Grunda Dolma

Grunda Dolma a Clone Wars rajzfilmből ismert karakter

Grunda Dolma először a Tartakovski-féle Clone Wars rajzfilmben bukkant fel a „Deception” című részben. Grunda Dolma egy női aqualish volt, aki gladiátorként harcolt a Ratattak bolygón található Üstben. Fegyverként egy mindkét végén dupla, villaszerű heggyel ellátott lándzsát forgatott. A Dooku gróf látogatása alatti arénaharcban ő pusztította el a Mantoid droidot, mielőtt a fénykardot forgató Sith reménység, Asajj Ventress végzett vele.

Grunda Dolma az Ando bolygón született, és a Ratattakon halt meg, mint ahogy azt feljebb említettem. Ratattak a katonák, és mindenféle harcosok bolygójaként híresült el. Ratattak egyébként a Galaxis jelenleg is részben felfedezetlen bolygóinak egyike volt. Ahogy Geonosis is, Ratattak is főleg az arénájáról, vagy inkább az arénáiról volt ismert, mivel volt több is. Az Üst volt a legnagyobb, és a leghíresebb arénája a bolygónak. A sziklás bolygón felszínén mindenfelé voltak kisebb nagyobb arénák, melyek csak úgy vonzották a legjobb harcosokat a Galaxisból, akik a bolygón többnyire nem hivatalos, élet-halál viadalokban mérték össze erejüket. Persze az Üst volt a legpatinásabb, de pont emiatt ott nem igazán lehetett fekete bunyókat rendezni, mert a kirakataréna olyan híres volt, hogy sok megbízó idelátogatva az Üstből választott ki magának fejvadászt, nézőként megtekintve a küzdelmeket. A ratattakiak erre végülis ráépítettek egy iparágat, olyan gladiátorharcokat hirdettek, és rendeztek meg az arénáikban, amire a világon mindenfelől érkeztek hatalmasságok, olyanok is, akik nem akartak felbérelni zsoldost a résztvevők közül, hanem egyszerűen csak fogadni akartak a résztvevők valamelyikére, ahol bizony tetemes összegeket lehetett nyerni, de bukni is. A Van Damme féle „Blood sport” című filmhez hasonló alapkoncepcióról van szó tehát. A „véres játékok” iszonyú gyorsan fejlődtek, és terjedtek a bolygón.

sidious_hologram_kivetito segitsegevel ismerkedik meg asajj ventressel

Az Üst egy fantáziavilágbeli Colosseum volt. A leghatalmasabb, legpompásabb, és leghíresebb gladiátor aréna. Gyakorlatilag egy óriási sziklaképződmény gyomrában alakították ki a ratattakiak, középen volt az arénarész, körben a sziklába pedig páholyokat vájtak be, ahol a díszvendégek, hadurak, rabszolgatartók, és nézők foglalhattak helyet. Sok rabszolgatartó például felajánlotta, vagy eladta a rabszolgáit ellenfélnek, akiket a profik lemészárolhattak a hatalmasságok tapsviharától visszhangzó arénában. De voltak, akik más világokról származó vadállatokat, vagy szörnyeket adtak a harcokhoz. De a legjobb játékos mégsem ezek közül volt való. A legjobb Asajj Ventress volt, aki már korábban is harcolt az Üstben. A Clone Warsban pedig visszatért, megölte Dooku gróf idegenvezetőjét, és a gróf közelébe férkőzött, abban a reményben, hogy Dooku felfigyel rá, és tanítványának fogadja. De Dooku harcolni akarta látni őt, ezért Asajj bevetődött az arénába, és pillanatokon belül leverte az egész gladiátorsereget, ahol bizony voltak komoly ellenfelek is, Gamorreantól egy óriási Wampáig mindenféle. Dooku azonban nem elégedett meg ennyivel, mondván, könnyű leverni a sok szedett-vedett gladiátort, próbálkozzon meg vele. Ventress ezért rárontott a grófra is, hogy bebizonyítsa, méltó ellenfél. Ám ekkor Asajj még meglehetősen képzetlen volt egy Sith nagyúr ellen, s bár 2 kardot is képes volt forgatni, és az Erő is átjárta, meg igencsak tehetséges is volt, Dooku ellen nem volt esélye. A gróf egy ideig sértegette, és egyfajta macska-egér harcot folytattak, majd Erő villámokkal kiütötte a lányt, aki elájult. Ennek ellenére Dooku természetesen le volt nyűgözve Asajj Ventress tehetsége láttán, persze ezt a lánynak nem árulta el, viszont végül elvitte magával, hogy bemutassa mesterének, Darth Sidiousnak. A hologram alakban megjelenő Darth Sidious is elégedett volt, ezért jóváhagyta, hogy Dooku kitanítsa a lányt, és ő adta nekik az első küldetést, Assajnak meg kell találnia Anakin Skywalkert, és megvívnia vele. A küldetés lényege az volt, hogy leteszteljék Anakint, akit ebben a pillanatban beáldoztak volna, ha Asajj legyőzte volna, és akkor Asajj Ventress lett volna a jövőbeli tanítványuk.

