Target exkluzív klón

A cikkben egy Target exkluzív klón kapcsán pár szóban bemutatom magát a Target céget, valamint a 91es klón légiót, melyet a Köztársasági Klónhadsereg felderítésre és őrjáratozásra használt a Klón Háborúk idején, és akik ezt a klón páncélt viselték.

A Target vállalat (röviden Target) egy amerikai kiskereskedelmi cég, amit 1902-ben alapítottak Minneapolisban még Dayton Dry Goods Company néven. 1962-ben Rosevillben nyílt meg az első olyan üzlet, amit már Target boltnak neveztek. A cégrész olyan erős fejlődésbe kezdett, hogy a Dayton Dry Goods legnagyobb és legerősebb húzóágazatává vált, végül annyira megerősödve, hogy magát az anyacéget is maga alá gyűrte. 2000-re az egész csoport neve Target Corporation lett. 2010-re (napjainkra) a csoport már Vermont kivételével az Egyesült Államok minden államában nyitott üzlete(ke)t, Target, vagy Supertarget néven, és az USA második legnagyobb kereskedelmi lánca lett a Walmart után. A társaság bejegyzett emblémája egy piros céltábla, melyet az amerikai barátaim bullseye-nak, bikaszemnek neveznek. A szleng azért ragasztotta rá ezt a nevet, mert egyrészt hasonlít egy felbőszült bika vörös, vérben forgó szemére, másrészt az íjász, és a darts céltábla közepén levő hasonló koncentrikus kör neve is bullseye. Az embléma rajta van az áruház nejlon zacskóin is, melyből párat számomra is elküldött az amerikai cimborám emléknek, ami itt Magyarországon egy ritka relikviának számít.

A Target exkluzív klón a cég által fémjelzett egyik különleges figura, mellyel a Target emléket akart állítani a Csillagok Háborúja saga legújabb epizódjának, a Sith-ek bosszújának. A figura 2005-ben került kiadásra a Revenge of the Sith sorozat exkluzív tagjaként. Teste egy szuper mozgathatóságú klón test, (a super articulated clone teste) melyre egy új sisak került, és új festést is kapott. A figura viszont nem autentikus, mert a 91es klón hadosztály tagjai egy speciális szájrácsú, csak rájuk jellemző sisakot viseltek, nem a hagyományos „Phase II-es” klón sisakot. A figura talpába lyukakat fúrtak, amikbe jól belefér a talpazat tüskéje, amire kitűnően fel lehet állítani a figurát. A figurához adtak egy pisztolyt, egy puskát, és egy igényes star case jellegű műanyag védőtokot. A hátlapja is exkluzív, a kártyán egy klón harcos rohan egy lávás bolygófelszínen. (Ez sem autentikus, mert a 91esek tudtommal nem harcoltak a Mustafaron, de mindenesetre jól néz ki a lávás háttér.) A Star case előlapjának tetején kezdetben a Sith logo volt dombornyomással rápréselve, az újabb kiadásokon azonban a Neyo parancsnok páncélján látható piros szimbólum. (A brit változat egy másik híresebb lánc, a Toys „R” Us égisze alatt jelent meg, ami szerényebb kiadás volt, egy target emblémát formáló matricát ragasztottak a kártyára, és nem adtak hozzá star case-t sem.) A megjelenés idején a termék nagyon drága volt, voltak olyan boltok itthon, ahol 6-7 ezer forintot kértek a termékért, ezért döntöttem úgy, hogy custom figuraként fogom gyűjteményembe állítani. Ma már 13 dollár körül hozzájuthatunk, és itthon is egy normál figura árát, kb. 3500 forintot kérnek érte a kereskedők.

A klón mellpáncélján, sisakján, és karján látható embléma a 91es klón felderítő osztag jele volt. A jel egy kis vörös kör, amit kettéoszt egy fehér sáv, mely állítólag egy lefelé mutató kard szimbóluma. Sok ausztrál Star Wars rajongó azonban a 91es felderítő hadosztályt viccesen „ausztrál posta harcosnak” nevezi, egyszerűen azért, mert mikor az Epizód 3 forgatása zajlott Ausztráliában, akkor az ausztrál Posta emblémája megtetszett a készítőknek, és azt a jelet módosították a 91eseken láthatóra.

