Luke Skywalker rohamosztagos álruhában

Filmes custom figurák – Luke Skywalker rohamosztagos álruhában

Ebben a cikkben egy custom rohamosztagos páncélt viselő Luke Skywalker figura kapcsán végigkövetjük azokat a helyenként igencsak fura eseményeket, melyekben Luke ezt a bizonyos álruhát viselte.

A butuska Új Remény című filmben a Millennium Falcont vonósugárral behúzták a Halálcsillag egy hangárjába. Az ember nem hisz a szemének: a Birodalom nem találja őket, és a hajónaplóra hivatkoznak, miszerint a legénység elhagyta a hajót. Az a tény látszólag nem zavarja őket, hogy a csotrogány Falcon pár perce még üldözte a felderítő Tie vadászt, iránya, sebessége változott nem csak sodródott, majd a vonósugár ellen is teljes erővel küzdött egy jó ideig. Tessék-lássék beküldenek pár embert átnézni a szellemhajót, ám a legénységet nem találják, mert elbújtak egy nagyon-nagyon-nagyon titkos rekeszben a padló alatt, ám örökké nem rejtőzködhettek. Szükségük volt álruhára, hogy szabadon mozoghassanak, és céljaikat (Leia kiszabadítását, vonósugár kikapcsolását) végre tudják hajtani. Megszületett a terv, álruhára van szükség. A hajóban még dolgozott pár scanner trooper, akik nehéz berendezéseket mozgattak. Luke, Chewi, és Han leütötték őket, és lekiáltottak a hajó előtt strázsáló két rohamosztagosnak, hogy jöjjenek fel segíteni. Két fémes csattanás, két óriási vuki pofon, valamint pár lövés, aztán csend. De tekintve, hogy össz ez a két jószág álldogált a Falcon előtt, közel s távol senki más, ezt nem hallotta meg senki. A trójai falovat is jobban átnézték a trójaiak, ez kész röhej. Ekkor az ügyeletes tiszt észrevette, hogy az őrök elhagyták őrhelyeiket, és rádión rászólt TK-421 fülére, hogy jelentkezzen be. A rohamosztagos álruhát viselő Luke előbukkant a Falcon rámpáján, és fülére mutogatva jelezte, hogy valami baj van a vevőjével.

A tiszt megnyugodott, és kinyitotta a biztonsági szoba ajtaját, hogy kimenjen intézkedni – vesztére. Ez a jelenet megmutatja nekünk, hogy nem csak a Falcon képes fénysebességgel közlekedni, hanem Han Solo és a vuki is. Ugyanis ők már ott állnak, az ajtó túloldalán! Han már fel is öltözött, magára öltötte a leütött rohamosztagos cuccát, és hihetetlen gyorsan és feltűnés nélkül iderohant Csubival, hogy mire kinyílik az ajtó, ők már ott lehessenek. A bömbölő vuki behúz egyet a tisztnek, aki egy pillanat múlva a földön feküdt agyrázkódással, kóma közeli állapotban. Azaz Hanék előbb odaértek az adott szoba ajtaja elé, mint ahogy a tiszt mindebből bármit észrevett volna! Nyilván Hanék nem is tudták, hogy hol a felügyeleti szoba, mégis nyílegyenesen és villámgyorsan odasiettek, hogy mire az ajtó kinyílik, orrba vághassák a tisztet. (A Kejimi birodalmi bázison is simán eltévedünk a tök egyforma birodalmi folyosókon, pedig az egy parányi kis báziska a Halálcsillaghoz képest.) És természetesen odafelé senki, de senki nem vette észre őket, vagy nem fogott gyanút. (Az etalon Klasszikus, meg a gyermekkorod, mi…?)

