R7-A7 asztromech, Ahsoka droidja

R7-A7 asztromech droid a Clone Wars harmadik évad kezdésének tiszteletére

R7-A7 Ahsoka Tano asztromechanikai droidja, akit Ahsoka Delta-7B vadászgépében láthattunk a Clone Wars első évadjának 19. epizódjában, a Storm Over Ryloth-ban. Egész mostanáig a Hasbro hivatalosan nem adta ki ezt a kis asztromech droidot, annak ellenére, hogy mindig találnak új, kiadható karaktereket a Star Wars filmekből és a Clone Wars epizódokból. Ez különösen igaz az asztroszer droidokra, hiszen eddig a lehető legszélesebb választékban adták ki a különféle színű, és elnevezésű R szériás astromecheket, gyakorlatilag csak annyi különbséggel, hogy az első két azonosító karakter mindnél R1-től R7-ig tart, az utolsó két karaktert pedig mögé biggyesztik, mint egy vagy valós, de inkább többnyire valamilyen kitalált azonosítót. S mivel az ABC-ben még rengeteg betű van, és a számokat is fognak találni 0-tól egész a végtelenig, ez a lánc tán sosem ér véget, mindig ki fognak tudni adni egy új asztrodroidot. Mégis, mivel Ahsoka droidja, ezért egy speciális robot, és még nincs kiadva, úgy döntöttem, elkészítem a custom figuráját.

Ami szerintem picit zavaró a droidddal kapcsolatban, az a neve, vagy mondjuk úgy, az azonosítója. Ez miért egy R7-es droid? Ha ti is gyűjtöttetek Build A Droid darabokat, összeszerelhettetek két R7 egységet is, akiknek a feje, a kijelzők formája, és több paramétere is szignifikánsan eltér az R2 és R3 egységek külsőségeitől. Hát akkor miért néz ki R7-A7 úgy, mint egy R2-es, vagy egy R3-as egység? Igazából nem értem, de sokszor nehéz is követni a Star Wars Kiterjesztett Univerzumának tényeit, és eseményeit. Emlékezzünk arra is, hogy az R3-S6 sorozatszámú, Goldie nevű korábbi Clone Wars részekből ismert droid sem volt tipikusan R3-as egység, hisz azoknak általában átlátszó a fejkupolájuk.

Nyomon követhető, hogy asztromech droidok sorozatszámát nem mindig követik logikusan, vagy mondjuk inkább úgy, hogy következetesen és sajnos nem csak a Clone Wars világában. Akárhogy is, R7-A7 egy színes asztromech, és ráadásul Ahsoka Tanonak, a Clone Wars sorozat legnépszerűbb női karakterének a robotja, ezért fontosnak tekinthető, annak ellenére, hogy a rajzfilmben a szerepe elenyésző.

Pont ezért, mivel nincsenek róla pontos információink, szinte csak a fejét és a teste felső részét látjuk, ahogy csücsül Ahsoka Jedi starfighterében, nem igazán tudhattuk, milyen a testének az alsó régiója, és hogy néznek ki a lábai. Mivel nem volt más referencia, alapul kellett vegyem a kiadott kulcstartón fityegő R7-A7 figurát, és a LEGO változatot, ahol mind kettőn látható volt, hogy a teljes test, beleértve a 3 lábat is, vörös.

Ezért a custom R7-A7 droidot én is teljes testfelületén vörösre festettem, fejét szürkére, amin pár szerelvény, és kimenet környéke sárgászöld színű. Más referencia híján tehát e két korábbi terméket kellett alapul vennem, mivel nem volt más. Eddig. Ugyanis a Clone Wars vonulat harmadik hullámában a Hasbro kiadja majd Ahsoka Tano asztromech droidját, R7-A7-et. De várjunk csak! Hiszen annak fehér lesz a lába! Miért? Most akkor mi az igazság? Melyik a kanonikus, az autentikus változat? Hát egyszerre nem lehet vörös és fehér is! Tehát vagy a LEGO és a kulcstartó variációk, vagy az új akció figura hibás!