De térjünk vissza az arénaharcra. Grunda Dolma, a mai anyag karaktere is ott harcol az arénában a többi gladiátor közt. A harc nagyban hasonlít a Battle Royal sokjátékos pankráció mérkőzésre, ahol a pankrátoroknak ki kell hajigálniuk a többi ringben levő társukat a kötél fölött. Természetesen a Ratattak Üstben nem volt ring, meg kötél sem, és nem is kihajigálni kellett a többieket, hanem megölni. A Battle Royalban az nyer, aki utoljára marad a ringben talpon. Az Üstben az nyer, aki túléli a viadalt. A Royal Rumble játék is hasonló ehhez, csak annyi a különbség, hogy ott egyesével szálingóznak be a pankrátorok, míg a Battle Royalban mind bentvannak a ringben. Ezért írom azt, hogy inkább a Battle Royalhoz hasonló tehát a Clone Wars-os lebonyolítás, bent kezd az összes gladiátor, elindul a harc, hullnak, mint a legyek, és az utolsó életben maradt gladiátoré a dicsőség. A harcnak nincsenek szabályai. Egy gladiátorra többen is rámehetnek, és mindenki olyan fegyvert használ, amilyet akar. Lehet közelharcra alkalmas, vagy épp lőfegyver is. 

cauldron_gladiatorok

Az Üst gladiátorviadalában 17 félelmetes harcos vesz részt. Páran humanoidok, a többi harci robot, sok Star Wars-ból ismert fajú lény, Gamorreán, Nikto, vagy épp egy hatalmas, azonosítatlan Wampa. Grunda Dolma pedig ugye Aqualish, mint ahogy az első bekezdésben írtam is. Akkor nevezzük meg a díszes társaság többi tagját is: Blorga, Nilo, L8-L9, Flalios, Jasper McKnives, Krutch, Anchor Blue, Swyy’m-Ee, Giant Flog, Crockagor, Kulltu Kutta, Carl, Bugnaught, Mantoid, egy azonosítatlan humán gladiátor, egy azonosítatlan Wampa, és ugye a 18.Asajj Ventress, aki utolsónak lépett be, és utolsónak lépett ki, eközött pedig egy-két kivétellel letarolta az összes fent említett gladiátort. Érdemes egyébként megnézni a nevek alapján a résztvevőket, egy érdekes, sokszínű társaság. A Star Wars-ra jellemző, hogy szinte mindet névvel látták el, és történet van mögöttük, pedig epizodisták, pillanataik voltak. Csoda, hogy Lucas-ék még nem adták őket ki figuraként.

rakohardeen_obiwan a clone wars 5 évadban is felbukkan
grunda_vs_asajj
grunda_forcepush miatt repül

Grunda Dolmának is pillanatai voltak csak a rajzfilmben, bár azalatt azért leteszi a névjegyét. Először is, mozgása látványos, akrobatikus. Szaltózik, pörög-forog, és a kétágú staffhoz hasonló fegyverével ügyesen kaszabol. Kicsit Darth Maulra emlékeztet a mozgása, persze egy szinttel lejjebb.Grunda Dolma egy,  esetleg kettő ellenfelet győz le. Amit bizonyosan tudunk, hogy ő győzi le az egyik harci droidot, a Mantoidot. Ez egy 8 karú robot, aminek minden kezében van egy fegyver, reflexei tökéletesek, Grunda Dolma mégis legyőzi. Látványosan végez a robottal, de vesztére ezutánAsajj Ventress-el kerül szembe. Asajj ekkor még félprofi, de ahhoz már túlságosan is profi, hogy bármelyik gladiátor is problémát okozzon neki. Grundát is legyőzi, simán, ellentmondás nem tűrően, a rárontó Grunda Dolma, és egy Gamorreán is kevesek, egyetlen Erő-lökés, és mind a ketten úgy repülnek, mint a győzelmi zászló. Nekicsapódnak az Üst kőfalának, majd lezuhannak, mindketten életüket vesztve. Majd utána Asajj módszeresen leveri az összes többit, kit a fénykardjával hasítva ketté, kit pedig a mennyezetről Erő-húzással leszaggatott kőtömbökkel préselve szét. Miután egyedül maradt, ekkor hívta ki őt Dooku, amit fent már részleteztem.

grunda_dolma a clone warsban

Rákeresve az Interneten nem találtam egyetlen Grunda Dolma figurát sem. Egy ismeretlen customozó társunk külföldön készített egy miniatures Grunda Dolmát, de akció figura nincs, sem eredeti Hasbrós, sem custom változat. Ha ez igaz, akkor ebben is az enyém az első, és egyetlen. Érdekes karakter. Egy kimonó-szerű ruha van rajta, amit derékban megköt egy övvel. Haja oroszlánsörény nagyságú, és mindig lobog körülötte. Fegyvere nagyon jellegzetes szúró-vágó fegyver, amit bizony nem könnyű elkészíteni.

Tekintsétek meg a custom Grunda Dolma figurámat!

Custom Grunda Dolma figura sisakjával a hóna alatt

custom grunda dolma előlről

Custom Grunda Dolma és egy Gamorrean ráront Asajjra

custom grunda_asajj_gamorrean

Custom Grunda Dolma hátulról

custom grunda_dolma figura hátulról

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2013. 03. 11. (a figura készülte évekkel azelőtt.)