AT-ST tüzér

A birodalom páncélos osztályainak egyik legerősebb lépegetője az AT-ST, angolul All Terrain Scout Transport. A jármű egyfajta átmenetet képez a gyorsabb, ám kisebb tűzerejű AT-PT, és a sokkal lomhább, ám brutális tűzerővel rendelkező AT-AT között. A köznyelv tévesen kétlábú lépegetőnek hívja, ami fizikailag igaz, de nem ad pontos meghatározást, hisz az AT-PT is kétlábú lépegető. Viccesebb, ám még mindig nem tökéletes meghatározás a Csirke lépegető. Ez valószínűleg a jármű csőrös fejkiképzése miatt ragadhatott rá, és a totyogó, naposcsibét idéző bizonytalan lépteknek. Mivel a Minden Területen Bevethető Felderítő és Szállító Jármű nagyon hosszú lenne, ezért a legegyszerűbb, ha a járműt az angol rövidítése szerint, magyarba honosítva is „Éjtíesztínek” nevezzük.

A gép elsődleges feladata ahogy az angol nevéből is következik a felderítés és járőrözés, ám ezen kívül határ- és területvédelmi szolgálatot is ellát, és csoportosan gyakran ad kíséretet, és biztosítást a harci tevékenységet végrehajtó birodalmi gyalogos és páncélos csapatokoknak. A csúcssebességük akár a 90 km/h-t is elérheti, így remek támadógyorsasággal rendelkezik, nyilván nem olyan gyors, mint egy AT-PT, de sokkal gyorsabb az AT-AT lépegetőnél. A probléma abból fakad, hogy ez a sebesség sík területen, egyenes vonalban alkalmazható, ha a gép beépített, vagy erdős területen kell menjen, lassabb, és jóval bizonytalanabb lesz a futóteljesítmény és stabilitás tekintetében. Ez egyrészt köszönhető a 8.6 méteres magasságuknak, hisz egy ilyen magas gépnek magasan is található a súlypontja, ezért igen labilis. Másrészt, a két láb igen könnyen megtréfálható terepakadályokkal, amit sem a szervó, sem a stabilizátort nem tud kompenzálni, és a lépegető hamar felborul. Ugyan van benne egy giroszkópos stabilizáló rendszer és a fej valamint a lábak vezérlését ellenőrző mozgáskoordinációs számítógép, mégis mindezek ellenére az AT-ST híresen labilis. Ez főleg az endori fiaskó után vált nyilvánvalóvá, ahol a ewok őslakosok farönköket görgettek a lábaik alá, és köteleket feszítve eléjük buktattak fel megannyi lépegetőt.

Már önmagában a fáktól sűrű, buja aljnövényzetű endori esőerdőben is nehéz volt a mozgás, de ilyen csapdákra nem voltak felkészülve a büszke, és elég beképzelt birodalmi katonai vezetők, meg persze maga a Császár sem, aki hihetetlenül arrogáns, beképzelt módon alig erősítette meg a bunkert, és engedte Vaderrel egyetemben, hogy a lázadók leszállhassanak a bolygón. Önmagában az ewokok kevesek lettek volna, sőt, eszükbe sem jutott volna AT-ST-ket borogatni, primitív őslakosokként legkisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy milyen galaktikus viszály van a Birodalom, és a Lázadás közt. Viszont így, hogy a lázadók megnyerték őket maguknak, az ewok csapdák és módszerek abszolút felkészületlenül érték a frontális támadásban legyőzhetetlennek bizonyult lépegetőket, és az erdei gerillaharcban alulmaradtak.

Az AT-ST nagyon magas, ezért a földről nem lehet beleülni. A birodalom olyan beálló lépegető-platformokat fejlesztett ki, amik hasonlóan magasak, fémes rácsszerkezetűek, létrákkal, (vagy a játékban lifttel) lehet a járólapokra feljutni, és úgy átlépni az AT-ST tetejére, és beleülni a kabinba.

A fülkébe a kabin tetején nyíló kör alakú csapóajtón át lehet beszállni. Ez hasonlatos a tankok kabinajtajához. A sofőr és a tüzér vagy a lépegető oldalán elhelyezett kapaszkodók segítségével mászik fel a kabinba, vagy a katonai bázisokon a Jedi Knight játékban is látható külön erre a célra épített platformokat használja a bejutáshoz. Persze az Endoron ilyen nem beszálló platform volt, ezért a tüzér és a pilóta benne maradt a járműben, maximum felnyitották a kabinajtót, és bámészkodtak, ahogy a katonák elfogják a lázadókat.

