Sith trooper

A Sith katonák, vagy más néven Sith gyalogosok, vagy Sith rohamosztagosok a Sith Birodalom hadseregének sorozott közkatonái voltak a Jedi Polgárháború idején, de picit később, a Sith Triumvirátus idején is nagyrészt ők harcoltak az üldözött, és kiirtásra ítélt Jedik ellen. (Bár ekkorra már a Sith Assassinektől semleges fejvadászokig, Dark Jediktől magukig a Sith lovagokig mindenki a Jediket hajkurászta.)

Sajátságos páncélzatuk és különleges képességeik jól elkülöníthetően megkülönböztette őket a kor többi hadászatilag ismert fegyvernemétől, nem is említve a rájuk jellemző, sokszor szadista módszereiket. A Sith páncélzathoz tartozó sisak elhomályosította arcukat, és ez az arctalan személytelenség sok esetben félelemmel árasztotta el az ellenségeiket. Ez az uniformizált sereg mindenhol a Sith-ek akaratát képviselte, és hajttatta végre mintegy a Sith-ek meghosszabbított kezeként. A Sith katonák többsége Darth Revan Köztársaságot elhagyó, eláruló, majd a háborúból a Sith-ekhez átálló hazatérő volt köztársasági erőkből állt. A Sith Hadsereghez sokáig nem is kellett kényszersorozni, hiszen később tömegével csatlakozott a meghódított világokból a sok ideológiailag megtévesztett ember. A gyengék hamar kirostálódtak a kegyetlenül kemény Sith kiképzések alatt, mely eredményeként végül összeállt egy hatékony és erős hadsereg. A beléjük táplált félelem a Sith-ektől a csatamezőn folyamatosan hajtotta őket előre, de ugyanakkor meggátolta őket abban is, hogy kilépjenek, vagy árulók legyenek másodjára is.

Sok Sith katona a félelmet és a hatalmat – amit az emberekben keltettek vészjósló páncéljukban – arra használták, hogy saját céljaikat elérjék, sokszor fenyegetve, félelemben tartva az embereket arra késztették őket, hogy megadják nekik, amire épp szükségük volt. (Még a kamerákkal megfigyelt Manaan-i Ahto City utcáin is kötözködtek a helyiekkel, és Revanékkal, pedig ott a fegyveres atrocitásokat gyakran statáriummal büntették!)

Azonban voltak olyanok is köztük, akik ezt csak egy munkának tekintették, azt hitték, hogy egy napon úgyis a Sith-ek fogják uralni a Galaxist, ezért jobb őket szolgálni, és már most velük lenni. A Jedi Polgárháború és az Első Sith Polgárháború után a vezetőik nélkül maradt Sith katonákat összegyűjtötte és újjászervezte a Sith Triumvirátus, Darth Traya, Darth Nihilus, és Darth Sion, és megreformálták a Sith Hadsereget. Később az ő parancsaiknak megfelelően ilyen Sith katonák vettek részt az onderoni csatában, majd a Telos IV felszínén.

A Sith gyalogosokat vezetőik pótolható, értéktelen katonáknak tartották, olyasminek, mint egy harci droid. Például miután Darth Malak emberei nem találták meg Bastila Shant, a Sith Lord kiadta a parancsot, hogy planetáris bombázással lőjék porrá Taris-t. Saul Karath óvatosan megkérdezte, hogy mi legyen a bolygón harcoló saját Sith rohamosztagosok ezreivel, de Darth Malak lényegtelennek tartotta az áldozatot, és befenyítette Karath-ot, hogy késedelem nélkül bombázzon le mindenkit a bolygón, és még egyszer nehogy megkérdőjelezze a parancsát. A normál Sith páncélzat ezüst színű volt, mely tükröződött, valamint volt tiszta fehér is. Mindegyikre jellemző volt, hogy a fejnél fekete sisakplexi rejtette el a katona arcát. A páncélon nem volt semmiféle rangjelzés, a tisztesek, és az elit egységek a páncél színével lettek megkülönböztetve, vagy sehogy. Például ez a katona egy elit Sith gyalogos, mégis az egész páncélzat teljesen olyan, mint egy mezei társáé, csak akkor derül ki hogy elit, ha rákattintunk.

