Redeye Balderek

Még a Klón Háborúk előtt Balderek már kocsmárosként dolgozott, szerte a Galaxisban. A vörös szemű pultos Chiss fajú volt. Szeme alapján neve elé gyakorta biggyesztették a vendégek a Red-eye, azaz vörös szemű jelzőt. Az éjszakában dolgozó báros maga sem vetette meg a földi élvezeteket. Egyszer elutazott Zeltosra, a Belső Gyűrű azon bolygójára, amit a köznyelv Élvezet Bolygónak titulált. Képzeljünk el egy Thaiföld, Ibiza, Hollandia egyveleget, valami hasonló lehetett Zeltos. Ott egy hétig bulizott, és annyi zeltroni feromont lélegzett be, hogy szinte teljesen elbódult, és kiütötte magát. Amire később képes volt visszaemlékezni, még az is olyan kemény, hogy abból egy kisebb könyvet írt, egyfajta turista útikalauzt, melynek címe a Belső Gyűrű Luxusa volt.

Később Baldereket felvette Reelo Baruk, Nar Shaddaa rodiai fajú maffia főnöke. Saját kantinjában foglalkoztatta a chiss kocsmárost, ami általában nyüzsgött Reelo Barok gengsztereitől, zsoldosaitól, akik szerettek ott italozni, beszélgetni. Ebbe a darázsfészekbe lépett be Kyle Katarn, amikor nyomozása során Nar Shaddaara jött, Reelo Baruk után kutatva.

Betérve a bárba két rodiai thug kapásból lefegyverezte Kyle Katarnt, akiről nem tudták, hogy Jedi, így csak tűzfegyvereit kérték el, nem sejtve, hogy fénykardja is van. Kyle a pulthoz lépve beszélgetést kezdeményezett volna mai cikkünk alanyával, Vörös szemű Balderekkel, aki viszont oda se figyelt rá, hanem valami ronggyal törölgetett szárazra egy poharat. Miután Katarn jelentőségteljesen lecsapta a pultra fénykardját, a csapos hirtelen hogy-hogy nem készségessé vált. Elnézést kért Katarntól, mondván, hogy nem tudta, hogy egy Jedivel van dolga, ám Katarn letagadta, hogy ő egy Jedi lenne. Magát csak egy sima embernek mondva egy italt rendelt. (Onnantól kezdve a báros gúnyosan Mr. Just-a-guynak, azaz „csak egy sima ember” úrnak nevezte.) Balderek egy Ruby blielt javasolt, ám Katarn inkább egy Koréliai sört kért. A dzsuvás bárt felmérve Katarn külön hozzátette, hogy ha lehet, egy tiszta pohárból.

bartender_megadja magát

Később a Jedi elkezdett kérdezősködni erről-arról, amikre a chiss báros sziszegő hangon válaszolgatott. Különös ismertetőjele a beszédének, hogy egy csomó szót többes számban mond, indokolatlanul. Angolul ez úgy hangzik, hogy a szavak végére egy s hangzót biggyeszt, mely nagyon viccessé teszi a beszédét. Ám mikor Katarn Reelo után kezdett érdeklődni, Vörös szemű Balderek hirtelen lecsukta a söntéspult redőnyeit, és vészjelzésére a kantin összes lénye rárontott Katarnra. Ők nem voltak olyan szerencsések, mint a pultos, akit megvédett a zárt kulipintyója, és a Jedi felkoncolta az összes támadót, ródiaiakat, weequayeket, graneket. Az épület felső emeletén deaktiválta a vészjelzőt, emiatt a söntéspult rolói ismét felemelkedtek. Katarn visszament Balderekhez, és ingerülten szegezte a torkához a lézerkardját, ismételten megkérdezve, hol van Reelo, amire végre megkapta a választ. A játékos döntése alapján Balderek vagy itt hal meg Katarn kardja által, vagy amennyiben elengedi, később még találkoznak majd. Gazdáját, a maffiavezér Reelo Barukot azonban Kyle megöli. (Alternatív befejezésként Stryker mester barátom visszatérve az őt csapdába csaló Balderekhez bement a söntés mögött bujkáló Balderekhez, és Erő-lökésekkel kilökdöste előbb a pult mögül, majd a kantinból magából. Odalökdöste a háztetőhöz, és a kétségbeesett Baldereknek nem kegyelmezve betaszította a Chiss bárost a szakadékba. Így a magas Nar Shaddaa-i háztetőkről a Bartendernek lehetősége lett egy bázisugrást végrehajtani a semmibe.)

Gazdája halálával Balderek munkanélkülivé vált, és új meló után nézett. Végül fel is vette őt egy másik bűnöző, ezúttal egy Hutt, akiNal Kreeta ura volt. A gonosztevő elrabolt egy csomó bányászt, akiket rancoor eleségként kívánt felhasználni házi kedvence etetésére. A rab bányászokról értesülve Kyle és ifjú tanítványa, Jaden Korr megérkeznek Nal Kreetára, ahol a tanítvány hatol be a bázisra. Sikerül is kiszabadítania a rabokat, és kimenekítenie őket a rankor elől, és eközben találkozhatunk ismét Balderekkel a kantinban. Mindezt a Jedi Academy játékban élhetjük át.

Balderek angol hangját Nick Jamison adja a Jedi Outcast játékban. Szerepe szerint a neve először simán Bartender, azaz báros, kocsmáros, pultos volt. Nevét később kapta, mikor a rajongók felkapták. Ezért a skinje be is került mindkét játék multi playerébe, azaz mind a két játék többjátékos üzemmódjában választható, és játszható karakter. Akár Erő-használatra is képes, és akár két karddal is képes harcolni, ami bár irracionális, mégis egy népszerű feature lett, és a rajongók előszeretettel kaszabolnak vele.

Íme két kép a Jedi Academy multi playeréből, melyeket Lord Stryker olvasóm küldött be. A képen Galen Marek is látható leguggolva, aki egy új karaktere volt akkor, amikor a screenshot készült. Van egy kép a Bartenderről elölről, és hátulról is.

A figura elkészítéséért egy Thrawn admirálist kellett beáldoznom. Bár Thrawn akkor egy elég drága figura volt régebben, amikor ezt a bartender figurát kitaláltam, mint egyetlen Chiss fajú karaktert formázó akció figura, az Expanded Universe-s Thrawn admirális figura adta magát, mint Balderek „alapanyaga”. Úgy érzem, megérte, mert ez a figura egy rendkívül egyedi custom figura lett, és elég jól is sikerült.

Tekintsétek meg a custom Balderek figurámat!  

Custom bartender Balderek figura elölről


Custom Redeye Balderek figura hátulról




Köszönöm szépen a figyelmeteket, gyertek máskor is a CustomStarWars-ra!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 06. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)