Uthar Wynn

Uthar Wynn egy Sith Mester volt, és a Sith Akadémia vezetője a Korriban bolygón a Jedi Polgárháború idején, kinek Sith tanítványa Yuthura Ban volt. Uthar Wynn hangját Tom Kane

kölcsönözte, kinek nevét legtöbben a Clone Wars animációs sorozathoz kötjük, hiszen ott ő személyesítette meg Yularen admirálist, Yoda mestert, és az angol narrátort is, de azt már kevesen tudják, hogy Tom Kane több mint húsz Star Wars játékban is szerepet vállalt, nem egyben TÖBB karakterhez is adva a hangját! Dolgozott a Force Commander, a Galactic Battlegrounds, mindkét Battlefront játék, mindkét KotOR játék, a Racer, a Starfighter, az X-wing Alliance, és még sok más Csillagok Háborúja játék szinkron stábjában, ezért kijelenthető, hogy Tom Kane egyike a legtöbbet foglalkoztatott külföldi Star Wars szinkronszínészeknek, akit talán a legtöbb játékban hallhatnak a rajongók. Uthar Wynn tehát csak egy szerepe volt a temérdek Star Wars munkája között. 

Uthar Wynn volt az a kopasz, Sith jelekkel agyontetovált fejű pacák, aki reggeltől estig ott térdepelt a Sith Akadémia középső termében, és megszakítás nélkül meditált.

Annak ellenére, hogy ő egy Sith Lord, ugyanazt a katonai egyenruhát hordja, mint a katonái, ezért megtévesztően hasonlít egy mezei Sith katonára, semmilyen egyedi köpeny, páncél, vagy maszk nem különbözteti meg tőlük. Az egyetlen, de elég félelmetes eltérés abban mutatkozik meg emberei és közte, hogy Uthar Wynn szeme gonosz, sárga fénnyel csillog, mely borzalmas mementója a benne dúló Sötét Erőknek, melyek belülről emésztik. Ennek ellenére rendkívül kimért, hallhatóan visszafogott, és egy Sith-hez képest szinte békés is. Látszólag semmi nem hozza ki őt a sodrából, lehetséges, hogy csak álcázza, vagy visszafogja valós érzelmeit, de mindenesetre egyáltalán nem az az elvetemülten agyalágyult Sith fajta. De mindezek ellenére Sith-hez méltóan természetesen ő sem tűri a hibákat, és mottója, hogy aki nem tudja legyőzni ellenségeit, meg is érdemli, hogy elpusztuljon, de ezek szinte átlagosnak mondható Sith elvek, ezzel ő sem lóg ki a sorból. 

Uthar Wynn maga is a Sith Akadémián tanult annakidején, mégpedig az akkori mester, Jorak Uln keze alatt, aki pedig azelőtt maga Exar Kun alatt szolgált.

Ám Jorak Uln mester egy idő múlva gyengének bizonyult, mivel kezdett megőrülni, de ennek ellenére még mindig teljes mértékben uralta a Sötét Oldal erejét. Uthar ravaszabb volt, nem mérkőzött meg vele, hanem kivitte sétálni a Sötét Nagyurak Völgyébe idősödő mesterét, bevitte az egyik piramis-szerű Sith síremlékbe, és otthagyta őt, ahol Jorak Uln meditálással és tanulással töltötte idejét, egészen Revan majdani érkezéséig. Uthar Wynn ezután nem sokat húzta az időt, visszament az Akadémiára, és átvette a hatalmat, megfosztva régi agg mesterét minden címétől, melyekre természetesen önmagát tartotta legalkalmasabb utódnak. Miután stabilizálta hatalmát, elérkezettnek látta az időt, hogy most már neki is legyen egy tanítványa, hamarjában szárnyai alá véve egy tehetséges Twi’lek lányt, Yuthura Bant. Mivel Uthar idejét jelentősen lekötötte az Akadémia ügyes-bajos dolgainak menedzselése, egy idő múlva megbízta tanítványát az újoncok toborzásával, így onnantól Yuthura Ban választotta ki a legerősebb, és legígéretesebb tanítványjelölteket a majdani Sith képzésbe. Yuthura a Dreshdae városi kocsmát találta a legalkalmasabbnak a “toborzó irodájának” helyszínéül, onnan rekvirálva a legtöbb Sith tanítvány jelöltet. 



