Landing platform speaker

Landoló platform operátor és légiirányító

endor_landingplatform

A custom landoló platform operátor figurám gyakorlatilag egy birodalmi légiirányító, egy olyan fél-katonai személy, aki irányítja, segíti, és navigálja a birodalmi légi járműveket. Maga a landoló platform pedig tulajdonképp egy a birodalom által speciálisan haditengerészeti célokra használt „kikötő”, mely egyszerre nyújtott kitűnő helyet a birodalmi irányító és operatív személyzetnek, depót a fegyvereknek és muníciónak, dokkot a különböző járműveknek, ahol leszállhattak, dokkolhattak, és el lehetett rajtuk végezni a szükséges javításokat. A birodalmi leszálló platform ugyanakkor négylábú lépegetőket is tudott fogadni! Úgy képzeljük el a platformot, mint egy gigantikus asztal, melynek két lába van, és egy hatalmas, sík felületű felszíne.

birodalmi leszálló platform négylábú lépegetőket is tud fogadni

Az AT-AT a két „láb” valamelyikéhez tudott csatlakozni, melyeken a megfelelő magasságban beépített dokkoló folyosók voltak, pont ott, ahol a lépegetők ajtaja volt, hogy a lépegetőnek a személyzete könnyedén ki és be tudjon szállni.

ATAT a két láb valamelyikéhez tud csatlakozni

Láthattunk egy ilyen leszálló platform folyosót működés közben, mégpedig akkor, amikor Luke Skywalker megadta magát, őt is egy ilyen folyosón vitték apja,  Darth Vader elé az Endor Landoló Platformon.

Luke Skywalker megadja magát

Néhány szinttel feljebb, az „asztal lapján” pedig a  platform képes birodalmi repülőket fogadni. A birodalmi légiirányítás is ebben az épületben volt, ebből a földi irányító központból irányították a repülőket magán a platformon, a levegőben, és egy ideig az űrben is. A birodalmi légiirányító személyzet elsődleges feladata a repülőgépek mozgásának koordinálása volt, a leszállás, felszállás menedzselése, a bevetések feltérképezése és szervezése, valamint a repülő kötelékek röppályájának kiszámítása, beleértve a kötelékek közti optimális távolság kialakítását is, elkerülendő az esetleges ütközéseket. Ráadásul ők voltak felelősök a visszatérő gépek azonosításáért is, azaz minden egyes vadásztól, bombázótól, szállító hajótól, vagy siklótól (lásd shuttle cikkem) bekérték a biztonsági kódjukat, akiknek be kellett jelentkezniük rádión mielőtt megkapták az engedélyt a landoláshoz. Minden egyes légi- vagy szárazföldi járműnek, minden személynek, aki fent tartózkodott, vagy dolgozott a platformon rendelkeznie kellett a földi irányító központ vezetőjének az engedélyével!

saját landing platformom tiefighterekkel és tiebomberrel

Ő adott engedélyt a felszálló Tie pilótáknak a felszálláshoz, mikor az előző induló gép biztonságos távolságba ért a platformtól, de meg is vonhatta tőlük a felszállási engedélyt, ha légi forgalom miatt ütközésveszély lett volna.  A landoló platform kapacitása limitált volt, ezért a légiirányítóknak pontosan nyilván kellett tartani, hány vadász van épp kint, és hány van „itthon” a fedélzeten, és ezt a bevetés alatt folyamatosan frissíteni kellett. Ezt a Force Commander játék is lemodellezi. Maximum 10 repülőnk lehet, nem számít, hogy vadászok vagy bombázók, de a platform operátorai maximum tíz véletlenszerűen összeválogatott birodalmi repülőgép fajtát tudnak irányítani. Ha elértük a platform befogadóképességének határát, nem engedélyezik számunkra a további repülőgépek vásárlását.

landoló platform működés közben mellette a birodalmi hadsereg

Ha történetesen elvesztenénk egy vadászunkat, vagy bombázónkat a bevetés alatt, akkor rendelhetünk egy új gépet a lelőtt helyére. Természetesen egy „igazi” birodalmi landoló platformnál ezek a számok nagyobbak, azaz a leszálló platform felszíne nagyobb, és a személyzet egy nagyobb flottillát tud(na) menedzselni. Minél nagyobb a platform, annál nagyobb a leszálló terület, annál több radarja van, és természetesen annál több légiirányító dolgozik benne.

landoló platformon összesen 10 tie vadász és tie bomber fér el a force commanderben
landing platform a kotfban