A kabinajtó felnyitása rendkívül nagy hiba, és ez is egyfajta beképzeltség, önteltség miatt fordulhat elő. A két fős személyzet a erősen páncélozott kabinban ugyanis viszonylagos biztonságban van. Ahogy kinyitják, máris életveszélyben vannak.

Ez jól látható volt akkor is, mikor Leia kezét az Erő vezérelve célt keresve a legfontosabb célpontot választja, és kilövi a bámészkodó AT-ST tüzért, valamint abban a jelenetben is, ahol két ewok elkezdett cirkuszolni az egyik lépegető első ablaka előtt, és a sofőr rászólt a tüzérre, hogy hajítsa le őket. Mind a mai napig nem értem, miért. Tán zavarta őket a kilátásban? Ez nem lehetséges, ugyanis az AT-ST olyan panorámakép képzési technikával van felszerelve, amivel a sofőr 360 fokban képes tájékozódni, és gyakorlatilag lecsukott ablakvédő zsanérral is vakon képes navigálni a lépegetőt.

A tüzér úgyszintén, a négy belülről vezérelhető fegyverzet minden egyes tagját képes irányítani a konzolról. (MS4 iker orrágyút, a Dymek DW-3 bénítógránát vetőt, a célkövető rakétakilövőt, és a „fülön” elhelyezkedő blaster ágyúkat.) Az egyedüli fegyverzet, amihez ki kell jönni a kabinból, az a nem szabványos, ritkán használatos géppuska, amit a kabin tetejére lehet felszerelni, és a gyalogosok kaszálására alkalmazták. (Ez a puska csak a vintage AT-ST tartozéka, és egyes fan art képeken látható.) De azt is csak akkor, ha azok már menekülőre fogták! Ugyanis annak használatához a tüzérnek majdnem derékig ki kellett emelkednie a kabin biztonságából, és megmarkolva a gépfegyvert, letarolni aki él és mozog. Nyilván az ewokos dologra visszatérve, könnyen belátható immár, hogy semmi szükség nem volt a kabin kinyitására. Az egyetlen elfogadható indok az lett volna, ha a 2 ewok feszegetni kezdte volna a fegyvereket, és meg tudta volna rongálni azokat, ám a pici ewok „macik” nem valószínű, hogy a nehéz duracél fegyverzetet akár elállítani is tudták volna. És még ha el is ferdül egyetlen lépegetőn mondjuk az egyik fegyver, akkor mi van? Semmi. A tüzér sorozatokat ereszt meg, és korrigálja a cél és a becsapódás közti eltérést. Lehet, hogy a számítógép is ki tudta volna korrigálni. Így viszont tudjuk mi történt, a kabin kinyílt, Csubi kihajította a tüzért, az ewokok bejutottak, és feltételezhetőleg agyonverték a sofőrt is.

Így nem csak hogy egy lépegetőhöz juttatták a felkelőket, akik ezt a csatában is kamatoztatni tudták, hanem hozzáférést biztosítottak a lépegető rádiócsatornájához, aminek óriási szerepe lett abban, hogy Han Solóék végül bejutottak a pajzsgenerátor bunkerébe.

Amikor látunk egy amerikai katonai dzsippet, és látjuk, hogy a tüzér kiemelkedik a kocsi tetején, nagyon hasonló ahhoz, ahogy az AT-ST tüzére használhatta a felső ágyút. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezek a kiemelkedő tüzérek vannak a legnagyobb veszélyben. Híradások számoltak be egyről, akit egy kifeszített drót vágott ketté valamelyik háborúban, és számtalan kapott már lövedéket a testébe. Nos, az AT-ST tüzére is ilyen veszélyben van. Ezért döbbenetes számomra, hogy ugyanolyan vászon uniformist visel, mint a pilóta. Egy ilyen srácnak sokkal jobban kell védeni a felsőtestét, mellvért abszolút indokolt lenne, ezért a customozó szabadságát kihasználva én a figurámat úgy készítettem el, hogy az AT-ST tüzért erős birodalmi mellvért védi, és egy masszív sisak.

