ARC-170 asztromech droid (R4-C7)

ARC-170 asztromech droid a Clone Wars harmadik évad kezdésének tiszteletére

A korábban publikált Target exkluzív klón bemutatójában már írtam nektek a Target cégről, és a nevével fémjelzett különleges figurákról. Az elmúlt években már több exkluzív G.I. Joe, Transformers, és Star Wars terméket adtak ki, melyek egy része újrafestett, és újracsomagolt figurák hada, mégis, ezek az Exkluzívok általában tartalmaznak valami rendhagyót, valami patinásat, vagy épp egy szép, minőségi új verziót.

Ez vonatkozik mai ARC-170-es csatacsomagunkra is. A panorámaablak mára már-már evidenciának számít, mégis egy annyira látványos dolog, hogy ezek a termékek mindig látványosabbak, mint mezei társaik. Ha ezt a képet megtekintjük a dobozról, látni fogjuk, hogy meg van benne teremtve a tér illúziója, és a figurák beállítása is élővé, jelenetszerűvé teszi a csomagot. A háttér is sokat segít a dolgon, mert látványos. Ugyanakkor várjunk csak egy picit! A háttérfotó szerint az ARC-170 Elit Osztag egy lezuhant „Republic Gunship” környékén csoportosul! De akkor miért nevezik őket és magát a csatacsomagot is ARC-170 elite squadnak? Hol van az ARC-170-es vadászrepülő? Az, amelyik a háttérben elszáll felettük, kilométerekre tőlük? MI közük van hozzá? Azzal nem jöhettek négyen! A 4 klón és a piros fejű, kék testű asztromechanikai droid BIZONYOSAN a lezuhant Gunship túlélői! A dolog tehát rendkívül zavaró. Ráadásul, a csapatban csak 2 pilóta van, a két másik gyalogklónnak semmi köze sem lehet egy háromszemélyes (pilóta, segédpilóta, tüzér) ARC-170 vadászgéphez. Biztos tehát, hogy ez a csoport éppen valamilyen ismeretlen bevetési terület felé utazott a Gunshippel, mikor találat érte őket, és a csapatból ez a két pilóta, és ez a két gyalogklón élte túl a becsapódást. Most pedig a roncs fedezékét kihasználva védik magukat, és próbálnak életben maradni, míg meg nem érkezik a felmentő sereg, vagy egy mentőhajó, mellyel evakuálják majd őket. Ezért véleményem szerint bár a háttér rendkívül látványos, igen zavaros, és még ha mondjuk a közelükben lenne is egy leszállt ARC-170-es, (ami a képen nem látható) még akkor is azzal csak a 2 pilóta jöhetett volna meg az asztroszer droid, a két gyalogosnak nem lett volna helye egy nem szállítónak, hanem vadásznak használható gépben.

Astromech Droid a 2007-es kiadású „ARC-170 elite squad battle pack”-ból

A doboz hátulján a következőt olvassuk a kis robotról: „These multi-use droids are found everywhere, thanks to their many functions that include repairing ships like ARC-170 fighters and providing navigational support. They are equipped with a variety of tools to meet almost any need or situation.” Azaz: ezekkel a multifunkcionális droidokkal mindenfelé találkozhatunk, sok mindenre használatosak, köszönhetően a sok hasznos képességüknek, mely kiterjed a hajók javítására, és a navigáció során nyújtott mindenféle segítségükre. Munkájuk kiterjed az ARC-170-es vadászokra is. Beléjük épített szerszámaikkal gyakorlatilag nincs olyan helyzet, vagy probléma, melyet ne tudnának hatékonyan elhárítani, megjavítani. Az asztromech droid, akiről ezek a mondatok szólnak egy R4-C7 nevű droid egység. Én neveztem el ARC-170 asztromech-nek, annak ellenére, hogy mint fent is említettem, nem bizonyítható, hogy ARC-170-el repül, vagy csak a lezuhant Gunshipen dolgozott/utazott. Ugyanúgy néz ki, mint a többi R2-es, vagy R3-as sorozatú Asztromech droid figura, nem csonkagúla fejű, ahogy egy R4-es egységnek lennie kéne. (Bár van ilyen kivétel,több is.) A kis köpcösnek van egy fontos extra (játszhatóságot növelő) tulajdonsága, ugyanis a kis fickó képes a középső lábát visszahúzni, majd kitenni, attól függően, hogy a kis fejét melyik irányba tekerjük el. Ez még akár jól is jöhet, ha be akarjuk helyezni a pilóta mögött elhelyezkedő ARC-170-es droid „slot”-ba, azaz abba a kis kabinba, ahova ezek a robotok beülnek. Ezt le is modellezhetjük, ha a szettből kivesszük az egyik klónpilótát, és beültetjük egy ARC-170 pilótafülkéjébe, mögötte piros nyíl mutatja, hova lehet beültetni a kis asztroszer droidot.

A kis Asztromech droid, mint minden más asztromech egység, ugyanazzal a szeretetre méltó kis külalakkal rendelkezik, amit már „Artú” óta, közel harminc esztendeje oly sokan megszerettünk. Gyakorlatilag csak a színük különbözteti meg őket egymástól. Ennek a kis köpcösnek azonban a színe nem igazán illik a szettben található többi figura színéhez. A többi katona legalább egy bizonyos helyen lila festést kapott a páncélján, így ez a kék pocakú, piros fejű kis robot nem biztos, hogy szervesen ennek a lila osztagnak a része. S ha csak a Gunshipen utazott, valóban elképzelhető, hogy a Clone Wars vonulatban találjuk meg a kis robot valós identitását, ahol ugye Anakin Árnyék Osztagának az eligazítása közben láttuk a háttérben, tehát elképzelhető, hogy nem is egy ilyen lila klón pilóta, hanem a Shadow squadron egyik Y bombázójának a pilótája volt a gazdája!

