MB-RA7

Ez az MB-RA7 “Halálcsillag Droid” figura a 2008-as Legacy Collection 3. hullámában jött ki, mely az újradobozolt, és újrafestett figurák hulláma volt. Azok mellé adták alkatrészekként, úgy nevezett build-a-droid (BAD), azaz “építs belőle egy droidot” figuraként. A Halálcsillag droid titulus azonban téves, amit sokszor adnak a neve mellé, esetleg akár ahelyett is. A robot ugyanis nem Halálcsillag droid, ugyanis annak más a színe, és a neve. A robot még csak nem is szerepelt a Star Wars filmekben, és más anyagokban. A Kiterjesztett Univerzum egy karaktere, egyes források szerint több ezer évvel a Halálcsillag előtt gyártották a Régi Köztársaságban, protokoll funkciókra, és munkairányításra. Eredeti neve, vagy tán helyesebb, hogy azonosítója csupán RA7 volt. Az MB előtagot Lucasék adományozták egy kolléga tiszteletére a robotnak, ugyanis az illusztrátor csapatban volt egy ember, bizonyos Matt Busch, aki kitűnő munkája, vagy csókossága miatt nyerte el, hogy monogramja bekerült a StarWars figurák világába. (Lucasék gyakran osztogattak csókosoknak szerepeket, illetve történeteket, ez ezúttal sem történt másként.) Ráadásul Matt Busch önjelöltként kapta meg a címet, ugyanis az illusztrátor szervezte meg azt a gyermekeknek kiírt rajzversenyt, melynek neve “You can draw Star Wars”, azaz te is tudsz Starwarsos dolgokat rajzolni volt. Ezen született meg RA7 koncepciója, melynek neve elé biggyesztette Matt az MB előtagot, és így terjesztette fel jóváhagyásra, melyre végül rákerült Lucas pecsétje.

Mint említettem, ez a robot nem Halálcsillag robot, ugyanis azokból már korábban kiadásra került 2 is. Volt egy régi Kenneres, és egy új Hasbrós, mely figura az 1998-as Power of the Force Freeze frame (diás) Death Star Droid reinkarnációja volt. (Annak idején a Kenneres egy egér droiddal együtt került kiadásra, és elég hűen adta vissza a filmben megismert jelmezt, majd jött az újabb 5D6-RA7, melyről már én is készítettem egy bemutatót itt, a CustomStarWars oldalon.) Ez ugyanaz a droid test, ugyanannak a torzónak használták fel egyes részeit a másik BAD robot, a mai anyagban tárgyalt szürkés-ezüstös MB-RA7 darabjaihoz is. A Hasbro gyakorta csinálja ezt; ez egy őrület, ahogy ugyanazt a testet képesek kiadni újra és újra, átfestve, átnevezve, kiadva “új” figuraként, legyen az épp egy klón, egy asztromech, vagy épp egy Build A Droid figura. Ha megnézzük a droidot, van rajta egy minta mell tájékon. Ugyanez rajta van a feketén is, de a végtagok is teljesen ugyanazok. Úgy tűnik, hogy ez igaz majdnem mindegyik BAD robotra egyébként, mert kevés kivétellel valamilyen már korábban kiadott figurát festettek át, vagy gondoltak újra. 5D6-RA7 jött ki időben korábban, majd az ezüstös testvére, az MB-RA-7 a Legacy Collection 4. hullámában. Testük egyébként feltűnően jól sikerült, remélhetőleg most már ez lesz a következő Halálcsillag droid másolatok alapja a jövőben.

Mint ahogy az 5D6-RA7 robotnak a Kenneres Halálcsillag droid volt az őse, úgy ennek a robotnak is volt már egy korai változata. Még ha az elég ramaty is volt, a 70-es években kiadott vintage Halálcsillag droidra gondolok. A robot elég statikus, úgy áll, mint aki karót nyelt, ráadásul alig mozgatható, és eléggé kidolgozatlan volt. Ez a mostani természetesen sokkal jobb, dehát közben eltelt 40 év, ez azért el is várható. A figurának 10 mozgatható ízülete van, szinte csak a csuklója és a bokája nem mozgatható. De forog a feje, a válla, a könyökei, a törzse, a combízületek, és a térdek is. A vállak nyilván csak előre hátra, hiszen egy bepattintható alkatrészről van szó. A Protokoll Droid bal lába egy picit rövidebb, emiatt a figurát kicsit nehéz felállítani, és ha nem talapzatra szúrjuk fel, könnyen felborul. A festés egyszerű, sima ezüst metál, nem kopottas, nem karcos a felszíne, ami azt sugallja, hogy ez a robot nem harcolt, nem végzett fizikai munkát, és valóban csak fordított, munkát irányított, ceremóniákat vezetett.  Ez a MB-RA7 figura egy kellemes darabja lehet minden gyűjtőnek, és a Kiterjesztett Univerzum rajongóknak. Természetesen nem adnak mellé fegyvert, vagy extra kelléket, egyrészt azért, mert maga a droid is alkatrészekből rakható össze, másrészt nem is kell, hiszen sosem volt nála fegyver, vagy bármi eszköz.

