T3-M4

t3_m4_kotor

Nagy, nagy, nagy kedvencem T3, ezért is hagytam a végére. Bastila Shan volt az első Kotor karakterem, akit bemutattam, T3-M4 pedig az utolsó (eddig még kérdőjel alatt levő) tervezett cikk. A többieket 2008 óta szép sorban bemutattam, a sorozat méltó befejezéseként T3 lesz a mai anyagban tehát. Ő a legjobb droid, akivel eddig találkoztam a filmek, képregények, játékok világában. Jobb még R2-D2-nál is. Hasonlít is rá, de ne feledjük, T3-M4 egy Régi Köztársasági konstrukció, sok ezer évvel Luke Skywalkerék kora előtt készült és tevékenykedett. Akkoriban a T3 (Tíszri) sorozatot nem is asztromech droidnak nevezték, hanem utility droidnak, segéd droidnak, karbantartó droidnak, vagy mindenes droidnak is hívták.

(A utility droidoknak volt más sorozatszáma is, pl. T1-N1, és olyan is volt, hogy a feladatáról nevezték el, pl. uszoda droid.)

t3_uszodai_droid
t1_n1

Bár ez a droid osztály természetesen abszolút elboldogult az űrben is, hiperűrkoordinátákat számolt, javította az űrhajót ha kell, akár el is vezette, de nem erre, illetve nem CSAK erre használták. Még csak nem is a többi droid dologra, mint például a kódtörés, ajtónyitás, számítógépekkel, konzolokkal dolgozás, bár ezekben IS tökéletesen funkcionáltak. Mivel a T3 sorozat rendelkezett 2 upgradelő slottal, azokba olyan kártyák, modulok voltak bedughatók, melyekkel a droid számítógépes tudása, kódtörő képessége, vagy épp bombahatástalanító/telepítő képessége MEGSOKSZOROZÓDOTT.

t3m4_zarnyitasa is remek
t3m4_computer képességei verhetetlenek

Pedig eleve brutális ezekben, de a bővítőmodulokkal gyakorlatilag nem ismer akadályt. Egy ilyen irányban specializálódott droidot már nem is utility droidnak, hanem expert droidnak, azaz szakértő droidnak neveztek, teljes joggal. Jó tudni, ha ezen képességeit fejlesztjük a játék során kapott tapasztalati pontokkal, olyan magasra lesz vihető ezek értéke, hogy nem lesz egyetlen ajtó, egyetlen konzol, egyetlen bomba sem kihívás számára.

t3_aknaszakertelem

Magyarán ha T3 velünk van, bármit kinyitunk, bárhova bejutunk, bármit hatástalanítunk. Érdekes feature, hogy T3-nek van egy jellegzetes csipogása, mely kuncogáshoz, nevetéshez hasonló, ezt csak akkor hallatja, mikor egy komoly ajtót, ládát, stb nyit, ami elméletileg nehéz lenne, neki mégis oly egyszerű, hogy közben kiszámolja a Pít 30 tizedesig, vagy felállít 3 alternatív hiperűrútvonalat A és B közt, és közben laza ujjgyakorlattal kinyitja az adott dolgot, majd kiröhögi, hogy ez nem volt kihívás számára.

t3_kacag

Akár a korribani Sith sírokat is kinyitja T3, pedig azt még Mission sem tudja feltörni a legjobb eszközökkel, csúcsra fejlesztve sem!