A személyzet egy úgy nevezett Repülési Adatfeldolgozó Rendszert (továbbiakban RAR) használ, mely feldolgoz minden repüléssel kapcsolatos adatot, a repülési útvonalakat, a kötelékeket, az üzemanyag és lőszer státuszt, a sérüléseket, a stratégiát, az űr állapotát, (pl. roncsok helyzete, meteor zápor, féregjáratok, fekete lyukak helyzete stb.), és nyomon követ minden egyes gépet. Ezeket az információkat egy hipermodern rendszer feldolgozza, és megjeleníti a monitorokon, elérhetővé téve minden egyes légiirányító számára. A lőszer státusz a játékban is nyomon követhető, például ha a Tie bombázóink kiszórták halálos rakományukat, és megszabadultak az összes bombájuktól, visszatérnek a leszálló platformra, hogy feltöltsék üres bomba öbleiket. Ha rákattintunk egy Tie bomberre, akkor mi is láthatjuk az ikonja alatt, hány bombája van még, ezen a screenshoton a kijelölt bomber 36 bombájából már hatot sikeresen kidobott.

a tie bombázónak már elfogyott hat bombája

A RAR segítségével az elveszett repülők helyzetét is be lehet mérni. A játékban például ha nem találjuk az egyik vadászunkat, és nem tudjuk, hova tűnt, hívjuk be a Landoló platform operátorát, aki bejelentkezteti az összes pilótánkat. Válasszuk ki az elveszett gépünk ikonját, és rákattintva egy fényes pontként külön megjelenik a radarunkon, azonnal elárulva, hol van az „elveszett” Tie fighter. A RAR azt is kijelzi, hogy ha egy visszatérő gépen sérülés van, és javításra szorul. A „valódi” platform operátorok ilyenkor azonnal elrendelik a gép szerelését, és ügyes kezű birodalmi szerelők és technikusok azonnal rámozdulnak a sérült gépre ott fenn a platformon. A Force Commanderben is használhatjuk tehát a landoló platformot javítási célokra is, csak rendeljük visszasérült Tie vadászainkat vagy Tie bombázóinkat a leszálló platformra, és saját szemünkkel láthatjuk majd, hogy milyen gyorsak a Birodalom javító munkásai. (Nem is csoda, ismerve Darth Vader motivációs rendszerét, mellyel még a Halálcsillag építésének sebességét is meg tudta kétszerezni, kilátásba helyezve pár szerény fojtást, és ugye a Császár személyes megjelenését, aki ugye nem olyan „ELNÉZŐ”, mint a közismerten humanista atyáskodó Vader…) Ennek fényében természetesen nem is kell csodálkoznunk azon, hogy a sérült gép „életét” mutató státusz csík pár pillanat alatt ismét felkúszik teljes hosszára, innentől a gép újból száz százalékos, és ismét bevethető a csatában.

ideje visszatérni a leszálló platformra, ez a tie kötelék eléggé megsérült

A landoló platform személyzete folyamatosan figyelemmel kísérik a radarok és a stratégiai kijelzők monitorait, és minden információt biztosítanak a birodalmi pilóták számára. A legtöbb birodalmi radar kijelzőjén felismerhető a terület térképe, a különböző birodalmi repülőgépek pozíciója, a gépek azonosítói, sebességük, irányuk, és még pár fontos információ. A legtöbb birodalmi kijelző az ellenséges gépeket más színnel jelöli, így a monitorra tekintve könnyen meg lehet különböztetni a saját egységeket az ellenségesektől. Mindezt jól mutatja aKotOR1 egy jelenete is, mikor a Csillagkohó Csata alatt a Régi Köztársaság légiirányító személyzete, Vandar mester, és Dodonna tábornok is hasonló színes pöttyöktől nyüzsgő monitorokon nézte a Sith flotta és a köztársasági harci gépek közt dúló csatát.

A birodalmi „landing platform speaker”-eknek ráadásul joga van parancsokat is adni a birodalmi pilótáknak, melyeket végre kell hajtaniuk, hacsak nincs jelen egy magasabb rangú személy, aki felülbírálhatja azt, ugyanis azoknak nagyobb stratégiai tapasztalata van, ezáltal jobban mérvadó a szavuk a légi hadviselésben is, ilyen személy lehet például Darth Vader, Admiral Thrawn, vagy Palleon, Vader ráadásul maga is remek pilóta, és képes még egy pár pilótát is instruálni maga mögött, ezt láthattuk a Yavin melletti űrcsatában is, ahol két másik Tie vadászt vezetett a csatába a speciálisan Vadernek fejlesztett „advanced x1 Tie fighter„-ben ülve.