MB-RA7 egy teljesen új figura, akit csak úgy szerezhetünk meg, ha megvesszük az alábbi figurákat, és kibontva a dobozaikat mindben találunk egy alkatrészt ehhez a droidhoz. A darabok a doboz hátuljában, egy fehér műanyag védőben találhatóak. Íme a lista: 
• Stass Allie (MB-RA7 bal karja lesz benne) 
 Commander Faie (MB-RA7 test) 
• General Grievous (MB-RA7 fej) 
• Bail Organa (MB-RA7 jobb kar) 
• Breha Organa (MB-RA7 bal láb) 
• FX-6 (MB-RA7 jobb láb) 
• Clone Trooper (327th Star Corps) (MB-RA7 test)

Esetenként előfordulnak dobozvariációk. Vannak olyan  figurák, melyekhez ugyancsak MB-RA-7 darabok vannak csomagolva: 
• Darth Vader (MB-RA7 fej jobb láb) 
• Clone Trooper (Coruscant Landing Platform) (MB-RA7 jobb kar) 
• Jodo Kast (MB-RA7 bal láb) 
• Saleucami Trooper (MB-RA7 jobb láb) 
• Kashyyyk Trooper (MB-RA7 bal kar)

Ebből is látszik, a figurát nem könnyű “kigyűjteni”. Nekem sem sikerült. Pont ebből jön az apropó, hogy készítsük el custom figuraként. Egyáltalán nem nehéz, én úgy oldottam meg, hogy megszereztem a hiányzó alkatrészeket feketében, és gyakorlatilag csak átfestettem őket ezüsttel. Mégis, így egy jó kis custom figurához juthatunk. Mondjuk kellett pár hirdetés a hiányzó darabokra, meg egy kis szerencse is, no meg egy parányi meló. Ugyanis nekem egy régi, Kenneres fekete Halálcsillag droid fejet sikerült szereznem. Egy parányi furat a fejbe alulról, melybe egy pici gyufát nyomunk nyaknak, melyen a fej forogni tud, és máris kész a mozgatható fej. Lefesteni kell már csak, és kész is. Ráadásul az eredetit kigyűjteni egy csomó idő, no meg pénz, ha a figurák mellett kapható darabokból akarjuk kirakni. Lehet egyben is megvenni, mondjuk az E-bayen, vagy eladóknál, de ilyenkor prémium árat kell fizetni. Sőt, ugye egyből két ilyen figurát “kell” összeraknia annak, aki a feketét, és az ezüstöset is szeretné. De megéri, mert jó kis figurát kap, aki összerakja őket. Mivel a könyékízülete csak a tipikus droid pózban engedi beállítani a karokat, elég hülyén fogja tartani a kezeit, de ezt már C-3PO-nál megszokhattuk. Mindenesetre ez így droidos, pont jó. Az egyetlen gömbcsukló a törzsben van, ami miatt a droidot rendkívül jól dönthetjük minden irányban. A test egyébként is kitűnő. A fej is remek, az elődjéhez mérten különösen. A szájrács azonban kimunkálatlan. 
Tehát bár nem ez az első Death Star droidunk, ez az első igazán jó darab, ami immár sokkal jobban mozgatható is. MB-RA7 egy jókor időzített kedvenc, egy hiánypótló, ráadásul eléggé információ hiányos karakter. Volt még egy hasonló droid a Jawak lánctalpas óriásjárművén is, annak a sorozatszáma 3B6-RA-7 volt. Ezt vették alapul a vintage Death Star Droid figuránál, melynek eddig nem volt új formája, így aki akarja, csatlakozva hozzám elkészítheti hasonló droid darabokból. Jópofa lehet még a 3B6 sorozatszámú aranyszínű droidot is elkészíteni. Ezzel teljes lenne a színvariánsok listája is.

A Build A Droid sorozat darabjai prémium figurák, melyek egyaránt kedveltek a gyerekek, és a gyűjtők körében is. Ritkák, és nem olcsók, pont emiatt sokan vadásznak rájuk. De mivel nagyon nehéz az összes darabjukat megszerezni, én úgy döntöttem, elkészítem custom figuraként. Az eredeti darabok mellett megszereztem a hiányzó testrészeket fekete színben, és mivel kompatibilisek egymással, átfestve őket ezüstösre tökéletes figurát készíthetünk belőlük. MB-RA7 jó a Build A Droid kollekcióba, vagy egy droidos jelenetbe is. De igazán jól mutatnak együtt tesójával, a fekete robottal, ahogy megtárgyalják a fontos droid dolgokat.

Tekintsétek meg a custom MB-RA7 robotomat!

Custom MB-RA7 droid figura elölről


Custom MB-RA7 B-A-D figura jobbról


Custom MB-RA7 droid figura balról


Custom MB-RA7 B-A-D figura hátulról


Köszönöm a figyelmeteket, látogassatok vissza máskor is, még sok minden érdekesség vár rátok!

A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 11. 20. (a figura készülte évekkel azelőtt.)