A Jedi Polgárháború vége felé azonban Uthar észrevette, hogy Yuthura áskálódik ellene, és immár nagyobb ambíciói vannak: a twi’lek lány szeretné rövidesen átvenni Wynn mester helyét az Akadémia élén, akár Uthar “eltávolítása” árán is. Hát igen, így megy ez a Sith-eknél… Ebben a helyzetben érkezik meg Revan Korribanra, a Csillag Térképet kutatva. Revan maga is bejutást nyer a Sith Akadémiára, miután megmérettetett Yuthura “toborzó őrmesternő” előtt a kantinban, aki ezután elvezette Uthar mester színe elé.

Uthar Wynn azonnal megérezte a Sötét Oldalt az ekkor még amnéziás Revan múltjában, mikor még Darth Revan Sötét Nagyúr volt, és Erő-érzékenysége is azonnal feltűnt neki. Ennek ellenére nem bízott meg Revanban egyelőre, akinek befolyást kellett rá gyakorolnia, le kellett nyűgöznie a Sötét Nagyurat. Mit is jelent a Sith szótárban az, hogy lenyűgözni? Gondolhatjátok… Röviden, a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb mocskosságot elkövetni. Néhány olvasónk kérésére publikálom, hogy mégis mit jelent mindez a játék alatt. Először is magadévá kell tenned a Sith tanításokat, és bemagolni a Sith Törvényt, és elmondani Uthar mesternek. Persze ez még “csak” a tudatunkat és lelkünket fertőzi el, egy rendes Sith ennyivel nem elégszik meg, természetesen Wynn mester szerint is ez csak egy jó kezdet, de még elég harmatos ahhoz, hogy lenyűgözd. Ezután válogathatsz a következő disznóságok közül: megkínozhatsz egy mandalóriai hadifoglyot, hogy megtudd, hova rejtette el a fegyverét,

vagy kinyírhatod a vallatótisztet, és eladhatod a tudását sajátodként. Végigöldösheted a három rendelkezésre álló Sith sírhelyet, elpusztítva az őrült droidot Marka Ragnos piramisában,

megszerezheted Ajunta Pall kardját az ő saját sírhelyéből,

esetleg még magát Ajunta Pall szellemét is elpusztíthatod, és elveheted az idős Jorak Uln jegyzeteit is, természetesen az aggastyánnak sem kegyelmezve Tulak Hord piramisában.

Utolérheted és legyilkolhatod a pár kilépni kívánó, és elmenekülő Sith tanítványt (“Renegade Sith” küldetés),

és begyűjthetsz pár régi ereklyét a Sötét Nagyurak Völgyéből, például Ulic Qel-Droma köpenyét és adathordozóját.

“Eminensek” még átverhetnek pár osztálytársat az Akadémián, például Lashowe-t, aki behülyíthetünk, hogy vigyen ki a Sötét Nagyurak Völgyébe, ahol tudja, hogy hol van egy értékes ereklye, melyet vadállatok őriznek, együtt kinyírhatjuk a tuckata állatokat, majd hátbatámadhatjuk Lashowe-t, megölve, és elvéve az ereklyét tőle, hogy egyedül adhassuk át, de ez egy tipikus Sötét Oldali megoldás, ráadásul magas persuade (befolyásolás) mutató kell hozzá, hogy elnyerjük Lashowe bizalmát.

Ráadásnak ott a “doubting Sith” (A meghasonlott Sith) küldetés, mely majdnem ugyanilyen erős persuade mutatót igénylő küldetés, mely során találkozunk majd egy Kel Algwinn nevű tanítvánnyal a Nyugati szárnyban, aki kételkedik abban, hogy a Sithek útja a neki való.