A 91esek a Klón Hadsereg felderítő és területvédő osztaga volt. Parancsnokuk CC-8826 volt. A köznyelv és a rajongók a fent említett urat azonban Neyo parancsnokként jobban ismerik. Neyo egy elit ARC trooper, az Alpha 17 nevű klón tanítványa volt Kaminón, és hamar kimagaslott tehetségével, és vezetői erényeivel.

Őt bízták meg a 91esek vezetésével Saleucamin, ahol öt hónapig ostromolták a Szeparatista védelmi állásokat. Oppo Rancicis Jedi tábornok, majd később a bolygóra érkező Stass Allie Jedi tábornok szárnysegédjeként tevékenykedve Neyo osztagának kellett gondoskodnia a Külső Gyűrű, ezen belül konkrétan Saleucami felderítéséről. Miután a Köztársaság felszámolta a szakadárok ellenállását a bolygón, Neyoéknak kellett ott maradniuk, hogy felderítsék az utolsó bujkáló, vagy menekülő szeparatista osztagokat, akiket ők maguk számoltak fel. A küldetés még így is igen veszélyes volt, ezért a 91es osztag minden közkatonája ugyanazt a különleges sisakot, és páncélzatot viselte, mint Neyo parancsnok, hogy védjék vezetőjüket. Mivel a váll-lapot, sőt a szürke pántot is alkalmazta minden embere, így gyakorlatilag nem lehetett megkülönböztetni őket, és ezáltal nem lehetett kilőni Neyot, aki teljesen ugyanolyan klónnak tűnt, mint beosztottjai.

Egy speeder bikos felderítésük során Stass Allie, Neyo, és egyik kísértetiesen hasonló embere együtt száguldottak a Saleucami egyik mocsaras síkságán, mikor Palpatine kancellár egy előre beprogramozott vészhelyzeti parancsot élesített be, mikor utasította Neyo parancsnokot, hogy végezzen Stass Allie-val, aki még a felderítő akció előtt hű szövetséges volt, és láss csodát, tíz perc múlva a Köztársaság ellensége, áruló lett, a Jedi tudta nélkül. Neyo biccentett társásnak, CT 3423-nak, kicsit lemaradtak, Allie speeder bike-ja mögé húztak, és hátulról szétlőtték a Jedi lány robogójának antigravitációs hajtóművét. Az felrobbant, többször pörögve a földhöz csapódott, majd elsüllyedt a mocsárban, Stass Allie halálát okozva, mely három dolog közül akár egyetlen egy is végzetes lett volna a Jedi lány számára.

Még jóval a megjelenés előtt egy referencia fotó és a Star Wars képes enciklopédia alapján döntöttem el, hogy elkészítek egy Target exkluzív klónt Neyo osztagából. A fotókon is látható volt a sisak eltérés, de mivel a Hasbros figura fejére is egy Phase 2-es fejet szereltek, így én is rajta hagytam az eredeti klón siskakot. A Target exkluzív klón alapján készítettem el a saját figurámat, melyhez egy eredeti ep3-as klónt használtam fel. Közben persze már kiadták ezt a figurát hivatalosan is, sőt, megjelent egy brutálisan jó speeder bike-os szett Neyoval és CT 3423-al is, de mikor ezt a figurát megvalósítottuk, még SEMMILYEN 91-es klón nem volt elérhető, így a custom figurám alaposan megelőzte a hivatalos megjelenést.

Custom Target exkluzív klón figura elölről


Custom Target exclusive klón figura


Custom target exclusive clone figura közeli


Köszönöm a figyelmedet, látogass vissza máskor is, még sok minden érdekesség vár rátok!

A cikket írta: Rostás Norbert 2011. 01. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.)