WED Treadwell droid

WED Treadwell droid custom figura és története

A WED Treadwell droid egy olyan droid sorozat volt, melynek tagjai a Septoid nevű rovarra emlékeztettek. Róluk kapták a nevüket, sokszor Septoid droidnak is nevezték őket, mert a droidnak is sok olyasmi karja volt, mint a Septoid lábai, és nagyjából úgy is álltak ki a testéből. Ezek hivatalosan Cybot Galactica 4-DOF robotikus multifunkciós karok voltak, ám gyakorta rajtuk maradt a csáp, vagy láb elnevezés. A WED droid testéből még kiállt egy precíziós több távolságra is alkalmas fotóreceptor is. Ezt láthatjuk a közepén, ez a robot „szeme”.

A Septoid egyébként egy 7 lábú élőlény volt, egy Eriadun őshonos faj. Egy félelmet nem ismerő kártevő, mely évszázadok óta fennmaradt annak ellenére, hogy irtották őket, de mindig csak megúsztuk valahogy, alkalmazkodtak, és túléltek. Az Eriadu globális szennyeződése is csak ellenállóbbá tette őket, és még szaporodtak is. (Ebből is fakadt az, hogy az Eriadukat olyan szívósnak tartották, mint a Septoidokat.) Lábaik körkörösen álltak is a torból, nyilván ez a legegyértelműbb hasonlóság, ami miatt a név ráragadt. A Septoid egyébként nem volt mérgező.

A WED Treadwell droidok gyárilag 4 karral voltak felszerelve, de voltak rajta további karoknak slotok. A droid feje egy magas teleszkópos rúdon ült, mely egy korongból indult ki a torzóból, ennek aljában voltak a karok slotjai. A karokra bővíthető moduláris végek, karmok, szerszámok voltak erősíthetők. A standard WED általában 6 karig volt bővíthető, de nem volt ritka a 8, vagy akár a még több kar sem. A karok cseréje, installálása könnyű munka volt, nem kellett hozzájuk különösebb tudás. A Cybot Galactica buzdította is a vásárlóit, hogy vegyenek több féle kart is, mindenfélét, hogy a droidjuk mindenre fel legyen készítve. Így a droid mindenféle javítási, vagy akár másféle munkát is képes volt ellátni. Azonban hozzá tartozik a paradox igazsághoz, hogy bár a droid alapvetően javító, karbantartó droid volt, de nem volt megbízható, sőt, törékeny, vagy könnyen tönkremenő volt, így maga a „javító” droid is gyakorta javításra szorult.

A WED sorozat egyébként több tagot is számlált, melyeket a sorszámai alapján listáztak, például WED-15, WED 17, vagy WED 20.

Az egyik legismertebb tagjuk nyilván Owen bácsiéké volt. WED 15-77 volt a sorozatszáma, de Own Lars egyszerűen csak Treadwellnek szólította mindig. Luke nem volt túl büszke a droidjukra, mert elég ramaty állapotban volt. Volt egy másik Treadwell is Tatooine-on, a Tosche állomáson, Luke cimborájáé volt, Fixeré. Luke kicsit irigyelte a droidját, mert a sajátjuk képességei finoman szólva is limitáltabbak voltak, mint Fixeré. Luke-ék droidjának több képen is látható módon egyetlen bővítő karja sem volt, pusztán a fejből, a nyakból, és az alsó testből állt az egész. Egyébként a Jawak homokkúszóján is volt egy, amit éppenséggel meg is vehettek volna tőlük a Lars-ék, de nem nagyon volt rá pénzük, illetve hát C-3PO-t, és R2-D2-t vették meg végül.

A Hoth jelenetben is láthattunk egyet, az Echo bázison épp a roncs-roncs Millennium Falcon tetején gurul egy, javítgatja a hajót, Han egy pillanatra meg is állítja őt, tán ekkor látható a legjobban.

WED karbantartó droid volt a Birodalom szolgálatában is például, a Galaktikus Polgárháború ideje alatt. Arra specializálódtak, hogy a Halálcsillag berendezéseit, gépeit javítsák, és hasznos élettartamukat minél hosszabbra nyújtsák. Akár csak az összes droid (meg a teljes humán személyzet) WED 15-17 Treadwell droid is megsemmisült, mikor a Lázadók támadást indítottak a Halálcsillag ellen, és Luke Skywalker proton torpedója felrobbantotta az egész űrállomást.

A WED-20 Treadwell droidnak 7 karja volt, ez már elég sokféle dologra jó volt. Akárcsak korábbi társai, ez a Treadwell is egy kis lánctalpas platformon gurult. Fején a kamerák már arra is képesek voltak, hogy rögzítse a munkát, amit a droid végzett, azaz visszakövethető, ellenőrizhető volt. A WED-20 elég hasonló volt a WED-15 Treadwellhez, de maga a dizájn, és a programozása más dolgokra is képessé tették. Például felderítésre is alkalmazható volt, akárcsak a Csillagkapuban látott kis droid, melyet mindig elsőnek küldtek át a kapun ha egy ismeretlen világba indultak. A WED-20 is ilyen volt, egy idegen környezet felderítésére, vagy akár egy bolygó megismerésére is használható volt. Miután kiment egy űrhajóból a felszínre, képes volt kőzetmintákat gyűjteni, vagy a növényzetet és állatvilágot vizsgálni, akár begyűjtéssel, akár mintavétellel, akár felvételek készítésével. A torzójában, az alsó platformban egy kis mikro laboratórium is volt, melyben kisebb analíziseket, vizsgálatokat is el tudott végezni.

Ezt a droidot nem én csináltam, hanem egy customozó társam, Kiszelák Zoli, aki hálából csinálta nekem valamiért. Egyet magának készített, és egyet nekem, így mind a kettőnknek van egy ilyen kis droid. Egyszerűen egy gyufásdoboz köré építette a robotot, ötleletesen és olcsón. Mindenféle karokat tervezett rá, hogy többféle feladatra is alkalmas legyen.

Tekintsétek meg custom WED Treadwell droid figurámat is!

WED Treadwell droid Lars-ék házánál

wed_treadwell_custom


Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2015. 03. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)