Bárhogy is, de tehát Luke-ék megszerezték ezt a kontroll szobát, és kalandozásaikat innen szervezték meg. Ennek a szobának a termináljára csatlakoztatták rá R2-D2-t, aki azonnal lokalizálta a vonósugarat üzemeltető berendezést, és megnevezte azokat a helyeket, melyek kikapcsolásával a sugár ki lesz iktatva. Az idős Kenobi vállalkozott erre a nehéz feladatra, az ajtóban még utoljára Luke Skywalkerre pillantva, ekkor mondta neki, hogy az Erő vele lesz, mindvégig.

Sőt, annak a bizonyos terminálnak az adataiból bukkantak rá a kivégzésére váró Leia Organa szenátornőre is, akiért a börtönblokkba kellett volna behatolni, amihez Han Solónak vajmi kevés ingerenciája volt. De Luke meggyőzte pénzéhes barátját, hogy ha megmentik a hercegnőt, busás jutalmat kapnak majd érte. Így végül ismét felvették sisakjaikat, és úgy tettek, mintha két gárdista egy fogoly wookiet kísérne éppen a börtönblokkba, a folyosókon és a liftnél nem kis csodálkozást kivált a az égimeszelő wookie látványával, de gyanút továbbra sem fogott senki. Nem tudom, mennyi wookiet kísérgettek azelőtt a Halálcsillag folyosóin, hogy, s miért került volna oda akár csak egy is, de úgy tűnik, ez egy mindennapos látvány lehetett, mert egy ember nem kérdezett rá a dologra. Mondjuk ennek ellent mond majd, hogy a börtöntiszt megkérdezi tőlük, hogy hova viszik ezt az “izét”, azaz fingja sem volt, hogy Csubi egy vuki, magyarán nem látott még ilyet, s eszerint a börtönblokkban sem lehetett ezelőtt egy darab sem. No de mindegy is, ahogy mondják, aki hülye haljon meg, hát ők jó felé haladtak ez irányban, nemsoká meg is fognak halni.

Ugyanis a börtön beléptető pontján a wookie “valahogy elszabadult”, a rohamosztagosok elkezdtek rá lövöldözni, de a két kísérő gárdista pocsék célzásának köszönhetően nem a wookie halt meg, hanem rövidesen az összes biztonsági kamera, védelmi eszköz, és a teremben tartózkodó összes igazi birodalmi katona és tiszt lett szitává lőve. Eközben természetesen sem a fali lézerek, sem a sok birodalmi nem találják el őket egy méterről sem… Az információs pult csilingelni kezdett, Han “tárgyalt” a lövöldözésről érdeklődő birodalmi tiszttel, míg Luke Leia cellájába rohant.

A hercegnőt is sikerült megtévesztenie birodalmi páncéljában, aki azzal az ironikus kérdéssel fogadta a betoppanó katonát, hogy már törpéket is bevesznek rohamosztagosnak. Luke levette az álca sisakot, bemutatkozott, és közölte, hogy azért jöttek, hogy kiszabadítsák a hercegnőt, és hogy Kenobi tábornok is itt van. Leiát a Klón Háborúk veterán hőse sokkal jobban érdekelte, mint az előtte álló alacsony növésű gárdista, de sajnos Kenobinak már soha nem tudta megszorítani a kezét, és megköszönni mindent, amit érte tett, mert az öreg Bent, vagy Obi-want Darth Vader majd a hangár bejáratánál megöli. Mindenesetre Luke-kal együtt visszasiettek a börtön beléptető terme felé, de Hanékat már kezdték befelé szorítani a közben odaérkező, és tüzet nyitó birodalmi csapatok. Kifelé már nem lehetett menni, ismét új terv kellett, már nem is B terv, hanem talán C vagy D…