t3_a sith sírkamrákat iskinyitja

Az egyszeri játékos ezt természetesen ki is használja, saját karakterének minden képességpontját máshova teheti, és teszi is, hisz elméletileg innentől teljesen felesleges pontokat pazarolni bárki másra, hisz ha T3 a csapatban van, úgyis ő csinál mindent, minek pazarolni tehát másra az értékes pontokat, ezért a főhőst többnyire harc felé orientálják, vagy Erőhasználat felé, esetleg a Persuade képesség felé az extra párbeszéd opciók miatt. De a gyakorlatban ez azért nem tökéletes megoldás, mert a játék vége felé Revan is, és Exile is egyedül marad, nem lesz velük T3, azaz lesznek dolgok, amiket így a végén nem tud kinyitni, vagy nem tud megszerezni a játékos. Vagy csak drágábban, mert például computer spike-al, meg sokszor annyi computer kártyával talán mi is be tudunk törni egy adott számítógépes rendszerbe, csak mondjuk míg T3 többnyire 0 azaz nulla kártyát használna fel, na jó, van ahova azért egy neki is kell, de Revan vagy az Exile lehet, hogy felhasznál egy tucatot. Igaz, a játék vége felé már sok lesz az inventoryban, végülis annyira nem számít addigra már ha pazarolunk belőle. Vagy mondjuk ott egy akna valami előtt a földön, és a főhős nem tudja hatástalanítani a játék végén T3 nélkül, kit érdekel, rálépünk, az felrobban, a karakter sebződik, de jól páncélozva életben marad, utána visszatápoljuk, aztán kész. Magyarán egyedül is meg lehet oldani mindent, csak nehezebben, drágábban, kerülőkkel. Azt se feledjük, hogy a Kotor 2 minden sikeres akcióért XP-t ad, azaz a bombák hatástalanításával, ajtók kinyitásával, ládák feltörésével, számítógépek hackelésével pontokat kapunk, melyekkel a csapat fejleszthető, azaz a felrobbantott aknák T3 nélkül nem csak hogy sebzik a főhőst, de fejlesztési lehetőséget is vesztünk általa. Ugyanígy a karddal szétvert ajtón be lehet menni, de elmarad az XP a nyitásáért. A szekrényekről nem is beszélve, hisz kinyílik, ha a fénykarddal verjük szét, de sokszor a benne levő cucc tönkremegy, azaz nem egy fullos páncélhoz jutunk így, például, hanem egy rakás roncshoz, alkatrészhez, melyet le lehet a padon bontani komponenssé, alkatrésszé, melyből ez az építhető, de a dolog mégsem ugyanaz, mint ha ott van egy Expert droid, aki mindent megcsinál szakszerűen, olcsón, tökéletesen, XP-ért ráadásul. 
És ez még mindig semmi! Ugyanis a T3 osztály nem pusztán egy mozgó szerszámos láda. Hanem egy teljes értékű csapattárs, aki velünk harcol! T3 ugyanis további 2 slottal rendelkezik, melyekbe fegyver rakható! Nem puska, természetesen nem is fénykard, hanem 1-1 pisztoly mindkét slotba, ami azért egy bika mandalori pisztoly esetében nem lesz gyenge, vagy ha Carth már puskát kapott, az ő pisztolyát is átadhatjuk T3-nek, vagy Missionét, vagy vehetünk neki egy még jobbat például Suvan Tannél, a legjobb boltosnál a K1-ben. Apropó, Suvam Tan. A rodiai iszonyatos jó cuccokat árul droidoknak is!

t3_manipulator_arm széles választék

Olyan Baragwin droid armokat (droidkar, droid fegyver) árul, melyek SOSEM merülnek le! Tudni kell, minden droidkar 10 töltetes, ha nullára ér, lemerült, nem lehet tovább használni, kuka. Suvam Tané viszont olyan, mint a Hollywoodi pisztoly, sosem fogy ki! De tényleg. Ráadásul eszelősen erősek is! A lángszóró karok olyan erősek, hogy nem csak az ellenséget perzselik hamuvá, hanem a betont megolvasztják a lába alatt!

t3_flame

A sokkolója olyan erős, hogy gyengébb ellenfélből szerencsés körülmények közt többet is lebénít egyszerre, például két rodiait simán kiüt T3.

t3_rodian_stun

De még a Sitheket is bénítja, ami azért brutális, mert lehet hogy Revan paralizáló, bénító Erő használatát a Sith védi, hárítja, míg a “kis” T3 hibamentesen 2 körre úgy lebénítja a karral, hogy az mozdulni sem fog tudni! Ez igaz a jég karra is, csak az fagyaszt. (És ez vissza irányban is hasznos, hisz mivel ő droid, a Sith-ek bénításai, fájdalomgenerálásai, félelem Erőhasználatai nem hatnak T3-re.

