OOM parancsnok droid

Parancsnok battle droid Molnár Levente tiszteletére

A parancsnok droidok a droid hadsereg tisztjei és a Kereskedelmi Szövetségi hadsereg “agyai”, melyekkel az egész előzmény trilógiában, és a Clone Wars sorozatban találkozhatunk. Magyar hangjukat Molnár Levente adta a Klón Háborúk rajzfilmben, ezért a Művész hangját hallhattátok droidosra torzítva, mikor megnyílt a cikk. Két hangmintát is kaptunk tőle, egy droidos, és egy saját hangos baráti üdvözletet, utóbbi azért is fontos, mert ezzel elejét lehet venni annak, hogy esetleg nem is az ő hangja volt az előbb hallott vicces kis droid párbeszéd. Ráadásként mivel a rajzfilmben is szinte mindig gépi torzítják a hangját, jó hogy ha halljátok az eredetit is, hogy mikor nézitek a tévét,meghalljátok, mennyi más filmben is dolgozik Molnár Levente. Nagyon megtisztelő számomra, hogy a hangmintáin kívül egy általam készített custom poszteremre adott dedikálását is megoszthatom a CustomStarWars kedves olvasóival, amin több olyan droid is látható, amiknek, vagy tán akiknek Levi adta a hangját. Ezek egyike az OOM parancsnok droid, akikről mai bemutatónk szól Molnár Levente tiszteletére.

A parancsnok droidok speciális ismertetőjele a sárga kör alakú festés a hasukon, és a sapkaszerű sárga festés a fejük búbján. Ugyancsak jellemző rájuk a többi droid háti táskájánál jóval kisebb hátitáska. Ezeken kívül gyakorlatilag külalakban nem térnek másban el a többi rohamdroidtól.

Viszont programozásukban annál inkább! A parancsnok droidok sokkal függetlenebbek, önállóbbak, döntésképesebbek, ráadásul a taktikai és stratégiai programjuk is sokkal összetettebb. Felmerülhet a kérdés, akkor miért nem építették be ugyanezt a modult a sima harci droidokba is. Miért kell egy csomó “butább” droid mellé mindig egy döntésképes “okos” droid? Egyértelműen anyagi megfontolásokból. Túl drága lett volna minden robotba egy ilyen összetett modult szerelni, ezért úgy döntött a Kereskedelmi Szövetség, hogy minden bizonyos számú közkatona fölé odarendel egy parancsnok droidot. A parancsnok droidok két forrásból kapták az instrukcióikat, elsődlegesen a mindenkori felettes Neimoidiai vezérüktől, másodlagosan a droid vezérlő hajókból, (a kettő azonban gyakorlatilag ugyanaz, hiszen ugye a droidvezérlő hajó csak tovább sugározta azokat az adatokat, amiket a Neimodiaiak programoztak bele). A filmekben is gyakran láthatunk olyat, hogy Neimoidiai vezetők instruálják a droid parancsnokot, aki a parancsokat maga dolgozza fel, értelmezi, és továbbítja a gyalogos droidoknak. Ilyen eset volt például, amikor holografikus üzenetben utasították ezt az OOM droid parancsnokot a Naboo mocsarainak átkutatására a szökevény Jedik, és az őket támogató “primitív őslakosok”, a gunganek után. 

A klón háborúk idején még erősebbé vált a kötődés, és a droid parancsnokok egyfajta interfészként funkcionáltak a hadseregparancsnokok (Neimoidiai vezető, Grievous, Assajj Ventress, Dooku) és az alárendelt közkatonaként harcoló mezei droidok közt. (Erre temérdek példa volt a filmekben és a Clone Warsban is, én egy olyan képet választottam, ahol Asajj Ventress utasításai szerint próbálják a droidok elfogni, vagy megölni a Toydariára érkező Yoda mestert.)

