogy az egyén hogyan lehet részese a nagy egésznek, hogy szolgálja az ember tudtával vagy tudta nélkül a gonoszt, és hogy ha szakmai, elvi, meggyőződésbeli, vagy anyagi dolgok miatt állást foglalunk egy nagy játszmában, azzal hogyan válunk részeseivé a mindenkit érintő, és mindenkire visszaható folyamatoknak. 

Nala Se úgy néz ki, mint ahogy sokan az UFO hívők közül elképzelnek egy idegen fajt. Talán a magas szürke vagy nem is tudom melyik kaszthoz hasonlít leginkább, karcsú, magas, szürke bőrű, nagy szemű, amolyan tipikus UFO. Mégsem igazán ismert, ezáltal nem is igazán népszerű. Bár gyűjtő kártyán megjelent, több félén is, de figuraként nem adták ki, customozásért üvöltött tehát.

Tekintsétek meg ahogy én reprodukáltam őt, különféle jelenetekben!

Nala  Se medikai droidokat állít munkába

(a doktornő jobbról)

custom medikai droid_nala se

Nala Se, Shaak Ti, a Kaminoi Védelmi Erők klónparancsnoka, Fives és AZI-3 egy saját figurákból álló diorámában

(a doktornő balról)


Nala Se konfrontálódik Shaak Tivel az inhibitor chip miatt

(a doktornő elölről)


Nala Se a medikai tisztjével egyeztet a sérült klónok ellátásáról


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2016. 08. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)