Maga az AT-ST gyakori szereplője a játékoknak, ám a filmben a szerepük szinte csak az Endorra korlátozódik. (Ellépked ugyan egy pillanatra a Hoth mezőn is a Birodalom Visszavágban, de az nem volt fajsúlyos. Ez a kép mégis nagyon látványos, ugyanis a Hoth mezei környezetben ábrázol egy lépegetőt, aminek a felső ágyúját kezeli egy gunner, jelen esetben egy snowtrooper. Még egy AT-PT is látható a jobb alsó sarokban!) A játékokban főleg az erős, szinte legyőzhetetlen ellenség szerepét osztották rá. Gyalogosan szinte legyőzhetetlen például a Shadows of the Empire játékban, Dash Rendart irányítva.

A hadseregünk oszlopos tagját képezi a stratégiai játékokban, beleértve a kitűnő Force Commadert is, ahol még a veterán AT-ST-ket el is nevezhetjük Brenn Tantorral. A Galactic Battlegrounds-ban is fontos egysége a birodalmi haderőnek. Ám ezekben nem ülhettünk bele. A Jedi Knight sorozatban is főleg ellenségként funkcionálnak, E-webekkel, aknavetőkkel lövöldözhetünk rájuk Kyle Katarn és Jaden Korrt irányítva.

Ezekben a játékokban már beléjük is ülhetünk végre, de csak egy-egy pillanatra, egy küldetés erejéig. A Battlefront sorozatban viszont már fontos, és játszható gépe a birodalmi oldalnak, szerepük rendkívül nagy. A gépek nagyon fontosak a sorozatban, nagy biztonságot nyújtanak a játékos számára, és tűzerejét hatványokkal megnövelik. A földre telepíthető taposóaknák, és a vállról indítható páncéltörő rakéták kivételével szinte nincs is ellenségük. És ha engineerrel játszunk, a harctéri javító katona meg is tudja reparálni a sérülő gépet a hegesztő cuccával, így gyakorlatilag végigjátszható az adott pálya egyetlen AT-ST-ben. A belső nézet nem jó, érdemes külső kamerával játszani, és csak lőni, lőni, és lőni. A fedélzeti fegyverek egy része túlhevülhet, ezért érdemes hűteni a rendszereket, melyek legjobb módja, ha abbahagyjuk a tüzelést, a rendszert automatikusan lehűti majd önmagát. A Battlefront sorozatban is két ember ülhet be a lépegetőbe, a sofőr, és a tüzér. A sofőr irányítja a lépegetőt, ő határozza meg, merre megy az AT-ST, a tüzér szerepe pedig nyilvánvalóan a lövés.

