Sith assassin droid

 Sith assassin droidok, (magyarul a Sith merénylő droidok), vagy másképp a Sith war droidok (Sith háborús droidok) a Sith Birodalom hadseregének gyalogos droid közkatonái voltak a Jedi Polgárháború idején, de picit később, a Sith Triumvirátus idején is harcoltak az üldözött, és kiirtásra ítélt Jedik ellen. (Bár ekkorra már a humán Sith Assassinektől a semleges fejvadászokig, Dark Jediktől magukig a Sith lovagokig mindenki a Jediket hajkurászta.)

Sajátságos páncélzatuk és különleges képességeik jól elkülöníthetően megkülönböztette őket a kor többi hadászatilag ismert harci droid fegyvernemétől, hiszen rajtuk kívül több másfajta droid is harcolt a Sith katonák között a csatatereken. Míg az úgy nevezett Sith assault droidok és másfajta droidok inkább robotnak voltak mondhatók, és inkább hasonlítottak egy droidika korai ősére, (ilyenekkel harcol épp Revan a Csillagkohóban ezen a screenshoton), de voltak egyfajta droid lépegetők is, melyekkel pedig épp Jolee Bindo harcol a Rakata világ Sith templomában.

A Sith assassin droidok azonban embernek néztek ki, akik páncélt viselnek, és úgy is mozogtak és beszéltek, mint egy ember. Ez a képességük kiemelte őket a többi droid közül, akik többnyire csak mozogni és tüzelni voltak képesek, beszélni nem tudtak. A sisakjuk formája bizonyos szemszögből engem Darth Vader sisakjára emlékeztetnek, de még ha ezt nem is számítjuk, akkor is sok esetben félelemmel árasztották el az ellenségeiket már puszta megjelenésükkel is. Egyetlen ilyen droid megjelenése is a Sith-eket juttatta az emberek eszébe, de csapatostul egy ilyen assassin droid sereg mindenhol a Sith-ek akaratát képviselte, és érzelemmentesen, könyörtelenül hajtatta végre mintegy a Sith-ek meghosszabbított ökleként lesújtva azok ellenségeire. A Sith assassin droidok többsége Darth Revan Köztársaságot elhagyó, eláruló, majd a háborúból a Sith-ekhez átálló hazatérő volt köztársasági hadseregének embereit követte a Sith Birodalomba. Mivel kezdetben a Sith hadseregbe nem tudtak túl sok embert besorozni, a Sith harci droidoknak nagy szerepe volt abban, hogy a Sith Birodalom fenn tudta tartani fennhatóságát a Galaxisban. A háború korai szakaszában a Sith-ek még gyengék voltak, minden ember számított, sőt, minden droid számított, ezért vigyáztak rájuk, de ha mégis elromlottak, vagy eltalálták őket, akkor megpróbálták kikalapálni, megjavítani őket. A Sith-ek még fejlesztették is a droidokat, így létrehozva 5 sorozatot, melyből minden egyes fejlesztett változat valamiben jobb volt, mint az előző széria tagjai, erősebbek, okosabbak, precízebbek lettek. A sorozatok nevei a Mark I, Mark II, Mark III, Mark IV, és a Mark V típusszámmal lettek elnevezve, melyek néha színükben, vagy más külső jegyükben el is tértek egymástól. Irányításuk egy távoli vezérlő helyről történt, hasonló módon, mint ahogy a Kereskedelmi Szövetség, vagy a CIS irányította a droidjait a vezérlő hajóból évezredekkel később. Tehát a harci droidok ötlete, és a droidvezérlő mechanizmusok nem a Neimoidiaiak találmánya volt, ez a technológia már a Régi Köztársaságban is létezett tehát, már jóval a Naboo mezei csata előtt. A Sith assassin droidok valamilyen lézerfegyverrel voltak ellátva, és személyi védőpajzsuk is volt, ami a gömbölyű védőpajzsokhoz képest, ami a többi Sith harci droidot védte, annyival volt jobb, hogy könnyben lehetett vele mozogni, így sokkal mobilabb, sokkal ütőképesebb harci erőt eredményeztek, különösen akkor, ha nagy számban támadtak, főleg ha együtt a többi Sith katonával, Sith lovaggal, Sötét Jedivel, ahogy ez együtt látható is ezen a képen, Malak nagyúr háta mögött.