Sőt, a kinrath lények mérgezése sem hat rá értelemszerűen hiába is harapják meg!) De kitűnő ion karok vannak droid ellenfelek ellen, vagy méreg karok humanoidok ellen, vagy általános plazma karok, amik ugyancsak adnak a szájak szélére keményen.

Azaz T3 a csatatéren is nagy segítség, nem csak egy konzol előtt. A kis droid egyébként páncélozható is, remek droid pajzsok, páncéllemezek, burkolati elemek vannak számára, melyekkel védelme is felnyomható, nem csak a támadóereje, így tökéletes harcos is lehet belőle. T3 ezért mindig örül a vásárfiának, azaz ha veszünk neki valami alkatrészt, ezért igen hálás, a KotOR2-ben pedig egyes szituációkban influence pontot is kapunk nála, azaz pozitív benyomást, ha jelen van akkor, amikor cuccot veszünk direkt számára, például a sullusti Akkerénél.

T3 fejlesztést kap Akkerétől

Sajnos azonban a Force Heal, az Erő Gyógyítás csak humán csapattársakat gyógyít, magyarul ha például Exile gyógyít egyet egy körben, az T3-re nem fog vonatkozni, csak az emberekre. Így T3 ha sérül, egyes köreit arra kell használja, hogy droid javítókészlettel szerelje magát, ilyenkor kimarad, nem tud lőni, ami hátrányos lehet, de igazándiból egy aprítógép Exile, egy Erőhasználó Visas, meg T3 gyakorlatilag bárkit, bárhol, bármilyen körülmények közt lenyom még azelőtt, hogy T3 tönkremenne, ha csak sérül, az még nem gond, a győztes csata után majd megszereli önmagát. 
A kis droid ráadásul képes kvázi egy paddá alakulni, ami azt jelenti, hogy menet közben, akár Dxun dzsungelében is javíthatjuk a felszerelésünket általa. Tegyük fel hogy találunk egy páncélbetétet, amit be akarnánk építeni a ruhánkba. T3 nélkül mehetünk vissza vagy egy bázisra, vagy az Ebon Hawkba, vagy a pályán egy olyan helyre, ahol legutoljára volt szerelő pad. Ám ha T3 ott van, meg kell kérni, hogy váltson pad funkcióra, és onnantól azt csinálunk, amit akarunk. Bármilyen fegyvert javíthatunk, bármilyen ruhát fejleszthetünk, lebonthatunk nem kellő dolgokat komponenssé, vagy fordítva, talált komponensekből építhetünk bármit, menet közben, ha T3 velünk van! 
Titkos (speciális) képessége pedig az, hogy computer és biztonsági tüskéket képes gyártani ingyen, ám korlátozott számban.

t3m4_programspike

Ám ez kihasználható bármire, akár pénzgyárnak is használható! Hisz a program szerint T3 azt figyeli, mennyi tüske van az inventory-nkban, és kb 10-20 után azt mondja, van elég, többet nem gyárt. Ám ha eladjuk a készleteinket, és ismét kérünk tőle, azt látja majd, hogy nullán állunk tüskékben, ezért ismét feltölti a készleteinket, amit ismét eladhatunk! Ez a kis köpcös tehát egy aranybánya is!

 
Bütykölgetni is nagyon érdemes őt.