Ez a hadseregparancsnok alatt szárnysegédként tevékenykedő OOM droid commander dolog nagyban hasonlít a szemközti klón oldalon megfigyelhető helyzetre, ahol a klón parancsnokok is interfészként funkcionáltak a Jedi tábornokok, és a klón közkatonák közt. A droidok helyzete azonban bonyolultabb, mert a klón parancsnokok nem a Jedi tábornoktól kapják az energiát, míg a droid hadsereg minden tagja nagyban függ a droidvezérlő hajótól. Az információkon túl tehát az “áramot” is a droid kontroll hajóról kapják, ezért ha egy droid elveszti a kapcsolatát a droidvezérlővel, akkor három percig még aktív működésre képes az utolsó parancsot teljesítve, majd a készenléti állapotba kerül tíz percre, s végül le is állítja magát. Ilyet láthattunk is az Epizód 1-ben, mikor a teljes droidhadsereg működésképtelenül ácsorgott Naboo mezején, miután Anakin miatt felrobbant a vezérlő hajójuk.

A Klón Háborúk előtt az OOM droid parancsnok széria volt az egyetlen, amelyik független gondolkodással, cselekvőképességgel, önállósággal tudott cselekedni. A leghíresebb talán OOM-9 volt, aki a Naboo mezei ütközetben parancsnoki tankjából rendelte el a tüzet, majd miután rájött, hogy a gungan pajzson nem tudnak átlőni, elrendelte a gyalogos támadást, ekkor telepítve le droid szakaszok tucatjait az óriási droid csapatszállítókból. 

A Klón Háborúk alatt azonban megjelentek újabb parancsnok droid típusok is, és más, önálló, ütőképes droid egységek, akik párhuzamosan tevékenykedtek együtt a régebbi modellekkel, s melyek már sokkal nagyobb kihívást jelentettek a klónhadsereg számára is, mivel ők még okosabbak, és még függetlenebbek voltak.

Ha egy droid osztag befejezett egy küldetést, vagy végrehajtott egy parancsot, annak sikeréről többnyire a droid parancsnoknak kellett beszámolnia. Ez a jelentés vagy a háti antennájukon át történt a droidvezérlő hajó felé, vagy személyesen a jelenlévő hadseregparancsnoknak, vagy Neimoidiai vezetőnek.

Ha a küldetés sikeres volt, mint például az Epizód egyben a gungan falvak felszámolása, sőt, egész Otoh Gungáról kiüldözték a Gunganeket a titkos menedékükre, az nagy megkönnyebbülés volt számukra, mert így a droid megőrizhette testi épségét. Azonban a rossz hír átadása sokszor veszélyesebb vállalkozás volt, mint megütközni a klónokkal, mert a rettegettebb hadseregparancsnokok, mint például Asajj Ventress, de különösen Grievous tábornok, sokszor hirtelen haragjukban vagy széthasították a droidot fénykardjukkal, vagy egyszerűen és szó szerint leverték a fejüket.

A beszéd és a gondolkodás azonban jelentősen rontotta a droidparancsnokok reakció idejét, és összteljesítményét, hiszen processzoruk egy nagy részét lefoglalta a hallott audio jelek átkonvertálása számukra értékelhető bináris adatokká, azok értelmezése, a döntés folyamata, a válasz képzése, és a helyes reakció meghatározása, majd annak végrehajtása. Ennek a legjobb példája talán a Baljós árnyak azon jelenete, amikor a nabooi hangárba belépő egyértelműen azonosítható Jedik és nabooi pilóták azonnali megtámadása helyett az ott szolgálatos droid parancsnok elkezdett érdeklődni a kis csapat uticélja iránt, majd miután pár másodperc után kiértékelte, hogy Coruscant nem logikus uticél, le akarta tartóztatni őket, de erre már nem maradt idejük, mert Qui Gonnék leverték őket.

Tekintsétek meg custom parancsnok battledroid figurámat is!

Annak idején, mikor csináltam, még OOM-9 battledroid figura nem létezett, ezért egy epizód 1-es bónusz droidot áldoztam be rá, lefestve azt sárgára, és fejét lecserélve egy festett szemű droid fejre, hátára szerezve egy droid hátitáskát, azt beleillesztve a bónusz droidok hátán gyakran kialakított, mégis üresen hagyott lyukba, ahova pont beleillett a táska.

Custom OOM parancsnok droid figura elölről


Custom OOM battledroid figura hátulról


Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 10. 09. (a figura készülte évekkel azelőtt.)