R7-A7 egyébként a 2008-as TCW R3-S6 („Goldie”), az áruló droid újrafestett változata. Az egy remekült eltalált, és elkészített kis robot volt, nagyon pontosan modellezte le a Hasbro a Clone Wars-ban látott robotot, de ne felejtsük el, Goldie sokat volt a képernyőn, szerepe nagyobb volt, és jól látható volt. Ám Ahsoka droidja csak egyszer látszódott, ahogy ül a droid slotban a Rylot feletti űrcsatában, amolyan másodpilótaként, mikor a gazdijának segített áttörni a bolygót körülvevő Szeparatista blokádot. Egyébként már azt megelőzően is több küldetésben repült Ahsokával, navigációs és technikai támogatást nyújtva a Jedi starfighter droid fülkéjében. Ahsoka egyébként „Arseven”-nek, azaz Erhétnek nevezte őt, és nagyon kedvelte őt, igazi partnerként tekintve a kis robotra.

A droidot animált karakterként adják ki, hogy illeszkedjen a Clone wars stílusába, de sok rajongó szeretné, ha ezeket a kedves EU figurákat kiadnák realisztikus külalakban is. Ezért döntöttem úgy, hogy én realisztikusan ábrázolom, ami egyedi tulajdonság a bolti változathoz képest. És mivel már Ahsoka Tano és Jedi starfightere korábban kiadásra került, ezzel a kis droiddal teljes lett a kép, megvannak mind a hárman, össze lehet belőlük állítani a teljes jelenetet. Az én változatom is, és a Hasbros R7-A7 droid is kissé kopottas, és piszkosra van „bemosva” főleg a testen, de a fej egyes részein is láthatóak él kopások, sőt az enyémen egy apró rozsda folt, és az űrben összegyűjtött törmelékkarcok, por, és hő miatti elváltozás nyomok is. Tehát nem csak a CW kicsit háromszögesített formáit kerültem, (a szem szenzor baloldala, és például a pocakon levő két fedőlap is ilyen tipikusan „klónvórszos” a Hasbros változaton), hanem ezekkel a sérülésnyomokkal is törekedtem a realisztikus ábrázolásra. Az alsótest, és főleg a lábak él kopásai és apró sérülései akkor keletkezhettek, mikor a kis droid kiugrik a droid slotból a küldetések után, ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy a testén ne keletkezzenek horzsolások, és karcolások.

Ahsoka Tano igen népszerű lett, de az asztromech droidja feltételezhetőleg nem fog olyan, vagy hasonló ismertségre, szeretetre szert tenni. És akkor még nem is hasonlítjuk őt össze Anakin és majdan Luke asztromechjével, R2-D2-val. Artú egy etalon, az első astromech akit megismertünk, és megszerettünk. Mondjuk az is tény, hogy R7-A7 hozzá képest epizodista, azaz csak pillanatai voltak a Clone Wars epizódokban. Igen, azt írtam, hogy epizódokban, azért mert R7-A7, vagy legalábbis egy totál ugyanolyan droid feltűnik a harmadik évadban is, Jabba palotájának hátterében, amikor a panthorai Papanoida báró és fia, Ion elutaznak oda, hogy megkeressék és kiszabadítsák az elrabolt lányokat, Che Amanwet, és Chi Eekway-t. A képet Dzséjt küldte, köszönet érte segítőkész rajongó társunknak! A „Lucas család” minden tagja, beleértve a lányokat is gyakorlatilag nem is szalonokban és szenátusi termekben járatos bárónak, hanem vadnyugati cowboyokat megszégyenítő mesterlövésznek tűnnek, precíz lövéseikkel, terepadottságokat kihasználó taktikával, fedezéket használva gyakorlatilag cafatokra lövik az összes rosszfiút, és harcban járatos fejvadászt. Aki viszont az események mögé is szeret kukucskálni, ebben az epizódban a háttérben érdekes karaktereket fedezhet fel, többek közt egy ilyen R7-A7 klónt, sőt, két második évados fejvadászt is, akik Hondo Ohnaka weequay bandája ellen védtek egy falut.

FRISSÍTÉS!