A kis csapat szétlőtte a szemétzúzó rácsát, és szépen belecsúszott a hulladékoktól, és szeméttől bűzlő helyiségbe. Ez a film egyik legszánalmasabb jelenete, mert bár a hulladékok nagy részét lemázolták fémes hatásúra, hogy megteremtsék annak látszatát, hogy itt fémrudak, fémdobozok, és a Halálcsillag alkatrészei, építőanyagai, stb vannak, a dolgok nagy része LEBEG a víz tetején. Egyik-másikon ki is látszik a festék alatti fehérség, valamilyen hungarocell, vagy más műanyag gyakorlatilag mind. Azért ez elég illúzióromboló. Egy ideig áztatják a lábukat ebben a térdig sem érő vízben, majd Luke-ot lehúzta a víz alá egy dianoga nevű lény, és nem találják ebben a pocsolyában…

Han lökdösi a víz tetején jobbra-balra az űrkorszaki PVC darabokat, de csodák csodája nem találja egész addig, ameddig a szörny el nem engedte Luke-ot akkor, amikor megérezte, hogy a falak megmozdultak, és elindultak egymás felé, s láss csodát, Luke előbukkan gyakorlatilag ugyanott, ahol elsüllyedt. Mi a fene, lehet, hogy tíz centinél mélyebbre kellett volna nyúlni utána, nem csak a tetejét lötykölni?! A kétségbeesett Luke-nak nem maradt túl sok ideje lihegni, mert azonnal el kellett kezdeniük kitámasztani a szemétzúzó falát mindenféle rudakkal, és építési törmelékkel. Mármint a MŰANYAG rudakkal és törmelékkel. Talán nem meglepő módon munkájuk hiábavaló volt, a “masszív” rudak úgy törtek ketté az erősen préselő falak közt, mint a gyufaszálak, vagy mint a “zsenge” marhalábszár csont Bud Spencer ujjai közt… Ezért gyorsan kapcsolatba kellett lépnie C-3PO-ékkal, akiknek közben el kellett hagyniuk a vezérlőt, mert felfedezték őket a rohamosztagosok. Mire találtak egy szabad fali terminált, Luke-ék már egy fél méteresre zsugorodott szemétkupac tetején próbáltak levegőt venni, és valahogy megállítani a falakat.

Persze reménytelenül, a bivaly erős Chewbacca és az összes rúd kevés lett volna, ha az okos ki R2-D2 nem találja meg a szemétzúzó irányító programját, és nem írja felül azt. A falak megálltak, és elindultak ellenkező irányba, mire a kis csapat örömujjongásban tört ki. (Az ökör C-3PO szerint persze haldokoltak, és jajveszékeltek, és leteremti Artut…) Az okos kis asztromech ezután kinyitotta azt a zsilipajtót, amit Han Solo hiába próbált szétlőni azelőtt, és a kis csapat kijutott végre a folyosókra. Megszabadultak rohamosztagos cuccaiktól, de a rohamosztagosoktól még koránt sem, sok kalandjuk volt még, de azt már nem ebben az álruhában élték át, amit a custom figura kapcsán taglaltunk. De elég is ennyi, tán sok is ezekről a bugyuta, ám magát a Klasszikus trilógiát remekül reprezentáló jelenetekről. És még mennyi van, te jó ég…!

Ez egy nagyon könnyű kis custom figura, egy rohamosztagos testre rá kell tenni Luke fejét, és kész is, mégis emléket tudunk vele állítani az első Halálcsillagon átélt kalandoknak, eseményeknek. Bár manapság már több féle rohamosztagos ruhás Luke Skywalker figura is létezik, annak idején nem nagyon volt még ilyen, amikor ezt a custom Luke figurát megcsináltam.

Tekintsétek meg a Custom Luke Skywalker figurámat rohamosztagos álruhában!

Custom Luke Skywalker figura rohamosztagos álruhában sisak nélkül


Custom Luke Skywalker figura rohamosztagos álruhában feltolt sisakkal


Custom Luke Skywalker figura rohamosztagos álruhában


Remélem tetszett az anyag, gyere vissza máskor is a CustomStarWars oldalra!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 03. 07. (a figura készülte évekkel azelőtt.)