Vader remek pilóta és képes még egy pár pilótát is instruálni maga mögött

Az űr navigáció segítségével azonban a többi pilótát és remekül fel lehet készíteni a látható és a nem látható dolgokra is egy adott űrcsatában, és ezt a birodalmi légiirányítók remekül meg is oldják. Mivel a birodalmi flotta egy igazán szervezett, szigorúan szabályozott és irányított szervezet volt, úgy működtek, mint egy svájci óra, pontosan, és megbízhatóan. Minden manőverük olyan volt, mint ahogy a Háborúk Nagy Könyvében meg lenne írva, szoros formációk, előre prognosztizálható mozdulatok, semmi egyéni hősködés, hanem szigorúan végrehajtott „csapat játék”. Hagyományos hadviselés, mely a Galaktikus Birodalom erejére és presztízsére épült, nem olyan partizán hadviselés, melyet pont a Lázadók Szövetsége alkalmaz sokszor ellenük. Sok lázadó pilóta spontán módon repül, ha észrevesz valami szaftos célpontot, kiválik az alakzatából, és önkényesen rárepül, ezáltal sokszor meglepve, hadd ne mondjam megdöbbentve a katonás rendben tevékenykedő birodalmi pilótákat. Hogy felkészüljenek ezekre a szituációkra, a birodalmi flotta nem csak földi irányító személyzetet alkalmazott a landoló platformokban, hanem sok taktikailag kitűnően képzett légiirányítási szakértőt alkalmazott a Csillagrombolókon,  ahogy láthattuk azokon a jeleneteken is, ahol egy birodalmi  híd volt látható, a sok légiirányító, és navigációs szakember ott dolgozik a híd jobb és bal oldalán a híd padlójának két oldalán egy mélyebb részen.

navigációs szakemberek dolgoznak Vader csillagrombolójának hídja mellett is

A Halálcsillagon is voltak légiirányítók, ott a Death Star trooperek (Halálcsillag katonák) egyenruháját viselik ők is, például egy ilyen kérte be a Tydirium biztonsági kódját, sőt, még Lord Vader ST 321-es shuttle űrhajóját is ők igazoltatták, mielőtt megadták nekik a leszállási engedélyt!

Lord Vader ST 321es shuttle űrhajóját ellenőrzik

A légiirányítók ruházata is tükrözi, hogy fél-katonai szervezetről van szó, olyan rohamosztagosokról, akiket taktikai és légi hadviselési stratégiákra is kiképeztek. Ezért testük túlnyomó részét fekete uniformis takarja, ám felsőtestükön továbbra is vértet hordanak, és fejükön rohamosztagoshoz hasonló birodalmi sisak van, aminek arcrészét általában feltolják, hogy jobban lássanak. Szemüket vastag sötétített plexi védi, hiszen néha nem a monitort fürkészik, hanem az eget, és így a Nap nem vakítja őket. Szájuk előtt kis mikrofon látható, mellyel közvetlen utasításokat adhatnak ki a birodalmi pilótáknak.

HA RÁKATTINTUNK egy birodalmi leszálló platformra, a következő bejelentkezéseket, hangokat halljuk majd! Hallgasd meg őket a Force Commander Landing platform operátorának eredeti hangján MP3-ban!


You reached landing platform air traffic controll. (Elérted a landoló platform légi irányítását.)
Landing platform operating at peak efficiency (landoló platform maximális hatékonysággal működik)


Nézzük meg, hogy reagál egy Tie vadász pilóta a landing platform operátorának utasításaira! Képzeletben végigkövethetjük a teljes folyamatot a vonalba lépéstől az ellenség kilövésén át a kijelentkezésig – gyakorlatilag a teljes manővert!


Standing by, sir! (Vonalban vagyok, uram!)
Tie fighter copies! (Tie vadász nyugtázza az vételt!)
Instructions received! (Vettem a parancsot!)
Course set! (Kért) röppálya beállítva!)
Tie fighter in position! (Tie vadász a kijelölt pozíciónál!)
They are in my sights! (Már látom őket!) 
Changing to intercept course. (Elfogó pályára állok, másképp elfogó manővert elkezdem!)
Tie fighter over. (Parancs végrehajtva, tie vadász kilép a vonalból!)


Tekintsétek meg a Custom landoló platform operátor figurámat is.

Custom landoló platform operátor figura elölről

custom landoló platform operátor figura

Custom leszálló platform operátor figura hátulról

custom leszálló platform operátor figura

Custom landoló platform légiirányító figura oldalról

custom landoló platform légiirányító figura

Köszönöm szépen a figyelmet, látogasd a CustomStarWarst rendszeresen!

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 09. 16. (a figura készülte évekkel azelőtt.)