A Battlefrontban több pályán is választható az AT-ST lépegető a birodalmi oldalt játszva. A szerepe az Endoron meghatározó igazán, ugyanis a lázadóknak nincs megfelelő válaszlehetősége. Azaz nincs olyan gépük, amivel hatásosan fel lehetne venni ellene a küzdelmet. Az Ewokok ugyan telepítettek 3 fára is olyan farönköket, amik jobbról és balról csapódnak bele az AT-ST fejére, de az első három lépegető ezeket „elszedi”, (lehetőleg ne mi legyünk azok, gálánsan engedjük előre a többieket!), és utána nincs több ilyen rönkcsapda, illetve a régiek sem termelődnek újra. Viszont az AT-ST igen! A birodalmi fő command poston minden megsemmisült lépegető újraszületik egy kis idő múlva, ami egy idő múlva nyomasztóvá teheti a birodalmi fölényt. Ezért én előszeretettel használok egy lázadó speeder bike-ot arra, hogy a csata kezdetén villámgyorsan átszáguldjak a birodalmi command posthoz, és egy üres, és őrizetlen lépegetőt elcsórjak. Abban már sokkal jobbak az esélyeim ellenük, és még ha meg is semmisít a túlerő, addigra a többiek hátul elfoglalhatnak 1-2 command postot, sőt, adott esetben meg is érkezhetnek nekem segíteni. Ez azért fontos, mert amíg egyedül ül az ember az AT-ST kabinjában, nyilvánvalóan a sofőrülésbe kerül, így a fülágyúkat, és a tüzér által használt fegyverzeteket nem tudja használni. Viszont ha megérkeznek a többiek, és valaki beszáll mellénk AT-ST gunnernek, hallani fogunk egy fémes kattanást, ez jelzi, hogy kezeli a fegyverzetet. Innentől duplázódik az AT-ST lépegetőnk tűzereje, mi használhatjuk továbbra is az orrágyúkat, a gunner meg tarol a többivel. Sajnos, erre a helyzetre is igaz, amit egy korábbi cikkembe írtam, ha vesztésre állunk, és 20 alá csökken a csapatunk létszáma, az ostoba tüzérünk kiszáll, hogy gyalogosan váltsa meg a világot. Persze az első fáig nem jut el, tuti lelövik. Ilyenkor egy megoldás van, amit én sikeresen is szoktam alkalmazni, és javaslom is az Olvasónak: irány a legközelebbi command post! Ha baráti (zöld), az jó, álljunk mellé, és várjunk. Rövidesen látható lesz a térképen, hogy az ellenség katonái elkezdik elfoglalni az összes command postot, kivéve azt, amit állunk. Nem soká meg is érkeznek, hogy ezt is elfoglalják. Védjük meg minden áron! Amíg ez zöld, és mi élünk, a remény is él! Amennyiben nincs már zöld command post, irány a legközelebbi piros! Le kell lőni a védőit, majd sajnos ki kell szállni az AT-ST-ből. Azért, hogy átállítsuk a command postot barátira, körülbelül 10 másodpercig el kell hagyjuk a gép vastag páncéljának biztonságát. Előfordulhat, hogy a konvertálást megszakítja egy ellenség megérkezése. Ilyenkor gyorsan vissza kell pattanni a gépbe, és lelőni az ellenséget, majd folytatni a konvertálást. Figyelem: ha az összes command post az ellenség kezében van, vége a játéknak! Az sem számít, ha amit konvertálunk már nem az övék; ha még nem zöld, csak semleges, (szürke) a játék egyfajta technikai KO-val véget vet a küldetésnek! Körülbelül 10 másodpercünk van ekkor, hogy zölddé tegyük, és védjük. Rendkívül izgalmas végjátékra lesz így lehetőségünk. Én személy szerint nagyon élvezem az ilyet, és végig izgulom az egészet, hihetetlen túlerőt lehet így akár egyedül is térdre kényszeríteni! Én 80 embert győztem le egyszer ezzel a módszerrel egyedül egy 20 perces taktikai végjátékban, ami során két alkalommal is vissza kellett foglalnom az a command postot, amit az AT-ST-vel védtem. A lényeg, parkoljunk közel a command posthoz, hogy villám gyorsan vissza tudjunk szállni bele, ha támadás ér! Hisz a gép erősebb, mint a gyalogosunk, nekünk 2 lövés halálos, a gépnek meg csak egy picit megpörkölődik a páncélja. Az sem árt, ha eleve egy engineert választunk a meccs elején, és ha vannak nyugodt pillanataink, amikor nem támadnak bennünket, azonnal kezdjük el visszajavítani a gépünket a hegesztő pálcánkkal. És az utolsó trükk, a legtöbb command post mellett valahol van egy R5-ös astromech droid. Az a kis robot is javít bennünket! Védjük ha kell a saját testünkkel! Figyelem, a tűzharcban ugyan azonnali segítséget nyújt, ha mellé állunk, de egy kósza golyó felrobbanthatja! Ezért inkább álljunk távolabb tőle, jó messze. Még ha rakétákat is kapunk, akkor sem robbanunk fel, még 3-4 vállról indítható páncéltörőtől sem. Annyi idő elég kell legyen, hogy lokalizáljuk a gazdájukat, és kilőjük. Ha fedezékből lő, az sem gond, lőjünk mellé, a közelébe, az erős AT-ST lövedéknek pusztán a detonációja is felrobbantja őt, vagy a légnyomása kilöki a fedezékből, és akkor megkínálhatjuk őt is.

AZ AT-ST gunner tehát erős és hatásos fegyverzetet kezel, ami akár egyetlen okosan használt lépegetővel is nekünk adja a helyzeti előnyt. Az okos, stratégiai felhasználás a játék során a győzelmünket hozhatja, és bár a Battlefront egy First Person Shooter, azaz lövöldözős első személy nézetű játék, aki stratégián „nevelkedett”, itt is megtalálhatja azokat az okos megoldásokat, amivel a bal klikk huszárokat hamar a padlóra küldheti. Ez a custom AT-ST gunner figura annak a sok valamilyen gépben (nem feltétlenül csak az AT-ST-ben) töltött izgalmas játékórának állít emléket, amiket megélhettem általuk.

AT-ST gunner custom figura


AT-ST személyzet elölről


AT-ST tüzér figura hátulról


AT-ST elfoglalása ewokkal és Csubival

Köszönöm a figyelmet, látogass vissza mielőbb, a CustomStarWars ismét vár sok más custom figurával, és érdekes történetekkel!

A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 09. 28. (a figura készülte évekkel azelőtt.)