A Sith páncél védelme, és funkciója szerint szinte teljesen megegyezett a Köztársasági páncéllal, ám tervezésénél alapvető volt, hogy félelmet keltsen az ellenség szívében. A testpáncél figyelemfelkeltő volt, míg az arcrész elrejtette a katona identitását, míg ő kilátott az egy irányban sötétített plexin, addig az ő arcát senki nem láthatta, megteremtve az arctalan ellenség képét. Érdekes hasonlóság van a majdani Köztársasági klónokkal, sőt a Birodalmi rohamosztagosokkal is, akik teljesen hasonló felszerelésben később ugye a Sith Birodalomhoz berendezkedésében meglehetősen hasonló Galaktikus Birodalmat fogják szolgálni.

A Sith katonák nem csak a frontokon harcoltak, hanem rendészeti feladatokat is elláttak a megszállt bolygókon. Itt a stratégiai helyek védelme is a feladatuk volt, ilyen volt például a Sith komplexumok, (pl. tarisi, manaani Sith bázis), vagy a rendkívül fontos lift védelme, mely Alsó-Tarist kötötte össze Felső-Tarisszal, amihez megfelelő iratok, vagy egy Sith katonai álruha nélkül még a közelébe sem mehetünk.

Ugyanakkor ezek a katonák őrjáratoztak is a megszállt világokon, ezzel a piros páncélos Sith őrjáratvezetővel például Alsó-Tariszon került szembe Revan.

Sokszor találkozunk majd velük Felső Taris utcáin sétálva is, ám a járőröző Sith katonáknak valamiért nem fog szemet szúrni, hogy a sok civil fegyvertelen lakos közt Revan és emberei talpig vasban, és brutálisan felfegyverezve fognak rohangálni. 🙂 Én eleinte eltettem mindig a fegyvereimet, mikor ide érkeztem, de mikor rájöttem, hogy rám sem tojnak, kipróbáltam, hogy odamentem, és állig felfegyverezve leszólítottam az egyik katonát, aki unottan ránézett fegyvereimre, majd rám szólt, hogy move along citizen, azaz haladj tovább városlakó. 🙂

Mi is felpróbálhattuk ezt a félelmetes páncélzatot a KotOR1 játékban, hiszen mikor lezuhanunk a Sith-ek által megszállt Taris-ra, Revannal zsákmányolhatunk egy Sith páncélt, sőt, muszáj is lesz, hiszen csak abban mozoghatunk szabadon, hogy lejuthassunk Alsó-Taris-ra, az oda zuhanó Bastila Shan mentőkompját keresve.

Tekintsük röviden át a további alapvető Sith trooper fegyvernemeket!

Sith kommandó

A Sith kommandósok elit Sith katonák voltak. Vörös színű páncélt hordtak, és főleg karabély volt a kezükben. A Sith Triumvirátus sok Sith kommandóst küldött Freedon Nadd sírhelyére a Dxun holdra, hogy védjék meg a betolakodóktól, de ők védték az Onderoni királyi palotát, a „Citadel Station” állomást a Telos IV felett, valamint a Trayus Akadémiát is a Malachor V-ön. Ők valaha a Köztársaság kommandósai voltak!

Sith elit tüzér

A Sith elit tüzérek vörösrézszínű páncélt hordtak, és főleg disruptor puska volt a kezükben, melyek lövedékei képesek voltak a személyes védőpajzsokon áthatolni. Ők is valaha a Köztársaság elit tüzérei voltak, de voltak olyan sima Sith katonák is, akiket később kitűnő célzó teljesítményük miatt neveztek ki, vagy léptettek előre elit tüzérnek.

Sith heavy trooper

A Sith nehéz fegyverzetű katonák nagyon ritka specialisták voltak a Sith hadseregben. Vörös színű páncéljuk volt, és valamilyen sorozatlövővel voltak felfegyverezve. Az ún. „heavy trooperek” csak a legnagyobb fontosságú Sith területeken állomásoztak, és úgy tűnik, hogy a rangjuk magasabb volt mint egy átlagos Sith trooperé, vagy mint egy Sith elit tüzéré. Revan és társai is harcoltak ilyen katonák ellen a Csillagkohó ostroma alatt. A Sith nehéz fegyverzetű katonák is valaha a Köztársaság elit nehézfegyverzetű emberei voltak, de voltak olyan sima Sith katonák is, akiket később neveztek ki, vagy léptettek előre „heavy trooper”-nek.

