Buckalakó

A Tuskenek, másképpen Tusken fosztogatók, magyarul gyakorta buckalakóknak titulált lények a Tatuinon élő nomád életmódú nép viszonylag primitív egyedei voltak, akik a Jundland Wasteland sivatagban laktak és gyakran léptek fel ellenségesen a helyiek, vagy az odalátogatók ellen. A tusken megnevezés a Fort Tusken (Tusken erőd) névből eredeztethető, amit egyszer egy nagy erejű buckalakó támadás ért. Pár ember az erődből túlélte a tuskenek támadását, akik kifosztották az erődöt, atomjaira szedték, és mindent, ami használható elvittek magukkal. Így lettek tehát Tusken fosztogatók, akik akkor még ugye nem is tuskenek voltak, hanem egyszerűen „sand people”, azaz homoki emberek. A támadás túlélői onnantól általánosítva minden buckalakóra ráaggatták a tuskeni fosztogató nevet, mely széles körben elterjedt, és rajtuk maradt.

Van egy olyan vélekedés, miszerint a Tuskenek és a Javák a kumumgah nevű emberszerű fajtól eredeztethetőek, ez azonban nem bizonyított. Hogy a Tuskenek a Tatuin bolygón fejlődtek-e ki vagy máshonnan jöttek, még a buckalakóknak is rejtély, bár egyes legendáik még egy gyönyörű füves pusztákkal borított Tatuinról szólnak. Ezekben a legendákban az úgynevezett Építők (a Rakaták felderítő csapatai) érkeztek a Tatuinra, és rabszolgasorsra akarta juttatni az kumumgah ősöket, köztük a tuskenek elődjeit is, mivel ezek felfedezték az űrrepülést, ezzel felkeltve a Rakaták figyelmét. Az Építők elfoglalták, és meghódították Tatooine-t, és a népesség egy részét elhurcolták, rabszolgaként dolgoztatva őket a Csillagkohó elkészítésének munkálataiban. A Tuskenek Tatuinon maradt ősei azonban egy idő múlva fellázadtak a Rakaták ellen, ám a Végtelen Birodalom Rakata harcosai, és szuper technikája ellen nem volt esélyük. A Rakaták planetáris bombázással szétzúzták Tatuin felszínét, felégetve a bolygó füves pusztáit, csak sivatagot hagyva maguk után, így alakítva ki a bolygó általunk ismert kopár képét. A legendák szerint a Tuskenek gyűlölete más fajok iránt onnan ered, hogy háborúztak az Építőkkel, és szeretett bolygójukat felperzselték. Azonban a tuskenek őseinek egy töredéke barlangokban, és más helyeken túlélte a pusztítást, és alkalmazkodott a mostoha körülményekhez. Mindezekről Revan droidjának, HK-47-nek is vannak adatai, aki beszéli is a Tuskenek szamárnyerítéshez hasonló nyelvét, és mivel a Rakata birodalomról is közeli információi vannak, elképzelhető, hogy valamilyen szerepe volt a Galaktikus történésekben.

Bár a Tuskenek ruházata törzsről törzsre változhatott, egyes dolgok állandók voltak. A Tuskent általában tetőtől talpig ruházat borítja. A testfelszín egyetlen része sem érintkezhetett a külvilággal a kultúrájuk szerint, mert az tiltott volt, és szentségtelen. Ez alól volt természetesen pár kivétel, például a gyermekszülés, házastársi kapcsolat, és az ifjú buckalakó férfivá avatási rituáléjának ideje. A tusken férfiak egymás közt a sátorban is levetkőzhettek. A tilalom megszegése büntetést vont maga után, egyes esetben akár halált is, ez törzsenként változott. (Ez a téma valószínűleg az arab országok női viseletének szabályai alapján került be a Star Wars világába.) A férfiak fejüket szövetcsíkokkal tekerték körbe, csak a lélegzőmaszknak és a szemvédőnek hagyva helyet. Ezen kívül is tetőtől talpig szürkés, sárgás ruha fedte a testüket, ami egyrészt remek rejtőszín volt a sivatagban, másrészt segített a hőháztartásuk védelmében. A nők és gyermekek sisakfélét viselnek. A nőkén esetenként felbukkantak a womp rat (buckapatkány) egyes részei, fejdíszként. A gyerekek sisakja unisex volt, kislányok, és a fiúké egyforma volt.

