Shaak Ti 1. rész

Shaak Ti bemutató anyag 2 részben Kéri Kitti és Orli Shosan művésznők tiszteletére.

(E Shaak Ti bemutató megnyitásakor Kéri Kitti Művésznő exkluzív baráti hangüzenetét hallhatja a CustomStarWars olvasóközönsége! Az alábbi hangpanellel indítható.)

Shaak Ti egy Togruta fajú női Jedi mester volt, a Shili bolygó szülötte, aki felnőtt korában a Köztársaságot szolgálta a Jedi rend tagjaként. Mikortól a Jedi tanács tagja lett, onnantól Tábornok lett, és a Klón Háborúk alatt többnyire a klónok edzéséért, és felügyeletéért felelt a vizes Kamino bolygón. Életét 5 forrásból ismerhetjük, ezek egy része reálisnak mondható, egy része vitatott. Ismerjük természetesen a filmekből, ezek reálisak, tárgyalom őket. Ismerhetjük a két Clone Wars-ból, először a Tartakowski féléből, utána az animációs filmsorozatból, reálisak többnyire, tárgyalom. Aztán a képregényekből, ebből csak a saját képregényét tárgyalom, mert sok a fikció. S végül a Force Unleashed játékból, ami se nem reális, se nem különösebben tárgyalom.

Jedi konzulárként Shaak Ti sok epikus csatának részese volt, volt amiben tevőlegesen, volt amiben tervezőként. Shaak Ti szerepe nagy volt az első és harmadik kaminoi csatában, ahol aktívan védelmezte a felnövekvő és jövendő klóngenerációkat. Ott volt Hyporinál is, ahol egyike volt azon Jediknek, akik ha ramaty állapotban is, de túlélték az első találkozást a félelmetes Grievous tábornokkal. Shaak Ti ott volt a Brentaal IV-nél is, szerepe itt is szignifikáns volt, az itteni eseményeket a képregénye dolgozza fel.

Shaak Ti feladata volt az is, hogy védje a Jedi Templomot az utolsó pillanatokban, miután a Sith-ek sötét urának személyére fény derült. Az itteni események sajnos ellentmondásosak, emiatt nem reálisak. Ez sajnos Shaak Ti specifikum, legalább 3 féle módon halt meg. Az egyik itt történt állítólag a Templomban. Az Operation: Knightfall nevű akcióban Anakin vezette az 501-es Légiót a Templomba, ahol a meditáló Ti mestert hátbadöfte, majd állítólag a fejét elvitte Palpatine-nak.

(A képregények egy része és a Force Unleashed erről nem vesz tudomást és Shaak Tit feltámasztja, (vagy halálát meg sem történté teszi) és további kalandokat ad neki halála utáni időpontokban és helyszíneken.)

Shaak Ti, ahogy a korszak legtöbb Jedije, gyermekkorában lett felfedezve, mikor szülőbolygóján Shilin orvosok vizsgálták, és rájöttek, hogy Erő-érzékeny. Elvitték a Jedi Templomba Coruscantra, ahol bekerült a képzésbe, és egy évtizedet töltött az Erő útjainak fürkészésével, és a Jedi kód tanulmányozásával. Ő is Padawan lett, mestere lett, és a Galaxist járta, hogy beteljesítse képzését. Egy idő múlva eleget tett a követelményeknek, és a Tanács a Lovaggá ütés szertartása során kinevezte. A Konzulárok útját választotta, megerősítve az Erővel a kapcsolatát, és a Megbékélés Tanácsának tagja lett. A Tanács jóváhagyta neki, hogy visszamenjen szülőbolygójára, és gyökereivel kapcsolatba léphessen. Egy hagyományos Togruta szertartás során Ti becserkészett és megölt egy vad Akult, és a szörny trófeájából (annak fogából) készítette magának azt a tipikus fejdíszt, amit visel. Itt, Shilin fogadta maga mellé első tanítványát is, egy fiút. A tanítványból Lovag lett később, de sajnos miután külön utakra tértek Shaak Tivel, rövidesen egy üzenetet kapott, hogy egy bűnöző megölte a tanítványát rögvest az első önálló küldetésén.