Sith gránátos

A Sith gránátosok nevükhöz méltóan gránátokkal voltak felszerelve. Egész komoly kis gránát választék volt náluk, de többnyire a repeszgránátokat, és a bénító gránátokat hajigálják az ellenség lába elé. A biztonság kedvéért azonban mindig van náluk valamilyen pisztoly is, hogy megvédhessék magukat ha muszáj. A Sith gránátosok néha különlegesen erős gránátokkal is felszerelkeznek, így előfordulhat, hogy termál detonátort vagy tapadó gránátot vágnak majd hozzánk vagy társainkhoz. Utóbbi tapadó gránátok (a KotOR angolul adhesive grenade-ként említi) olyan masszát képeznek egy területen, melybe beleragad, és mozdulatlanságra lesz kárhoztatva a játékos, viszonylag védtelenül kitéve őt az ellenség tüzének, mely ellen azért fénykarddal valamelyest védekezhetünk, vagy esetleg Erőkkel, kifelé meg éppen lövöldözhetünk puskával, mint ezen a képen szegény Canderous, mindenesetre ebből a ragacsból még a Jedik sem tudnak kijönni a hatás elmúlta előtt! A Sith gránátosok is valaha a Köztársaság gránátosai voltak természetesen.

Sith wrangler

A Sith wranglerek idomított állatokat uszítanak ránk a harc alatt. Szó szerint csikóst, csordást jelent a kifejezés, de jelen esetben szerintem fordíthatjuk Sith idomárnak őket, vagy hosszabban olyan Sith katonának, akinek valamilyen harci állata van. Olyan csatákban alkalmazták őket, ahol az általuk irányított agresszív vadállatok nyers erejét jól kilehetett használni. Az Onderonért vívott csatában például az Exile Jedi is szembekerült vad Boma szörnyekkel, és Drexl lárvákkal, melyeket ilyen Sith wranglerek uszítottak rá és csapattagjaira.

Sith technikus

És a végére egy kevésbé militáris kaszt, a Sith technikus. Ezek a katonák gyakran inkább csak „rendszergazdaként” funkcionálnak, konzolokat, számítógépeket kezelnek. Ezek itt a Leviathan technikusai, a fogdánál tevékenykedtek, mikor a véletlenszerűen kiválasztott csapattagunk kiszabadult. Nálam pont Mission Vao, a lopakodás, bénító lövés, bombahatástalanítás, számítógép- és zárfeltörés mestere került szembe pár ilyen fegyvertelen Sith technikussal, de a Twi’lek kislány lebénította őket, és rájuk rázta a pofonfa finom, érett, tűzpiros gyümölcseit. 🙂

A Sith trooperek nem oly rég bukkantak fel a Star Wars kiterjesztett univerzumának palettáján, és villámgyorsan meg is hódították a rajongói szíveket. A közelmúltban tartott rajongói szavazáson, melyet társoldalunk, a Rebelscum szervezett, (2009 fans’ choice poll) a Sith trooperek bekerültek az első háromba. (Bastila Shan követte őket, és igazán nem tudom mikor adják már ki végre ezeket a Kotor karaktereket, hiszen mindig nagy számmal követelik őket a rajongók!) A páncéljuk olyan jó, hogy egyre többen készítenek custom sith trooper jelmezeket maguknak. A gamerek nyomására pedig a Battlefront motorjával elkészítettek egy olyan modot, melyben a Köztársasági erők küzdenek a Sith erők ellen! A választó menüből ki is választhatjuk kedvenc katonáinkat, így bőrükbe, azaz páncéljukba bújhatunk, hogy megküzdhessünk ősi ellenségeinkkel. Erre a kitűnő BF2-KotOR modra Darth Stryker hűséges olvasónk hívta fel a figyelmemet, melyet megoszthatok veletek. Ennek egy önálló rovatot szentelünk a Battlefront 2 főrovaton belül! És egy érdekesség: a Total Recall remake-ben is vannak olyan katonák, akik rettenetesen hasonlítanak a Sith trooperekre. Szerintem egyértelmű a hasonlóság, a KotOR indíttatás ebben a páncél dizájnban.

Ja, és ne feledjük a Sith katonák miniatures változatait sem, melyeket ezúttal nem tudtak elrontani a gyártók, és nagyon jól sikerültek! Ők is népszerűsítik ezt a vadonatúj Sith trooper projectet, és én is azt szeretném tenni mai custom Sith trooper figurámmal és ezzel a cikkel!

Sith trooper miniatures figurák


Tekintsétek meg a custom Sith katonámról készült fotókat!

custom Sith trooper figura távcsöves puskával

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

custom Sith katona figura nehéz karabéllyal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

custom Sith gyalogos figura – gránátos (a gránátot már eldobta)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sith támadás az Endar Spire ellen


Köszönöm a figyelmet, látogassatok vissza mielőbb!  

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 11. 30. (a figura készülte évekkel azelőtt.)