A Tuskenek kisebb klánoktól törzseken át csoportosan éltek. Tatuin-szerte elterjedtek, de a fő életterük a Jundland kopár sivatagja volt. Kedvelték a sziklás részeket, onnan jól belátták a dűnéket, és platókat, ráadásul a sziklák között fedezéket találtak a gyakori homokviharok elől is. A táborokat erősen védték, tusken férfiak álltak őrt, és massiff „kutyák” is vigyázták a sátrakat. A klánok néha háborúztak is egymással, és egy-egy erősebb hadúr alatt néha össze is olvadtak. Ezek a törzsfőnökök nagyhatalmú hadurak lettek, ezeket chieftannek, nagyvezérnek hívták. (Ilyesmi chieftan van a Kotor 1-ben is, és egy különleges öltözetű zseniális chieftan dizájn a TOR játékban, melyre Török Roli bukkant, és ő küldte ezt a screenshotot arról az új tusken chieftanről, akit a fotózás után méltóképpen „jutalmazott” a pózolásért.) Az ő ruházatuk különlegesebb volt, eltért a többiekétől, és a gaderffii buzogánya is fenségesebb volt, egyfajta hatalmi jelkép. A klánok gyakran portyáztak a sivatagban, és vadul rajtaütöttek az idegeneket, a karavánokon, sőt, a falvakba is bemerészkedtek, állandó fejfájást okozva a telepeseknek. Esetenként képesek voltak a Tatuini Boonta esti podrace versenyzőkön is rajtaütni, az értékes fogatok alkatrészeire ácsingózva. (ilyen jelenetet láthattunk az Epizód 1-ben is, ahol célzott lövéseket adnak le a fogatokra.) Amikor portyáztak, idomított banthákon tették meg a nagyobb távolságokat. A buckalakóknak sikerült megszelídíteniük és betanítaniuk a Tatuinon őshonos banthákat. A gazda és a bantha között szoros és a legtöbbször életre szóló kapcsolat jön létre. Amikor rabolni akarnak, a Tuskenek és bantháik libasorban járnak, hogy eltitkolják a létszámukat. Ha megszerezték a zsákmányukat, legyen az érték, vagy fogoly, gyorsan visszavonultak, magukkal hurcolva mindent a táborukba. Mivel nem voltak technikailag fejlettek, sokszor barbár megoldásokat választottak, ami a kegyetlenség, szívtelen szörnyetegség látszatát keltette a civilekben. Egyébként a banthákhoz is kulturális hagyomány kötötte a buckalakókat. Ha a banthát megölték vagy természetes halál által elpusztult, gazdája kiment a sivatagba, hogy választ kapjon arra, hogyan tovább. Ekkor, ha a látomásában az egykori banthája szelleme jóváhagyta, a Tusken új banthát szerezhetett, viszont ha nem, akkor a buckalakó meghalt a sivatagban. Ha a Tusken halt meg, az bantháját küldték ki a sivatagba.

A buckalakókat gyakorta azonosították úgy, mint gaderffii buzogányrázó kegyetlen állatok. És valóban, mindegyiknél volt, ez volt a tradicionális fegyverük, az elsődleges támadó eszközük. Ezzel nem igen lehetett mást tenni, mint szétverni vele az ellenfél fejét. De ezt nem azért csinálták, mert állatok voltak, a buzogánnyal így lehetett, sőt, így kellett harcolni. A gaderffii a kultúrájuk része volt. Ha egy tusken megsérült, és képtelenné vált a gaderffii forgatására, gyakran rituális öngyilkosságot hajtott végre. Általában el is utasították a modern fegyvereket, maximum a hosszú csövű vadászpuskát használták még, amit Tusken Cycler puskának hívtak. Hogy ezt fosztogatott fémből, vagy lopott cuccból készítették, azt nem ismert, mindenesetre egyes tusken lövészeknél ezt a puskát láthatjuk. Illetve készítettünk nektek egy KotF képet is, amin egy gaderffii buzogányos, és egy Tusken Cycleres buckalakó is látható.

