Sandtrooper őrmester fehér

Filmes custom figurák – Fehér váll-lapos Sandtrooper őrmester

A sandtrooperek gyakorlatilag olyanok, mint egy sima birodalmi rohamosztagos, azzal a különbséggel, hogy különleges kiképzésüknek és felszerelésüknek köszönhetően őket inkább speciális területeken vetették be, mint például a sivatag. A sand szó jelentése homok, így fordulhatott elő, hogy az Interneten még egy jelmezes rajongó is “homokos” rohamosztagosnak fordította őket, szerintem mi azért maradjunk a sivatagi rohamosztagos megnevezésnél. 🙂 A kegyetlen sivatagi hőség miatt a katona páncélját és sisakját egy fejlett hűtő rendszer tartja elviselhető hőmérsékleten, komoly védelmet nyújtva a sandtroopereknek. 

A páncélzat azonban nem csak a hőtől védi meg, hanem a 18 darab vért elemből álló páncél a fegyverek ellen is védelmet nyújt állítólag, ám ennek a filmekben semmi jelét nem látjuk, elég ha csak arra gondolunk, hogy az ewokok fabunkókkal verik hülyére, vagy parittyákkal lövik agyon a gárdistákat az Endoron, vagy például nincs a főszereplőknek az a kósza lövése, mely egyetlen lövéssel le ne terítene egy ilyen állig bevasalt birodalmi katonát, vagy ott a szörnyszülött jelenet a Zsivány Egyesből, mikor egy vak ember rugdossa halálra őket, vagy ütlegeli a botjával őket félholtra, mindenesetre papíron a páncélzat a blasterek tüzét képes elhárítani… 



A sivatagi és sima troopereknek egyaránt beépített adó-vevő, automata polarizált lencsék, és légzést segítő szűrő van a sisakjában. Hátukon egy böhöm nagy túlélő táskát cipelnek, melyben víz és táplálék is van, valamint egy hosszú távú adó-vevő. A sandtrooperek kezében többnyire birodalmi E-11-est, DLT-19 heavy blastert, vagy T-21-es könnyű ismétlő puskát látunk. A sandtroopert még egy dolog különbözteti meg a sima stormtrooperektől: a vállukon egy ún. pauldront láthatunk. Ez egy színes váll-lap, mely a rangjukat jelzi. A fehér váll-lap jelentése őrmester, a fekete az vagy egy sima közkatona, vagy egy kisebb rangú tisztes, maximum a tizedesig. Azok, akik hét fős csapatokat irányítottak, narancssárga váll-lapot hordtak, és szakaszvezetői rangjuk volt. (Egy ilyen igazoltatja Luke Skywalkeréket a filmben, azt a katonát Antony Forrest alakította, akitől ezt a dedikált kártyát kaptam.)

Ezen kívül a figurák alapján létezhetett egy szürke pauldronos fegyvernem is, mely talán valamilyen módon a dewback lényekhez köthető, legalábbis a Power of the Force-os dewback trooper egy szürke váll-lapos sandtrooperként lett kiadva, igaz, hogy jelenleg már a most kiadásra kerülő, rövidesen megjelenő ÚJ dewback trooper már egy fehér váll-lapos katona lesz. 

Fehér váll-lapos őrmestert nagyjából négyszer láthattunk a filmben, mind a négy az Új Reményhez köthető. 

Először akkor volt egy fehér váll-lapos őrmester, amikor leszállnak a Tatooine-ra, hogy megkeressék a menekülő kabint, és benne a terveket. Egy fehér váll-lapos őrmester talál meg egy apró fém alkatrészt, mely egyértelművé teszi, a mentőkabinban robotok voltak. 



Másodszor akkor láttunk egy fehér váll-lapos őrmestert, amikor Mos Eisley utcáin igazoltatnak egy járókelőt, mikor R2-D2-t, és C-3PO-t kiküldik a kantinból. A háttérben a dewback biztos valami finomat szimatol a hátimotyójában, mert nagyon szaglássza az őrmester túlélő felszerelését. 



A harmadik jelenet azért érdekes, mert ekkor láthattuk azt a felderítő robotot is, melyet a Power of the Force sorozatban eleve egy fehér váll-lapos őrmesterhez adtak annak idején. Ez egy Mark IV típusjelzésű járőrdroid, mely nem rendelkezik fegyverzettel, ám kitűnő megfigyelő és lehallgató egység, ami még az illegális rádiójeleket is észleli. Bár az a POTF2-es fehér váll-lapos sandtrooper figura is brutál izmos volt, sőt, nem volt hátitáskája sem, mert annak a helyére lehetett beszúrni a droid tartópálcáját, hogy felette “lebeghessen”, mégis sokan megvették, mert ezt a kis kutászt máshogy nem lehetett megszerezni! A jeleneten egy fehér, egy fekete, és egy narancssárga pauldronos katona is látható, ahogy a hangár felé igyekeznek. 



A negyediken megérkeznek, de vajon minek… Ismét megbizonyosodhatunk arról, hogy Kenobi erősen túlzott, mikor a birodalmi rohamosztagosok precíz lövéseire utalt a jawa homokkúszó oldalán, egy osztagnyi “elit” sandtrooper nem képes eltalálni Han Solót és környékét! Tíz méteres körben körbelövik őt, miközben Han simán leamortizál pár narancs, fekete, és fehér váll-lapos sandtroopert, akik fejvesztve rohannak valami fedezék mögé, és ímmel-ámmal visszatüzelnek pár értékelhetetlennek minősíthető lövéssel. 



Régen, amikor kitaláltam, hogy kéne csinálni egy fehér váll-lapos őrmestert is, akkor még CSAK az ún. POTF izomváltozat, más néven szteroidos sivatagi rohamosztogosakat lehetett kapni. Ma már azonban jobb választék áll a gyűjtők rendelkezésére, ízléses doboz dizájn, arányos testalkat, kitűnő kiegészítők, és remek mozgathatóság jellemzi a mai fehér váll-lapos őrmestert. Nekem azonban még egy izom narancssárga POTF sandtrooper váll-lapját kellett átfestenem, és homokszerű festéssel “piszkolnom” a páncélt, hogy létrehozhassak egy custom fehér váll-lapos sandtrooper őrmester figurát. Nem igazán szeretem a piszkolt, és sérült festésű custom figurákat, de egy homokvihart túlélt sandtroopernél indokolt lehet egy megviseltebb páncélzatú katona elkészítése is egy customozó számára.

Tekintsétek meg a Custom fehér váll-lapos őrmester figurát is!

Custom fehér váll-lapos őrmester figura elölről


Custom fehér váll-lapos őrmester figura hátulról


Custom sandtrooper őrmester figura piszkos variáció


Custom sandtrooper őrmester figura egy homokvihar után


Custom sandtrooper őrmester figura jobbról


Custom sandtrooper őrmester figura balról (homokszerűen piszkolt variáció)


Remélem tetszett az anyag, gyere vissza máskor is, mert még sok minden lesz!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 09. 04. (a figura készülte évekkel azelőtt.)