t3m4_revan barátkozik

Bao Durral is javíttathatunk T3 képességein, de mi is foglalkozzunk vele! Persze nem egyszerű, komoly Repair (javítás) és Computer Use (számítógép használat) képesség kell hozzá. Mind a két játékban érdemes javítgatni T3-t, mert vagy régi holoüzenetek kerülnek elő belőle, vagy pedig ő ÉS a javítója is komoly fejlődést érhet el általa. Ami azt jelenti, hogy mondjuk a Kotor 2 játékban 5-6 lépésben lehet őt felturbózni, melyek során Dexterity (ügyesség) bónuszokat kap, melyekkel jobban fog lőni, és ügyesebben fog kitérni lövedékek elől. Fejlődnek más képességei is, ahogy egyre mélyebbre kerülünk, egész a magjáig, minden szinten egyre komolyabb upgrade történik. Az okossága, intelligenciája is feljavul a droidnak. Exile természetesen minden javításért XP-t kap, de neki is javulnak a tulajdonságai majd, nem is kicsit. Utolsó lépcsőben pedig a kis droid annyira ráhangolódik az Exile-ra, hogy egy úgy nevezett mozgó meditáció nevű kapcsolat alakul ki kettejük között, ami végső soron egy Jedi technika, mely segít az Erőt visszanyerni használat után.

Magyarul ha T3 a csapatban van, és az Exile Erő(ke)t használ, a droid jelenléte segít neki fókuszált maradni, kevesebbe kerül egy Erő használata, és gyorsabban töltődünk vissza utána. A módszer egyébként ismerős lehet Anakin Skywalkertől is, aki bár nem tudatosan, de szeretett bütykölgetni, és azt hangoztatta, eközben lenyugszik, koncentráltabb lesz, kitisztul a feje. Ő ösztönösen csinálta, gyerekkorában, s majd később is, akár a tusken gyilkolós jelent után is láthattuk, ahogy a műhelyben szerel míg Padme be nem jön hozzá, de a Clone Wars-ban is jelét adta ennek, ha nem is tudatosan. Exile viszont tudatosan tanulta, és sajátította el, a képessége azonban csak és kizárólag T3-M4-al működik, vele került szimbiózisba, GOTO és HK nem hat rá így. Még egy ok tehát T3-t magunk mellett tudni. 
Ismert az is, hogy T3 ellent tudott állni a memória törléseknek, ha egy másik droid megpróbálta törölni a memóriáját, T3 a másik droid numerikus mintázatát le tudta utánozni, és behatolt annak a rendszerébe, és rövidre zárta, megvédve saját tudatát.

t3_droidshutdown

Ezt sokan nem is tudják. Ez csak akkor derül ki, ha a Leviathan küldetésre T3-t választja a játékos, ami szinte sosem történik meg, ugyanis mikor Karath hajója elkapja a csapatunkat, és választanunk kell EGY embert, aki majd kiszabadítja a többieket, szinte soha, senki sem T3-re mutat, hanem Jolee-ra, vagy Juhanira, mert ők Jedik. Ám ha T3-t választjuk, sok minden kiderül, például az, hogy a kis droid működésképtelenné teszi magát, de képes egy Terminatorhoz hasonló tartalék áramkörrel feléleszteni majd magát a megfelelő pillanatban. A Sith-ek megtalálják, azt hiszik roncs, elviszik egy terembe, hogy töröljék a  memóriáját, és új identitást adjanak neki, ekkor T3 feléled, ellenáll a behatoló droidnak, majd ellentámadásba lendül, visszanyúl annak a fejébe, és tönkreteszi. Ezzel alaposan megmutatva a Rebels-es Choppernek ki a főnök, akit a legutóbbi részben simán átprogramoztak, és társai ellen fordították, T3-vel ilyet nem játszik senki, ez a kis fickó a legnagyobb király. Ráadásul számítógépekkel sem lehetett törölni a memóriáját, mert kialakított egy védelmet, mint egy tűzfal, ami ellenállt a behatolásnak. Sőt, T3 képes volt a behatoló számítógépbe is átnyúlni, és visszatámadni! Mikor Handmaiden a lefoglalt Ebon Hawkot ellopta a Telosi Citadella Állomásról és Atris titkos támaszpontjára vitte a Telos sarkvidéki részére, T3-M4 a hajóban ragadt, így foglyul ejtették őt. Atris akadémiáján Atris szolgálólányai megpróbálták letölteni a memóriáját. A kapcsolat az akadémia számítógépe és T3-M4 között kétirányú volt, így a droid képes volt letölteni a holofelvételt az Exile utolsó peréről a Jedi Tanács előtt, és megtudta a megmaradt Jedi mesterek tartózkodási helyét. Így T3-nek köszönhető, hogy rájöttek, mely bolygókon, mely túlélő Jedik találhatók.