A Sith assassin droidokat gyakran használták arra, hogy védjék a Sith bázisokat, és más fontosnak mondható Sith létesítményt. Egy helyi erőforrás hatósugarában ezek a droidok kitűnően tudtak járőrözni egy nem túl nagy területen, és ha sokan voltak, bizony nem volt könnyű mellettük elsurranni, megvédték a területet, míg a humán Sith-ek valahol máshol éppen harcoltak. Ezért például gyakran fogunk találkozni Sith háborús droidokkal a Sith Nagyurak temetkezési helyein, akiknek az a feladatuk ott, hogy visszaverjenek bármilyen ellenséges támadást, és hogy megvédjék az ősi Sith uralkodók szent nyugvóhelyét. Például a legerősebb, Mark V-ös háborús droidokkal fogunk találkozni Marka Ragnos piramisában, nekik kell megvédeni a sírhelyet a hívatlan vendégektől, akiket egyébként a szűk folyosókon elhelyezett taposóaknák is megakadályoznak a bejutástól. (Vegyük észre a droidok színkülönbségeit, a rozsdásbarna, és az ezüstös kék a két leggyakoribb variáció, én egyébként egy ezüstös kéket készítettem el magamnak, melyet majd a cikk után meg is tekinthettek)

De további Sith assassin droidokkal kell megütköznünk majd Freedon Nadd piramisában is, a csapatom ezt meg is tette, Handmaiden, Visas Marr, és Harharr hamarosan ócskavassá püfölte ezeket a droidokat itt a mellékelt screenshoton. Találkozunk majd Sith harci droidokkal Ahto City (Manaan fővárosának) utcáin is ők tartják távol a civileket és Revant a Sith bázistól, legalábbis megpróbálják… Készítettem nektek egy screenshotot azokról a droidokról is, akik a Manaani Sith bázis bejáratánál őrködtek, elölről és hátulról is, hogy egy közeli, és jó perspektívából tekinthessétek meg, hogyan is néztek ki ezek a droidok. (Legalábbis még azelőtt, mielőtt szétvertük őket, és behatoltunk a Sith bázisra.

Végül, de nem utolsó sorban, ilyen Sith merénylő droidok védték a Sith csatahajók folyosóit és ajtajait is, ezt láthattuk még Malak nagyúr hajóján is, míg a mérges Darth Bandon el nem pusztította ezt a két droidot, Erő lökéssel a falhoz vágva őket mintegy bejöveteli intróként, vagy erődemonstrációként, szemléltetve durvaságát, és kegyetlenségét.

Ahogy a Sith Birodalom nőtt, erősebb és gazdagabb lett, azzal párhuzamosan ezek a droidok jelentőségüket vesztették. Mikorra Darth Malak került hatalomra, a Csillagkohó csak úgy ontotta magából a haci drodok ezreit, és mire a Sith Triumvirátus uralkodni kezdett, ezek a droidok már szinte lényegtelen, értéktelen tucatáruvá váltak, feláldozható tömegcikké és a Sith parancsnokok nem is különösebben foglalkoztak velük. Eddigre már olcsóbb lett egy új droidot gyártani, mint egy sérült, vagy hibás droidot javítgatni. Ha egy droid elromlott, vagy lövést kapott, eleinte a Sith technikusok megjavították őket, de mostanra már nem foglalkoztak velük, otthagyták őket a fenébe, ahol mozdulatlanul, fejüket lehorgasztva, végtagjaikat tehetetlenül lógatva ácsorogtak, míg a rozsda meg nem ette őket.