R7-A7 visszatért a visszatapsolt befejező évadban. A kis droid ott van azon a cirkálón, ahol a klónok megkapják a 66-os parancsot. Mivel minden klón Ahsoka ellen fordul, még Rex is, a lány egyedül marad. Ám váratlan segítőtársra lel 3 asztromech droidban, köztük R7-A7-ben. Mindnek van szerepe, ám R7 különösen fajsúlyos szerepet vállal. Először is, ő az, aki kinyeri azt a hologram emléket a kompjuterből, amin Rex arról beszél Fives esete kapcsán, hogy van valami inhibitor chip, valami vezérlő eszköz valószínűleg mindannyiukban, ami valami fontos dolgot irányít, mintegy robottá téve a klónt. Később aktív feladatot vállal, amikor feltartóztatja Rex parancsnokot egy folyosón, és kivetíti Ahsokát elé, mintegy elterelve a figyelmét, majd sokkolja is őt. Miután Rex a földre kerül, beviszik a műtőbe, és kiszedik a chipjét. A droidok, és Rex végig támogatják innentől a lányt a millió klón ellen, gyakorlatilag mindet szét is lövik a feldühödött klónok, legutoljára szegény R7-A7-et, akkor, amikor Ahsoka az Erő segítségével tartja vissza a menekülő maul gépét, ám húzza őt el a repülő, kétségbe esetten küzd, de alig bírja már, ekkor R7 odasiet, hogy megfogja a csúszó lányt, segítsen neki, ekkor az egyik klón szétlövi. A kis droid Ahsoka rémült szemei előtt bukik orra, pont előtte „hal meg”.

Ahogy látjátok, sok animált és realisztikus asztromech létezik, ezek egy részét kiadta, vagy ki fogja adni a Hasbro is, annak ellenére, hogy nem túl sokat voltak a képernyőn. Jómagam is előszeretettel vadászok ezekre a különleges háttér droidokra, és ebben a Clone Wars hónapban többet be is mutattam nektek. És higgyétek el, még sok van, amikkel már készen vagyok, többnyire BAD darabokból készítve őket, de a többit majd később publikálom. Az R7-A7 droidot azért választottam, mert már őt is rég megcsináltam, és egy ilyen alkalomra vártam, hogy bemutathassam. Új, aranyos droidokkal bővíteni a gyűjteményét mindig öröm egy rajongónak. Én sem tudok betelni velük. Mindig lesem a hátteret, és bízom benne, hogy még sokat fogunk észrevenni a Clone Wars alatt. Addig is, tekintsétek meg a custom R7-A7 robotomat, ő egy nagyon jó kis droid, sokkal izgalmasabb, mint egy sima noname droid, hiszen ő Ahsoka droidja!

Ez a kis figura tehát egy speciális, ritka, és értékes darab. Különböző színű „Build a droid” (BAD) darabokból készítettem, egy idáig soha, sehol ki nem adott figurát létrehozva, amit hivatalosan soha senki nem gyártott. Különlegessége, hogy a testrészeket magyar rajongó társaimtól, barátaimtól szereztem, megvéve, elcserélve, vagy épp ajándékba kapva szükséges alkatrészeket. Ezeket a kedves Olvasókat külön köszönetben részesítettem a CustomStarWars oldal Cserebere rovatában, mindenkit név szerint megemlítve, és megköszönve, hogy számukra értéktelen kacatjaikat rendelkezésemre bocsátva tették lehetővé ennek a kis barátságos robotnak a létrehozását. Gyakorlatilag így lesz a sok színes dirib-darabból egy homogén, egyedi kis custom figura, így született meg az R7-A7 asztromech, és még sok kis robot, akiket majd mind bemutatok nektek itt az oldalon!

Tekintsétek meg a custom R7-A7 droid egység figurát!

Custom R7-A7 astrodroid egység figura elölről


Custom R7-A7 asztrodroid egység figura balról


Custom R7-A7 asztrodroid egység figura jobbról


Custom R7-A7 robot figura hátulról


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2011. 04. 30. (a figura készülte évekkel azelőtt.)