A kudarc után Shaak Ti ismét szárnyai alá vet valakit, második tanítványa Fe Sun lett. Ismét Shilire utaztak, és ezt a tanítványt is ott képezte ki. Ezúttal egy picit nem hagyományos, (divatos elnevezéssel unortodox) módon tanította. Ez főleg abban nyilvánult meg, hogy nem kért engedélyt a Tanács egy tagjától sem, mikor küldetést teljesítettek. Sunból is Lovagot sikerült képeznie, de a sors fintora szerint ezt a tanítványát is hamar elvesztette, mikor egy Zeltron bűnöző, bizonyos Lyshaa megölte. Shaak Tit fojtogatta a bánat, de gyászában nem engedett a Sötét Oldalnak, hanem az Erőben mélyült el, és feloldotta magában a veszteség érzését, és a dühöt, amit két Padawanja elvesztése után érzett. Ez azonban nem módosított azon, hogy a Tanács egyes tagjai megkérdőjelezték alkalmasságát, illetve módszereit a képzések során. Shaak Ti azonban azt is meg merte tenni ezek után, hogy saját szakállára levadászta Lyshaat, és igazságszolgáltatás elé vitte, szemtanújaként annak, hogy a gonosztevő elnyeri büntetését, és Brentaal IV-en bebörtönzik, sok-sok évre.

Jedi Mester

Ahogy telt-múlt az idő, és Ti egyre több küldetésen bizonyított, a Jedi tanács felismerte, hogy Shaak Ti egy magasan képzett, és komoly Jedi, és végül megadták neki a Mester címet. Sőt, egyre több kortársa tiszteletét is kivívta. Mikor a Galaxist kettéosztotta a háború a Köztársaság és a CIS (Confederacy of Independent Systems) között, egy Sötét Jedi, Granta Omega, aki korábban Yaddle mestert is megölte, ismét egy merényletet tervezett, ezúttal Palpatine ellen. Pár Jedi segítségével Shaak megvédte a kancellárt, és meghiúsította a merényletet. Ez azért fontos, mert ez is ismétlődik Shaak Ti életében, hisz Grievous támadása során a Coruscanti csatában is Shaak Ti védelmezi a kancellárt majd a Clone Wars rajzfilm tanulsága szerint.

Shaak Ti épp Coruscanton tartózkodott, mikor Amidala szenátor ellen robbantásos merénylet történt, hogy meghiúsítsák, hogy le tudja adni a szavazatát a klóngyártási, fegyverkezési szavazáson a szenátusban. Míg Anakin elkísérte Padmet Naboora, Obi-Wan Kenobi nyomozásba kezdett a megbízók, végrehajtók felől, és Shaak Ti is ezen munkálkodott, láthatjuk is a Templom Archívumában rekordokat nézegetni, sok órán át nyomokat keresgélve a holokönyvekben, térképek közt.

Geonosisi csata

Mikor Obi-Wan Kenobit elfogták nyomozása során a Geonozison, Mace Windu vezetésével Jedik szerveződtek csapatba, hogy kiszabadítsák. 9 vezető lett, akik köré szervezték a felmentő sereget, Shaak Ti volt az egyik. Mikor a 200 Jedi landolt a Petranaki arena mellett, gyalogosan szivárogtak be a kivégzésre, majd egy jelre szinte egyszerre indították be a kardjaikat, ez azon pillantok egyike, amikor láthatjuk is Shaak Tit a filmben.

Barátnője, Luminara Unduli közelében maradt, és együtt szálltak szembe a droidokkal. Shaak Ti életben maradt, azon pár Jedi egyikeként, akik az aréna közepébe szorultak, és egy kis körben védekeztek a hihetetlen mennyiségű új Techno Úniós droidsereg ellen. 

Count Dooku felszólította őket megadásra, ám a Jedik nem adták fel, felkészülve a halálra is, de szerencséjükre megérkezett Yoda mester a friss klón csapatok élén, és kimentették a túlélőket. Shaak Ti is bepattan egy Republic Gunshipba, visszaverve lövedékeket, Luminara Unduli, Plo Koon, Agen Kolar, Stass Allie, Saesee Tiin és Roth-Del Masona társaságában. A Gunship letette őket kint a geonozisi síkságon, ahol mint a többi Jedi tábornok is, Shaak Ti is élére állt egy klónosztagnak, harcba vezetve őket a CIS csapatok ellen.