További érdekes kulturális dolog velük kapcsolatban, hogy miután a Klón háborúk során elrabolták Anakin Skywalker anyját, Shmi Skywalkert, és kegyetlenül megkínozták a történet szerint Anakin a nyomára jutott a táboruknak, és miután anyja belehalt a sérüléseibe, Anakin haragjában mindenkit lemészárolt a táborban. Erről a többi törzs ugye nem tudott, ők csak annyit láttak, hogy a teljes tábor halott, és egy olyan legenda kelt életre, miszerint a sivatag szelleme állt bosszút rajtuk a gonosz tettért. Innentől a tábor zarándok hely lett számukra, értékeket tettek ki, felajánlva a bosszúálló démonnak, sőt, rituális áldozatokat is bemutattak, hogy a démon ne bántsa őket. Innentől még emberi áldozatokat is csináltak ott, azon a szent helyen, ahol Anakin letarolta az egész falut.

A Tusken Raiderek először a Star Wars Episode IV: Új reményben bukkantak fel, amikor páran megtámadták Luke Skywalker a Jundland Wastes sivatagban, akit az öreg Kenobi gyógyít meg Force Heal képességével. Később láthattuk őket podracerekre lövöldözni a Boonta Classic fogatversenyen a Phantom Menace-ban. Aztán voltak például az előbb említett Star Wars Episode II: Attack of the Clones-ban is, ahol elrabolták Anakin Skywalker mamáját, Shmit, ezért Anakin lemészárolta az egész falut, beleértve a nőket és a gyerekeket is. Buckalakókkal találkozunk a játékok világában is. Gyakorlatilag az összes főrovatomban elemzett játékban felbukkannak, így szinte az összesbe tehettem volna ezt a cikket, sehonnan sem lógna ki. Azért teszem mégis a Battlefront rovatba, mert itt viszonylag kevés anyag jelent meg. De íme még pár előfordulási hely, természetesen nem az összes:

A Kotor 1-ben a telepesek és a Czerka társaságnál is kihúzzák a gyufát, amikor a párologtatókat lopdossák, és a bányászatot próbálják megakadályozni. Revannak lehetősége van jó és rossz oldali megoldásra is az ügyben.

A Phantom Menace-ban Qui Gon Jinn és Padme Amidala beléjük botlik, ahogy mennek Mos Espa felé, de a podrace verseny mellett is ott vannak, és az R5-ös droidra is ők vigyáznak.

Tuskenek ellen harcolhatunk a Star Wars: Jedi Knight sorozatban is a Tatooine pályákon.

A PC játék Star Wars: Galactic Battlegrounds-ban, és annak küldetéslemezén a Clone Campaigns-ban is van egy-két pálya, ahol tuskenek lesznek. Van például egy titkos rész is, ahol Kenobi háza, és egy tusken falu is felbukkan jól elrejtve, a harci köd által is takarva. Én szeretem ezt megkeresni, és átkonvertálni a buckalakókat, jópofa mesterlövész tuskeneket, banthás taszkeneket, buzogányosokat, sőt, nőket és gyerekeket is a csapatomban tudni.

A Force Commander tutorial küldetéseiben is lesznek, amikor a birodalmi csapatokat irányítjuk, és keressük a homokdűnék közt a menekülő kabint, bizony ott is tuskenek tucatjait kell kinyírni.

És hát ugye a Battlefront. A Tatuinon lesznek, beékelődve a harcoló birodalmi és lázadó csapatok közé. Ez azért érdekes, mert ők a területüket védik, és mindkét felet ütik, azaz semlegesek. A harcot nagyban befolyásolhatják, és mivel a lázadók hátsó bázisához közel vannak, sajnos sokszor elég erősen lekötik az egyik command poston megszülető lázadókat, ami előnyt ad a birodalmiaknak. (A bal oldalon alul látható kis kerek térképen levő 2 sárga pötty a tuskenek tábora. Látható, az egyik igen közel van az egyik piros rebel posthoz.) Nem lehet őket felszámolni, folyamatosan születnek a sátraikban. Én egyszer felmentem, csak lőttem-lőttem őket, sosem lesz vége. Táboruk egy dombon van, amit ráadásul a carkoon verem is véd, amiből a Sarlacc ki-kinyúlva bizony alaposan megritkítja az embereinket, ha arra megyünk. Ezen a pályán is felbukkannak a puskás tuskenek, akikről a custom figurákat készítettem. Igazából ezek inkább variációk, különösebb munkát nem igényelnek.

Custom tusken variáció


Tusken falu dioráma


Battlefront 1 csatajelenet a CIS, a Köztársaság, és a tuskenek közt

Köszönöm a figyelmet, látogass vissza mielőbb, a CustomStarWars ismét vár sok más custom figurával, és érdekes történetekkel!

A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 07. 09. (a figura készülte évekkel azelőtt.)