t3_exile pere a számüzetése előtt

De a Kotor 1-ben is ritka felvételekhez juthatunk általa. A lényeg, hogy jóban kell vele lennünk mindvégig, főleg a Kotor 2-ben számít az influence, és meg kell javítanunk, amihez magas Repair, és magas Comp use kell, de nem árt pár jó öv, készség implantátum, vagy sisak sem, melyek segítségével főhősünk készségeit a megfelelő szintre emelhetjük. 

T3-M4 okosságát a kártyázás közben is kamatoztathatjuk. A kid droid logikája úgy lett lemodellezve itt, hogy egyes partikban hajlamosabb nyerni, mint más csapattárs. Kvázi “számolja a lapokat” mint Dustin Hoffmann az Esőemberben, csak a kis droid nem autista, hanem egy tökéletes konstrukció, aki képes a törvényszerűségeket, valószínűségeket előre kalkulálni, ezáltal pár százalékkal többször képes hozni egy-egy partit, mint más. Még Mission hasonló jó zsugás, akit a zsiványok szerencséje segít, ez nem igazán tudásból fakad, hanem az ún. “scoundrel luck-ból”, ő képes eseteként tízesre tízest húzva kirakni a pure pazaakot egy parti alatt többször is, de máskor meg a tapasztalatlansága, fiatalsága, és a T3-hez mérhető szellemi deficitje miatt sima partikat elbukik. Azaz érdemes a pazaak asztalhoz is T3-t küldeni!

t3_kartya



Kotor 1 

T3-M4-t a Tarison készítette a twilek Janice Nall egy helyi bűnözőnek, Davik Kangnek YE 3956-ban. T3-M4 eredeti feladata az volt, hogy segítsen Canderous Ordónak, aki ekkor még Davik Kang embere volt, betörni a Tarisi Sith katonai bázisra. Ám később a kiábrándult Canderous átállt Revanékhoz, és azt kérte, vigyék őt is magukkal a blokád alá vont Taris-ról. Ám ehhez szükség volt egy indító kódra, mely a Sith bázison volt, ehhez kellett T3, hogy segítsen a betörésben, és a kód számítógépekből való kinyerésében. Ám EZ a T3 nem AZ a T3 volt! Mint kiderült, Canderous-ék egy T3-H8droidra gondoltak eredetileg, mint segítségre, ám ez a T3 a megvétel után, szinte ahogy kigurult Yanice Nall boltjából, felrobbant. Ezen a ponton a Kotor 1 nyilvánvaló utalást tesz az Új Reményre, ahol Luke és nevelőapja Owen Lars vásárolnak egy piros R5-ös asztromech droidot, aminek elromlik a motivátora a vásárlás után, felrobban, ezért Luke-ék átnyergelnek R2-D2-ra, így jutva a főnyereményhez. Ez történik itt is, Revan megkapja H8 helyett M4-et, mely egy életre hű társa lesz. T3-M4 eredeti ára 2000 kredit, ami sok, nagyon sok, hisz a játék elején, 40 credites kártyapartikkal, 100 pénzes lootokkal, és párszáz credties küldetésekkel ez nehezen teremthető elő, de higgye el mindenki, a fentiek tükrében megéri. Egyébként a játékosnak lesz lehetősége lealkudni ebből. Light siderek le tudják vinni az árat 1500 kreditre, míg az agresszív sötét oldalt használva, fenyegetve, zsarolva Yanice-t akár ingyen a Dark sidereké lehet. Amikor az Ebon Hawk, Davik szeretett teherhajója Revan birtokába került, T3 véglegesen csatlakozott a csapathoz, és mindvégig velük tartott a küldetések során.