Ha bizalmába férkőztünk, és kiszedtük belőle a dolgait, beköphetjük őt Uthar Wynn mesternél, vagy magunk is megbüntethetjük a “gyenge” Sith-et, megölve őt. (Figyelem! A srác meg is menthető! Tehát jó oldalon játszva próbáljuk megtéríteni, és elküldeni Dantuinra. Viszonylag kis Persuade mutatóval sikerülhet. Ezesetben LS pontot kapunk, és Algwinnan találkozunk majd Jedi ruhában Dantuinon.

Sötét (Dark) Revanunkkal azonban tehát vagy kinyírjuk, vagy beköpjük.

Ennyi válogatott mocskosság után Revan bizonyosan lenyűgözi Uthar Wynnt, és maga mögé utasítja tanítványtársait.

Yuthura, Revan “szemétségi taktikai edzője” elvezeti őt Wynn elé, és ők ketten együtt elviszik Revant a nagy Naga Sadow sírhelyére, hogy a végső próbán megszerezze annak fénykardját, mellékesen felderítve a Csillagtérkép helyét is. 

Miután ez megtörtént, és Revan kijött az áhított fénykarddal, Uthar Wynn még egy tréfás próbát talált ki a fáradt Revannak. Ugye a Sith-eknek valaki hozzájuk közelállót kell megölni, hogy bebizonyítsák, eltökéltek, (és hogy gyakorlatilag mondjuk ki már nem normálisak…) ezért Uthar Wynn arra gondolt, hogy megszabadul a trónkövetelő tanítványától, és ráuszította Revant, hogy eddigi kiképző társa legyen a “mostmá’ tényleg eltökélt idióta vagyok” című vizsgamunkája, azaz hogy közeli társként ölje meg Yuthura Bant.

Most ezt Revan vagy megteszi, vagy nem, vagy mindkettőt legyilkolja, ez már oldaltól függő. De például van egy olyan variáció is, hogy Revan segít Yuthura Bannek átvenni a hatalmat, és együtt lenyakják Uthar Wynnt. De ez a Sith “barátság” sem tart majd sokáig, mert Yuthura nem kívánja megosztani hatalmát senkivel, ezért rátámad majd Revanra, aki legyőzi majd a twi’lek nőt, és megint oldaltól függően vagy megöli, vagy áttéríti őt a Jó oldalra. Ebben az esetben Yuthura otthagyja a Sith Akadémiát, és átköltözik Dantuinra a Jedi Akadémiára, és megtér Sötét útjaiból. Mindenesetre Yuthura eltűnésével/halálával, és Uthar Wynn mester halálával a fej nélkül maradt Sith Akadémia tanítványai hataloméhségükben egymás ellen fordultak, és gyakorlatilag lenullázták magukat, már amennyit egy Sötét Oldali Revan hagyott belőlük… 

Tekintsétek meg a custom Uthar Wynn figurámat. Nagyon nehéz volt ezt a Sith tetoválást megcsinálni a fejére, kihegyezett rotring ceruzát mártogattam a festékbe, és azzal vittem fel a figurára a tintaszerű színt, ma már nem így csinálnám, hanem tűecsettel, de annak idején, mikor ezt a figurát csináltam, ez még egy jó módszernek tűnt. Nem látom értelmét újrakezdeni, mert egyrészt nincs még egy ilyen fejem, amiből megcsinálhatnám, másrészt borzalmas nagy meló lenne, és ma már nem lenne hozzá elég időm és türelmem részben a munkám, másrészt a CustomStarWars szerkesztése miatt sem, így is elég jól sikerült a fej, legalábbis megfelelő, ráadásul custom Uthar Wynn figura nincs is nagyon ahogy néztem az interneten. Igazi meg egyáltalán nincs sajnos…


Custom Uthar Wynn figura elölről


Custom Uthar Wynn figura hátulról


Custom Uthar Wynn figura felülről

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszi a figyelmet! A CustomStarWars visszavár!

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 11. 20. (a figura készülte évekkel azelőtt.)