Mi is gyakran fogunk találkozni ilyen működésképtelenné vált, otthagyott robotokkal több helyütt is a játékban. Ha a karakterünknek van pár alkatrésze, és megvan neki a szükséges javítási képessége, képes lehet megbütykölni az ilyen droidokat, általuk egy extra csapatárshoz juthatunk egy időre. Elküldhetjük őket járőrözni, vagy éppen be is programozhatjuk őket arra, hogy csapatunkat védje, ahogy VV Alekosz mondaná, “mindig, s minden körülmények között”. Ám miután erre a Sith-ek hamar rájöttek, elkezdtek olyan assassin droidokat gyártani, melyeknek egy önmegsemmisítő szekvenciájuk volt. Az önmegsemmisítő mechanizmus egy előre programozott esemény bekövetkeztekor automatikusan lépett működésbe. Például ha a droid súlyosan roncsolódott, és nem volt esélye az adott csatát megnyeri, vagy például ha sokan vették éppen körbe az ellenséges katonák közül, és a droid önmegsemmisítése nagy veszteséget okozhatott bennük a hatalmas detonáció által. A Sith-ek gyakran alkalmazták ezt a fortélyt, többféle mechanizmusba is beépítették az önmegsemmisítő funkciót, így nem csak droidokba, hanem például adatterminálokba is, hiszen akár egyetlen, számukra értéktelen droid felrobbantásával egy ellenségtől hemzsegő helyen durva sebzéseket lehetett okozni. A droidba épített robbanó töltet detonációjának hatósugara nagy volt, és az ereje is sokkal hatásosabb volt, mint a droid eddigi összes kilőtt lövedékének sebzési hatékonysága. Ha ezt el akarjuk kerülni, ne bocsátkozzunk közelharcba ilyen droidokkal, használjunk ellenük droid sebző Jedi Erőket, vagy utasítsuk tüzéreinket, hogy távolról tüzeljenek az ilyen robotokra. T3 például pompás droid karokkal szerelhető fel, melyek közül az ion és plazma ágyúk masszívan sebzik az assassin droidokat, ez egy biztonságos módja tehát a kiiktatásuknak. 

Ha nem akartok olyan csúnyán bennégni egy hatalmas robbanásban, mint a képen az Exile Jedim és Kreia az Onderoni palotában, amikor 4 önmegsemmisítő háborús droid megpróbálta őket feltartóztatni, de miután rájöttek, hogy ez nem fog menni, felrobbantották magukat, keményen sebezve az egész csapatom, akik épp a környezetükben tartózkodtak, akkor kerüljétek a velük való közvetlen kapcsolatot.

Néha magánemberek is találtak ilyen lerobbant, vagy sérült Sith assassin droidokat, és ha meg tudták őket javítani, elkezdték őket saját céljaikra használni. Néha még egy egyszerű farmer is birtokolhatott tehát ilyen robotokat, így fordulhatott elő, hogy Ahlan Matale és Nurik Sandral is saját kis hadsereget csinálhatott belőlük, amit birtokuk védelmére, és az ellenségeskedő szomszédsággal való esetleges konfrontációra használtak.

Néha még bizonyos cégek, mint például a Czerka corporation Teloszon, is birtokolt Sith harci droidokat. Nem tudjuk, hogy került hozzájuk, hogy épp találták, és megjavították, vagy esetleg kapták, vagy vették Sith szövetségeseiktől, de egy biztos, volt nekik, melyeket bázisukon rá is uszítottak az Exile Jedire és csapatára a játékban.

Sith assault droid miniatures figura


Tekintsétek meg a custom Sith assassin droid figurámat!

custom Sith assassin droid figura elölről egy puskával


custom Sith assassin droid figura karabéllyal


custom Sith assassin droid figura hátulról


Köszönöm a figyelmet, látogassatok vissza mielőbb!  

A cikket írta: Rostás Norbert 2011. 02. 27. (a figura készülte évekkel azelőtt.)