t3_vetele

Amikor a Kotor 1 után Revan az Ismeretlen Régiókba távozik, T3 még oda is vele megy. T3 speciális utasításokat kapott Bastila Shantól, Revan feleségétől, hogy vigyázzon szerelmére, és maradjon vele, ameddig lehetséges, ám ha T3 elveszíti a kapcsolatot Revannal, (ami egy idő után bekövetkezik, mikor Revan a Sötét Útra téved, és oda már nem viszi magával a kis barátját, ahogy Anakin is szégyellte magát a Mustafaron, és kint hagyta R2-t a leszálló platformon, mikor bement a komplexumba, hogy leölje a CIS vezérkarát) szóval ez esetben T3-nek Bastila utasítása alapján vissza kell térnie a Régi Köztársasági ismert űrbe, és vissza kell mennie Bastilához.

t3_bastila_holo

Az utasításokat követően T3-M4 öt évvel a Jedi Polgárháborút követően jelent meg, amikor az Ebon Hawk visszatért az ismert űrbe. Mivel nem tudta megtalálni Bastilát, megpróbálta megkeresni Exile-t, ismerve közös történetüket Revannal, és mellészegődik, ezzel véletlenül a kor két legnagyobb, és legfontosabb Jedije mellé került, bizony, mint ahogy R2 is Anakin és Luke droidja lehetett, T3 pedig Revan és az Exile Jedi droidja volt! 

Kotor 2 

A Jedi Polgárháború során a Jediket kiirtották, szinte hírmag nélkül. Sokan bujkálnak, Exile is menekülésre kényszerül Darth Sion flottája elől, de az Ebon Hawkot péppé lövik a Sith-ek. A roncs hajó tehetetlenül sodródik az űrben, Exile is megsérült, és ájultan fekszik a hajó egy kabinjában. Gyakorlatilag nincs senki, aki segítene rajta. A kis T3 is rozoga, ő is megsérült, a játék elején tartalék áramkörre kapcsolva feléled, mint Arnie a T3-ban, ami jelen esetben nem Tíszri, hanem Terminator 3. A játék ki is írja, hogy a hajó, és NJM, illetve öööö, azaz Exile sorsa T3 kezében van, tőle függ minden.

Az Ebon Hawk füstölgő fedélzetén T3-M4 találkozott egy másik utility droiddal, 3C-FD-vel és ők ketten elkezdték megjavítani a hajót, hogy el tudják juttatni a Héját a legközelebbi helyre, a peragusi bányászállomásra. A droidok kimennek a hajó tetejére is alkatrészeket kinyerni a roncsból, hogy megjavítsák legalább a legfontosabb részeket, például a hajtóművel, navicomputert, stb. Sikerrel járnak, eljuttatják az Ében Héját Peragusra. 

Amikor az Exile felébredt a bányászállomás gyakorlatilag kiirtott néptelen egészségügyi állomásán, T3-M4 segített neki, hogy behatoljon a Peragus üzemanyagraktárába. Ekkor T3 a főhős, a játékos őt irányítja, az ő szála független, de párhuzamosan fejlődik az Exile-éval. Egy idő után azonban visszaszáll az irányítás Exile-ra, mert T3-t megtalálta és hatástalanította egy HK-50 merénylő droid. Később Kreia, Exile és Atton Rand menekülés közben rálel T3-M4-re, megjavítják, ez lesz a kezdő csapat a Kotor 2 elején. Miután a elmenekültek a Peragus rendszerből az Ebon Hawkon, eljutottak Telos IV-re, ahol bezárták őket a Citadella Állomáson Peragus megsemmisítésének vádjával. Ekkor történt a feljebb már említett lefoglalt Ebon Hawk ellopása a Citadella Állomásról Handmaiden által, majd T3 adatszerzése a Mesterekről. Később a Nar Shaddaa holdján járva, a játékosnak lehetősége van eladni T3-M4-t egy Aqualish droid kereskedőnek, de még ha el is adja, miután az Exilet elrabolják és Goto hajójára kerül, az eltaszított szomorú kis T3 a történtek ellenére visszajön gazdájáért, hogy megmentse! Ez a lojalitás valószínűleg annak köszönhető, hogy soha nem volt törölve a memóriája. Egyébként ezt a kutyahűséget a torzója is jelképezi, nézzük meg, hogy úgy néz ki, mint egy hátsó lábain ülő kutya, a Kotor készítői ezzel a formával egyrészt szakítottak az eddigi asztro hagyományokkal, másrészt megteremtettek egy olyan designt, mely magában hordozza “a kutya az ember legjobb barátja” mintájára a droid az ember legjobb barátja Starwarsos megfelelőjét, a T3 szériát. Az is érdekes, hogy a lovagiasság eszméje is visszatér ennél a momentumnál, ugyanis a Nar Shaddaai szórakoztató negyedben Exile legyőzte egy brutális Pazaak partiban a helyi nagyágyút, a chadra-fan pazaak játékost, a Bajnokot. A Champ elismerte ellenfele tudását, és bár nem esett neki jól a vereség, de meghajolt az Exile tudása előtt, és tisztelte őt, ezért ő is segített T3-nek az akcióban, elhitetve a maffiózókkal, hogy T3 az ő tulajdona, és eladta nekik a droidot, ezzel bejuttatva őt a Vogga a hutt raktárába. 

