Zöld R5-O13 asztromech droid a Clone Warsból

Bemutatom azt a zöld R5 asztroszer droidot a Clone Wars évadokból, amit viccesen Fradi droidnak is hívunk, tekintve, hogy zöld-fehér. De ismerjük pontos gyártási számát, azonosítóját is, R5-O13. Különlegessége, hogy csak különböző színű „Build a droid” testrész darabokból készült, így a sok alkatrészből egy homogén, és eleddig sehol ki nem adott custom figura készülhetett.

  Az R5-ös sorozatú asztrodroidok egy olcsó sorozatát képezték az Industrial Automation asztroszer droid szériájának. Olcsó tömeggyártásuk miatt viszont a droid sorozat egyes egységei tervezési/gyártási hibákkal kerültek piacra, leggyakrabban barátságtalan magatartás, mogorva viselkedés jellemezte őket, amit nagyban a személyiség mátrixuk hiányosságai okozott.

A Klón Háborúk idején az R5 sorozat tagjait sokszor és sok feladatra használta a Köztársaság, gyakorta űrhajókon, Y-szárnyú bombázókon, ARC-170esekben, sőt, az Acclamator cirkálók fedélzetén is. Láthattunk is egy ilyen zöld R5-ös egységet a Clone Wars animációs film első évadjában. Anakin pilótái mögött a háttérben ácsorog, abban a hangárban, ahonnan felszállt az Árnyék Osztag, hogy megtámadják Grievous tábornok ion-ágyúval felszerelt rombolóját, a Malevolencet.

fradi_droid_r5

Láthatunk egy teljesen ugyanilyen zöld R5-ös asztromechanikai droidot a Clone Wars második évadjában is. Miután Obi-wan Kenobi megérkezik Rodiára, szinte elbotlik egy ilyen R5-ös egységben, ahogy rohan az elrabolt rodiai gyermek otthona felé.

r5_tervrajz

A lázadó pilóták kevésbé szerették őket, mert a magasabb fejük miatt az R5-ösök túlságosan kiemelkedtek a lázadó vadász, vagy bombázó gépek hátsó droidfülkéiből, mely könnyű célponttá tette őket. Ám mivel a Lázadók Szövetsége pénzügyi helyzete miatt nagy szűkében volt működő droidoknak, mégis mindenféle célokra alkalmazták őket, mivel olcsók voltak, és jól javítottak. A lázadó mérnököknek sikerül annyira felturbózni az R5-ösöket, hogy végül még a Y-wingekbe is be lehetett őket tenni, bár a személyiségi hiányosságok továbbra is megmaradtak. Például Wedge Antilles is egy R5öst használt a gépében, melynek R5-D2 volt a sorozatszáma, és Mynock a beceneve. Wedge rájött arra, hogy a magas fejtrapéz végülis nem is akkora hátrány, hiszen kimagasodva a pilóta háta mögött felfogja azokat a lövéseket, melyek átszállnának az alacsonyabb fejű droidok felett, és a pilótát találnák el!

Bár a Birodalom is használta néhol az R5 droid családot, például a hadihajókon ők dolgoztak a medikai részlegben, ennek ellenére ez a sorozat nem volt túl sikeres. Pár pocsék értékesítési év után az Industrial Automation leállította a sorozatgyártást, a Yavini csata előtt 22-ben.

Kaptunk egy remek kis promóciós anyagot a magyar Cartoon Networktől! Ebben a kis filmrészletben egy ilyen zöld R5 asztromech Fradi droid deszkázik a srácokkal, és R2-D2-val, megpróbálkozik egy nehéz szaltóval, aminek csúnya vége lesz. R5-O13 egy borzalmas nagyot pakol, és rázuhan a betonra, úgy, hogy még a lába is kitörik. Artoo azonban ismét, mint mindig, pont jókor segít sérült droid társa segítségére, és megjavítja őt. Ez egy remek kis promó, ami egy vicces környezetben ábrázolja azt a kis zöld R5-ös droidot, amit én is elkészítettem custom figuraként. Ezzel a promóval, és a figurámmal talán tovább népszerűsíthetjük a Fradi droidot, bemutattuk, hogy egy aranyos kis kitalált karaktere lett a Clone Wars sorozatnak. Tekintsétek meg a Cartoon Network engedélyével publikálható tündéri kis Clone Warsos Fradi droid deszkázik promót!

Tekintsétek meg a custom R5-O13 asztrodroid egység figurámat!

Custom zöld R5-O13 asztrodroid egység figura elölről

custom R5 astrodroid egység figura elölről

Custom zöld R5-O13 asztroszer droid balról

custom R5 asztrodroid egység balról

Custom zöld R5-ös robot figura jobbról

custom zöld R5-ös robot figura jobbról

Custom zöld R5-O13 droid figura hátulról

custom R5 droid figura hátulról

Továbbra is látogassad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 04. 17. (a figura készülte évekkel azelőtt.)