Coruscantra visszatérve Shaak Ti megkapta a Jedi Tábornok titulust, sok más társával egyetemben, ám ő nem kifejezetten frontokon harcolt, hanem inkább a Köztársasági erők háborús stratégiáját koordinálta. De ettől függetlenül azért fronton is volt természetesen, muszáj volt, mert kevés Jedi maradt. Ilyen helyszín volt például Centares és Ando, ahol harcolt is. De még így is kevés Jedi volt. Ráadásul a CIS széthúzta a frontot, egyre szélesebb volt, és egyre messzebb kerültek Coruscanttól, és a kezdeti 2 Jedi egy helyszínen tarthatatlanná vált, már csak egy volt és az is utazgatott a helyszínek közt. (Ez Sidious briliáns trükkje volt, ő tartotta egyensúlyban a harcok alakulását, ha valahol az egyik fél felülkerekedett, segítséget küldött nekik, így a háború kedve szerint elhúzható volt, a kívánt pontig.) Shaak Ti ezért azt javasolta a tanácsnak, hogy függesszék fel a Lovagi Próbákat, és a háborúra való tekintettel nevezzék ki azokat a Jediket, akik már alkalmasak a Rendnek segítséget nyújtani. Egyre fiatalabb, és egyre tapasztalatlanabb Jedik kerültek tehát a frontokra, egyfajta kényszeréréssel. (Mint ahogy a háborúkban is a végén már gyerekek is harcoltak a valóságban is.) 

Ez a kényszerű Jedi előléptetési módszer nagyon régen elfeledett gyakorlat volt már, bizony a Sith Háborúk óta erre nem volt precedens. Ám minden Jedi mégsem kerülhetett magasabb pozícióba; Obi-wan Kenobi hiába javasolta hogy Padawanja erős, és tapasztalt lett, nevezzék ki, Shaak Ti, Oppo Rancisis és Even Piell vonakodtak kinevezni Anakin Skywalkert, és azt javasolták, hogy tegyék próbára a Lélek Próba során, valóban alkalmas-e. Skywalker sikeresen levizsgázott, és bár vonakodva ugyan, de Shaak Ti is ott volt a többi nagy Jedi közt abban a teremben, ahol Anakint Lovaggá ütötték.

Kamino

Ahogy a háború haladt előre, a Jedi Nagytanács tehát úgy döntött, hogy egyedül is elküld adott esetekben Jediket helyszínekre, mindenkit oda, ahol képességei segítették az adott ügyet. Így került Shaak Ti Kaminora, hogy felügyelje és védelmezze a klón projektet.

A klón kadétok képzését is felügyelnie kellett, minden egyes klón osztagnak ki kellett elégítenie bizonyos elvárásokat, meg kellett felelnie követelményeknek, csak akkor kerülhettek ki a frontokra. Tipoca City még nem látott olyan lúzereket, mint a Domino osztag, akik egymással acsarkodtak, vetélkedtek, és képtelenek voltak levizsgázni.

Nem csak tanáraik, képzőmestereik csalatkoztak bennük, hanem már-már önmaguk is elhitték, sosem fognak megfelelni,és egyesek el is akarták már hagyni a vesztes osztagot, társaikat magukra hagyva elhagyni a süllyedő hajót. Shaak Ti is csalatkozott bennük, de mégis, motiválta őket, tanácsokat adott, és engedélyezte nekik, hogy ismét megpróbálhassák a vizsgát. (Ezt a jelentőségteljes momentumot örökítettük meg hangminta formájában Kéri Kitty művésznővel, melyet ebben Shaak Ti anyagban meg is hallgathat a kedves látogató, és ami apropóján készült ez a cikk is.) Végezetül a klónok összeszedték magukat, és sikeresen letették a vizsgát, olyan klónokat adva a Köztársaságnak, mint Hevy, Echo, vagy az ARC trooperségig jutó Fives.

Ám nem csak felügyelni kellett Kaminot és a klón programot, hanem bizony megvédeni is. Nem sokkal ezután komoly Szeparatista támadások érték Kaminot. Oppo Rancisis és sok más Jedi Lovagnak is fel kellett vennie a harcot Shaak Ti oldalán Kamino védelmében. Így Aayla Secura, Obi-wan Kenobi, és Anakin Skywalker is harcolt a köztársaság hadseregét jelentő klónokért Typoca Cityben, a létesítményeiben, a vizeiben, de a légterében is. Volt, hogy sima CIS haderők ellen, de bizony megfordult itt Grievous tábornok, és Asajj Ventress is, a két legnagyobb rangú CIS vezető. (Dookut nem számítva.) Brutális aqua droidok, beszivárgók, SBD-k, és rohamdroidok hordái ellenében Shaak Ti a háború végéig sikeresen megtartotta Kaminót.

A cikk folytatódik, azt Orli Shosan hangüzenete fogja megnyitni, kattints ide:

Shaak Ti bemutató anyag, 2. rész

Köszönöm hogy a Custom Star Wars oldalt választottad, gyere vissza az oldalamra máskor is! Ha tetszett, nyugodtan írd meg a véleményed a főoldal alján található feedback link segítségével!

 írta: Rostás Norbert 2014.08.19.