A Klón Háborúk idején ugyanis a mostanihoz hasonló, „R” asztroszer droid sorozat tagjait sokszor és sok feladatra használta a Köztársaság, gyakorta űrhajókon, vadászgépekben és bombázókon, és természetesen a klón ARC-170-esekben, sőt, az Acclamator cirkálók fedélzetén is. Láthattunk is egy ilyen kis kék testű, piros fejű asztromechanikai droid egységet a Clone Wars animációs film első évadjában. Anakin pilótái mögött a háttérben ácsorog, abban a hangárban, ahonnan felszállt az Árnyék Osztag, hogy megtámadják Grievous tábornok ion-ágyúval felszerelt rombolóját, a Malevolence-t.

Az animációs filmben mellette láthattuk azt a zöld R5-O13 egységet, a „Fradi droidot”, és a kis narancssárga R2-Y9 nevű asztroszert is, akiket már itt a CustomStarWars oldalon korábban bemutattunk. Ezúttal bemutatva a mellettük levő piros fejű, kék pocakú kis droidot is, immár teljes a sor, az adott jelenet custom figurákkal teljesen le lett modellezve. Megcsináltam őket, hogy így együtt beállíthatók legyenek, ugyanabban az elrendezésben, saját magam, és az Olvasók örömére, bemutatva mindet itt a CustomStarWars oldalon! Az sem ismert mint ahogy említettem, hogy ki a pilótája, akit segít az űrcsaták küldetései alatt, de annyira egyedi kis krapek, hogy szerintem mindenképp érdemes volt elkészíteni egy kis custom figurának, mégpedig behúzott lábbal, ami ugye az ő ismertető jele a doboz szerint.

A teste nem teljesen kék, bár a torzó, és a lábak valóban sötétkék színűek. Az űrhajókhoz kapcsolódó linkpanel fedele, és a javítókarok takarólemeze azonban ezüstös, de a láb külső széle, és a „váll” rész is. A rendszerhűtő kivezetés, és a hangszóró körüli rész is ezüst. A fejkupola piros, de a különböző kitüremkedő szerelvénypanelek, és a szenzor-takarólap a fejen körben szürke színűek a roboton. A rendszer kijelző szemecske sárgán világít. A radarszem fekete, de az alsó szem ugyancsak sárgán villog. A teljes fej, amit az R2-eseknél „dome”-nak, azaz körkupolás fejnek neveznek, custom munka, azaz saját kezemmel készítettem. Ennek az az oka, hogy sajnos nem tudtam R2-es, vagy R3-as fejhez jutni a Cserebere rovatban közölt hirdetés ellenére sem, így egy felesleges R7-es fejet használtam fel, teljesen átdolgozva putty-val, még az orrocskákat is saját kézzel alakítva ki a roboton.

Összepattintani az eredeti részeket semmiből sem tart, és úgy nem is lett volna custom figura, így azonban sokkal értékesebb, mint egy sima „BAD” robot. Ráadásul a testét felkoptattam, hogy ne legyen olyan „most húztak ki a gyufásskatulyából” kinézetű, szinte mintha most gördült volna le a futószalagról. A kis robot ugyanis sokszor csusszan be, és ugrik ki a droid szlotból, és közben teste folyamatosan súrlódik, kopik, ezért fontosnak éreztem, hogy a hengeres testen létrehozzak ezüstös, feketés, és más színű kékes kopásokat, karcolásokat, mattabb felületeket. Így lett a sok szemét alkatrészdarabból egy nem is olyan rossz kis custom robot!

Ez a kis figura tehát egy speciális, ritka, és értékes darab. Különböző színű „Build a droid” (BAD) darabokból készítettem, egy idáig soha, sehol ki nem adott figurát létrehozva, amit hivatalosan soha senki nem gyártott. Különlegessége, hogy a testrészeket magyar rajongó társaimtól, barátaimtól szereztem, (kivéve ugye a fejet) megvéve, elcserélve, vagy épp ajándékba kapva szükséges alkatrészeket. Ezeket a kedves Olvasókat külön köszönetben részesítettem a CustomStarWars oldal Cserebere rovatában, mindenkit név szerint megemlítve, és megköszönve, hogy számukra értéktelen kacatjaikat rendelkezésemre bocsátva tették lehetővé ennek a kis barátságos robotnak a létrehozását. Gyakorlatilag így lesz a sok színes dirib-darabból egy homogén, egyedi kis custom figura, így született meg a narancs asztromech, és még sok kis robot, akiket majd mind bemutatok nektek itt az oldalon!

Tekintsétek meg a custom kék testű, piros fejű asztroszer droid egység figurát!

Custom R4-C7 asztrodroid figura elölről


Custom ARC-170 asztrodroid figura balról


Custom ARC-170 asztrodroid egység figura jobbról


Custom ARC-170 robot figura hátulról


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2011. 04. 16. (a figura készülte évekkel azelőtt.)