t3_repulesi_kod_megszerez

Goto Vogga hajóit fosztogatta, követve azok jeladó kódjait. A teherhajókat Goto droid jachtja fogta el, amely a légkörben rejtőzött álcázva, láthatatlanul. Hogy megtalálja és behatoljon a jachtba, T3-M4 ellopta a jeladó kódokat Vogga egyik teherhajójáról, és sikerült a raktárból távozni, miközben útját próbálta állni három HK-50 bérgyilkos droid. T3 elkente mind a hármat, pedig egy HK-50 nem kispályás, főleg három egyszerre, de a kis T3 megmutatta ellenük, mit tud.

Az Ebon Hawk kódjait ezután úgy változtatták meg a lopott adatok szerint, hogy azok egyezzenek egy teherhajóéval, ezért Goto jachtja rácsapott és elfogta az Ében Héját, így egy két fős csapat, (nálam Bao Dur és T3) bejutott Goto jachtjára, kiszabadították Exilet, majd tönkretették az álcázott jacht rendszereit, az láthatóvá vált, ellenségei rátörtek, és megsemmisítették. Tehát ez is T3-nek köszönhető.

Goto hajójára egyébként is érdemes T3-t vinni, eszelősen sok bomba lesz letelepítve a folyosókra, tele lesz minden konzolokkal, ajtókkal, ládákkal, T3-nek nagy hasznát látjuk, ráadásul az egyik konzolba betörve T3 letölt magába egy ott található programrészt, ami CSAK NEKI egy bónuszt ad, egy célzási algoritmust, ami +1 Ügyességet ad  neki.

t3_bonus_dex_goto

(Ez nyilván azért volt Goto dolgai közt, mert neki is rengeteg utility droidja van, a program nyilván miattuk van a gépen tárolva.) Köszike a bónusz dexterity-t, az alaptulajdonság, mely szintugrással növelhető (ritkán!) ezért ez ritka ajándék, ne hagyjuk ki! Magyarul vegyük észre, hogy T3-re sok extra tartalom van kidolgozva, a Kotor játékok olyanok, hogy sokadik végigjátszásra is adnak újat az okos játékosoknak, ám a legtöbb minden el van rejtve, ha nem visszük T3-t, ha nem pont őt küldjük a megfelelő konzolhoz, ez a bónusz rejtve marad előlünk!


utilitydroid_gotoyacht

A hozzám hasonló rajongóknak pedig külön szívmelengető, mikor Goto yachtján a nagy kedvenc T3 rábukkan Goto adatai közt az ugyancsak überkedvenc Kalapácsfejű Régi Köztársasági cirkáló sematikájára, na ez is megérdemel egy screenshotot, hiszen ezt a pompázatos gépet is megcsináltam. 😉

t3_hammerhead


Egy nagy hátránya van mégis, nem tud beszélni. Ebben is hasonlít R2-D2-ra. Sok vita van azon, mi lenne jobb, egy asztromechbe tenni beszédmodult is, vagy egy protokoll droidba tenni hasznos kütyüket hogy másra is jó legyen a beszéden kívül. A Star Wars ezt lehet, hogy tudatosan csinálja, hogy ilyen droidpárokat teremthessen, mint R2 és C-3PO, vagy mint T3-M4 és HK-47. Sokakat nem idegesít C-3PO, ám engem nagyon. A hasztalanságán kívül idegesítő is, és gyáva is. Felesleges egy droid, akit ki kell kapcsolni mert folyton pofázik, és idegesíti a pilótát, mint a Birodalom Visszavágban. Felesleges egy olyan droid, aki szerint a megadás az üdvözítő több esetben is, vagy aki folyton siránkozik. Én tehát azon a véleményen vagyok, hogy a T3 vagy R2 szériába kéne beszédfunkció, és egy komoly, komplex, funkcionális droidot kapnánk, kiváltható lenne egy tolmács, hogy a csipogásokat, füttyögéseket fordítsa. T3-M4 hangja jelentősen megváltozik egyébként a játék első részéhez képest a másodikban. A KotOR első részében főként füttyökkel és dallamokkal kommunikál, míg a második részben már inkább R2-D2 beszédéhez hasonlóan kommunikál. Szerencsére Exile érti, és fordítja nekünk, HK-47 ezúttal nem egy tipikus C-3PO utánzat, hanem ő is egy teljes értékű droid, méltó partnere T3-nek, és méltó csapattag mind a két részben. Ám nem is barátok, vagy egymás kiegészítői, ahogy C-3PO mondaná, nem “counterpartok”, inkább riválisai egymásnak bizonyos esetekben. T3-M4 és HK-47 nem jött ki jól egymással, mint ahogy azt néhány párbeszédben tapasztalhattuk, sőt, a Knights of the Old Republic II során HK-47 párszor megtámadja, illetve kikapcsolja T3-M4-t. T3 is ad neki egyszer az egyik droidkarral, jól odapörkölve neki, de csak áramozza, bénítja, nem okoz benne kárt, csak azért tudatja, hogy bár kisebb, de nem ajánlatos szórakozni vele. Ezután viszonylag elvannak egymással, és az ügyük érdekében szövetséget kötnek egymással, és hűségesen szolgálják Exilet, és kis csapatát. 


Nos, ő tehát T3-M4. Ha valaki megkérdezi, melyik droid a legjobb a Star Wars-ban, egyből rávágnám, hogy T3, ő minden tekintetben non plus ultra, Number One. Persze ennek ellenére esély sincs arra, hogy kiadják figuraként. Megszoktam már, sebaj, majd lesz helyette egy Han Solo repack, azt meg vegye meg más. Én inkább megcsináltam magamnak T3-t, és büszkén mutatom be, tíz éve kész, a 2008-ban indult oldalam főoldalán már Ő jelképezte a customozást, igaz, akkori (10 évvel ezelőtti) technikámmal elkészítve. Fogadjátok szeretettel!

Tekintsétek meg a custom T3-M4 figurámat!

T3-M4 custom figura elölről

t3m4_custom figura elölről

T3-M4 custom figura jobbról

t3m4_custom figura jobbról
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
jolee_shadowland_shelter

T3-M4 custom figura hátulról

t3m4_custom figura hátulról
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

T3-M4 custom figura balról

t3m4_custom figura balrol
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bao Dur és remoteja, valamint T3-M4 a Dxun Telemetriai épület berendezéseit javítja Mandalore felügyelete alatt, végre minden ismét működik.


Atton, Kreia, és T3, Exile kezdeti csapata Peraguson


ÚJ T3-M4 és 3C-FD figurák (2020)


Champ “eladja” T3-t, bejuttatva Voggához

Köszönöm, hogy a CustomStarWars oldalt látogatod!

írta: Rostás Norbert 2016.03.14. a figura készülte évekkel azelőtt.